به گزارش ايرنا، پرونده الكترونيك سلامت ( EHR ) حاوي اطلاعات درماني و بهداشتي مردم است كه به صورت الكترونيكي ذخيره شده و استفاده از آن در بخش هاي مختلف نظام بهداشت و درمان باعث يكپارچه سازي اطلاعات سلامت، ارتقاي خدمات و مديريت بهتر نظام سلامت كشور مي شود.
اطلاعات اين سامانه بين مراكز درماني و بهداشتي قابليت اشتراك دارد تا هر كدام اطلاعات افراد را وارد و آن را تكميل كنند، عدالت محوري، شهروندمدار بودن، حفظ محرمانه بودن اطلاعات سلامت و دسترسي شهروندان به پرونده الكترونيك سلامت خود از رويكردهاي كلان طرح پرونده الكترونيك سلامت است.
اجراي طرح تشكيل پرونده الكترونيك سلامت به طور جدي و بر اساس اهداف برنامه هاي پنجم و ششم توسعه از سه سال گذشته در كشور آغاز شده است و به گفته مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تاكنون براي بيش از 74 ميليون ايراني پرونده تشكيل و اطلاعات اوليه افراد در آن ثبت شده است.
با اين حال هنوز تعدادي از مردم به علت مراجعه نكردن به مراكز بهداشتي و درماني از وجود اين پرونده و خدمات آن كه براي پيشگيري از بيماري هاي مختلف به ويژه بيماري هاي غير واگير مانند فشار خون، اضافه وزن، ديابت و بيماري هاي قلبي و انواع سرطان و همچنين مراقبت هاي تغذيه و سلامت روان است، اطلاعي ندارند از طرفي هنوز ارتباط بين مراكز تشكيل دهنده پرونده سلامت با ساير مراكز بهداشتي و درماني به طور كامل برقرار نشده است.
به گفته معاون بهداشت وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي استقرار اين طرح به طور كامل به قانع كردن بخش خصوصي، آماده شدن زيرساخت ها و ايجاد انگيزه براي سازمان هاي مربوط به اين حوزه نياز است.
عليرضا رئيسي با بيان اين كه در زمان حاضر در اين سامانه فقط اطلاعات بهداشتي فرد ثبت ميشود، افزود : اطلاعات بيمارستان ها در سامانه ديگري وارد ميشود و بسياري از داروخانه ها و آزمايشگاه ها نيز براي خود سامانهاي جداگانه دارند.
معاون وزير بهداشت با تاكيد بر اينكه اين سامانه ها بايد به يكديگر وصل شوند، ادامه داد: در سطح يك يعني نظام بهداشت و ارائه خدمات مراقبت هاي اوليه تلاش هاي زيادي صورت گرفته است و از سال 94 تاكنون بيش از يك ميليارد خدمت در سامانه هاي بهداشت ثبت شده است.
معاون وزير بهداشت با بيان اينكه بايد بخش خصوصي و مطب ها به وارد كردن اطلاعات بيماران به اين سامانه وادار شوند، تصريح كرد : بيمه ها مي توانند قوانيني وضع كنند كه در صورت ورود اين اطلاعات به سامانه توسط بخش خصوصي، براي آنها پرداختي در نظر گرفته شود زيرا در بستر پرونده الكترونيك مي توان از ارايه خدمات تكراري و نيازهاي غير ضروري جلوگيري كرد.
رييسي با بيان اين كه در سطح دو و سه حوزه سلامت يعني بخش درمان، خصوصي و بيمه ها اقدام هاي خوبي براي اجراي پرونده الكترونيك سلامت مانند استحقاق سنجي درمان در حال اجراست، افزود : در زمان حاضر به طور متوسط روزانه 650 هزار نفر از مراكز بهداشت خدمت دريافت مي كنند.
سخنگوي كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي در گفت و گو با ايرنا با تاكيد بر اينكه ارتقاي نظام بهداشت و درمان كشور در گرو تشكيل پرونده الكترونيك سلامت براي همه مردم كشور است، تصريح كرد : الكترونيكي شدن پرونده سلامت و اجرايي شدن نظام ارجاع و طرح پزشك خانواده اگر در كنار يكديگر قرار گيرند، به ساماندهي خدمات بهداشتي و درماني منجر مي شود.
حيدرعلي عابدي با اشاره به مشكلاتي كه در زمان حاضر درباره استفاده از دفترچه بيمه وجود دارد، افزود : با تشكيل پرونده الكترونيك سلامت براي همه مردم، امكان سوء استفاده از دفترچه هاي بيمه كاهش مي يابد.
وي تصريح كرد : همپوشاني بيمه هاي مختلف و امكان مراجعه يك بيمار به چند پزشك، متخصص، آزمايشگاه و داروخانه و جعل دفترچه ها از جمله مشكلات است كه هزينه هاي زيادي به دولت و سازمان هاي بيمه گر تحميل كرده است.
نماينده مردم اصفهان در مجلس شوراي اسلامي گفت : در صورت تشكيل پرونده الكترونيك سلامت در همه سطوح بهداشت و درمان، تاريخچه بيمار، مصرف داروها و مراجعه به پزشكان و متخصصان و آزمايشگاه ها در يك بانك اطلاعاتي ثبت مي شود، همپوشاني از بين مي رود، يك فرد نمي تواند در يك فاصله زماني كوتاه به چند پزشك و آزمايشگاه مراجعه كند و ارائه خدمات بهداشتي و درماني به بيماران نظم بيشتري پيدا مي كند.
عابدي با بيان اينكه تاكنون پرونده الكترونيك سلامت در شبكه هاي بهداشت و در سطح يك تشكيل شده است، افزود : اين پرونده الكترونيك بايد براي بيماران و در سطح 2 تشكيل شود تا با برقراري ارتباط بين بخش بهداشت و مطب پزشكان، همه اطلاعات ثبت شود.
وي با اشاره به اينكه وزارت بهداشت براي سرعت بخشي طرح پرونده الكترونيك سلامت به سطح 2 تا پايان امسال قول داده است، تصريح كرد : در صورت اجراي اين طرح به طور كامل، گام هاي بعدي نظام سلامت يعني پزشك خانواده، نظام ارجاع و تهيه راهنماي باليني قابليت اجرايي پيدا مي كند.
*** 76 درصد مردم استان اصفهان پرونده الكترونيك سلامت دارند
رييس مركز بهداشت اصفهان با اشاره به ثبت اطلاعات كد ملي چهار ميليون و 460 هزار تَن از مردم اصفهان در شبكه بهداشت اين استان، گفت : از بين اين افراد براي حدود سه ميليون و 400 هزار تَن پرونده الكترونيك سلامت يعني 76 درصد از جامعه هدف، تشكيل شده است.
كمال حيدري در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه هنوز يك ميليون تَن از مردم اصفهان داراي پرونده الكترونيك سلامت نيستند، اضافه كرد : كد ملي اين افراد در سامانه شبكه بهداشت استان ثبت شده اما آنها تا كنون به مراكز بهداشت براي تشكيل پرونده مراجعه نكرده اند.
وي با اشاره به اينكه طرح تشكيل پرونده الكترونيك سلامت از مهر سال 1395 در استان اجرايي شده است، خاطرنشان كرد : تا كنون 83 ميليون و 720 هزار خدمت از طريق آن به مردم ارائه شده و تعداد افراد زير پوشش آن از مهر پارسال تا امسال 28 درصد افزايش يافته است.
رييس مركز بهداشت اصفهان با اشاره به سامانه ارزيابي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از طرح پرونده الكترونيك سلامت، گفت : از طريق اين سامانه پيامكي به افراد مراجعه كننده به مراكز و خانه هاي بهداشت ارسال و درباره چگونگي ارائه خدمات نظرسنجي مي شود.
حيدري با تاكيد بر اينكه اصفهان جايگاه خوبي در اين ارزيابي ها دارد، اضافه كرد : ميزان رضايت مردم در اين استان 97.5 درصد و ميانگين كشوري آن 96 درصد است.
وي ادامه داد : بخشي از اين نارضايتي ها مربوط به نحوه رفتار كاركنان و پزشكان مراكز و خانه هاي بهداشت با مراجعه كنندگان، كيفيت فضاي فيزيكي مانند سيستم هاي گرمايش و سرمايش و پايين يا قطع بودن سرعت اينترنت شبكه است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي اصفهان با اشاره به وجود يكهزار و 40 نقطه ارتباطي بين خانه ها و مراكز بهداشت در شبكه پرونده الكترونيك سلامت، گفت : با وجود همه تلاش هاي صورت گرفته هنوز 28 واحد كه بيشتر آنها در مناطق سخت گذر هستند به اين شبكه ارتباطي متصل نشده اند.
وي تاكيد كرد كه با توجه به گستردگي طرح تشكيل پرونده الكترونيك سلامت و برنامه هايي كه در آينده براي توسعه و اتصال آن به پرونده الكترونيك بيماران وجود دارد و همچنين حجم مراجعه مردم، ضروري است كه سرعت و كيفيت شبكه ارتباطي بيشتر شود.
حيدري، پوشش طرح پرونده الكترونيك سلامت در شهرستان هاي استان را خوب و بين 80 تا 90 درصد اعلام و تصريح كرد : كمترين پوشش مربوط به كلانشهر اصفهان است زيرا بسياري از مردم براي تشكيل پرونده به مراكز بهداشت مراجعه نكرده اند.
رييس مركز بهداشت اصفهان درباره اينكه چگونه مي توان مردم را براي رفتن به مراكز بهداشت و تشكيل پرونده الكترونيك سلامت ترغيب كرد، توضيح داد : شايد بهترين كار، استفاده از روش هاي الزامي فرهنگي و يا به عبارتي محترمانه است به عنوان مثال زماني كه دانش آموزان قصد ثبت نام در مدارس را دارند بايد همراه با پدر و مادر خود به مراكز بهداشت مراجعه كنند.
حيدري به برگزاري جلسه هاي زيادي با صنوف مختلف اشاره و اضافه كرد : بسياري از مردم از جمله مردان از سلامت خود غافل هستند و ما با برگزاري اين جلسه ها در جهت فرهنگ سازي و اطلاع رساني در اين زمينه تلاش مي كنيم.
وي همچنين با اشاره به فوايد بسياري كه تشكيل پرونده الكترونيك سلامت دارد، خاطرنشان كرد : سال گذشته با اجراي اين طرح در طول 6 ماه موفق به شناسايي حدود 136 هزار بيمار جديد مبتلا به ديابت شديم كه باعث شگفتي شد.
رييس مركز بهداشت اصفهان، شناسايي و ثبت اطلاعات اين بيماران را ضروري دانست و افزود : اگر اين افراد هرچه زودتر شناسايي شوند و تحت درمان و مراقبت قرار گيرند علاوه بر سرعت بخشي در درمان آنها، هزينه هاي نظام سلامت كاهش مي يابد و جلوي افزايش بار اين قبيل بيماري ها گرفته مي شود.
وي با اشاره به اينكه روزانه بين 30 تا 35 هزار پيامك از سوي وزارت بهداشت براي نظرسنجي درباره خدمات طرح پرونده الكترونيك سلامت براي مردم استان ارسال مي شود، بيان كرد : اين عدد به نوعي گوياي ميزان خدمات ارائه شده است.
حيدري از مردم خواست تا به همه اين پيامك ها پاسخ دهند تا مسوولان وزارتخانه و مراكز بهداشت، آمار و ارقام درستي از ميزان رضايت از خدمات و سطح سلامت جامعه به دست بياورند و در جهت ارتقاي آن بكوشند.
وي يكي از مشكلات بزرگ اجرايي كردن طرح پرونده الكترونيك سلامت را بحث فرهنگي و اجتماعي آن خواند و گفت : ايجاد چنين فرهنگي در بين مردم مشكل است و نياز به اطلاع رساني و كارهاي آموزشي بيشتري دارد.
مسوول واحد فناوري اطلاعات مركز بهداشت اصفهان در گفت و گو با ايرنا با بيان اين كه در بيش از يكهزار خانه و مركز بهداشت استان، پرونده هاي كاغذي حذف شده و خدمات بهداشتي در قالب پرونده هاي الكترونيك ثبت مي شود، اظهارداشت : اطلاعات مراكز بهداشت استان هاي مختلف به يكديگر متصل است و امكان دريافت اين خدمات در همه مناطق وجود دارد.
آصفه حدادپور با بيان اين كه بستر ارتباطي و اطلاعات اين طرح از طريق شبكه اينترانت 'شمس' (شبكه ملي سلامت) ايجاد شده است، افزود : يكي از مشكلات اجراي اين طرح عدم دسترسي به شبكه هاي ارتباطي در معدود نقاط سخت گذر و دور افتاده است.
وي با اشاره به اين كه در برخي از اين مناطق از روش هاي جايگزين مانند مودم و سيم كارت و حداقل امكانات براي برقراري ارتباط با شبكه استفاده شد، ادامه داد : به اين طريق 70 نقطه بدون ارتباط در استان اصفهان در ابتداي سال جاري به 28 نقطه در زمان حاضر كاهش يافته است.
اين كارشناس خواهان ارتقاي سرعت و كيفيت شبكه اينترانت شمس توسط شركت مخابرات شد و گفت : در حدود يكصد تا 150 مركز و خانه بهداشت در استان اصفهان با تراكنش بالاي خدمات مواجه هستيم و نياز به سرعت بيشتر شبكه براي پاسخگويي مناسب داريم.
3011/6026/
اصفهان - ايرنا - طرح پرونده الكترونيك سلامت با هدف برقراري هرچه بيشتر عدالت در ارائه خدمات بهداشتي و درماني و كاهش هزينه ها در كشور در حال اجراست اما مسوولان و كارشناسان تاكيد دارند كه تكميل اين طرح نياز به توسعه بسترهاي ارتباطي بين بخش هاي مختلف درمان و فرهنگ سازي بيشتر دارد.