۱۲ آبان ۱۳۹۷، ۸:۴۷
کد خبر: 83086671
T T
۰ نفر
قاچاق ملكه و خشكسالی معضلات فراروی زنبورداری است

كرج- ایرنا- رئیس بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه تحقیقات علوم دامی كشور قاچاق ملكه را از معضلات صنعت زنبورداری برشمرد و گفت: قاچاق ملكه زنبور اغلب از طریق بار مسافر و بصورت چمدانی یا داخل قوطی كبریت و یا توسط رانندگان ترانزیت انجام می شود.

ناصر تاج آبادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا قاچاق ملكه را تهدید بزرگی برای صنعت زنبورداری كشور دانست و افزود: اغلب این ملكه های قاچاق نژاد مناسب و اصیلی ندارند.
وی اظهار داشت: این ملكه های قاچاق پس از ورود به داخل كشورمان علاوه بر اینكه ممكن است ناقل آفات و بیماری های مختلف باشند، از طرفی به دلیل ناسازگاری با شرایط محیطی ما، تهدیدی برای بروز تغییر صفات در گونه های بومی و اصیل است.
وی ادامه داد: اغلب ملكه های غیربومی و قاچاق در گذر زمان صفات سال اول را ندارند و بر این اساس درصد احتمال پذیرش این ملكه ها در كندوی جدید خیلی كم است و در حدود 50 تا 60 درصد تلفات دارند.
تاج آبادی قاچاق ملكه زنبور را یك پدیده غیر اصولی و فرصتی برای سودجویی دانست و اضافه كرد: سودجویان ملكه های قاچاق را به قیمت 40 تا 50 میلیون ریال به زنبورداران می فروشند.
رئیس بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه تحقیقات علوم دامی كشور گفت: این در حالی است كه ملكه های قاچاق، هیچ سودی برای زنبوردار ندارد و بیشتر باعث زیان آنها می شود.
تاج آبادی یكی از طرح های تحقیقاتی در این حوزه را طرح كلان اصلاح نژاد ملكه زنبور عسل برشمرد و اظهار داشت: این طرح از سال 1377 آغاز شده كه برای رسیدن به نژاد برتر هر سال 40 كلنی پدری و 100 كلنی مادری از بهترین ها را انتخاب و در منطقه ایزوله اقدام به تولید ملكه و پرورش آن می كنیم.
وی هدف از این طرح را تولید نسل جدید ملكه با فاكتورهای مدنظر همچون تولید عسل بیشتر، رفتار آرام، كاهش بچه دهی و كاهش رفتار تهاجمی عنوان كرد.
این محقق زنبور عسل افزود: از سال 1395 طرح وارد فاز جدیدی شده و با عنوان یك طرح كلان در نقاط علمی فناوری تعریف شده و در سطح وسیع ملكه تولید می كنیم.
وی گفت: با این طرح، ملكه تولیدی را در اختیار زنبوردار قرار می دهیم و هم كندوهای مادری را در اختیار پرورش دهندگان ملكه كه لایه دوم تولید هستند، قرار می دهیم تا خود تكثیركننده باشند و هم نیاز سایر زنبورداران را تامین كنند چرا كه توان هم دولتی محدود واز طرفی نیاز كشور خیلی بیش از این است.
وی ادامه داد: برای تولید ملكه بخش خصوصی را وارد كار كردیم و استقبال خوبی از آن شد و هرسال متقاضیان بیشتر می شوند.
وی بیان داشت: امسال حدود 13 هزار و 700 ملكه تولید شده كه خود زنبوردار آن را تكثیر كرده و امیدواریم در آینده نزدیك بتوانیم از نژاد اصلاح شده به طور كامل استفاده كنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش به دلایل اجرای طرح اصلاح نژاد ملكه اشاره كرد و افزود: یكی از صفات بد زنبور ایرانی، بچه دهی زیاد و رفتار تهاجمی است.
وی افزود: بچه دهی زیاد در فصل بهار و تولید ملكه های زیاد در یك كندو موجب خروج تعداد زیادی زنبور كارگر به همراه این ملكه ها از كندو می شود كه در نتیجه باعث كاهش جمعیت كندو و در نتیجه مقدار تولید عسل می شود.

*** زنبور حشره ای كه به طبیعت وابسته است
رئیس بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه تحقیقات علوم دامی كشور گفت: یكی دیگر از معضلاتی كه اكنون زنبورداران با آن درگیر هستند بحث خشكسالی و وجود گرد و غبار هست به طوریكه هر سال با گرم شدن كره زمین و كم آبی زنبورداران خسارات زیادی می بینند.
تاج آبادی افزود: زنبور یك حشره 100 درصد وابسته به طبیعت است و مثل دام های دیگر نمی توانیم به آن خوراك دستی بدهیم .
وی اظهار داشت: با گرم شدن كره زمین و عقب نشینی و خشك شدن طبیعت زنبورها قادر نخواهند بود كه شهد كافی را به دست آورده و گرد افشانی انجام دهند.
وی گفت: زنبورها اگر دسترسی لازم به شهد گل ها را در فصل بهار از دست بدهند نمی توانند رشد زیادی داشته و تولید عسل كنند.
تاج آبادی بیان داشت: بر اساس نتایج تحقیقات، حدود 33 درصد غذای انسان به صورت مستقیم وابسته به گرده افشانی زنبور عسل است و برآورد شده اگر زنبور را بخواهیم از طبیعت حذف كنیم چهار تا پنج سال بیشتر طول نمی كشد كه حیات در كره زمین دچار مشكل شود.
وی در ادامه به ظرفیت های صنعت زنبورداری اشاره كرد و افزود: زنبورداران از حدود 2 سال گذشته تا كنون شروع به تولید محصولات فرعی همچون ژل رویال از زنبورستان های خود كرده اند كه با توجه به سوددهی بالا ، زنبورداران استقبال خوبی از این محصول كرده اند.
وی اظهار داشت: به منظور آشناسازی زنبورداران با نحوه تولید این محصول دوره های آموزشی و ترویجی خوبی در كل كشور برگزار شده كه نتیجه آن تولید سه تن ژل رویال در سال گذشته است.
این محقق یادآور شد: ژل رویال ماده ای كرم رنگ هست كه از یك غده زنبور كارگر ترشح می شود و این ماده خواص دارویی و بهداشتی زیادی دارد.
وی همچنین به دیگر تولیدات فرعی در این حوزه اشاره كرد و افزود: در سال گذشته 76 تن گرده گل، 2016 تن موم زنبور عسل و 46 تن بره موم در كشور تولید شده است.
رئیس بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه تحقیقات علوم دامی كشور، تولید ملكه زنبور عسل را یكی دیگر از فعالیت های زنبورداران عنوان و اظهار داشت: از سال گذشته تا كنون حدود یك میلیون عدد ملكه زنبور عسل توسط مراكز بخش خصوصی و دولتی تولید شده است.
وی گفت: تولید زهر زنبور عسل نیز آغاز و میزان محدودی از آن تولید شده و به دلیل استقبال خریداران كشورهای خارجی، دوره های آموزشی تولید این محصول در بین زنبورداران استان های مختلف آغاز شده است.
گفتنی است سالانه 80 هزار زنبوردار كشور از هشت میلیون كلنی، حدود 88 هزار تن عسل تولید می كنند.
6156/6993