خبر فوری: رفع فیلترینگ

۲۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۷:۵۷
کد خبر: 83131163
T T
۰ نفر

رد پای مازندرانی ها در سینما حقیقت

۲۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۷:۵۷
کد خبر: 83131163
رد پای مازندرانی ها در سینما حقیقت

ساری- ایرنا- امسال و در دوازدهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت كه از هیجدهم آذر ماه در تهران آغاز شد، چهار مستند از فیلمسازان مازندرانی به بخش مسابقه راه یافته است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مازندران مستندسازان شناخته شده و مطرحی در سینمای مستند كشور دارد كه هر سال با ارائه آثاری قابل توجه، نام مازندران را در محافل داخلی و خارجی مطرح می كنند.
جشنواره بین المللی سینما حقیقت یكی از معتبرترین جشنواره های سینمای مستند قاره كهن است و آثار راه یافته به این جشنواره علاوه بر تهران در چند مركز استان از جمله ساری نیز روی پرده می رود.
** افتخارات گذشته
مازندرانی ها همواره حضوری پررنگ در جشنواره های سینمای مستند دارند. معمولا طی سال های اخیر نام دست كم یك مستندساز مازندرانی بین كارگردانان دارای اثر در بخش نهایی سینما حقیقت ثبت شده است. نگاهی به آثار و كارگردان های برتر 11 دوره اخیر سینما حقیقت نشان می دهد كه مازندرانی ها چه جایگاهی در سینمای مستند ایران دارند.
مهدی منیری مستندساز اهل مازندران با مستند بومی و پرمخاطب ' تینار ' در دومین جشنواره سینما حقیقت تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی را در بخش بهترین فیلم مستند بلند كسب كرد و یك دوره نیز در هیأت داوران جشنواره حضور داشت.
' مشتی اسماعیل' اثر مهدی زمان پور كیاسری در پنجمین جشنواره سینما حقیقت جایزه بهترین فیلم نیمه بلند و بهترین كارگردانی بخش ملی را به دست آورد. زمان پور كیاسری با مستند ' ۳۰ سال زندگی با ۱۰۰ بند ' نیز در بخش مستندهای دینی و آیینی ششمین دوره جشنواره سینما حقیقت، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار را كسب كرد.
مهدی قربان پور با مستند ' زمناكو ' برنده بهترین كارگردانی مستند بلند جایزه شهید آوینی نهمین جشنواره سینما حقیقت شد و یك دوره نیز به عنوان داور در این جشنواره نام خود را ثبت كرد.
مستند خاص و متفاوت ' نِنا ' ساخته محمدرضا وطن دوست در دهمین جشنواره سینما حقیقت نامزد ٦ جایزه شد و جایزه ویژه هیات داوران را دریافت كرد. وطن دوست در دوره یازدهم نیز با مستند ' لوتوس ' در بخش مستندهای كوتاه و نیمه‌بلند موفق به كسب جایزه ویژه هیأت داوران مسابقه بین ‌الملل جشنواره سینماحقیقت شد.
فرشاد فداییان مستندساز پیشكسوت و برجسته مازندرانی هم امسال یكی از داوران بخش مسابقه فیلم‌ های مستند معدن و صنایع معدنی ایران است و یك فیلم نیز از او در بخش خارج از مسابقه پخش می شود.
امسال نیز چهار اثر با كارگردانی مستندسازان اهل مازندران در بخش نهایی سینما حقیقت وجود دارد؛ ' لِسِك ' به كارگردانی
محمدرضا وطن دوست، ' آسِك ' اثر مهدی زمان پور كیاسری، ' دلبند ' با كارگردانی یاسر طالبی و ' وَرس' ساخته جواد وطنی آثاری هستند كه می توانند باز هم سینمای مستند مازندران را در جشنواره معتبر سینما حقیقت دارای عنوان كنند.
** لِسِك
محمدرضا وطن دوست كه سال گذشته و در یازدهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت با مستند 15 دقیقه ای ' لوتوس ' جایزه ویژه هیات داوران مسابقه بین الملل در بخش مستندهای كوتاه و نیمه ‌بلند را كسب كرد، امسال با مستند ' لِسِك ' به دو بخش مسابقه ملی و جایزه شهید آوینی این جشنواره راه یافته است.
لِسِك، داستان زندگی یك زن مازندرانی ساكن روستای ' سمسكنده ' ساری است كه از 17 سالگی به مدت 10 سال در انتظار بازگشت همسرش یحیی مانده است.
این مستند 17 دقیقه ای طی مدت یك سال ساخته شده كه صبر و ایمان را در یك انتظار طولانی به تصویر كشیده است. جدیدترین مستند وطن دوست به سفارش گروه تلویزیونی شاهد و با همكاری بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران تهیه شده است. لِسِك در زبان مازندرانی به معنای حلزون است.
نخستین اكران این مستند بومی ساخته وطن دوست، ساعت 20 روز دوشنبه 19 آذر در سالن 4 پردیس سینمایی چارسو انجام شد كه با توجه به عنوان دار بودن وطن دوست و نگاه متفاوتی كه در مستندهای خود به كار می گیرد، مورد استقبال سینما دوستان قرار گرفت. دومین اكران لِسِك نیز ساعت 14 روز پنجشنبه 22 آذر در سالن یك پردیس سینمایی چارسو خواهد بود.
نویسنده، كارگردان، تهیه كننده و تدوینگر لِسِك وطن دوست است و علی طالبی فیلمبرداری اثر را به عهده داشت. حسن مهدوی (صدابردار و طراح صدا)، نورالله فتاحی و علی وفایی (دستیاران كارگردان) محمود حق ‌بیان (تصویربرداری هوایی)، علیرضا احمدی (هماهنگی رنگ تصاویر)، سیدمهدی حسینی (دستیار تدوین)، شاهین خاكپور (تدوین صدا)، فاطمه وطن‌دوست (گوینده متن)، عبدالرضا باقری (ناظر فنی)، محسن پویانفر (جانشین تولید) و سارا معیری (مدیر تولید) عوامل تولید این مستند هستند.
** دلبند
یاسر طالبی دیگر مستندساز مازندرانی است كه در بخش نهایی دوازدهمین جشنواره سینما حقیقت حضور دارد. دلبند كه جدیدترین مستند این هنرمند مازندرانی محسوب می شود، در بخش مستندهای بلند مسابقه ملی جشنواره در كنار 23 اثر دیگر اكران و داوری می شود.
دلبند ماجرای زندگی پیرزنی 82 ساله به نام ' فیروزه ' است كه به خاطر علاقه و وابستگی به گاوهایش به تنهایی در دل جنگل ها و رشته كوه های البرز زندگی می‌كند.
نخستین اكران داخلی این مستند 72 دقیقه ای امروز سه شنبه بیستم آذر ساعت 16 تا 18 در سالن 6 پردیس سینمایی چارسو انجام شد. با توجه به حضور موفق دلبند در معتبرترین جشنواره فیلم های مستند جهان و استقبالی كه از این مستند در آن جشنواره شد، پیش بینی می شود كه این فیلم اكران های پرتماشاگری را به خود اختصاص دهد.
دلبند در دومین اكران از ساعت 18 روز جمعه 23 آذر در سالن شماره یك پردیس سینمایی چارسو روی پرده خواهد رفت.
این مستند ماه گذشته با حضور طالبی در فستیوال جهانی ' آی دی اف ای idfa ' معتبرترین جشنواره فیلم های مستند جهان كه به میزبانی هلند برگزار می شود به عنوان یكی از مستندهای راه یافته به بخش نهایی روی پرده رفت و از نگاه مخاطبان به عنوان یكی از 5اثر برتر جشنواره از بین حدود 300 مستند حاضر در بخش های مختلف معرفی شد.
دكتر علی رمضانی ‌پاجی پژوهشگر این اثر و فرزانه فتحی نویسنده سرگذشت فیروزه در این مستند است. میثاق مدانلو (صدابردار)، حسین ابوالصدق (صداگذار)، رضا شیروانی (تدوینگر)، اكبر رستگار (آهنگساز)، الهام نوبخت (مدیر تولید)، صفر طالبی دادوكلایی (مدیر تداركات)، محمد رضایی (طراحی پوستر و رنگ ‌آمیزی تصاویر) و حمیدرضا درواری (نقاشی پوستر) دیگر عوامل تولید دلبند هستند.
** آسك
مهدی زمان پور كیاسری مستندساز مازندرانی كه با مستند بومی و مازندرانی ' مشتی اسماعیل ' جوایز داخلی و خارجی زیادی را كسب كرد و علاقه زیادی به ساختن مستند از سوژه های اجتماعی بومی دارد، در دوازدهمین جشنواره سینما حقیقت با مستندی به نام ' آسك ' به بخش مسابقه راه یافته است، مستندی كه از نظر سوژه شباهت زیادی به مشتی اسماعیل دارد، اما كارگردان اثر معتقد است كه نسبت به آثار پیشین او یك مستند محض با چاشنی درام محسوب می شود و مسیر مستند را به سمت مستند داستانی پیش نبرده است.
آسك روایتی از زندگی پیرمرد نابینای 80 ساله جنوبی است كه نان و روزی اش را از سنگ هایی كه خودش به آن ها جان می دهد به دست می آورد. سوزه زمان پور كیاسری در جدیدترین اثر او، سنگ ها را از طریق لمس كردن با دست و نوك زبان و چشیدن طعم آن ها انتخاب می كند و پس از استخراج سنگ انتخاب شده، با ابزار معمولی و سنتی، از سنگ ها ظروف سنتی می سازد و می فروشد. كارگردان آسك امیدوار است كه با توجه به خاص بودن سوژه، این مستند مانند مشتی اسماعیل در جشنواره های جهانی هم مورد توجه قرار گیرد.
این فیلم 50 دقیقه ای روز دوشنبه 19 آذر در سالن شماره یك پردیس سینمایی چارسو اكران شد. دومین اكران آسك هم سانس 20 تا 22 روز جمعه 23 آذر در سالن شماره 4 پردیس چارسو خواهد بود.
مهدی زمان پور كیاسری علاوه بر كارگردانی و پژوهش، تهیه كنندگی این مستند را نیز همراه با سمیه زراعت كار بر عهده داشت. علی شیلاندری و پویان آقابابایی (فیلمبرداران)، احسان شایگان (صدابردار)، حسن مهدوی (صداگذار)، حسین نیكزاد (تدوینگر)، سعید پرویزی (مدیر تولید)، اكبر روح (دستیار كارگردان) و منصور آزادی (عكاس) عوامل تولید «آسك» هستند.
** وَرس
جواد وطنی كه عمدتا به عنوان مدیر تولید در پروژه های سینمایی و مستند حضور دارد، نخستین تجربه ساخت مستند خود را با نام
' وَرس ' برای حضور در سینما حقیقت معرفی كرد كه این مستند پژوهشی مورد توجه عباس امینی، مریم سپهری و سیدوحید حسینی اعضای هیأت انتخاب بخش مسابقه ملی مستندهای نیمه‌بلند جشنواره سینما حقیقت قرار گرفت و به این بخش از سینما حقیقت دوازدهم راه یافت.
وَرس حاصل یك كار پژوهشی 5 ساله است و ایده ساخت آن از كودكی و زمانی كه پل ورسك را می دید در او شكل گرفت. او در این اثر پژوهشی، تاریخچه دقیق و جامعی از روند ساخت پل ورسك ارائه كرده است كه از نگاه كارشناسان و منتقدان سینمای مستند، پژوهشی كم نقص و قابل توجه است.
سال گذشته یاسر طالبی با مستند ' رویای آهنی ' در سینما حقیقت حضور داشت كه این مستند نیز روایتی مستندگونه از ساخت پل ورسك داشت. اما وَرس یك مستند كاملا پژوهشی محسوب می شود و همین تمركز بر پژوهشی بودن اثر در كنار غیرتلویزیونی بودن آن، وجه تمایز آن با ' رویای آهنی ' اثر مرتبط با پل ورسك ساخته دیگر مستندساز مازندرانی است.
نخستین اكران ورس ساعت 21 روز یكشنبه 19 آذر در سالن 6 پردیس سینمایی چارسو انجام شد كه مورد استقبال مخاطبان جشنواره قرار گرفت. این فیلم در پایان روز نخست سینما حقیقت، از نگاه مخاطبان به عنوان فیلم برتر نخستین روز جشنواره معرفی شد. دومین اكران ورس نیز ساعت 15 روز پنجشنبه 22 آذر در سالن 4 همین مجموعه است.
هر چند برخی منتقدان معتقدند ورس به خاطر تمركزی كه بر پل ورسك داشت، در بخش هایی از فیلم از زندگی مردم مناطق حاشیه پل ورسك غافل شد، اما به گفته وطنی، این مستند تركیبی از نگاه به زندگی مردم منطقه در گذشته و امروز است. با این حال ورس برای نخستین تجربه مستندسازی وطنی، كارنامه پژوهشی خوبی ثبت كرده است.
جواد وطنی مانند یاسر طالبی برای پژوهش مستند خود، به دانمارك سفر كرد تا اطلاعاتی از ساخت پل ورسك به دست بیاورد.
پویا نجفی و جواد وطنی (فیلمبردار)، منوچهر معصومی (صدابردار)، آرش زاهدی‌اصل (تدوینگر)، شاهین پورداداشی (صداگذار)، مجید برزگر و آرش زاهدی ‌اصل (گوینده)، كریستف رضاعی (آهنگساز)، فربد صالحی (مدیر تولید) و مهدی منیری (عكاس) عوامل تولید این مستند هستند.
** حكایت اوسّا احمد نجار
امسال برای بخش خارج از مسابقه جشنواره سینما حقیقت 15 فیلم مستند انتخاب شده كه یكی از این فیلم ها ساخته فرشاد فداییان مستندساز باسابقه مازندرانی است. فداییان كه عضو هیأت داوران سینما حقیقت داوزدهم نیز است، این فیلم را سال گذشته در روستای ریكنده از توابع شهرستان قائمشهر و از زندگی یك نجار قدیمی اهل این روستا ساخت.
اوسّا احمد نجار، پیرمردی است كه در ساخت بناهای چوبی مانند سقانفار و سایر ابزار چوبی به شیوه سنتی مهارت دارد. این مستند از ساعت 20 روز شنبه 24 آذر در سالن شماره 2 پردیس سینمایی چارسو روی پرده می رود.
امسال در بخش جایزه شهید آوینی سینما حقیقت، محمدهادی نائیجی فیلمنامه ‌نویس و كارگردان، اكبر نبوی روزنامه‌ نگار و تهیه‌ كننده و پناه ‌بر خدا رضایی مستندساز و كارگردان سینما داوری آثار را به عهده دارند و 29 فیلم حاضر در این بخش را داوری خواهند كرد.
بخش جایزه شهید آوینی سینما حقیقت به فیلم هایی با موضوع انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و حوزه‌ مقاومت اختصاص دارد.
داوری آثار بخش مسابقه ملی دوازدهمین جشنواره سینما حقیقت را نیز مهوش شیخ‌ الاسلامی پژوهشگر و مستندساز، آرش لاهوتی (مستندساز و كارگردان سینما)، وحید موسائیان (مستندساز و كارگردان سینما)، علیرضا قاسم ‌خان (تهیه‌كننده و مدیر فرهنگی)، سودابه مجاوری (پژوهشگر و مستندساز)، سعید عقیقی (نویسنده و منتقد سینما) و محمدحسن دامن‌زن (مستندساز) به عهده دارند.
فرشاد فدائیان (پژوهشگر و مستندساز)، سیدحسین حق‌گو (مدیر فرهنگی و تهیه‌ كننده) و مهرداد زاهدیان (مستندساز) نیز 16 فیلم بخش مسابقه فیلم‌های مستند معدن و صنایع معدنی ایران را در جشنواره امسال داوری می كنند.
** اكران فیلم های سینما حقیقت در مازندران
طبق برنامه ریزی های انجام شده از فردا چهارشنبه در سینما كانون ساری تعدادی از فیلم های مستند حاضر در دوازدهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت اكران می شود.
امسال فیلم های سینما حقیقت علاوه بر تهران در شهرهای ساری، اصفهان، بوشهر، تبریز و شیراز نیز اكران خواهد شد كه سینما كانون ساری واقع در بلوار امیر مازندرانی، خیابان شهبند، انتهای بوستان كوشا سنگ در سانس‌های 16 تا 18 پذیرای علاقه مندان به سینمای مستند است.
رئیس هیأت مدیره خانه سینمای مستند مازندران در این باره گفت: طبق برنامه ریزی های انجام شده، چند فیلم حاضر در بخش های مختلف سینما حقیقت دوازدهم در سینما كانون ساری از 21 تا 24 آذر اكران می شود كه تماشای این فیلم ها برای عموم مخاطبان و علاقه مندان آزاد و رایگان است.
حسین نادعلی زاده افزود: اكران فیلم ها از ساعت 16 هر روز آغاز می شود. پخش این آثار فردا با روی پرده رفتن مستند ' اكسدوس' ساخته بهمن كیارستمی و ' پرسپولیس-شیكاگو ' اثر اُرد عطاپور آغاز می شود.
وی گفت: روز پنجشنبه اكران فیلم ها با روی پرده رفتن ' میریم ' اثر ' آلكساندرا رخكالووا ' از روسیه و ' محدودیت های كار ' به كارگردانی ' آپولنا ریچلیكووا ' از جمهوری چك ادامه می یابد.
نادعلی زاده افزود: روز جمعه 23 آذر نیز ' اسرار دریاچه ' اثر آرمین ایثاریان و ' باد ' ساخته حمید جعفری اكران می شود و روز شنبه 24 آذر نیز با اكران فیلم های ' زمستان یورت ' ساخته میلاد میرزاباقری و ' اهل آب ' اثر آزاده بی زار گیتی پرونده سینما حقیقت در مازندران بسته می شود.
9927/1654
۰ نفر