۱۶ آبان ۱۳۹۷، ۲۲:۵۳
کد خبر: 83092431
T T
۰ نفر
درخواست حامیان حیوانات برای ورود دادستان به «سگ سوزی»دراهواز

اهواز - ایرنا - جمعی از حامیان حقوق حیوانات با ارسال نامه ای به دادستان اهواز، خواستار ورود مدعی العموم برای مشخص كردن عامل سوزاندن ده ها قلاده سگ در اهواز و مجازات آنها شدند.

به گزارش ایرنا، انتشار ویدیویی در فضای مجازی از سوزاندن تعدادی سگ بی صاحب در اهواز، واكنش دوستداران محیط زیست و حیوانات را به همراه داشت.
اگر چه شهرداری اهواز و مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند، خبر را تكذیب و نقش شهرداری در سوزاندن این سگ ها را انكار كردند و رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز، نیز مدعی یافتن لاشه تنها سه قلاده سگ بوده اما تعدادی از حامیان حقوق حیوانات با جمع آوری مستندات، علیه عاملان این فاجعه اعلام جرم كرده اند. انجمن حامیان محیط زیست و حیوانات خوزستان نیز طی نامه ای خطاب به دادستان اهواز خواستار ورود وی به این قضیه شده است.
افسانه عربی پور مدیرعامل انجمن حامیان محیط زیست و حیوانات خوزستان، كه بعد از انتشار اولین ویدیو در 13 آبان ماه، در محل تخلیه غیرمجاز زباله های شهرداری اهواز، واقع در پشت مجتمع بنكداران در منطقه مهدیس حاضر شده و مستندات را جمع آوری كرده، درباره نامه این انجمن به دادستان اهواز، گفت: در پی انتشار فیلم سوزاندن جسد چندین قلاده سگ بومی و تماس های مكرر مردم مبنی بر استشمام بوی تعفن، همچنین مشاهده جسد چندین قلاده سگ كه در حال سوختن بودند، این نامه به همراه مستندات به دادستان اهواز ارائه شده كه طی آن درخواست پیگیری، شناسایی و تعقیب قانونی مسببان فاجعه زیست محیطی كه موجب نقض آشكار قانون و آزرده خاطر شدن جمع كثیری از هموطنان شده است را درخواست كردیم.
عربی پور درباره تعداد اجساد سگ های در حال سوختن كه در ویدیو 200 قلاده عنوان شده بود، توضیح داد: نمی توانیم تعداد سگ ها را تخمین بزنم، اما زمانی كه به محل رفتم بین 20 تا 30 قلاده سگ در حال سوختن مشاهده كردم و مقدار زیادی نیز استخوان و جمجمه و سایر اجزای بدن سگ در محل یافتم كه از روزهای گذشته برجای مانده و نشان می دهد این كار مدتی ادامه داشته است.
وی افزود: محل سوزاندن سگ ها و تخلیه زباله در فاصله 200 متری منازل مسكونی قرار دارد و مردم محله نیز اظهار كرده اند كه بارها خودروهایی كه اجساد سگ ها را حمل و در این منطقه تخلیه می كند، مشاهده كرده اند و مدتی است بوی تعفن ناشی از سوزاندن لاشه ها همه منطقه را فرا می گیرد.
به گفته وی، بعد از انتشار ویدیوی اولیه، بخشی از زباله ها با لودر جمع آوری شده بود با این حال ما توانستیم مستنداتی جمع آوری كنیم و تصاویر و ویدیوهایی تهیه كنیم.
عربی پور با اشاره به اینكه محل كشف اجساد سگ ها در مرز شهرستان اهواز و كارون است، تاكید كرد: شهرداری های اهواز و كوت عبدالله، هیچكدام مسئولیت این حادثه را نمی پذیرند؛ با وجودی كه خودروهای شهرداری منطقه 8 اهواز در محل مشاهده شده اند، اما باز هم شهرداری دخالت در این زمینه را تكذیب می كند و آن منطقه را جزو حوزه استحفاظی اهواز نمی داند، این در حالیست كه خواسته دوستداران محیط زیست، از دستگاه قضایی شناسایی عاملان جرم و برخورد قانونی با هر شخص یا سازمانی است كه این فاجعه را به بار آورده اند می باشد.
این فعال محیط زیست همچنین تصریح كرد: شهرداری اهواز در «سگ كشی» سابقه دارد كه بارها از لاشه سگ هایی كه كشته شده بود در خودروی پیمانكاران، و مدفن زباله های اهواز (صفیره) فیلم تهیه و به بهداشت و استانداری اعلام كردیم كه اغلب آنها مربوط به شهرداری منطقه 8 بوده؛ یك نوبت نیز لاشه سگ هایی كه شهرداری منطقه 3 با خوراندن سم كشته بود پیدا كردیم، اما با این وجود شهرداری اهواز تاكنون مسئولیت هیچكدام را نپذیرفته است.

*كارگروه، سگ كشی را قانونی كرد
عربی پور در ادامه با اشاره به مصوبه استانداری خوزستان مبنی بر ساماندهی سگ های بی صاحب در اهواز اظهار داشت: اداره كل اجتماعی استانداری طی مصوبه ای تا مهر ماه 96 به شهرداری اهواز مجوز معدوم سازی داده و بعد از آن شهرداری را مكلف كرده بود كه محلی را به عنوان پناهگاه آماده سازی كند، كه این مساله تاكنون محقق نشده است.
به گفته وی، شهرداری در ابتدا قرار بود محلی در پارك شهروند را به عنوان سرپناه سگ های بی صاحب اختصاص دهد، بعد از آن قرار شد محلی در كمربند سبز باشد و سپس محل نامناسبی در محله مسكونی ملاشیه را پیشنهاد داد كه هیچكدام عملی نشد، اكنون با كمك تعدادی از حامیان حیوانات محلی را در اطراف صنایع فولاد راه اندازی كرده ایم اما ظرفیت آن محدود و برای 120 سگ است، این در حالیست كه در یكی از جلسات شورای سلامت استان یكی از معاونان شهردار اهواز از هزینه 640 میلیون ریالی شهرداری برای ساماندهی سگ های بی صاحب خبر داد كه به اعتقاد ما این مبلغ صرف كشتار سگ ها شده است.
عربی پور با اشاره به ادعاهای مسئولان شهرداری و بهداشت درباره بیماری و هاری سگ های بی صاحب گفت: تا كنون هیچ موردی از بیماری هاری در میان انسان گزارش نشده و تنها 2 مورد هاری در سال 95 میان سگ ها گزارش شده، بنابراین بیماری نمی تواند دستاویزی برای كشتار سگ های بی صاحب قلمداد شود.

*اعلام جرم علیه «سگ كشی»
مسئول كمیته حقوقی شورای هماهنگی تشكل های محیط زیست و منابع طبیعی خوزستان نیز در همین رابطه گفت: این شورا اعلام جرم اولیه را علیه مسببان كشتار و سوزاندن سگ های بی صاحب انجام داده و پیگیری این شكوائیه را از طریق دادستانی اهواز در دستوركار دارد.
محمد داس‌مه با بیان اینكه در این شكوائیه اصل جرم مطرح شده است، افزود: در روزهای اخیر بحث شهرداری و بهداشت و محیط زیست بر سر تعداد سگ هایی است كه سوزانده شده اند، اما مساله فعالان محیط زیست رویه «سگ كشی» به روش سنتی و با گلوله است كه منسوخ شده ولی به ویژه در اهواز همچنان ادامه دارد.
وی خواستار بررسی لاشه سوخته سگ ها شد و اضافه كرد: دستورالعمل كنترل جمعیت سگ های بدون صاحب در سال 87 نحوه این كار را مشخص كرده و برای شهرداری ها و بهداشت و محیط زیست وظایفی تعیین كرده است كه مطالبه ما رعایت این دستورالعمل و جلوگیری از اعمال نظرهای سلیقه ای است.
داس‌مه تصریح كرد: آتش زدن لاشه سگ ها (به هر تعدادی كه باشد) خلاف است و تهدید علیه بهداشت عمومی به شمار می رود و شهرداری باید پاسخگو باشد كه این لاشه ها چگونه به این محل آمده و چطور دفن می شود؟

*بهداشت در انتظار استانداری
اگر چه كشتار سگ های بی صاحب بر اساس مصوبه وزارت كشور در سال 87 ممنوع و ساماندهی آنها منحصر به زنده گیری و عقیم سازی شده است اما به بهانه نبود امكانات در شهرداری اهواز، شورای سلامت خوزستان در مصوبه ای تا مهر ماه 96 به شهرداری اهواز مهلت داده بود كه كشتار سگ های بی صاحب را به روش گذشته و با استفاده از اسلحه گرم انجام دهد. بر همین اساس مقرر شده بود، بعد از این تاریخ روش زنده گیری در اهواز عملیاتی شود.
شهرداری اهواز در پی انتشار ویدیوی سوزاندن سگ های بی صاحب، ضمن تكذیب این خبر مدعی شد: «مبنای عملكرد شهرداری اهواز در موضوع سگ های ولگرد؛ دستورالعمل كنترل جمعیت سگ های ولگرد است كه در ستاد مركزی كنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان در سازمان شهرداری ها و دهیاری های كشور تصویب شد و از سوی معاون هماهنگی امور عمرانی وزیر كشور و رئیس سازمان شهرداری ها و دهیاری های كشور جهت اجرا به استانداری ها ابلاغ شده است. اجرای این دستورالعمل تحت نظارت كارگروه استانی و با هدف كنترل بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی كانون تجمع سگ های ولگرد و كنترل جمعیت آنها با انتخاب روش مناسب و ارتقای سطح آگاهی های عمومی در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات مزاحم است.»
مدیر سلامت محیط و كار مركز بهداشت خوزستان نیز گفت: در بازرسی نماینده مركز بهداشت از محل تخلیه زباله، تنها لاشه سه قلاده سگ پیدا شده است.
فرهاد صفدری همچنین از عملكرد شهرداری اهواز در ساماندهی سگ های بی صاحب، گفت: عملكرد تمام شهرداری های استان در این زمینه غیرقابل قبول است و دستورالعمل وزارت كشور اجرا نمی شود.
وی افزود: شهرداری اهواز حتی به برنامه خود كه یك سال پیش درباره زنده گیری و تعیین محل نگهداری سگ های بی صاحب ارائه كرده نیز عمل نكرده است.
با وجود تخلف شهرداری اهواز به ویژه در 2 سال گذشته، البته مركز بهداشت خوزستان و اهواز تاكنون اقدام قانونی علیه آن انجام نداده اند؛ اما صفدری در این باره اظهار كرد: با توجه به برگزاری جلسات فصلی كارگروه ساماندهی سگ های ولگرد به ریاست اداره كل امور اجتماعی استانداری خوزستان و ابلاغ مصوباتی در آخرین جلسه این كارگروه در شهریور ماه گذشته، منتظر تعیین تكلیف شهرداری اهواز و تصمیم گیری استانداری هستیم.
وی با بیان اینكه محیط زیست و دامپزشكی نیز در كارگروه ساماندهی سگ های بی صاحب وظایفی دارند كه باید انجام دهند، افزود: پیش از همه باید شهرداری تعهد خود مبنی بر اجرای اصولی دستورالعمل را اجرا كند تا شرایط همكاری سایر دستگاه ها نیز فراهم شود.
صفدری تاكید كرد: ضعف عملكرد شهرداری اهواز در حالی است كه بیش از 2 هزار مورد گزیدگی در اهواز اتفاق افتاده و بیش از 20 میلیارد ریال برای واكسن هاری به افراد (هر واكسن 30 میلین ریال) هزینه شده كه این آمار نگران كننده ای است و نشان دهنده تبعات بهداشتی است؛ البته در یك سال گذشته در اهواز گزارشی از بیماری هاری دریافت نشده است.
وی سوزاندن لاشه سگ ها برای معدوم سازی را نیز از نظر این مركز بهداشت مردود دانست و گفت: شهرداری اهواز تا كنون برنامه ای برای معدوم سازی نیز ارائه نكرده است.

*كناره گیری محیط زیست خوزستان
علی بنی عگبه رئیس اداره حفاظت محیط زیست اهواز مسئولیت این اداره در قبال سگ های بی صاحب را رد كرد و گفت: سازمان محیط زیست تنها در زمینه حیات وحش مسئول است و بر اساس دستورالعمل وزارت كشور، بهداشت و شهرداری متولی ساماندهی سگ های بی صاحب هستند.
كشتار سگ های بدون صاحب در سال های اخیر به شدت از سوی فعالان حقوق حیوانات در كشور مورد انتقاد قرار گرفته است. در اهواز نیز دوستداران محیط زیست چندین بار در اعتراض به كشتار سگ ها توسط شهرداری تجمعاتی برگزار كردند.
اگر چه در خوزستان اداره كل حفاظت محیط زیست تعهدی در مقابل كشتار سگ های بی صاحب نمی پذیرد اما سه سال پیش، در پی تجمع فعالان محیط زیست و حامی حیوانات به كشتار بیرحمانه سگ های بدون صاحب در چند شهر كشور در سال 94، سازمان حفاظت محیط زیست بالاخره مسئولیت در این زمینه را پذیرفت و لایحه مقابله با حیوان آزاری را به دولت ارائه كرد. لایحه ای كه هنوز به مجلس نرسیده است. با این حال «سگ كشی» در اهواز تا كی ادامه می یابد؟
9754/6068
گزارش از نادره وائلی زاده/ خبرنگار ایرنا