۲۱ آذر ۱۳۹۷، ۱۴:۴۲
کد خبر: 83132226
T T
۰ نفر

میرضیایف و بهار ازبكستان

۲۱ آذر ۱۳۹۷، ۱۴:۴۲
کد خبر: 83132226
میرضیایف و بهار ازبكستان

تهران - ایرنا - «شوكت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبكستان در كمتر از دو سال اصلاحات كلانی در روابط خارجی و بهبود اقتصاد این كشور كه 25 سال از آن به عنوان یك كشور مستبد یاد می شد ، ایجاد كرده است و از همین رو برخی كارشناسان در آسیای میانه از وی به‌ عنوان بهار ازبكستان یاد می كنند.

به گزارش ایرنا میرضیایف توانسته طی دو سال كه از حكومتش می گذرد تحولات گسترده‌ای در این كشور داشته باشد. میرضیایف بعد از مرگ اسلام كریموف رئیس جمهوری سابق ازبكستان در تاریخ دوم سپتامبر سال 2016 قدرت سیاسی و اقتصادی كشور را در دست گرفت. اسلام كریموف به مدت 25 سال ریاست جمهوری ازبكستان بعد از استقلال را بر عهده داشت و میرضیایف نیز به مدت 13 سال به‌عنوان نخست وزیر در دولت كریموف مشغول به خدمت بوده است. در مدت25 سال حكومت كریم اف در داخل ، منطقه و جهان از وی به عنوان یك دیكتاتور یاد می شد.
مجله دیپلمات در تحلیلی می نویسد: بعد از به قدرت رسیدن میرضیایف انتظارات فراوانی از وی برای به وجود آوردن تغییرات گسترده در جامعه و خارج كردن اقتصاد بیمار از كشور نبود اما میرضیایف تنها در دو سال اول ریاست جمهوری خود اصلاحات كلانی در كشور انجام داده است. در همین زمینه برخی از كارشناسان میرضیایف را به بهار ازبكستان معرفی كرده‌اند.
زمانیكه میرضیایف رهبری كشور ازبكستان را بر عهده گرفت، میراثی از رفتارهای ضد بشری، زورگویی‌های منطقه‌ای و شركای غیرقابل اعتماد بین‌المللی را به ارث برد.
در دهه آخر ریاست جمهوری كریموف ازبكستان دارای یك اقتصاد رو به زوال و به همراه كاهش شدید در بخش تولید بود. برغم آنكه كشور دارای ذخایر كافی نفت و گاز طبیعی بوده است اما ازبكستان در سال‌های آخر با مشكلات عدیده انرژی بویژه برق و پتروشیمی مواجه بود.
ازبكستان با داشتن 32 میلیون جمعیت بزرگترین كشور منطقه آسیای مركزی از نظر شمار جمعیت است. كسب شغل در این كشور برای بسیاری از مردم دشوار بوده و در نتیجه تعدادی زیادی از شهروندان این كشور در جستجوی كار مجبور به مهاجرت به دیگر كشورهای منطقه شدند.
بر اساس آمار رسمی دولت تاشكند، در حدود دو میلیون شهروند ازبكستانی به‌عنوان كارگر در كشور روسیه مشغول به فعالیت هستند و برآور می‌شود كه این تعداد در سال‌های آتی نیز دو برابر شود.
با به قدرت رسیدن میرضیایف در دوم سپتامبر سال 2016، وی طی سخنانی اولویت دولت خود را بهبود روابط با كشورهای همسایه و بیرون آوردن اقتصاد ازبكستان از انزوای كامل معرفی كرد.
میرضیایف در سفر خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورك گفت، اولویت دولت من برقراری همكاری با كشورهای آسیای مركزی در حوزه سیاست خارجی است و آمادگی خود برای هرگونه مصالحه را اعلام می كنم. وی همچنین به دستاوردهای خود در این دو سال از جمله آزادی زندانیان سیاسی، قابلیت تبدیل كامل ارز، بهترین روابط با كشورهای همسایه و بازسازی زندانیان مذهبی اشاره كرد.
میرضیایف علاوه بر تقویت روابط تاشكند با كشورهای همسایه آسیای مركزی با سفر به كشورهای غربی به دنبال بهبود روابط خارجی ازبكستان با اروپا در سال جاری بوده است. رئیس جمهور ازبكستان روزهای 8 و 9 اكتبر برابر با 16 و 17 مهر ماه سال 1397 بنا به دعوت رئیس جمهور فرانسه به پاریس سفر كرد. در این سفر رئیس جمهور ازبكستان با رئیس جمهور فرانسه، مقامات مجلس، نمایندگان شركت‌های بزرگ و نهادهای مالی فرانسه دیدار و گفت‌وگو كرد. همچنین در راستای این سفر بیش از 10 سند بین دولتی و بین اداری از جمله قراردادهای همكاری در زمینه‌های اقتصادی و مالی، حمل و نقلی، گردشگری، محیط زیستی، فرهنگی و هنری، برنامه همكاری بین سازمان‌های امور خارجه به امضا رسید. فرانسه یكی از مهم‌ترین همكاران بازرگانی ازبكستان در اروپا است. این دو كشور درزمینهٔ آموزش كاركنان برای حوزه اقتصاد كلان، مالی، كشاورزی، اداره بخش كوچك و كارآفرینی خصوصی از نزدیك همكاری می‌كنند. مبادلات ازبكستان و فرانسه در سال 2017 میلادی به 251 میلیون و 600 هزار دلار رسیده است.
ازبكستان از تیرماه سال جاری به شهروندان 101 كشور جهان حق سفر بدون ویزا به مدت پنج روز را ارائه كرد. این اقدام ازبكستان باعث می‌شود گردشگرانی كه می‌خواهند در یك سفر، چند كشور آسیای مركزی را ببینند، از ازبكستان نیز بازدید كنند و یا از طریق فرودگاه‌های این كشور سفر كنند. این اقدام بخشی دیگر از سیاست تاشكند برای جلب گردشگران بیشتر است. سفر بدون ویزا به ازبكستان تقریباً شهروندان همه كشورهای اروپا، آمریكا، كانادا، مكزیك، كشورهای عربی از عمان تا مراكش، ویتنام، كشورهای آمریكای لاتین، هندوستان، سریلانكا، مغولستان و از همسایه‌های این كشور؛ تركمنستان را در بر می‌گیرد.
میرضیایف همچنین توانست باسیاست خارجی خود جهان را برای آغاز مجدد سرمایه گزاری در این كشور متقاعد و تغییرات چشمگیری در اقتصادی داخلی ایجاد كند.
میرضیایف در تیر ماه سال جاری اظهار داشت، دولت ازبكستان با سرمایه گذاران خارجی در مورد اجرای 182 طرح به ارزش كلی 17 میلیارد دلار به توافق رسید. شوكت میرضیایف تأكید كرد: توافقات در مورد اجرای 182 طرح فقط اول كار است و در حقیقت برای هزینه این سرمایه گذاری‌ها باید برنامه‌های بازرگانی، اسناد فنی و اقتصادی تدوین شود. همچنین تأكید شد كه در سال 2018 میلادی در ازبكستان 776 واحد شركت و كارخانجات خارجی ثبت شده است كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 496 شركت بیشتر است. همچنین برنامه ریزی می‌شود در سال 2018 میلادی با جذب سرمایه گذاری‌های خارجی مستقیم 377 طرح مناطقی و 148 طرح رشته‌ای اجرا شود.
بر اساس گزارش بانك جهانی دولت ازبكستان تا سال 2022 میلادی باید برای فعالیت كارآفرینان و جذب سرمایه گذاری‌های خارجی بهترین شرایط را ایجاد كند.
این موضوع در فرمان شوكت میرضیایف رئیس جمهور ازبكستان به نام بهبود عملكرد ازبكستان در گزارش سالانه بانك جهانی و سازمان بین‌المللی تجارت جهانی ارائه شده است.
همچنین ازبكستان از لحاظ شاخص ثبت كارخانجات در مقام 11 قرار گرفت و در این مسیر از كشورهای پیشرفته مانند آمریكا، ژاپن، فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا و دانمارك پیشی گرفته است.

حضور پررنگ ازبكستان درصلح افغانستان و عادی شدن روابط با تاجیكستان
میرضیایف همچنین برای برقرارص صلح در افغانستان همسایه پا پیش گذاشته است و یكسالی است كه در این مورد حضور پرررنگی دارد . ازبكستان چند نوبت میزبان كنفرانس جهانی صلح در افغانستان هم بوده است.
با روی كار آمدن میرضیایف مناسبات ازبكستان با تاجیكستان نیز اكنون عادی شده است. شهروندان دو كشور پس از گذشت ۱۷سال می‌توانند به مدت یك ماه بدون روادید به كشورهای همدیگر سفر كنند.
ازبكستان با بیش از 31 میلیون نفر پرجمیت ترین كشور در آسیای میانه است. این كشور با تاجیكستان ، قزاقستان ، تركمنستان ، قرقیزستان و افغانستان مركز مشترك دارد.
آساق**9473**1663**
۰ نفر