در این مناسبت كه در پی شهادت مصطفی بزرگ نیا، احمد قندچی و مهدی شریعترضوی سه دانشجوی دانشگاه تهران در سال 1332 به نام روز دانشجو، نامگذاری شد، كارنامه جنبش دانشجویی بررسی می شود.
در حالی كه برخی معتقد هستند جنبشهای دانشجویی در یك دهه اخیر بیش از گذشته در معرض خطر انفعال قرار داشته اند، برخی تشكل های دانشجویی چنین باوری ندارند و در عین حال می كوشند كه خلأ و فاصله میان خود و جامعه را بپوشانند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مركز استان فارس به مناسبت روز دانشجو میزبان نمایندگان برخی تشكلهای دانشجویی اصلاح طلب و اصولگرای دانشگاه شیراز بود.
در این میزگرد كه با تبادل نظر صریح فعالان دانشجویی همراه بود، نمایندگان برخی تشكلها به نبود تعامل لازم و كافی با مدیریت دانشگاه اشاره كردند. آنها با پذیرش تغییر ارزشها و نبود ایدهپردازی در سطح كلان در میان دانشجویان، جنبشهای دانشجویی را جداشده از بدنه جامعه دانستند و راهكار پیشگامی دوباره و تعامل با جامعه را بازگشت به سوی مردم و پاسخگویی مسئولان در فضای دانشگاهی و نیز شفافسازی درباره عملكرد 40 ساله انقلاب اسلامی عنوان كردند.
آنها بر اصل عدالتخواهی تاكید كردند و این موضوع را به عنوان خواسته اصلی غالب جامعه دانستند كه بستر پاسخگویی به آن باید در دانشگاه فراهم شود.
** ترس از مشاركت جامعه مدنی فعالیتهای دانشجویی را كوچك كرده است
دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشجویان دانشگاه شیراز در این میزگرد با تاكید بر اینكه فعالیت تشكلهای دانشجویی نباید صرفاً سیاسی باشد، گفت: فضای امروز كشور به نحوی است كه بخشی از هر فعالیتی، لاجرم سیاسی است؛ از فعالیتهای اجتماعی و صنفی گرفته تا فعالیتهای زیست محیطی، در هر صورت با پتك محكم سیاسیبودن مواجه خواهید شد؛ بنابراین ناخود آگاه به ذهن میرسد كه فعالیت تشكلهای دانشجویی باید سیاسی باشد.
شاهرخ شاهرضایی ترس از تشكلسازی، اتحادیهسازی و تصمیمگیرندگی جامعه مدنی را علت كوچكترشدن فعالیتهای دانشجویی دانست و ابراز داشت: این وضعیت بر عملكرد جنبشهای دانشجویی نیز تاثیر گذاشته است.
وی افزود: وقتی اتحادیه كارگری معلمان با خواستهای معمول، بدون تعدی از خطوط قرمز حاكمیت اعتراض میكند، شاهدیم كه برخورد مطلوبی با آنها صورت نمیگیرد، همین مسائل باعث میشود هزینه فعالیتهای دانشجویی افزایش یابد و تعداد كمتری از دانشجویان وارد این فضا شوند.
شاهرضایی با بیان اینكه به عملكرد دولت های گذشته در قبال دانشجویان نقد وارد است، افزود: در دورهای سیاست افزایش دانشگاهها و راهاندازی دانشگاههای آزاد و غیردولتی و گسترش آنها در دستور كار قرار گرفت و امروز نیز نوع مدیریت ناآگاهانه نسبت به فعالیت های دانشجویی در برخی دانشگاه ها از نكات جالب توجه است.
این فعال دانشجویی اظهار داشت: امروز در مدیریت دانشگاه شیراز و علوم پزشكی از افرادی صرفا علمی استفاده شده است كه به فضای سیاسی و اجتماعی دانشگاهها آگاه نیستند و این موضوع باعث شده فعالیت های دانشجویی عقب رانده شود؛ چراكه دانشجو مدام در گیر مسائل حاشیهای و اداری شده و فعالیتهایش به برنامههای تفریحی سیاسی منتهی میشود.
** مسئولان باید پاسخگوی عملكردشان باشند
دبیر این تشكل اصلاح طلب دانشگاه شیراز با تاكید بر اینكه مسئولان باید پاسخگوی عملكردشان باشند، ادامه داد: دانشجویان در مسائلی همچون معضلات اقتصادی كه اخیرا باعث افزایش قیمت سكه و ارز شد مطالبهگر هستند و خواهان روشنشدن ابعاد ماجرا و دلایل محاكمه برخی افراد و عدم محاكمه عدهای دیگرند؛ در حالیكه تاكنون قادر نبوده اند این موضوع را با دعوت از مسئولان و اقتصاددانان در فضای دانشگاه تحلیل كنند.
شاهرضایی برخی دخالت ها در دعوت از مسئولان و پاسخگویی به مسائل و دغدغههای روز را دلیل این موضوع دانست و گفت: ما به دنبال برنامه گفت و گوی ملی هستیم؛ اما اجازه دعوت از بسیاری چهرهها را نداریم و تنها برخی افراد كه مشخص كه ادبیات خاصی دارند و سخنانشان قابل پیشبینی است مجوز ورود به دانشگاه میگیرند؛ درحالیكه دانشگاه باید گرهگشای مسائل باشد نه گرهافكن.
او در بخش دیگری از سخنانش عنوان كرد كه تاكنون با حضور بسیاری از چهرههای گوناگون در عرصههای مختلف ممانعت شده است و نام برخی از آن افراد نیز منتشر شده است؛ چراكه اگر كسی تصمیمی میگیرد باید پای هزینه های آن بایستد و پاسخگو باشد.
دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز اظهار داشت: در چنین شرایطی، در 16 آذر سال گذشته استفاده از سلبریتیهای سیاسی را كنار گذاشتیم و سه نفر را از سه گروه مختلف دعوت كردیم تا با یكدیگر گفتوگو كنند.
** امروز آزادی بیان دغدغه مردم نیست
وی عنوان كرد: امروز دیگر صحبت از آزادی بیان دغدغه مردم نیست، بلكه مردم به دنبال عدالت خواهی هستند و میخواهند بدانند فساد دامنگیر در همه زمینهها چرا و چگونه رخ میدهد؛ از همین رو گفت و گوی غالب مردم به سمت عدالتطلبی سوق یافته است و دانشگاه نیز این موضوع را درك كرد و به سمت عدالت خواهی رفت.
** جامعه منتظر دانشگاه نمیماند
شاهرضایی با اشاره به اتفاقات دی ماه گذشته گفت: با آنكه دانشگاه ضرورت عدالتخواهی را درك كرده بودیم، دیدیم كه جامعه منتظر دانشگاه نمیماند، از همین رو در اعتراضات دی ماه 96 همه تشكلهای دانشگاه تا مدتی گنگ بودند و نمیدانستند كه چه اتفاقی رخ داده است آیا این ماجراها از مشهد شروع شده، آیا جریانی در پی ضربه به دولت بود؛ در چنین شرایطی ما از جامعه عقب ماندیم و به جای پیشرو بودن بیانیه صادر كردیم.
این فعال دانشجویی با بیان اینكه 40 سال است سعی میكنیم سیاستگذاری فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی از بالا به پایین باشد، گفت: در این سالها جلوی تشكلها و اتحادیهها گرفته شد و حتی جریان عدالتخواهی را هم میخواهیم به صورت دستوری اجرا كنیم؛ درحالیكه باید فضا را بازتر بگذاریم كه مردم خودشان تصمیمگیرنده باشند و خودشان اجرا كنند.
شاهرضایی در پاسخ به این انتقاد كه فضای فعالیتهای دانشجویی از رونق گذشته افتاده است، ابراز داشت: ما ناامید نیستیم، سرد نشده ایم و خواستهها تغییر نكرده است، دانشجویانی امروز در دانشگاههای تحصیل میكنند، همانند همان دانشجویانی هستند كه در سال 76 و 84 رئیس جمهور انتخاب كردند؛ اما همین دو جریان سطح انتظارات دانشجوها را تغییر داد و در این سالها دو طرف بلایی بر سر جریانهای دانشجویی آوردهاند، كه ماحصلش وضعیت امروز است.
دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز عنوان كرد: عین سه قوه با هم اتفاق نظر دارند كه در برنامههای دانشجویی یكی حضور پیدا كند كه چپ را زیر سوال ببرد و دیگری راست را و دانشجویان هم برایشان كف بزنند؛ اما در این چهار دهه یك بار مسئولان اجرایی كشور درباره تصمیمهای خود در دانشگاهها شفافسازی نكردهاند و برای پاسخگویی به ابعاد مختلف تصمیمشان حاضر نشدهاند.
او ادامه داد: امروز مردم با شخصیتهای جنجالبرانگیز چپ و راست درگیر نیستند؛ بلكه به دنبال چرایی در عملكرد سیاسی، اجتماعی، قضایی و یا سیاست خارجیاند و میخواهند ابعاد مختلف موضوعاتی را بدانند كه با آنها درگیرند.
** برخی پاسخگو نیستند
شاهرضایی بیان كرد: در كشور با برخی مسئولان 'غیر پاسخگو' در قوای مختلف مواجهیم كه خود را پاسخگو نمیدانند و مانع تراشی هایی از سوی برخی دستگاه های امنیتی در این زمینه وجود دارد.
وی دلیل مسائل یاد شده را شجاعنبودن برخی مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانست و گفت: برخی میخواهند دانشجو ناامید باشد و فقط نزدیك هر انتخابات آمپول هیجان تزریق میكنند؛ اما ما ناامید نیستم و خواستههایمان نیز تغییر نكرده است.
دبیر این تشكل دانشجویی اصلاح طلب دانشگاه شیراز اظهار داشت: ما در انتخابات از رئیس جمهور فعلی حمایت كردیم و پشت او ایستادیم؛ اما پشتمان خالی شد و پس زده شدیم؛ چراكه برخی در دانشگاه اجازه نمی دهند تصمیمگیرهای جدید و قدیم را استنطاق كنیم.
شاهرضایی بیان كرد: در یكی دو سال گذشته از فعالان دانشجویی گذشته پیگیر بودیم و صحیح و خطای كارمان را از آنها میپرسیدیم و با آنكه به فعالیتهای آنها در برهههای خاصی نقد داشتهایم ارتباط خود را با آنها قطع نكردهایم و بسیار برای آنها جالب بود كه دانشجویان در این شرایط و با این وضعیت همچنان فعالیت میكنند.
وی به حضور نیافتن بسیاری از شخصیتهای تاثیرگذار و كلیدی در دانشگاهها انتقاد كرد و گفت: برخی شخصیتها تنها در زمان انتخابات در دانشگاهها حاضر میشوند؛ برای مثال دو سال است كه نمیتوانیم با آقای عارف تماس بگیریم و با آنكه مشكلات را میدانند، حاضر به پاسخگویی نیستند.
دبیر انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز با بیان اینكه دانشجویان باید سران اصلاحطلب را به نقد بكشند، عنوان كرد: آنها باید پاسخ دهند كه با به دست آوردن كرسیهای ریاست جمهوری، مجلس و شوراهای شهر چه اقداماتی انجام دادهاند یا زمان تغییر نوع تفكر فرا رسیده است یا اینكه دانشجویان باید تصمیمگیر باشند و دیگر دنبالهرو هیچ حزبی نباشند.
** گفتمان اصلاحات با فعالیت پشت سر بزرگان سیاست از مردم فاصله گرفته است
شاهرضایی اظهار داشت: گفتمان اصلاحات قطعا به به روز شدن نیاز دارد؛ چراكه در این سالها به دلیل فعالیت پشت بزرگان سیاست از گفتمان مردم فاصله گرفتهایم و این خود آسیبی بوده است كه از دی ماه گذشته تا امروز دیده ایم و هر اتفاقی در كف جامعه رخ داده، بدون پیشگامی دانشجویان بوده است.
این فعال دانشجویی با بیان اینكه سالهاست مردم ولی نعمت مسئولان نیستند، دیگر مجلس در راس امور و دانشگاه مبدا همه تغییر و تحولات نیست، گفت: بعد از برخی رویدادهای سیاسی كه مبدا آن را دقیقا نمیتوان تعیین كرد، مسئولان به دنبال فاصله گرفتن از عموم مردم هستند، گویی میخواهند بارشان را ببندند و از جامعه فاصله بگیرند؛ اما باید دید خواست مردم چیست.
وی افزود: اولین قدم را باید فعالان دانشجویی بردارند و بدانند امروز كف خواسته مردم چیست. سالهای سال است به دنبال آرمانشهریم و از همین رو مردم از دانشگاه فاصله گرفتند، دانشجویان نیز خود را به مسئولان وابسته كردند تا اینكه امروز شاهد آسیبهای فعلی هستیم.
شاهرضایی تاكید كرد: دانشجویان دیگر نباید اجازه دهند كه احزاب برای منافع خود از یك جریان دانشجویی استفاده كنند و آن را ابزار دست كنند.
** فاصلهگرفتن از مردم، آفت فعالیت دانشجویی
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز نیز در این نشست با اشاره به فعالیتهای دانشجویی از سال 1313 تا رویدادهای 16 آذر 1332 و نیز نقش دانشجویان در شكلگیری انقلاب اسلامی عنوان كرد:دانشجو در همه فعالیتهادر رأس جامعه است و جلوتر از بقیه اقشار حركت میكند تا زمانی كه سیاسی میشود، وارد احزاب میشود و فعالیتش در حزب اهمیت مییابد و بعد كه رسانه روی كار آمد، آینده خود را در رسانهای شدن میبیند و این فاصله گرفتن از مردم آفت فعالیت دانشجویی است.
احسان زیارتی افزود: ما دانشجویان، خیلی خوب برای مردم حرف میزنیم و مردم هم بهتر حرف ما را میفهمند؛ اما فقط میتوانیم برای آنها سخن بگوییم. ما هرگز حرف مردم را به صورت جدی نشنیدهایم و به معنای عام آن را بیان نكردهایم.
وی با بیان اینكه فعالیتهای دانشجویی نهتنها در دانشگاه شیراز كه در كل كشور كمرنگ شده است، یكی از دلایل آن را سیاستزده شدن جریان دانشجویی عنوان كرد و افزود: جریان دانشجویی زمانی موفق و استكبارستیز و عدالتخواه خواهد بود كه سیاسی باشد؛ اما نباید سیاستزده باشد و در پی آن، اتفاقاتی رخ دهد كه دانشگاه جولانگاه سیاسی برخی افراد شود.
زیارتی مسائل یاد شده را از دلایل ركود جنبش دانشجویی دانست و گفت: دانشجویان به دلیل عدم وابستگی، برخورداری از علم و دلسوز بودن میتوانند تصمیمساز باشند؛ همچنین دانشجو پس از فراغت از تحصیل و قرارگرفتن در جایگاههای مختلف اجتماعی باید تصمیمگیرنده باشد از همین رو جایگاه او در حال و آینده كشور بسیار مهم است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز ابراز داشت: تشكلهای مختلف دانشجویی در دانشگاهها چندان نظم تشكیلاتی ندارند.
وی تاكید كرد: فضای دانشگاهها، به ویژه دانشگاه شیراز چنان اداری است كه دانشجویان را بیش از پیش درگیر میكند و كمتر وقتی برای فعالیت در عرصههای دیگر باقی میگذارد.
** سیاسی نبودن مدیران دانشگاه مثبت است
زیارتی با بیان اینكه مدیریت دانشگاه شیراز تا سالهای گذشته سیاسی بودهاند، ابراز داشت: در گذشته با تغییر وزرا، رئیس دانشگاه، معاونتها و مدیران تغییر میكردند و این مساله باعث ضربه به دانشجویان میشد؛ اما امروز اینكه مدیران دانشگاهها سیاسی نیستند نقطهای مثبت بهشمار میرود.
این فعال دانشجویی تشریح كرد: این بدان معنا نیست كه مدیران دانشگاه نظر سیاسی ندارند، بلكه به این معناست كه این نظرات را اعمال نمیكنند و پررنگ بودن جنبه فعالیت علمی آنها همچون چتری است كه می توان زیر آن جمع شد.
** از آرمان عدالتخواهی غافل شدهایم
وی با اشاره به گسترش توجه دانشجویان و جامعه به شعار عدالتخواهی، عنوان كرد: عدالت از آرمان های اصلی انقلاب است كه در این 40 سال بسیار از آن غافل شدهایم؛ چراكه میبایست به گفتمان تبدیل شود و درصورتی كه این شعار سیاسی، حزبی و مختص جریان خاصی باشد به قهقرا كشیده میشود.
زیارتی اظهار داشت: برخی افراد از شعار عدالتخواهی استفاده سیاسی كردند؛ در حالیكه عدالت خواهی مختص به هیچ حزب و گروهی نیست و اصلا سیاسی نیست؛ درواقع سیاست یكی از راههایی است كه میتوان از طریق آن به عدالت دست یافت؛ اما نباید آن را دستمایه قرار داد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز همچنین در بخش دیگری از سخنان خود تاكید كرد: چنین نیست كه دانشگاه مایل به اجرای برنامهها و انجام فعالیتهای دانشجویی باشد؛ گرچه گاه برخی اوقات گلهمندیم از رفتارهایی خاص اما درست نیست كه این رفتارها را به همه بخشهای دانشگاه تعمیم دهیم.
وی عنوان كرد: انجمن فرهنگ و سیاست برنامههایی را اجرا كرده است كه اگر مدیریت پیشین دانشگاه بود، اجازه برگزاری آن را نمیداد یا اینكه آنها با افراد خاصی ملاقات كردهاند كه هیچ دانشگاهی بدون اینكه استعلام كنند مجوز نمی دهند.
زیارتی ابراز داشت: مدیریت دانشگاهها را وزیر علوم انتخاب میكند، وزیر را رئیس جمهوری انتخاب میكند كه انجمنهای همچون فرهنگ و سیاست و وفاق و توسعه برای او در دوران انتخابات تبلیغات كردند.
این فعال دانشجویی تاكید كرد: معتقدم برخی افراد تا زمانی كه از قطار انقلاب پیاده نشدهاند باید مورد حمایت باشند اما نه اینكه بدانیم با روی كار آمدن آن فرد اتفاقات مشخصی خواهد افتاد اما باز از او بهصورت صددرصدی حمایت كنیم.
وی با انتقاد از فعالیتهای برخی تشكلهای دانشجویی خاطرنشان كرد: بعضی تشكلها انتخاباتی شدهاند و فعالیتهای آنها تنها به یك هفته قبل و بعد از انتخابات محدود میشود به گونهای كه نمونه واقعی كار تشكیلاتی را در دوره انتخابات میتوان دید.
زیارتی اظهار داشت: برنامه هایی در دانشگاه با استقبال حداكثری مواجه میشود كه قرار است در آن شانتاژ سیاسی رخ دهد و هیجان انگیز باشد؛ اما از برنامههای خوب استقبال نمیشود و این موضوع نشان می دهد ما از اصل خود دور مانده ایم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز با بیان اینكه تشكل دانشجویی باید در امور اجتماعی پیشرو باشد، برای نمونه به فعالیتهای بسیج دانشجویی در مناطق جنوب شهر شیراز و دیگر شهرهای كشور اشاره كرد و از دیگر تشكلها دعوت كرد كه مباحث تئوریك و برنامههای اجتماعی دانشگاهی را به دل مردم ببرند و در بحث عملی نیز شركت كنند.
وی با اشاره به اینكه در انگیزه و فضای ذهنی دانشجویان تغییراتی درمقایسه با دهه 70 و 80 به وجود آمده است، گفت: دانشجو متاثر از فضای جامعه است؛ اما فضای دانشگاه به گونهای نیست كه همه آرمان ها و ارزشها را در خود بپروراند و دانشجو را در بستری قرار دهد كه بتواند تاثیرگذار باشد.
** ایدهپردازی در سطح كلان وجود ندارد
زیارتی ادامه داد: ایده پردازیهای كوچك در میان دانشجویان دیده میشود؛ گرچه نسبت به دو دهه گذشته ایدهها تغییر كرده است؛ اما باید گفت در سطح كلان ایدهپردازی وجود ندارد و تشكلها و فضای دانشگاهی در برنامه جامع قوی نیستند.
وی با تاكید بر اینكه دانشجویان باید ابتدا دغدغهمند باشند تا بتوانند مطالبهگری كنند، خاطرنشان كرد: اینطور نیست كه در اتفاقات جامعه دانشجو همیشه پیشرو باشد؛ چراكه از مردم فاصله گرفتهایم و درد آنان را نمیدانیم.
** جنبش دانشجویی به معنای واقعی كلمه خوابیده است
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز در ادامه گفت: جنبش دانشجویی به معنای واقعی كلمه خوابیده است؛ چراكه این جنبش باید پیش از كارگران هفتتپه به وضعیت موجود واكنش نشان میداد و این موضوع ثابت میكند كه اولویت های فكری ما به حاشیه رفته است.
زیارتی با بیان اینكه دانشجوی امروز جرات و جسارت گذشته را ندارد، دلیل این تغییر روحیه را نه در مسائل امنیتی كه در تغییر اولویت های ذهنی دانشجویان دانست و گفت: درسخواندن در این اولویتها نیست؛ اما مطالبهگری هم نیست و از همین رو است كه دانشجو جایگاه اساسی خود را ندارد.
وی با اشاره به تاكید مقام معظم رهبری بر اجرای كرسیهای آزاد اندیشی، ابراز داشت: برگزاری كرسیهای آزاداندیشی ورای هیجانات جو دانشگاه است و این كرسی ها زمانی تاثیرگذار خواهد بود كه از میان بین تشكلها برخاسته شود.
این فعال دانشجویی دلیل حضور نیافتن برخی شخصیتها را در دانشگاهها بیتوجهی آنها به جنبشهای دانشجویی عنوان كرد و بیان داشت: این افراد جنبش دانشجویی را در حدی نمیبینند كه بخواهند به آن پاسخگو باشند و تا زمانی كه ما منفعل باشیم، آنها پاسخی نخواهند داد.
زیارتی ابراز داشت: هر جا جنبش دانشجویی موفق بوده، بر مسائلی تمركز كرده كه خواست همگان بوده است. بسیاری از مسائل گلوگاهیاند و اگر رفع نشود آرمانها دچار چالش میشوند این مسائل گلوگاهی امروز مسائل اقتصادی و معیشتی است و ما نباید دچار بازیهای سیاسی شویم.
او تاكید كرد: در چهل سالگی انقلاب باید بازگردیم و مسیرها را بازبینی كنیم، اشتباهات، نقاط قوت و ضعف را ورای دیدگاههای سیاسی بررسی كنیم، هرچند هر دو جناح موافق و مخالف با یكدیگر بحث كنند؛ اما این مساله ضرورت امروز جامعه و مایه حیات جنبشهای دانشجویی است.
**دانشجو باید مستقل و مطالبه گر باشد
دبیر كمیته تشكیلات انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز در ادامه این نشست گفت: ماهیت تشكل های دانشجوئی هویتی است كه در وحله اول به استقلال این جنبش و در مرحله بعد به روحیه مطالبه گری و كمال پرستی این قشر متكی باشد.
علیرضا خاكپور افزود: خوشبختانه فعالیت های دانشجوئی در سالهای گذشته در دانشگاه شیراز گسترش پیدا كرده و روحیه پرسشگری دانشجویان این مركز در زمینه های مختلف سیاسی،اجتماعی و فرهنگی به شدت تقویت شده است.
**بعضی نمی خواهند دانشجو مطالبه گر باشد
این فعال دانشجویی اصلاح طلب با اشاره به برخی انتقادات در خصوص وجود جو سرد حاكم بر فضای دانشگاه شیراز گفت: این جو بین دانشجویان حاكم نیست بلكه بعضی مسئولان این دانشگاه اینگونه می خواهند كه نمونه های آن را می توان در دانشگاه به عینه دید، به عنوان مثال از ابتدای سال تحصیلی جاری تاكنون هر مراسمی كه سوی دانشجویان برنامه ریزی آن انجام شده سالن برگزاری، مملو از جمعیت بوده اما در مجموع بعضی ها نمی خواهند این فضا و روحیه در دانشگاه وجود داشته باشد و ترجیح می دهند جو آرام و دانشجو را از اینگونه مناسبات سیاسی دور نگه داشته شوند.
**لیست ممنوعه در دانشگاه شیراز
دبیر كمیته تشكیلات انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز ادامه داد: وزیر علوم در روزهای اخیر از عدم وجود هرگونه لیست افراد ممنوعه در دانشگاه ها خبر داد، در حالی كه در دانشگاه شیراز اكنون ما شاهد این مساله هستیم كه با حضور برخی افراد و یا سخنرانی آنها در دانشگاه مخالفت می شود و این تعارضی را نمایان می كند كه سردی جو دانشگاه از سمت دانشجویان اعمال نمی شود بلكه مدیران دانشگاه ها اینگونه ترجیح می دهند.
وی در ادامه صحبتهای خود به سیاست زدگی جنبش های دانشجویی اشاره كرد و افزود: سرمنشاء اغلب رفتارها و مناسبات كشور ما به سیاست منتهی می شود و زمانی كه مسائل متنوعی نظیر آسیب های اجتماعی،مشكلات اقتصادی و ... را دنبال می كنیم یك سر آن به سیاست ختم می شود و این آفت متاسفانه در بین فعالین دانشجویی نیز وجود دارد.
خاكپور اضافه كرد: فعالان دانشجویی تلاش دارند عدالت اجتماعی و آزادی بیان را دنبال كرده و به سمتی حركت كنند كه علاوه بر حفظ استقلال روحیه مطالبه گری را در جامعه توسعه دهند.
**تلاش هایی برای فاصله گرفتن دانشجویان از هویت خود
دبیر كمیته تشكیلات انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز با نگاه به تحولات تاریخی معتقد است كه دانشجو و دانشگاه وظیفه هدایت تحولات اجتماعی را داشته و چشم مردم اغلب به دنبال حركت های دانشجوئی بوده در حالی كه اكنون تلاش هایی وجود دارد كه این هویت اصلی دانشجویان را گرفته و سعی كنند كه این جایگاه را تنزل دهند.
دبیر كمیته تشكیلات انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاكید بر اینكه فعالیت سیاسی باید در بین دانشجویان وجود داشته كه بر محور عدالت خواهی و مطالبه گری استوار باشد،گفت: با نگاه به برنامه های تشكل های دانشجویی دانشگاه شیراز در یكسال گذشته خواستگاه مردمی و بیان مطالبات مردم وجه اشتراك تمام این مراسمات بوده كه این می تواند نقطه عطفی برای بازگرداندن هویت اصلی تشكل های دانشجوئی قرار گیرد.
**چهرهای مطرح، ممنوع الورودان دانشگاه شیراز
این فعال دانشجویی اصلاح طلب ادامه داد: متاسفانه مسولان دانشگاه شیراز در حال حاضر مجوز حضور چهره های مطرح در این دانشگاه را نمی دهند كه در پی این مساله این درخواست را داریم كه مسئولان دانشگاه شیراز جهت شفافیت بیشتر دلیل این مساله را با فعالان دانشجویی این دانشگاه در میان بگذارند.
خاكپور اضافه كرد: اگر مسئولان این دانشگاه برای حضور چهره های مطرح در این دانشگاه تحت فشار ارگانهای خاصی بیرون از دانشگاه قرار دارند در جهت شفاف سازی این مساله را با فعالان دانشجویی در میان بگذارند كه آنها نیز مطالبات خود را از این ارگانها پیگیری كنند.
وی افزود: افراد معروفی كه در ماه های اخیر و حتی روزهای گذشته در دانشگاه های دیگر به سخنرانی پرداخته اند در صورتی كه با حضور آنها در دانشگاه شیراز مخالفت می شود.
دبیر كمیته تشكیلات انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز گفت: در حالی با حضور برخی افراد در دانشگاه شیراز مخالفت می شود كه بعضی از آنها اكنون نمایندگان مردم هستند به گونه ای كه برای سخنرانی یكی از این اشخاص در روز دانشجو امسال درخواست دادیم كه متاسفانه از سوی مدیران دانشگاه شیراز مورد مخالفت قرار گرفت و حتی در زمینه ملاقات با این فرد برای ما محدودیت ایجاد كردند.
وی با بیان اینكه دانشجو آگاه است و شرایط را درك می كنند تاكید كرد: مسولان سعی نكنند دانشجویان را فریب داده و یا محدود كنند.
**دانشجو قدیم و جدید ندارد
این فعال دانشجویی اظهار داشت: دانشجو قدیم و جدید ندارد و این قشر در دوره كنونی نیز ماهیت خود را حفظ كرده اما سیاستهای حاكم بر دانشگاه ها شاید تفاوت كرده و دانشجو را به سمتی هدایت می كند كه این قشر را غیر فعال جلوه دهد كه دانشجو از مطالبات اجتماعی فاصله گرفته و صرفا به بعد علمی بپردازد.
وی با اشاره به اینكه جسارت اكنون در قشر دانشجو وجود دارد اما چون بیشتر فعالیت ها رسانه ای نمی شود شاید انعكاس زیادی نداشته باشد، گفت: دانشجویان دانشگاه شیراز اكنون در مواجهه با مشكلاتی نظیر لغو مجوز برنامه های تشكل ها ،رایزنی های گسترده ای را در قالب قانونمندی و حفظ شان تشكیلاتی دنبال می كنند.
دبیر كمیته تشكیلات انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز در ادامه صحبتهای خود، از لزوم انجام تغییراتی در گفتمان اصلاح طلبی سخن گفت و افزود: فعالان دانشجو سعی دارند با بازگرداندن فعالیت منسجم و هدفمند دانشجویی راه تغییر ساختار و اصلاحات درون اصلاحاتی را باز كنند كه محدود كردن و گرفتن ماهیت تشكل های دانشجویی در برهه كنونی از جانب برخی باعث شده این هدف هنوز بطور كامل محقق نشود.
وی برنامه ریزی های انجمن فرهنگ و سیاست و انجمن وفاق و توسعه دانشگاه شیراز را در مسیر دستیابی به این هدف عنوان كرد و اظهار داشت: برای سرعت گرفتن و مثمر ثمر بودن فعالیت های دانشجویی باید هویت اصلی دانشجو بازگردانده و دانشجویان از فضای سیاسی دور نشود،اما اگر مسئولان مانع برگزاری برنامه های تشكل ها دانشجویی شوند قطعا این مساله نقش دانشجویان را كمرنگ خواهد كرد و نوآوری و نواندیشی در زمینه اصلاحات را نیز به تعویق می اندازد و دانشجو نمی تواند نقش تاثیر گذاری ایفا كند.
وی ادامه داد: لازم است سران اصلاحات كه سكوت اختیار كرده اند در برهه كنونی كه به نسبت سالهای گذشته بیشتر در قدرت سهیم هستند از فعالیت های دانشجویی به ویژه در زمینه عدالتخواهی حمایت كرده تا بتوان هویت جریان ساز و تصمیم ساز را به دانشجویان برگرداند.
خاكپور گفت: استقلال فكری دانشجو باید به دور از جناح بندی ها حفظ شود تا دانشجو در جامعه پیشگام و پیشرو بوده و در حل مشكلات جامعه كمك كند اما متاسفانه دانشجو در حال حاضر به جای پیگیری مطالبات مردم بیشتر توان خود را صرف مقابله با عناصر محدودكننده می كند.
این فعال دانشجویی اصلاح طلب با تاكید بر اینكه دانشجو باید تصمیم ساز و تصمیم گیر برای جامعه باشد گفت: نزدیك شدن مطالبات دانشجویی به سمت مشكلات جامعه مساله مهمی است و این قشر باید زبان گویای مردم باشد و نباید تنها خود را به فعالیت در زمان انتخابات محدود كنند و ضروری است فاصله ای كه اكنون در این زمینه ایجاد شده را جبران كنند.
آنچه در این میزگرد بیان شد، حاكی از امید فعالان دانشجویی دانشگاه شیراز به آینده و ضرورت پیمودن راه های نرفته برای نقش آفرینی مطلوب جنبش دانشجویی بود.
دیدگاه های این سه عضو تشكل های فعال دانشجویی دانشگاه شیراز با وجود اختلاف نظر در برخی مسائل سیاسی، با یك مفهوم مشترك همراه بود و این كه همگی بر تبدیل عدالتخواهی به گفتمان جامعه تاكید كردند و این كه دانشجو باید خود مبدا حركت باشد؛ با این انتظار از مسئولان دانشگاه و جامعه كه بستر این حركت هموار و فراهم باشد.
7375/ 9873/ 2027
شیراز- ایرنا- هرساله با فرارسیدن 16 آذر روز دانشجو نقش و تاثیرگذاری جنبشهای دانشجویی و عملكرد آنها به عنوان پرسشی اساسی مطرح میشود.