۱۳ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۵۰
کد خبر: 83088610
T T
۰ نفر

نمای رومی تهدید كننده هویت دینی قم

۱۳ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۵۰
کد خبر: 83088610
نمای رومی تهدید كننده هویت دینی قم

قم - ایرنا - فضای ساخت و ساز ساختمان ها درشهر قم دیگر هیچ شباهتی به دوران گذشته خود ندارد و به اعتقاد بسیاری از كارشناسان و مسئولان به اندازه ای كه در این استان ساختمان ها با نمای رومی ساخته می شوند در خود شهر روم چنین چیزی وجود ندارد.

به گزارش ایرنا، علاقه شدید برخی ازمردم قم به ساخت ساختمانهایی با نمای رومی تا حدی است كه با وجود ممنوعیت این مساله درشهرسازی قم، آنان حاضرند جریمه این كار را بپردازند اما نمای خانه های خود را رومی كنند.
این مساله در مناطق مختلف شهر به ویژه درخیابان های مرفه نشین كه در سال های اخیر در شهرسازی قم ایجاد شده اند، بسیار چشمگیر است و كمتر خانه و یا آپارتمانی را می توان دید كه نمای آن رومی نباشد.
نكته مهمی دیگری كه در این میان قابل توجه است استفاده از گنبدهای كلیسایی درنماهای رومی قم است، بدین معنا كه ساختمان های جدید به گونه ای ساخته می شود كه از اطراف شبیه یك كلیسا به چشم می آید و این مساله برای هویت این شهر مقدس كه جایگاه ویژه ای در جهان اسلام دارد آسیب جدی است.
نماهای رومی علاوه بر آسیب های فراوان فرهنگی از نظر شهرسازی و معماری نیز خطر جدی برای قم محسوب می شوند چرا كه به گفته مهدی متقیان، مدیركل پدافند غیرعامل استان ، سنگ های به كار رفته در نماهای رومی به هیچ عنوان در برابر زلزله و سایر حوادث طبیعی مقاوم نیستند و جدا شدن آن ها از ساختمان در زمان وقوع حوادث منجر به افزایش قابل توجه خسارت های انسانی و مالی می شود.
با این حال امروز عده ای از پیمانكاران ساختمانی در قم، توجهی به این مسائل ندارند و تنها برای كسب درآمد بیشتر و آنچه زیبایی ظاهری نماهای رومی می نامند، استفاده از این روش را برای ساختمان های جدید پیشنهاد می كنند.
گشت و گذاری ساده درقم به روشنی نشان می دهد، فضای شهرسازی در تسخیر كامل مدل های غربی و نماهای رومی قرار گرفته است و اگر بپذیریم كه نوع معماری ساختمان ها نقش مهمی در فضای فرهنگی شهر دارد، باید به این نكته پی برد كه قم در حال از دست دادن حالت قدیمی و مذهبی خود است.

** نمای رومی با اقلیم استان قم سازگار نیست
كارشناس طرح های توسعه شهری و معماری اداره كل راه و شهرسازی قم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: نمای رومی با هویت ایرانی اسلامی و اقلیم این استان سازگار نیست.
محمدرضایی ندوشن با بیان این كه نمای ساختمان، هویتی برای ساكنان آن است، افزود: نمای رومی به لحاظ دید كارشناسی رد شده است، استفاده از سنگ در اقلیم قم به صورت یكپارچه و به میزان زیاد، مشكلاتی ایجاد می كند و هزینه های مصرف انرژی را بالا می برد، به طوری كه در تابستان برای خنك كردن و در زمستان برای گرم كردن خانه باید انرژی زیادی مصرف شود.
وی با اشاره به این كه استفاده از سنگ زیاد هزینه ساخت نمای رومی را افزایش می دهد، اضافه كرد: این نما از لحاظ سازه ای مشكل دارد، چراكه به دلیل حجم زیاد سنگی كه در آن به كار می رود، وزن زیادی را روی سازه ساختمان تحمیل و در هنگام وقوع زلزله، سنگ های به كار رفته ایمنی ساكنان ساختمان را تهدید می كند.
ندوشن با بیان این كه ممنوعیت ساخت نمای رومی مصوبه كمیسیون ماده پنج قم است، گفت: این ممنوعیت برای اجرا به شهرداری ابلاغ شده است و افرادی كه اقدام به ساخت نمای رومی نمایند با مشكلاتی از جمله صادر نشدن پایان كار مواجه می شوند.
وی با اشاره به نقدهای جامعه دانشگاهی و مدیران شهری به نمای رومی، اضافه كرد: با توجه به این كه قم پایتخت مذهبی ایران است و هویت اسلامی و شیعی محكمی دارد، نمای رومی به عنوان الگوی غربی با حساسیت بیشتری پیگیری شد.
ندوشن ادامه داد: درحال حاضر سبك های معماری داریم كه با اقلیم و هویت مذهبی قم سازگار است و می تواند جایگزین خوبی برای نمای رومی باشد.
وی ابراز امیدواری كرد: تا سال 98، كنترل كاملی بر ساخت نمای ساختمان ها اعمال شود و بتوان هویت دینی و انسجام بصری را در نمای ساختمان ها حفظ كرد.

** به كارگیری نمای رومی تیشه زدن به ریشه فرهنگ بومی است
رئیس سازمان نظام مهندسی استان قم نیز پیرامون این موضوع گفت: لحاظ كردن فرهنگ و سبك زندگی ایرانی - اسلامی در طراحی ساختمان ها از مهم ترین عواملی است كه باعث می شود نما و منظر شهری در شان جامعه اسلامی باشد.
امین مقومی با تاكید بر این كه معماری و سبك زندگی اسلامی باید با فرهنگ مردم عجین شود، اضافه كرد: مهندسان و دست اندركاران مباحث ساخت و ساز در این زمینه نیاز به خوراك فرهنگی دارند، در غیر این صورت ضعف فرهنگی به تمام متولیان این امر سرایت می كند.
وی بر اهمیت آموزش تاكید و بیان كرد: در این زمینه دوره های تخصصی ویژه ای برگزار شده و در نشریه سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز به صورت مداوم با درج مطالب مفید و اثرگذار اطلاع رسانی می شود.
مقومی تصریح كرد: در چند سال گذشته كه نمای رومی در سطح شهر بسیار شایع شده بود، با وضع مقررات و اطلاع رسانی تا حدودی جلوی ساخت این نماها گرفته شد، ولی همچنان كار فرهنگی و اطلاع رسانی در این راستا به صورت ویژه نیاز است.
وی ادامه داد: با توجه به این كه قم از غنای فرهنگی بالایی برخوردار است، نمای رومی به نوعی تیشه زدن به ریشه فرهنگ استان است و عده ای در این زمینه سودجویی های بسیاری كرده اند.
وی تاكید كرد: باید كار تخصصی در این زمینه انجام شود؛ چراكه در مواردی اجرای نمای رومی در برخی ساختمان های سطح شهر به دلیل تناسبت نداشتن استحكام بنا با نمای سنگی موجب ایجاد بحران ایمنی می شود.
مقومی خاطرنشان كرد: پس از سفر رهبر معظم انقلاب در سال 89 به قم و تاكید ایشان مبنی بر رعایت سبك ایرانی اسلامی در تمام ضوابط در استان، ضوابطی برای طراحی نمای ساختمان ها در قم تعیین شده است.

** نمای رومی در برابر زلزله بسیار آسیب پذیر است
مدیر بخش مدیریت بحران شهرداری قم نیز در این مورد، گفت: برای جلوگیری از مخاطرات زلزله، استفاده از نمای رومی در ساخت منازل ممنوع و نظارت بر ساخت و سازها نیز از سوی شهرداری تشدید شده است.
علی اكبر رحیمی ابراز امیدواری كرد كه این محدودیت ها پس از تعیین حرایم گسل ها با تصویب شورای عالی شهرسازی ابلاغ شود.
وی درعین حال اضافه كرد: برای جلوگیری و كاهش خسارت های ناشی از زلزله، ساخت و ساز در این محدوده گسل ها مطابق قوانین با طراحی و الزامات خاص صورت می گیرد كه از جمله آن، ممنوعیت به كارگیری نماهای رومی است.
وی همچنین گفت: آسیب پذیری مناطق برابر زلزله بستگی به چند مولفه از جمله نوع و مكانیزم گسل ها و زلزله های احتمالی، نوع خاك و نوع عمر سازه دارد ولی در عین حال باید از عوامل تشدید كننده حوادث همچون استفاده از نماهای رومی در ساختمان، پرهیز كرد.
7405/ 6133/