احداث كتابخانه مركزی مازندران در هیات دولت وقت در سال 89تصویب شد و با اهدای زمین بیش از هفت هزار متر مربعی از سوی شهرداری ساری این پروژه در همان سال در این شهر كلنگ زنی شد و عملیات اجرایی آن یكسال بعد آغاز شد.
كتابخانه مركزی مازندران كه شامل بخش هایی از جمله مخزن، سالن مطالعه مردان و زنان، سالن مطالعه ویژه كودكان، كلاس های آموزشی، سالن آمفی تئاتر، فضای اداری، رفاهی و خدماتی است در نوع خود به عنوان استانداردترین كتابخانه به شمار می رود.
در حالیكه در زمان آغاز عملیات اجرایی این كتابخانه، وعده داده شد تا ظرف مدت سه سال این پروژه به بهره برداری برسد اما هنوز و با گذشت بیش از هفت سال، بعید به نظر می رسد با پیشرفت فیزیكی 60 درصدی این كتابخانه به این زودی ها به بهره برداری برسد.
كتابخانه مركزی با توجه به داشتن مخزن استاندارد كه تنوع كتاب با موضوعات مختلف در آن یافت می شود در نگاه كتابخوانان و محققان به عنوان مركزی برای انجام كارهای تحقیقاتی و مقالات علمی به شمار می رود.
با توجه به ویژگی خاص و منحصر بفرد كتابخانه مركزی، مازندران هنوز از این زیرساخت فرهنگی مهم بی بهره است و این در حالیست كه این استان، دانشجو پذیرترین استان كشور به شمار می رود.
براساس آمارهای رسمی هم اكنون به ازای هر یكصد هزار نفر جمعیت مازندران هفت هزار دانشجو وجود دارد.
مازندران حدود سه میلیون و 300 هزار نفر جمعیت دارد كه فعالیت تعداد زیاد مراكز دانشگاهی اعم از دولتی، غیر دولتی و پیام نور یكی از دلایل بالا بودن تعداد دانشجو در این استان است.
بر اساس آمارهای رسمی ، مازندران 200 مركز دانشگاهی دارد كه بیشتر آنها غیردولتی هستند.
** زخم فقدان كتابخانه مركزی در مازندران
مدیر كل كتابخانه های عمومی استان مازندران با تاكید بر ضرورت وجود كتابخانه مركزی در هر استانی، گفت: در حال حاضر در بیشتر استان های كشور یك كتابخانه مركزی وجود دارد اما در این میان مازندران برغم فعالیت تعداد زیادی واحدهای دانشگاهی هنوز از داشتن این امكانات بی بهره است.
آرزو ولیپور افزود: شكل و تیپ كتابخانه مركزی به صورتی است كه امكانات و فضاهای موجود در آن از قبیل سالن های مطالعه استاندارد تر از دیگر كتابخانه ها، تنوع و تعداد بیشتر كتاب ها در آن وجود دارد.
وی ادامه داد: بخش مرجع و مخزن این تیپ كتابخانه ها، مملو از انواع كتاب ها در هر زمینه ای است كه دسترسی افراد و علاقمندان به كارهای تحقیقاتی و علمی به منابع را راحت تر می كند.
مدیركل كتابخانه های عمومی مازندران، كتابخانه مركزی را همچون فروشگاهی توصیف كرد كه در آن انواع كتاب ها در هر موضوعی برای اقشار مختلف كتابخوان یافت می شود.
وی گفت: كتابخانه مركزی محیطی مرجع برای كتابخوانان، دانشجویان و افرادی كه بدنبال كار تحقیقی هستند به شمار می رود و با توجه به این ضرورت، وزارت ارشاد كتابخانه مركزی در استان ها را می سازد.
ولیپور با گلایه از آماده نشدن تنها كتابخانه مركزی مازندران با گذشت سالها از كلنگ زنی آن، ادامه داد: هرچند سالها قبل كلنگ احداث این كتابخانه به زمین زده شد اما هنوز این مجموعه به بار ننشسته است تا افراد بتوانند طعم شیرین داشتن این زیرساخت را بچشند.
وی داشتن كتابخانه مركزی را به عنوان عیار فرهنگی هر استانی نام برد و افزود: مازندران اكنون از داشتن این عیار بی بهره است و مجموعه ارشاد می بایست در این زمینه پیگیرتر وارد عمل شود.
** وزارت ارشاد متولی صفر تا صد كتابخانه مركزی مازندران
معاون اداری – مالی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در اواخر دهه 80 با مصوبه هیات دولت وقت، كلنگ احداث كتابخانه مركزی استان با اهدای زمین از سوی شهرداری در ساری به زمین زده شد.
علی امینی افزود: با توجه به اینكه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجری این طرح است تامین و تخصیص اعتبار و انتخاب پیمانكار نیز از طریق این وزارتخانه انجام شد.
وی ادامه داد: تكمیل و بهره برداری این طرح در زمان آغاز عملیات اجرایی سه ساله اعلام شد كه به دلیل كمبود اعتبار این مهم محقق نشده است.
** كمبود اعتبار پای لنگ كتابخانه مركزی مازندران
مدیر روابط عمومی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران پیشرفت فیزیكی این كتابخانه بیش از هفت هزار متر مربعی را 60 درصد اعلام كرد و گفت كه تاكنون برای ساخت آن 90 میلیارد ریال اعتبار صرف شد.
عباس مهدوی افزود: اعتبار قطره چكانی و محدود باعث شده تا این پروژه به مساله طولانی شدن اجرای طرح و در ادامه فرسوده شدن ساختمان مبتلا شود .
وی ادامه داد: وزارت ارشاد اخیرا میزان اعتبار مورد نیاز برای تكمیل این پروژه را 195 میلیارد ریال اعلام كرده است كه با توجه به مسائل اقتصادی اخیر بیم آن می رود كه این پروژه به سرانجام نرسد.
این كارشناس حوزه فرهنگی مازندران تاكید كرد: این استان از لحاظ دارا بودن مراكز دانشگاهی و علمی جز استان های مطرح كشور به شمار می رود و فعالیت كتابخانه مركزی می تواند منبع و ماخذ خوبی برای افراد علاقمند به كارهای تحقیقاتی و علمی باشد.
در حال حاضر 115 باب كتابخانه در مازندران وجود دارد كه 110 هزار نفر در این كتابخانه ها عضو هستند.
2096/1899
ساری - ایرنا - در حالی ساخت پروژه مهم فرهنگی كتابخانه مركزی مازندران كم كم وارد هشتمین سال كلنگ زنی اش می شود كه تخصیص اعتبار قطره چكانی باعث شده تا امیدها برای به ثمر رسیدن آن می رود كه به ناامیدی تبدیل شود.