به گزارش ایرنا، تاكنون 109 هزار هكتار از زمین های كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد زیر كشت پاییزه گندم و جو رفته است و این رقم تا حدود 140 هزار هكتار نیز در روزهای آینده خواهد رسید.
كشت پاییزه گندم و جو در مناطق سردسیری كهگیلویه و بویراحمد به پایان رسیده اما در مناطق گرمسیری استان كشت این محصولات ادامه دارد.
عیسی راستین نسب مدیر زراعت سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد گفت: تاكنون كشت 70 هزار هكتار گندم دیم،17 هزار هكتار گندم آبی، 20 هزار هكتار جو آبی و 2 هزار هكتار جو دیم در مزارع كهگیلویه و بویراحمد انجام شده است.
سال گذشته به دلیل بارش های كم و خشكسالی، بسیاری از كشاورزان یا سودی از كشت خود نبردند یا زیان دیدند اما امسال امیدوارند كه سال بهتری باشد.
بارش های از ابتدای سال زراعی جاری تاكنون، قابل توجه و غافلگیر كننده بود به طوری كه در هفته های گذشته یك سامانه 100 میلی متری و یك سامانه 200 میلی متری سبب بارش های باران و برف در استان شد.
اما سوال بسیاری از كشاورزان این است كه آیا ماه های آینده نیز چنین وضعیتی خواهد بود و امسال می توانند به بارش های مناسب امیدوار باشند؟
**كهگیلویه و بویراحمد ركورددار بیشترین بارش در ایران
مدیركل هواشناسی كهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان با ثبت 309.4 میلیمتر بارش از ابتدای سال آبی جاری تا 14 آذر ماه، بیشترین بارندگی را در سطح كشور داشته است.
رضا كاكاوند اظهار داشت: براساس مقدار اختلاف بارش استان ها و كشور از ابتدای سال زراعی جاری تا 14 آذر ماه در كهگیلویه و بویراحمد 211.7 میلی متر باران بیشتر از مدت مشابه در بلند مدت باریده است.
وی عنوان كرد: در سال آبی جاری از اول مهر تا 14 آذر ماه 1397 در كهگیلویه و بویراحمد 309.4 میلی متر باران بارید در حالی كه در كل كشور به طور میانگین 70.6 میلی متر باران باریده است.
كاكاوند بیان كرد: در مدت مشابه سال زراعی گذشته در كهگیلویه و بویراحمد 46.1 میلی متر و در مدت مشابه بلند مدت نیز 97.7 میلی متر باران باریده بود.
وی میزان بارش باران ثبت شده در ایستگاه های هواشناسی این استان را از ابتدای مهر تاكنون در یاسوج 426.5، دهدشت،422 سی سخت 412.8، دوگنبدان 338.5،امامزاده جعفر 332.7 و لیكك 285.8 میلیمتر ذكر كرد.
بارش یك سال كامل آبی در كهگیلویه و بویراحمد برای سال زراعی جدید 559.4 میلی متر پیش بینی می شود.
میانگین بلند مدت سالیانه بارندگی در یاسوج،791.7،سی سخت 675.1،دوگنبدان 420.5،دهدشت 485.1، لیكك 386.9 و امام زاده جعفر 409 میلیمتر است.
میانگین استانی بارش باران از ابتدای سال زراعی جاری تاكنون 369.7 میلی متر بوده است.
براساس گزارش سازمان هواشناسی ایران، استانهای سیستان و بلوچستان، یزد، كرمان و خراسان جنوبی از ابتدای سال آبی جاری 98-97 (اول مهرماه) تا 10 آذرماه كمترین میزان بارش را در كشور داشتهاند.
براساس آمار بارندگی از ابتدای سال آبی (اول مهرماه) تا 10 آذر سال آبی 98-97، كمترین میزان بارش در استانهای سیستان و بلوچستان با 4.4 میلیمتر، یزد 11.5 میلیمتر، خراسان جنوبی 15.1 و كرمان 21.2 میلیمتر صورت گرفته است.
بر اساس آمار موجود، حجم بارشهای كشور از ابتدای سال آبی 98-97 (اول مهرماه) تا 10 آذرماه 70.6 میلیمتر بوده كه در مدت مشابه سال گذشته به میزان 23 میلی متر بود و رشد خوبی داشته است.
ایران در دهه گذشته با خشكسالی هیدرولوژیكی بسیار شدیدی مواجه بوده كه جبران این كمبودها بهویژه در بخش آب های زیرزمینی نیازمند زمان بسیار طولانی خواهد بود.
رضا كاكاوند اظهار داشت: میانگین بارندگی های پاییز امسال در كهگیلویه و بویراحمد معادل 37 درصد بارندگی های بلند مدت یك ساله زراعی است.
وی بیان كرد: میانگین بارندگی های سال زراعی گذشته در این استان از ابتدای مهر سال 1396 تا پایان شهریور امسال 310 میلی متر گزارش شده است.
مدیركل هواشناسی كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد: درحالیكه این استان رتبه پنجم كم بارش ترین استان های كشور در سال زراعی 1396 و 1397 را داشت امسال یكی از پربارش ترین استان های كشور است.
كاكاوند گفت: براساس پیش بینی های هواشناسی بارش های آذر ماه امسال در این استان نرمال و دی ماه كمتر از نرمال خواهد بود.
** گزارش پژوهشكده هواشناسی درباره پربارش ترین استان ها
براساس گزارش پژوهشكده هواشناسی در 2 ماه آغازین سال زراعی جدید ، به دلیل عبور سامانههای بارشی از جنوب غرب كشور، استانهای واقع در این ناحیه بارشی بیش از نرمال را دریافت كردهاند كه از جمله میتوان به ایلام، كهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بوشهر و لرستان اشاره كرد.
بارش در این استانها نسبت به نرمال (میانگین سی ساله) بیش از 85 میلی متر افزایش یافته است.
در دوره مشابه استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی بیشترین كاهش بارش را داشتند.
در مجموع بارش كشور در2 ماه اول پاییز حدود 19 میلیمتر (معادل 71 درصد) نسبت به نرمال افزایش داشته است.
**زمستان گرم تر می شود
براساس گزارش پژوهشكده هواشناسی، بارش آذر ماه اندكی بیش از نرمال خواهد بود، اما نقشههای پیشبینی حاكی از تضعیف نسبی سامانههای بارشی در فصل زمستان و بهویژه ماه اسفند است. میانگین دمای ماه آذر بین نرمال تا یك درجه سلسیوس بیش از نرمال پیشبینی میشود.
همچنین براساس پیش بینی این پژوهشكده انتظار می رود هوای فصل زمستان حدود 2 درجه گرمتر از نرمال شود.
با اینكه بارش برف نسبت به سال گذشته بیشتر خواهد بود اما به دلیل جنوبی بودن بیشتر سامانههای بارشی و افزایش دمای پیشبینی شده، سهم بارش باران در ادامه سال بیش از نرمال خواهد بود.
** وضعیت جاری
از آغاز سال زراعی جاری تا 14 آذر، مجموع بارش دریافتی كشور 70.6 میلی متر ثبت شده كه در مقایسه با سال گذشته و بلند مدت به ترتیب 47.6 و 29.5 میلی متر افزایش نشان می دهد.
در ماه های آغازین سال زراعی، بیشترین افزایش بارش در استانهای واقع در جنوبغرب و غرب و بیشترین كاهش در استانهای واقع در شمال غرب كشور رخ داده است.
براساس آمار گزارش شده از سوی پژوهشكده هواشناسی بارش تا آخر آبان ماه سال جاری در استان های ایلام، كهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر به ترتیب 134، 128، 99 و 92 میلی متر از نرمال بیشتر بوده است ولی استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی به ترتیب 22 و 19 میلی متر كاهش بارش داشتهاند.
**تراز آب سد كوثر گچساران 10.5 متر بالا آمد
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد كوثر گچساران گفت: 303 میلیمتر باران از ابتدای سال جاری تاكنون در این سد ثبت شده كه سبب بالا آمدن آب آن به میزان 10.5 متر شده است.
اكبر خدری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در روزهای آغازین آذرماه 117 میلیمتر باران در منطقه سد كوثر در ایستگاه هواشناسی ثبت شد كه سبب بالا آمدن 8.5 متری تراز آب سد كوثر شده است.
وی بیان كرد: به دلیل خشكسالیهای چند سال گذشته تراز آب این سد 20 متر نسبت به حجم كل مخزن كاهش نشان میدهد.
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد كوثر گچساران گفت: بارش باران در سال زراعی جاری (از ابتدای مهر امسال تا ابتدای آذرماه) سبب ذخیره شدن حدود 94 میلیون متر مكعب آب در پشت سد كوثر در این شهرستان شده كه 72 میلیون متر مكعب آن مربوط به چند روز اخیر بوده است.
وی گنجایش مخزن سد كوثر را 580 میلیون متر مكعب اعلام كرد و گفت: آب سد كوثر از رودخانه خیرآباد تأمین میشود كه این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت به وجود میآید.
خدری اظهار داشت: هم اینك میزان آب ذخیره شده سد كوثر به 306 میلیون متر مكعب رسیده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 18 میلیون متر مكعب افزایش یافته است.
مدیر اداره بهره برداری و نگهداری سد كوثر گچساران با بیان اینكه نرمال تراز این مخزن بتنی با سطح دریا 625 متر است گفت: هم اكنون تراز این سد 605 متر است.
** پیشبینی بارش
كارشناس اداره كل هواشناسی كهگیلویه و بویراحمد گفت: براساس آخرین پیش بینی های فصلی، میزان بارش ها در نیمه شمالی استان، شامل شهرستان های دنا و بویراحمد در ماه های آینده بیشتر از نرمال و در نیمه جنوبی شامل كهگیلویه، گچساران، باشت، بهمئی، لنده و چرام نرمال خواهد بود.
ولی بهره مند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بارندگی ها در آذر ماه در بیشتر استان بیش از نرمال بجز منطقه بابا كلان و بی بی حكیمه در حد نرمال خواهد بود.
وی گفت: در دی ماه بارش در كل استان بین 10 تا 20 میلی متر كمتر از نرمال و در بهمن ماه بین 20 تا 40 میلی متر بیش از نرمال خواهد بود.
كارشناس اداره كل هواشناسی كهگیلویه و بویراحمد با بیان اینكه پیش بینی اسفند ماه و فصل بهار هنوز مشخص نشده است ادامه داد: صحت این پیش بینی نسبت به نقشه های آینده نگری 70 درصد است.
بهره مند با بیان اینكه احتمال تغییرات جوی وجود دارد افزود: اداره كل هواشناسی استان به صورت روزانه نقشه های آینده را رصد كرده و درصورت هرگونه تغییر اطلاع رسانی می شود.
** موسسه های هواشناسی جهانی چه می گویند؟
براساس پیش بینی های سایت جهانی آكیوویدر در نیمه اول بهمن ماه در شهرهای یاسوج، گچساران و دهدشت 2 بار بارندگی خواهد بود كه بارش دوم شدت بیشتر خواهد داشت.
دومین بارش در نیمه اول بهمن ماه حدود 50 میلی متر پیش بینی شده است.
طبق پیش بینی این موسسه در نیمه دوم بهمن نیز شهرهای یاسوج، گچساران و دهدشت 2 بار بارندگی را خواهند داشت كه سامانه دوم فعال تر و حدود 40 میلی متر بارش باران پیش بینی می شود.
در ماه پایانی سال جاری تا 18 اسفند نیز 2 سامانه بارشی در شهرهای یاسوج، گچساران و دهدشت فعالیت خواهد داشت و مجموع بارش های 2 سامانه كمتر از 20 میلی متر پیش بینی شده است.
در مجموع به نظر میرسد با توجه به بارشهای مناسب ماههای گذشته و پیش بینیهای ماههای آینده سازمان هواشناسی كشور، اداره كل هواشناسی استان و موسسههای هواشناسی جهانی، كشاورزان سال خوبی را از نظر میزان بارشها تجربه خواهند كرد.
اگرچه همانطوری كه كارشناس هواشناسی استان نیز گفته است احتمال تغییرات جوی و تغییر پیش بینیها وجود دارد اما پیش بینیهای كنونی حكایت از سال خوبی برای كشاورزان دارد.
كهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود 16 هزار و 249 كیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و كوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
این استان یك درصد مساحت كشور را در اختیار دارد.
9928/6110
یاسوج - ایرنا - كشت پاییزه در كهگیلویه و بویراحمد هفته های پایانی را طی می كند و سوال بسیاری از كشاورزان این است كه آیا ماه های آینده می توانند به بارش های مناسب امیدوار باشند؟