۳ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۳۳
کد خبر: 83111177
T T
۰ نفر

چراغ این خانه باحضورخیران روشن است

۳ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۳۳
کد خبر: 83111177
چراغ این خانه باحضورخیران روشن است

شاهرود- ایرنا- خانه سالمندان ثامن الائمه (ع) شاهرود میزبان 75 سالمند از نقاط گوناگون كشور است و با كمك خیران به بهترین شكل از میهمانان خود پذیرایی می كند.

به گزارش ایرنا، افكارش در آن مربع چهارخانه غرق شده، دستش را بر روی یكی از مهره ها نگه داشته اما همچنان در فكر یافتن حركتی هوشمندانه تر است. یك لحظه درنگ ... و بعد گویا تصمیمش عوض می شود. انگشتانش مهره ی دیگری را بر روی صفحه جابجا می كنند. منتظر می ماند تا ببیند حریف برایش چه نقشه ای تدارك دیده است.
موهای سپید، چین های صورت و لرزش دستانش از گذر زمان و سال ها تجربه خبر می دهند اما حتی چرخ گردون صندلی ای كه سال ها همدمش شده نیز نمی تواند ابهت ورزشكارانه اش را پنهان كند. دوباره نوبت به او می رسد. زیر چشمی نگاهی به دوستش می اندازد و همزمان لبخند بر لبانش جاری می شود. یك حركت كوچك و تمام. كیش و مات.
كلید واژه ی حرف هایش 'خداروشكر' است. می گوید پسرانش همه تحصیل كردند و هركدام در گوشه ای از این كره خاكی ساكن شدند. خودش هم از وقتی بیماری به سراغش آمده، تنها زندگی كردن برایش هر روز سخت و سخت تر شده و در نهایت سر از خانه سالمندان درآورده است. می گوید: مدتی طول كشید تا به این شرایط عادت كنم. اما چه می توان كرد؟ اگر با سرنوشت سر ناسازگاری داشته باشی دیر یا زود مغلوب می شوی.
با این وجود به گفته خودش حالا آنقدر به این زندگی عادت كرده و از بودن در كنار هم سن و سالانش خوشحال است كه نمی تواند تصور كند روزی را بدون آن ها و كاركنان مركز بگذراند.
او تنها یكی از ساكنان این خانه است. نماینده ای از پدربزرگ ها و مادربزرگ هایی كه بنابه دلایل مختلف این فضای گرم و صمیمی را همچون مأمنی برای خود یافته اند. اینجا با تصوراتی كه سریال های تلویزیونی برایمان ایجاد كرده اند فرق می كند. كمتر كسی را می بینی كه افسرده و تنها پشت پنجره نشسته باشد. بر در و دیوار این خانه رنگ پاشیده اند.
تابلوهای زیبایی سالن اصلی را تبدیل به یك گالری نقاشی كرده و شاید باورش سخت باشد وقتی بفهمی در حال تماشای آثاراین هنرمندان سالخورده هستی. اینجا محیطی فعال و پویاست كه با برنامه ریزی كارشناسانش، علاوه بر وضعیت جسمانی به روح و روان سالمندان نیز توجه می شود.

*** ساكنان خانه سالمندان زندگی عادی دارند
روانشناس آسایشگاه سالمندان ثامن الائمه (ع) شاهرود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، به افزایش جامعه سالمندی اشاره كرد و گفت: مطالعات نشان می دهد كه در سال2030 جمعیت سالمندی از پنج به 17 درصد خواهد رسید و این نشان دهنده ی اهمیت كار در زمینه سالمندان و اختلال های بارزی است كه در این سن و سال به وجود می آید.
اعظم سادات میری افزود: زمانی كه سالمند به مركز ما مراجعه می كند اختلال های خلقی بارزی همچون اختلال حافظه و افسردگی زیاد را شاهد هستیم كه البته با گذشت زمان، تمرین و قرار گیری سالمند در جمع دیگر سالمندان این اختلال ها بسیاركاهش پیدا می كند.
وی ادامه داد: در این مركز سعی می شود نكات منفی این گونه اختلال ها كاهش و سازگاری در سالمندان افزایش پیدا كند.گروه درمانی و كارهای فكری به صورت جمعی و فردی انجام می شود. برنامه های تفریحی خیلی زیادی برای سالمندان درنظر گرفته و به فراخور زمان آیین های سوگواری و جشن و حتی برای آن ها جشن تولد هم برگزار می شود.
این روانشناس تأكید كرد: سالمند در این مركز مانند یك فرد عادی كه در جامعه زندگی می كند روز های خود را می گذراند. سالمندان ما به وقت شادی شاد و به وقت ناراحتی غمگین و گریان هستند و تمام سعی ما بر این است كه آنان زندگی عادی داشته باشند.
میری ورزش و هنر درمانی را از جمله برنامه های روزانه اهالی این خانه بزرگ برشمرد و گفت: آرزوی ما حال خوب برای همه سالمندان چه داخل مركز وچه در جامعه است.
وی ادامه داد: در بخش روانشناسی به این افراد جدول ها و معما هایی برای حل كردن داده می شود؛ جدول ضرب وكار های مختلف دیگر برای تقویت حافظه انجام می شود؛ برایشان كتاب و دیوان حافظ می خوانیم وحتی خود سالمندها شعر هایی كه از قبل حفظ كرده اند را می خوانند و گاهی وقت ها نیز این شعر خوانی حالت مشاعره به خود می گیرد.
وی یادآور شد: گاهی مراجعه كنندگان درباره سختی كار در این مركز پرسش هایی را مطرح می كنند و پاسخ همیشگی ما این است كه گرچه این كار سختی های خودش رادارد اما برای همه بسیار شیرین است؛ اینگونه نیست كه پزشك مجموعه تنها كار پزشكی كند و بقیه كاركنان هم تنها در پی كار خود باشند ما در این جا بسیار با هم صمیمی هستیم به همین دلیل هم كار برایمان بسیار دوست داشتنی است.

*** ورزش و نشاط، اجزای جدانشدنی زندگی در خانه سالمندان

كارشناس تربیت بدنی خانه سالمندان ثامن الائمه (ع) هم به خبرنگار ایرنا گفت: برنامه ای كه برای ورزش سالمندان در نظر گرفته ایم مستمر و مداوم است. بانوان سالمند ما هر روز صبح از ساعت هشت تا 10 و آقایان بعد از صرف صبحانه از ساعت 10 و 30 دقیقه تا 12 به سالن نشاط مراجعه می كنند.
نجمه همتی روانشناسی، فیزیوتراپی و تربیت بدنی را از جمله قسمت های مختلف مركز عنوان كرد و افزود: در بخش تربیت بدنی سالن مجزایی برای ورزش در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: تعدادی توپ سی پی و چوب های بدنسازی و وسایل دیگری برای ورزش كردن این عزیزان تهیه شده و هدف اصلی از این كار این است كه سالمندانی كه توانایی بیشتر و بهتری دارند با بهبود توانایی، تعادل خود را افزایش دهند و از آسیب هایی كه در این سن صورت می گیرد، خودداری شود.
همتی با بیان اینكه سالمندان ابتدا نرمش صبحگاهی انجام داده و سپس وارد این قسمت می شوند، یادآور شد: انجام بازی های گروهی و فردی مانند بولینگ، والیبال، بسكتبال و شطرنج در بین آنان شادی و نشاط ایجاد كرده و افزایش روابط بین فردی را در پی دارد.
وی با اشاره به وجود دستگاه های هوازی مانند تردمیل و دوچرخه و وسایل بدنسازی برای افراد با توانایی بیشتر، ابراز داشت: برای افراد ناتوانتر، كش های تی آر ایكس در نظر گرفته شده تا دامنه حركتی آن ها افزایش یابد. علاوه بر این ها بازی های فكری همچون منچ، مارو پله و 'دوز' هم برایشان برگزار می شود.
این كارشناس تربیت بدنی با یادآوری اینكه بعد از ورزش صبحگاهی سالمندان به بخش فیزیوتراپی وبعد به بخش روانشناسی مراجعه می كنند، افزود: بعضی روزها بعد از بخش ورزشی برنامه گل كاری و یا حتی آشپزی برای سالمندان در نظر گرفته می شود.
مسوول فیزیوتراپی این مركز نیز با بیان اینكه سالمندان بر حسب نیازشان از نظر جسمانی به رسیدگی نیاز دارند، افزود: برای بیماری هایی چون آرتروز، كمردرد، پادرد و ضعف های عضلانی یا فلجی اندام به دلیل سكته دستگاه های مختلفی استفاده می شود.
فاطمه رضوانی هدف از فیزیوتراپی را حفظ قوای جسمانی سالمند برای انجام كارهای شخصی عنوان كرد و گفت: بیشتر سالمندان با این كه مشكلات زیادی داشتند در حال حاضر بهبود یافته اند به صورتی كه خانواده های آن ها انتظار چنین درصدی از بهبودی را نداشته و این مركز را تنها محلی برای گذران روز های باقی عمر می دانستند.
وی تأكید كرد: تیم پزشكی و تربیت بدنی ودیگر كاركنان این مركز به صورت جامع، كار آمد و علمی برای بهبودی همه جانبه این عزیزان تلاش می كنند.

*** 75 سالمند مهمان این خانه هستند
مددكار خانه سالمندان ثامن الائمه (ع) نیز با اشاره به حضور 75 سالمند در این مركز، به خبرنگار ایرنا گفت: در حال دریافت مجوز برای پذیرش معلولان هستیم چون با داشتن فضا وسالن مناسب برای این عزیزان آمادگی ارائه خدمت به آنان را داریم.
مریم نظارت اضافه كرد: به دستور دادستان بتازگی شورای سالمندی تشكیل شده و سالمندان بدون هویت، بدسرپرست و یا دارای سرپرست محصل به ما ارجاع داده می شوند. علاوه بر این ما برنامه ای برای سالمندانی كه در سطح شهر در حال تكدی گری هستند در نظر داریم به این ترتیب كه باز هم توسط دادستانی به ما ارجاع داده می شوند وتا تعیین تكلیف به آن ها رسیدگی می كنیم.
وی یادآور شد: ما برای پذیرش سالمندان به 2 صورت فعالیت می كنیم. برای كسانی كه توانایی مالی ندارند به صورت یارانه ای و برای دیگر افراد و باز نشستگان به صورت آزاد پذیرش انجام می شود.
مدیر آسایشگاه نیز با بیان اینكه ظرفیت این مركز در ابتدا 50 نفر بود، افزود:اكنون با تلاش های انجام شده 150 نفرظرفیت اسمی و 220 تخت داریم.
حسین نظریان ادامه داد: این مركزاكنون پذیرای سالمندانی از شهرهایی چون تهران، همدان، مشهد، سبزوارو روستاهای اطراف شاهرود و میامی مانندكالپوش و فرومد است.
وی یكی از مهم ترین مشكلات خانه سالمندان را دید منفی مردم نسبت به آن دانست و گفت: مردم تصور می كنند آسایشگاه سالمندان جایی است كه در آن پیرمرد و پیرزن هارا می آورند و 2ماه دیگر هم از دنیا می روند.

*** خیران، یار همیشگی سالمندان
نظریان همچنین با اشاره به مشكلات اقتصادی و تأثیر آن در تهیه نیازمندی های سالمندان، یادآور شد: با این وجود 59 تن در این مركز به صورت پاره وقت و تمام وقت كار كرده و 43 تن نیز بیمه هستند. آقای فرماندار در بازدید خود اعلام كردند لیست بیمه ما از كارخانه های شاهرود هم بیشتر است.
وی درباره كمك خیران نیز ابراز داشت: بیشتر خانم های جوانی كه برای كمك به اینجا مراجعه می كنند ساكن مناطق اعیان نشین شهر هستند. حتی یك روز ساعت سه و نیم ظهر، خانم جوانی آمد و گفت می خواهم كمك كنم، من فكر كردم می خواهد كمك مالی كند اما او گفت می خواهد امروز را در آشپزخانه بگذراند.افرادی می آیند كه خودروی چند صد میلیون تومانی زیر پایشان است، در خانه خودشان خدمتكار دارند اما اینجا به سالمندان خدمت می كنند.
نظریان با بیان اینكه 2 كارشناس تغذیه داریم با دقت بر غذای سالمندان نظارت دارند، افزود: همه مواد غذایی مورد نیاز آن ها در برنامه گنجانده شده و اگر خیران نباشند نمی توان در این گرانی، چنین برنامه غذایی برای آن ها تدارك دید.
وی به سفر سالمندان به مشهد مقدس هم اشاره كرد و گفت: با مشاركت خیران این عزیزان را با هواپیما به مشهد بردیم تا ساعت های طولانی در راه نباشند.
نظریان یادآور شد: ما اینجا فرد 104 ساله داریم، 10 سالمند داریم كه هیچ كاری نمی توانند برای خودشان انجام دهند، تعدادی از این عزیزان كه روی تخت به صورت ثابت هستند و روانشناس بالا سرشان می رود، با آنها بازی كند و وسایل مورد نیاز را برایشان می برد.
او تأكید كرد: كاركنان این مركز با عشق و علاقه كار می كنند چون جوابشان را از خداوند گرفته اند.
بی شك این مشاركت خیران است كه در كنار تلاش وعشق كاركنان، چراغ این خانه را پرفروغ نگه داشته، به ساكنانش امید هدیه كرده و بخش زیادی از دغدغه مجموعه مدیریتی آن را كاهش داده است.
7359/6167