به گزاش ايرنا، روز جهاني داوطلبان فرصت مناسبي براي داوطلبان و سازمانها است تا اقدامات خود را جشن بگيرند، ارزشهاي خود را به اشترك بگذارند و كار خود را در جوامع شان، سازمانهاي غيردولتي، آژانسهاي ملل متحد، مقامات دولتي و بخش خصوصي ترويج دهند.
اين روز براي داوطلبان سازمانها و داوطلبان مستقل، فرصت مغتنمي است تا همكاري هاي خود را در زمينه توسعه اقتصادي، اجتماعي در سطوح منطقه اي، ملي و بين المللي ترويج كنند.
زماني كه حمايت هاي سازمان ملل با اختيارات منطقه اي تلفيق شود، روز داوطلب را به يك فرصت استثنايي تبديل مي كند كه در سايه آن داوطلبان، سازمانها، گروه هاي اجتماعي و بخش خصوصي مي توانند براي دستيابي به اهداف مشترك گام بردارند.
كارشناس مسئول آموزش سلامت اجتماعي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني زنجان در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت: اين روز به منظور توسعه اقتصادي و اجتماعي كشورها عنوان شده كه در 17 دسامبر سال 1985 به تصويب مجمع عمومي سازمان ملل رسيد كه از آن زمان تاكنون سازمان ملل، دولت ها و تشكيلات مدني از همه جهان به داوطلبان پيوسته اند تا در روز پنجم دسامبر از آنان تجليل به عمل آورند.
دكتر مجيد صادقي افزود: برنامه داوطلبان سلامت يك رويكرد سازمان يافته براي جلب مشاركت مردم در تحقق اهداف نظام سلامت است كه در نهايت موجب تغيير رفتار آگاهانه و مسئولانه مردم، جامعه و رعايت سبك زندگي سالم در خانواده ها مي شود.
وي بيان كرد: در واقع مي توان گفت، داوطلبان سلامت به معناي خاص كلمه، نقش 'رابط' بين نظام بهداشتي ومردم را ايفا مي كند كه اين موضوع داراي اهميت فراواني است.
صادقي افزود: داوطلبان سلامت در ايران در سال 69 در شهر ري با اجراي طرح رابط بهداشت كليد خورد و سپس توسعه و اجراي آن در ساير استانها و حتي در اين استان حداقل در يك مركز شهري گسترش يافت.
وي اضافه كرد: پس از ارزشيابي طرح به مدت يكسال وپس از اجراي آن در سراسركشور بصورت برنامه اي مدون ازسال 73 در همه مراكز بهداشتي شهري و پايگاههاي بهداشت واجد شرايط كل كشور الزام و اجرايي شد.
كارشناس مسئول آموزش سلامت اجتماعي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني زنجان ادامه داد: پس از مدتي اين برنامه در سال 94، در روستاهاي كشور نيز اجرا شد چرا كه اجراي اوليه ان نتايج مثبتي را به دنبال داشت و با اين هدف، اهداف مد نظر لحاظ شد.
وي پيگيري و انتقال پيام هاي مركز بهداشتي درماني به مردم ، جمع آوري آمار و اطلاعات حياتي در محدوده فعاليت خود، جلب همكاري مردم براي رفع مشكلات و مسائل محلي و يادگيري مفاهيم و مهارت هاي بهداشتي و انتقال آنها به مردم (خانوارهاي تحت پوشش) را از جمله انتظارهاي نظام سلامت از داوطلبان سلامت ذكر كرد.
** ارائه آموزش توسط داوطلبان سلامت به خانوارهاي تحت پوشش
اين كارشناس ادامه داد: براي داوطلبان سلامت شرح وظايفي از قبيل شركت فعال و مستمر آنان در جلسات آموزشي هفتگي، انتقال آموزش ها به خانوارهاي تحت پوشش، شناسايي خانوارها و گروه هاي آسيب پذير تحت پوشش تعريف شده است.
صادقي افزود: شناسايي مشكلات سلامت محله و تلاش براي رفع آنها با مشاركت مردم وسازمان هاي موثر بر توسعه، تحت پوشش قرار دادن 40 خانوار در محله و همكاري با تيم سلامت در جذب داوطلب سلامت و تحت پوشش قراردادن جمعيت محدوده هر پايگاه سلامت يا خانه بهداشت از ديگر وظايف انان است.
وي بيان كرد: تشويق و ترغيب خانوارهاي تحت پوشش به استفاده از خدمات واحدهاي بهداشتي درماني، پيگيري موارد تاخير و يا عدم مراجعه خانوارهاي تحت پوشش براي دريافت خدمات بهداشتي درماني
انتقال اطلاعات مربوط به وقايع حياتي ( تولد، مرگ و مهاجرت ،طلاق و ازدواج) خانوارهاي تحت پوشش به مراقب سلامت و يا بهورز و مشاركت داوطلبانه در فعاليت هاي بهداشتي دسته جمعي (در طرحهاي ملي و محلي) با نظر مراقب سلامت و يا بهروز از ديگر وظايف آنان اعلام شده است.
ليلام احمدي يك بانوي موفق زنجاني و داوطلب سلامت نمونه كشوري است، او از اينكه توانسته در مدت زمان فعاليت خود انتقال دهنده مفاهيم بهداشتي به خود و ديگرخانواده هاي تحت پوشش باشد، احساس خوبي دارد.
وي در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت: 37 سال سن دارم و به مدت هفت سال است كه با يكي از درمانگاه هاي مناطق محروم شهر زنجان به عنوان داوطلب سلامت همكاري مي كنم.
احمدي افزود: پس از آغاز فعاليت خود، براي دريافت خدمات مورد نياز بهداشتي به درمانگاه مربوطه مراجعه كرده بودم و در اين مكان كارشناشان بهداشتي مطالبي را در خصوص داوطلبان سلامت عنوان كردند كه همين موضوع علاقمندي خاصي را براي فعاليت در اين حوزه ايجاد كرد.
وي بيان كرد: بر اين مبنا با حضور در كلاس هاي مختلف مطالب مختلفي بهداشتي ر افرا مي گيرم و پس از آن به خانوارهاي تحت پوشش خود و حتي اطرافيان وديگران انتقال مي دهم.
اين داوطلب سلامت نمونه كشوري ادامه داد: آگاهي از مطالب آموزشي ارائه شده موجب شده علاوه بر ارتقاي دانش خودم، به ديگران نيز انتقال دهم و اين موضوع اهميت زيادي دارد.
وي اظهار داشت: هم اكنون به عنوان داوطلب سلامت 45 خانوار را در يكي از مناطق محروم شهر زنجان تحت پوشش دارم و پس از فراگيري دورهاي آموزشي به مدت يك هفته انتقال مي دهم.
احمدي خاطر نشان كرد: متاسفانه در برخي مواقع با مراجعه به خانوارهاي تحت پوشش ديد منفي نسبت به داوطلبان سلامت دارند، به دليل آنكه معتقدند چنين مطالبي را مي توانند از شبكه هاي مجازي و ديگر رسانه هاي در دسترس دريافت كنند در صورتي كه عده اي از خانوارها نيز آگاهي چنداني از مسائل بهداشتي نداشته و استقبال مي كنند.
مهناز اصغري 40 ساله نيز ديگر شهروند زنجاني است كه به مدت 16 سال به عنوان سفير سلامت فعاليت مي كند، او نيز در ارتباط با نحوه فعاليت هاي خود افزود: تا سوم راهنمايي بيشتر درس نخوانده ام كه 16 سال پيش و براي دريافت خدمت پزشكي با فعاليت هاي داوطلب سلامت اشنا شدم و تا به اكنون اين كار را انجام مي دهم.
وي بيان كرد: در سال هاي گذشته كه خبري از الكترونيكي شدن پرونده ها و يا برنامه هاي سلامت وجود نداشت اين مهم بصورت حضوري به خانواده ها اعلام مي شد كه اكنون قالب فعاليت ها بصورت مطالب اموزشي است.
اين سفير سلامت خاطر نشان كرد: هم اكنون 50 خانوار را در يكي از محدوده هاي شهر زنجان تحت پوشش دارم و انتقال مفاهيم آموزشي به اين تعداد افراد و حتي خانواده خودم به تغيير سبك زندگي و به ويژه اصلاح الگوي تغذيه منتهي شده است.
** زنان ، مروج سلامت جامعه
كارشناس آموزش سلامت معاونت اجتماعي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني زنجان ني در اين ارتباط ادامه داد: جذب داوطلب سلامت محله بر اساس دستورالعمل از طريق دادن فراخوان و اطلاع رساني در زمينه فعاليت هاي داوطلبان سلامت در زمان ،سرشماري جمعيت تحت پوشش،جلسات مذهبي محلات ، اماكن ارائه خدمات عمومي (ورزشگاه، مساجد، فرهنگسراها) رسانه هاي عمومي محلي (نشريات، راديو، تلويزيون، شبكه هاي اجتماعي)، ساير داوطلبان سلامت پايگاه و تشكيل پرونده سلامت خانوار در پايگاه سلامت انجام مي گيرد.
فاطمه بشير موسوي افزود: داوطلبان سلامت بصورت داوطلبانه، از بين زنان علاقمند، داراي حداقل 18سال سن انتخاب مي شوند وحداقل هشت كلاس سواد خواندن و نوشتن (با ادغام برنامه در روستاها حداقل پنج كلاس سواد در نظر گرفته شده) و در اين ميان افراد بايد علاقمند به فعاليت هاي اجتماعي و داراي مقبوليت نيز اجتماعي باشند.
وي اظهار داشت: برنامه داوطلبان سلامت مرداد امسال از معاونت بهداشتي به معاونت اجتماعي متنتقل و ساز و كارهايي متناسب با فعاليت انان نيز تعريف و تبيين شد.
** حضور داوطلبان سلامت در كانون هاي سلامت محله
بشير موسوي افزود: بر اين اساس در معاونت اجتماعي اين دانشگاه وظايفي از قبيل حضور در كانون هاي سلامت به عنوان دبير يا جانشين دبير، مشاركت در كانون هاي سلامت در تشكيل گروه هاي مردمي خاص، هميار، همسان و حامي،شناسايي خيرين مرتبط با سلامت در محله ، كمك هاي خير خواهانه و جلب مشاركت خيرين ،فرهنگ سازي در امور خير خواهانه و نذورات فرهنگي تعريف شده است.
به گفته وي، جلب همكاري و مشاركت مردم (به عنوان نمايندگان مردمي دانشگاه علوم پزشكي)، مشاركت در اجتماعي سازي بخش درمان (پيگيري بيماران بعد از ترخيص در منازل آموزش، درمان و بازتواني ) ،هدايت و راهبري كمك هاي مردمي در پژوهش هاي مربوط به سلامت ،همكاريدرطرح هاي تحقيقاتي ملي و منطقه اي، مشاركت دركانون هاي اجتماعي، فرهنگي و دانشجويي و استفاده از تجارب بهداشتي داوطلبان در امور غير بهداشتي نيز تعريف شده است.
بشير موسوي افزود: بنابر اين از داوطلبان سلامت انتظارمي رود بازوان اجرايي برنامه هاي معاونت در محيط بوده، صداي مردم را به گوش مسولان برسانند و علاوه بر آن در شناسايي و ارزيابي ميزان آسيب پذيري خانوارها در منطقه ،در آموزش و توانمندسازي اعضاي خانواده، گروه هاي مردمي و ساكنين محلات همكاري و هماهنگي داشته و در استخراج چالش ها، اولويت بندي و حل مشكالت محلات نيز پيشقدم باشند.
** فعاليت چهار هزار و 74 داوطلب سلامت در زنجان
كارشناس آموزش سلامت معاونت دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: شمار داوطلبان سلامت استان در سال 94، يكهزار و هشت نفر بود كه با اقدامات موثر اين تعداد اكنون يه چهار هزار و 74 نفر رسيده است
وي اضافه كرد: اين در حالي است شمار داوطلبان سلامت در روستاهاي استان نيز روند روبه رشدي داشته به طوري از 397 نفر در سال 94 در زمان حاضر يكهزار و 845 نفر افزايش يافته است.
بشير موسوي افزود: امتياز بندي داوطلبان سلامت محله فعال براي انتخاب داوطلب نمونه سال با توجه به آيتم هاي از قبيل تعداد خانوار تحت پوشش حداكثر 6 امتياز براي 50 خانوار، حضور در كلاس هاي هفتگي، مشاركت در فعاليت هاي اجتماعي، تهيه مواد آموزشي، جذب داوطلب جديد، همكاري در طرح هاي ملي و منطقه اي، جلب مشاركت مردم در رفع مسائل محله و پيگيري خدمات و مراقبت هاي بهداشتي انجام مي گيرد.
به گزارش ايرنا، روز پنجم دسامبر به موجب قطعنامه 40/212 مجمع عمومي سازمان ملل متحد در سال 1985، روز جهاني داوطلب براي توسعه اقتصادي و اجتماعي و يا به اختصار روز جهاني داوطلب ناميده شدهاست.
هم اكنون بيش از يك ميليارد نفر در سراسر جهان خدمات داوطلبانه انجام مي دهند كه اكثريت آنها در كشور خود مشغول به كار هستند.
9646/8068
زنجان - ايرنا - گسترش شهرنشيني موجب شده عموم افراد آگاهي چنداني به مسائل بهداشتي نداشته باشند و در اين ميان داوطلبان سلامت با از خود گذشتگي به عنوان سفيران محله مي كوشند آگاهي بخش و مروجان سلامت باشند.