به گزارش روز چهارشنبه ايرنا از رسانه هاي سنگاپوري، لي كچيانگ نخست وزير چين اين اظهارات را درحالي مطرح كرد كه مالزي، فيليپين، ويتنام و برونئي از اعضاي آسه آن با چين در مورد بخش هايي از اين دريا اختلافات ارضي دارند.
حضور جنگنده ها و ناوهاي نظامي آمريكا دراين منطقه تنش ها ميان اين كشورها را به ويژه در يكسال اخير افزايش داده است.
نخست وزير چين بدون ذكر نام آمريكا خواستار كنار زدن تنش ها و گسترش همكاري ها در اين پهنه دريايي شد تا منطقه در صلح و آرامش باشد.
نخست وزير چين در 21 امين نشست جداگانه آسه آن و چين همچنين به عنوان يكي از شركاي گفت وگويي اين بلوك اقتصادي خواستار گسترش روابط و همكاري هاي تجاري اعضاي آسه آن با پكن شد.
اين نشست درسايه گسترش جنگ تجاري آمريكا عليه چين برگزار شده است.
نخست وزير چين علاوه براين خواستار سرعت گرفتن گفت وگوها براي نهايي كردن توافقنامه همكاري جامع اقتصادي (RCEP) شد.
10 كشور عضو اتحاديه جنوب شرق آسيا 'آسه آن' به همراه 6 كشور چين، هند، كره جنوبي، ژاپن، استراليا و نيوزيلند درچارچوب توافقنامه همكاري جامع اقتصادي(RCEP) درپي گسترش همكاري هاي اقتصادي و تجاري بدون آمريكا هستند.
اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا 'آسه آن' يك سازمان بينالمللي سياسي، اقتصادي و فرهنگي در آسياي جنوب شرقي است كه در 8 اوت 1967 توسط تايلند، اندونزي، مالزي، سنگاپور و فيليپين براي همبستگي عليه گسترش كمونيستها در ويتنام و شورشهاي درون مرزهاي خود اين كشورها تأسيس شد.
پس از نشست بالي در 1976 درحاليكه 5 كشور ديگر منطقه برونئي، ميانمار، كامبوج، لائوس و ويتنام نيز به آن پيوسته بودند اين سازمان بيشتر به سوي همكاري تجاري روي آورد تا اعضاي دهگانه آن يك بلوك اقتصادي قوي را تشكيل دهند.
وزيران چين و آسه آن ماه گذشته در آخرين نشست خود در مورد اجراي اولين دستورالعمل حركت جنگنده ها در درياي جنوبي چين به توافق رسيدند.
اظهارات نخست وزير چين درحالي مطرح شده است كه آمريكا بيشترين فشار را عليه چين در يك جنگ تجاري تمام عياربه كار گرفته و اكنون پكن با حمايت از چند جانبه گرايي سعي دارد از ظرفيت هاي آسيا براي توسعه اقتصادي خود استفاده كند.
براي آسه آن شركت چين درمذاكرات اقتصادي و تجاري با اين بلوك بسيار حائز اهميت است زيرا اين كشور براساس گزارش اقتصاد دانان بيش از يك سوم از توليد ناخالص داخلي جهان را به خوداختصاص داده است.
نخست وزير چين كه براي نخستين بار است در اجلاس آسه آن در سنگاپور شركت كرده درسخنان خود با تاكيد براينكه روابط آمريكا و چين در يكسال اخير در فراز و نشيب بسياري بوده اما در مجموع دو كشور سعي حفظ ثبات در روابط دو جانبه داشته اند.
33 امين اجلاس سران كشورهاي آسه آن از روز دوشنبه هفته جاري در سنگاپور آغاز به كار كرده و تا فردا به كار خود ادامه مي دهد.
سنگاپور كه رياست سالانه آسه آن را برعهده دارد همچنين دراين ايام همزمان ميزبان نشست هاي جداگانه رهبران آسه آن با 8 كشور مختلف جهان به عنوان شركاي گفت وگويي اين بلوك اقتصادي است.
استراليا، كره جنوبي، آمريكا، چين، ژاپن، هند ، روسيه و نيوزيلند شركاي گفت وگويي آسه آن است كه اكنون رهبران اين كشورها به جز دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا در اين اجلاس شركت كرده اند.
آساق**1599 ** 1908
كوالالامپور- ايرنا- نخست وزير چين در 33 امين اجلاس سران اتحاديه جنوب شرق آسيا'آسه آن' درسنگاپور از تمام كشورهاي دهگانه اين بلوك به طور رسمي خواست تا با چين براي حفظ صلح و امنيت در درياي جنوبي چين وراي تنش هاي ايجاد شده ، همكاري كنند.