به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد توسعه فناوري نانو، مسئله گرمايش زمين يكي از مهمترين دغدغههاي بشر در قرن حاضر است و محققان از نظر زيستمحيطي، افزايش ميزان غلظت CO2 در جو را از مهمترين دلايل اين پديده ميدانند.
بر همين اساس، نياز به ارائه و استفاده از روشهاي كارآمد براي مهار انتشار گازهاي گلخانهاي (CO2) در جهان، منجر به تاسيس سازمانهاي مختلفي مانند كميسيون تخصصي پايش تغييرات آب و هوا(تحت نظارت سازمان ملل) و يا برنامه SET-Plan در اتحاديه اروپا شده است.
به گفته مسعود ميرزايي شهرابي دانشيار گروه شيمي دانشگاه فردوسي مشهد از مهمترين موادي كه براي جداسازي و ذخيرهسازي گاز CO2 در دنيا، چارچوبهاي فلز- آلي (Metal-Organic Frameworks) يا MOFs هستند. با توجه به اهميت تحقيقات در اين زمينه، در اين طرح نانو ذراتي با چارچوب فلز آلي بر پايه هسته مس تهيه شده و كارايي آن در مهار گاز CO2 مورد ارزيابي قرار گرفته است.
ميرزايي گفت: مطالعات ما نشان دهنده عملكرد چشمگير (MFUM-1Cu) در زمينه جذب گاز CO2 از مخلوطهاي گازي بوده است؛ به گونهاي كه ميتوان عملكرد آن را با ساير تركيبهاي مشابه رقابتپذير دانست. با توجه به اين مسئله و نياز مبرم صنايع كشور به نوسازي، از اين تركيب ميتوان براي حذف گازهاي آلاينده خروجي صنايع مختلف (به ويژه گاز CO2) استفاده كرد.
وي ادامه داد: ميزان انتخابگري گاز CO2 نسبت به N2 براي (MFUM-1Cu) در مقايسه با برخي از MOF هاي شناخته شده مانند MOF-199 تا 74 برابر بهبود از خود نشان دادهاست. همچنين (MFUM-1Cu) به دليل حضور فلز مس و ليگاند آزيد، خواص مغناطيسي نيز از خود نشان ميدهد كه حوزههاي كاربردش را گستردهتر ميكند.
به گفته اين محقق، در اين پژوهش به منظور بررسي صحت و اصالت نتايج بهدست آمده، از طيف متنوعي از روشها مانند آزمون معتبر كريستالوگرافي در كنار شبيهسازيهاي كامپيوتري استفاده شدهاست.
ميرزايي در خصوص امكان توليد انبوه و صنعتي اين نانوساختار عنوان كرد: در حال حاضر نمونههاي اوليه از (MFUM-1Cu) در مقياس آزمايشگاهي و بهمنظور ثبت شركت دانش بنيان در دست تهيه قرار دارند. با توجه به نقش شركتهاي دانش بنيان بهعنوان حد واسطهاي مهم و تأثيرگذار بين صنعت و دانشگاه و همچنين به منظور دستيابي به توليد انبوه اين نمونه و نمونههاي بهينهشده آن در آينده، انجام تحقيقات بيشتر در اين زمينه ضروري به نظر ميرسد.
اين پروژه به همت اعظم حسن پور دانشجوي دكتري شيمي معدني دانشگاه فردوسي مشهد، دكتر مسعود ميرزايي شهرابي، دكتر حسين اشتياق حسيني اعضاي هيئت علمي دانشگاه فردوسي مشهد و دكتر مهدي نيك نام شاهرك عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي قوچان انجام شدهاست.
در اين پروژه همچنين، محققي از كشور لهستان همكاري داشتهاست. نتايج اين كار در مجله Dalton Transactions با ضريب تأثير 4/099 (جلد 47، سال 2018، صفحات 13849 تا 13860) به چاپ رسيدهاست.
اين چارچوب فلز آلي با استفاده از روش صوت شيمي سنتز شده و به افتخار دانشگاه فردوسي مشهد MFUM-1(Cu)، Materials from Ferdowsi University of Mashhad نام گذاري و در پايگاه معتبركمبريج CSD ثبت شده است.
علمي ** 1836 **2017
تهران - ايرنا -محققان كشورمان موفق به ساخت نانوساختارهايي از جنس فلز- آلي شدند كه مي تواند در جداسازي و ذخيره گازهاي گلخانهاي از جمله CO2 به كار گرفته شود.