۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۰۲
کد خبر: 83098402
T T
۰ نفر

استن لی؛ اَبَرقهرمانی که خاموش شد

۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۰۲
کد خبر: 83098402
استن لی؛ اَبَرقهرمانی که خاموش شد

تهران- ایرنا- مرگ «استن لی» اسطوره شخصیت‌های مشهور کمیک جهان، به تصور آدمی مبنی بر جاودانه بودن ابرقهرمان‌ها، پایان داد.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه فرهنگی ایرنا، لی که خالق شخصیت‌های محبوب کتاب‌های مصور شرکت مارول بود، روز دوشنبه درسن ۹۵ سالگی درگذشت.
حساب توییتر رسمی ارتش آمریکا با تسلیت درگذشت استن لی، توجهات را به دوره خدمت وی در ارتش ایالات متحده در جریان جنگ جهانی دوم جلب کرد.
ارتش آمریکا روز دوشنبه به لی که مرگ وی هزاران تن از هواداران و حامیانش را به سوگ نشاند، ادای احترام کرد. وی نشان ملی هنر آمریکا را در سال ۲۰۰۸ از «جرج دبلیو بوش» رئیس جمهوری وقت این کشور دریافت کرد.
اگرچه بسیاری لی را با خلق شخصیت‌هایی چون مرد عنکبوتی و مرد آهنی می شناسند، ولی او کهنه سرباز ارتش آمریکا بود که فیلمنامه‌هایی را در جریان جنگ جهانی دوم به رشته تحریر درآورد.
لی در سال ۱۹۲۲ در شهر نیویورک از والدین مهاجر یهودی و رومانی الاصل بودند، متولد شد. وی از همان سال‌های اول زندگی خود به نویسندگی علاقه داشت و در سال ۱۹۳۹ از دبیرستان «دویت کلینتون» فارغ التحصیل شد.
وی سپس به یک برنامه هنری تحت عنوان «پروژه تئاتر فدرال» که با بودجه فدرال تامین می‌شد، پیوست. «فرانکلین روزولت» رئیس جمهوری اسبق آمریکا خالق اولیه این برنامه بود.
در سال ۱۹۴۰ با ادامه یکه‌تازی نازی‌ها در اروپا، استن لی اولین ماموریت نوشتاری‌اش را با متن داستان شماره ۳ از سری کمیک‌های «کاپیتان آمریکا» دریافت کرد. لی در ۱۷ سالگی پادوی شرکت «تایملی کمیکس» شد؛ شرکتی که بعدها به شرکت مارول تحول یافت. وی از طریق یکی از اقوام خانوادگی خود به این شغل دست یافت.
لی خیلی زود وظایف نویسندگی را برعهده گرفت و داستان ها و رمان های عشقی غربی و همچنین داستان های ابرقهرمان ها را قلم زد.
وی در سال ۱۹۷۲ ناشر مارول شد و در سال ۱۹۸۰ به لس آنجلس نقل مکان کرد تا در این شهر، فرصت هایی برای خلق شخصیت هایش در سینما و تلویزیون را به دست آورد.
لی در تمام این مدت، ارتباط خود با هوادارانش را حفظ کرد و ستون نشریه ای را برای نگارش مطالب خود انتخاب کرد. وی در سال های آخر عمرش، از طریق توییتر با هوادارانش در ارتباط بود. شاید به همین دلیل بود که مرگش موجی از واکنش‌های توئیتری را به دنبال داشت.
وی حتی در دهه‌های ۸۰ و ۹۰ زندگی خود، منشا طرح‌های جدیدی بود و مدیریت شرکت آمریکایی POW! Entertainment را برعهده داشت.
مرگ لی به عنوان نویسنده و ویراستاری معروف، با واکنش های بسیاری همراه بود.
«باب ایگر» رئیس شرکت والت دیزنی در بیانیه‌ای استن لی را به دلیل خلق شخصیت‌های معروف، فردی «فوق العاده» توصیف کرد و گفت: وسعت قوه تخیل وی، افزون بر وسعت قلب او بود.
ایگر، شخصیت لی را به برجستگی و استثنایی بودن شخصیت هایی برشمرد که خود آنها را خلق کرده بود.
شرکت دیزنی در سال ۲۰۰۹ یک شرکت آمریکایی فعال در حوزه سرگرمی موسوم به «مارول» را به مبلغ چهار میلیارد دلار خریداری کرد تا فهرست شخصیت های دیزنی را گسترش دهد.
لی به خاطر نقش های فرعی اش در بیشتر فیلم های مارول معروف بود. وی به دلیل افزودن لایه جدیدی از پیچیدگی و انسانیت به ابرقهرمان ها، از اعتبار مضاعفی برخوردار شد.
ده‌ها مورد از فیلم‌های شرکت جهان گستر مارول یا مارول کمیکس با تقریبا همه شخصیت های اصلی ای که لی آنها را خلق کرد، در دهه های نخست سده بیست و یکم ساخته شد.
مرگ لی همچنین با واکنش زیادی در رسانه های اجتماعی همراه بود. «رابرت داونی جونیور» بازیگر نقش مرد آهنی، موفقیت خود را مدیون لی برشمرد. «کوین فایگی» رئیس مارول استودیوز (استودیو فیلم و سریال سازی آمریکایی در والت دیزنی استودیوز) نیز گفت: هیچ کس بیش از استن لی، در حرفه من در مارول استودیوز اثرگذار نبود.
وی افزود: استن ویراثی فوق العاده را برجا می گذارد که دوامش از عمر همه ما بیشتر خواهد بود.
«رایان رینولدز» هنرپیشه فیلم آمریکایی «ددپول» از لی برای همه چیز تشکر کرد و «کریس ایوانز» بازیگر «کاپیتان آمریکا» نیز گفت: لی برای چندین دهه به پیر و جوان ماجراجویی، رهایی، آسایش، اطمینان، الهام، قدرت، دوستی و لذت بخشید. وی عشق و مهربانی را اشاعه داد و در اذهان بسیاری، خاطره ای محو نشدنی از خود بر جای خواهد گذاشت.
«هیو جکمن» بازیگر شخصیت «ولورین» خود را بخش کوچکی از میراث لی خواند و از این بابت به خود بالید.
هنرپیشگان دیگر نیز شخصیت لی را ستودند و از وی به خاطر اثرگذاری و ایجاد تغییر در زندگی شان قدردانی کردند.
همچنین «تیم راتمن» رئیس شرکت «سونی پیکچرز»، مرگ لی را فقدان ابرقهرمانی واقعی برشمرد.
استن لی نویسنده و تهیه کننده هالیوود بود که اغلب او را به عنوان خالق شخصیت های محبوب کتاب های مصور شرکت مارول می شناسند.
لی که در خلق شخصیت‌های فانتزی مانند مرد عنکبوتی، هالک و مرد آهنی نقش داشت، از جمله افراد تاثیرگذار در تبدیل شرکت مارول به یک غول رسانه‌ای طی چند دهه گذشته بود.
فیلم های مارول که با محوریت شخصیت های یاد شده تولید می شود، در زمره پرفروش ترین فیلم های تاریخ سینما است.
فراهنگ**۹۱۰۹** ۹۰۵۳