۱۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۳:۳۲
کد خبر: 83126668
T T
۰ نفر
نشان جغرافیایی برای رشته های چاقو و ملیله زنجان ثبت شد

زنجان – ایرنا – معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: در نتیجه پی گیری های انجام شده، نشان جغرافیایی برای رشته های چاقو سازی و ملیله كاری زنجان ثبت شد.

الناز خدایی فر روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طبق ماده 5 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 11 قانون حمایت از نشانه های جغرافیایی، اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اظهارنامه مربوط به 2 رشته چاقوسازی و ملیله كاری را تكمیل و به سازمان ثبت اسناد و املاك كشور ارسال كرد تا این 2 صنایع دست ساز با موقعیت تولید آن در زنجان به ثبت برسد.
وی با بیان اینكه گواهینامه ثبت نشان جغرافیایی برای ملیله و چاقوی زنجان پس از طی مراحلی از سوی مركز مالكیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاك كشور به ثبت رسید، اظهار داشت: ثبت جهانی رشته های بومی استان در اولویت برنامه های اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان در سالهای آتی قرار دارد.
نشان جغرافیایی در صنایع دستی به منظور حفظ و حمایت از اصالت محصولات است كه با آن مبدا یك كالا به قلمرو، منطقه یا ناحیه ای از كشور منتسب می شود.
به گزارش ایرنا، بعد از كشف مردان نمكی و وسایل همراهشان، مشخص شد كه قدمت ساخت چاقو در زنجان به بیش از 18 قرن پیش برمی‌گردد. چاقوی همراه یكی از مردان نمكی، كه دسته‌ای از شاخ بز دارد، قدیمی‌ترین سند صنعت چاقوسازی در زنجان است.
چاقو از مهمترین صنایع دستی استان زنجان محسوب می شود كه قدمت تولید آن به 2 هزار سال می رسد و هم اكنون نیز بیش از یك هزار نفر در زنجان به طور مستقیم در تولید چاقو فعالیت دارند.
به گفته معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، آب دیدگی، برندگی و سختی بالای تیغ ها از ویژگی های برجسته چاقوی زنجان است.
خدایی فر افزود: ساخت دسته های چاقو از شاخ و صدف نیز كه ظرافت و دقت فوق العاده ای را می طلبد، از دیگر ویژگی های برجسته چاقوی زنجان است.
وی اظهار داشت: از آنجا كه مواد اولیه تولید چاقو در محدوده جغرافیایی استان در دسترس است، این مهم در طول تاریخ باعث گسترش و توسعه صنعت چاقوسازی در این دیار شده است.
ملیله كاری در زنجان نیز هنر ظریف و اصیلی كه با ذوق و صبر هنرمندان همچنان در این دیار زنده است.
زنجان به عنوان خاستگاه اولیه هنر ملیله كاری با قدمت و پیشینه تاریخی چند هزار ساله، هنوز نام خود را در میان بهترین های این صنعت دستی حفظ كرده و برای احیای جایگاه اصلی خود تلاش می كند.
غنای 'ریز نقوش' و استفاده از نقره خالص، وجه تمایز ملیله زنجان با سایر مناطق است، زیبایی و ظرافت ملیله این دیار مرهون ذوق و عشق هنرمندانی است كه آن را سینه به سینه از دل تاریخ و از پدران و اجداد خود به ارث برده اند.
درباره تاریخچه ملیله زنجان اطلاعات جامعی در دست نیست؛ در كتاب های تاریخی كه اشاراتی درباره زنجان دارند از میان صنایع این دیار بیش از هر چیز از صنعت فلز كاری و از جمله ملیله كاری سخن گفته شده است.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: قدمت ملیله در زنجان به بیش از 2 هزار و 300 سال می رسد.
خدایی فر افزود: شاهد این ادعا، ادواتی است كه در نتیجه كشف مردان نمكی در معدن چهره آباد به دست آمده كه برخی از آن ادوات چوبی، شكل و فرم هایی دارند كه امروز نیز همان اشكال در صنعت ملیله كاری در زنجان كاربرد دارد.
به گزارش ایرنا، بیش از 45 مورد رشته صنایع دستی در استان زنجان وجود دارد كه در میان آنها ملیله كاری، چاروق دوزی، چاقوسازی، مسگری، قلمزنی، گلیم بافی، گیوه بافی و گیوه دوزی از صنایع دستی بومی این خطه بشمار می روند.
3088/6085