۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۷:۵۹
کد خبر: 83138313
T T
۰ نفر

آب خزر مرهمی بر تشنگی سمنان

۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۷:۵۹
کد خبر: 83138313
آب خزر مرهمی بر تشنگی سمنان

سمنان - ایرنا - تمام راهكارهای كاهش مصرف آب در استان سمنان به نسبت با موفقیت انجام شده؛ تعیین تكلیف چاه های غیرمجاز، مدیریت مصرف آب كشاورزی و حتی جدیت در طرح های آبخوان داری، اما اكنون تنها راه رفع تشنگی دیار سمنان انتقال آب از دریای خزر است.

به گزارش ایرنا، با توجه به كاهش بارندگی و افت سطح آب های زیرزمینی، اكنون چالش كم آبی در استان سمنان به یك بحران در منطقه تبدیل شده است، انتقال آب از دریای خزر یا دیگر حوضه تنها راه رفع چالش كم آبی در بخش آشامیدنی، كشاورزی و صنعت در استان 702 هزار نفری سمنان است.
به باور كارشناسان، اكنون سمنان به دلیل افزایش كانون فرسایش بادی و خشكسالی های مستمر، نفس هایش به شماره افتاده و با كاهش عطش تشنگی برای رفع این معضل زیست محیطی باید چاره ای اندیشید.
سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار به عنوان چهار شهرستان صنعتی و اقتصادی استان با مشكل كمبود آب مواجه هستند و تنها را علاج درد تشنگی در این مناطق انتقال آب های بین حوضه ای است.
متوسط بارندگی سالانه دركشور 250 و در سمنان 107 میلیمتر است و بررسی این اعداد و ارقام مبین آن است كه جمع آوری آب سطحی به دلیل كمبود بارندگی ها در منطقه چندان توجیهی ندارد.
همچنین به گفته مسوولان امر، بارش باران در استان در نیمه نخست سال جاری در مقایسه با مدت بلند مدت 30 ساله 15 درصد كاهش یافت و در این مدت در سمنان به طور متوسط 62 میلی متر بارش باران ثبت شد.
در سفر سیزدهم و چهاردهم آذر ماه كاروان تدبیر و امید به استان سمنان، دكتر روحانی رئیس جمهوری اعلام كرد كه انتقال آب خزر به دیار سمنان از نظر دولت منع قانونی ندارد، این رویكرد نشانه درك عمیق رئیس جمهوری از موقعیت ممتاز سمنان است.
استان سمنان ظرفیت های ممتازی در بخش صنعت، معدن و دیگر حوزه های اقتصادی دارد كه رفع كم آبی در استان 702 هزار نفری سمنان می تواند علاوه بر جذب جمعیت سرریز پایتخت به توسعه روزافزون منطقه كمك شایانی كند.
امروز تنها سمنان نیست كه با معضل كمبود آب مواجه است اما ظرفیتی به نام دریای خزر می تواند تسكین دهنده درد تشنگی این استان و فلات مركز كشور باشد.

**كم آبی اقتصاد استان سمنان را تهدید می كند
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: كم آبی اقتصاد استان سمنان را تهدید می كند و تنها راه رفع تشنگی سمنان انتقال آب از خزر است.
ابوالفضل حسن بیگی افزود: بسیاری از كشورهای معتبر جهان انتقال آب از دیگر حوضه ها را اجرایی كرده اند و برای جلوگیری از چالش خشكسالی در فلات مركز كشور باید به این راهبرد مهم و اصولی توجه داشت.
وی با بیان اینكه، انتقال آب خزر اقتصاد استان های همجوار سمنان را هم شكوفا می كند، گفت: باید با الگوبرداری اصولی از كشورهای پیشرو در این طرح برای توسعه و آبادانی ایران اسلامی گام برداشت.
این نماینده مجلس اضافه كرد: انتقال آب از دریای خزر به استان سمنان در سفر كاروان تدبیر وامید در سال 1395 به سمنان تصویب شد در سفر سیزدهم و چهاردهم سال جاری دكتر روحانی دستور جذب سرمایه گذار برای اجرای این طرح مهم داده شد.
وی تصریح كرد: جلوگیری از بحران فرار جمعیتی از استان سمنان یكی از رهیافت های مهم انتقال آب بین حوضه ای است و با این راهبرد كلان و اساسی توسعه اقتصادی در منطقه افزایش می یابد.
حسن بیگی خاطرنشان كرد: تعامل های اجتماعی برای انتقال آب از خزر به استان سمنان باید شدت بگیرد و با این راهبرد می توان این طرح را در كمترین زمان ممكن اجرایی كرد.
نماینده مردم شهرستان دامغان در مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: تمكین از قانون باید در اولویت كاری نهادهای اجرایی در انتقال آب از خزر به سمنان باشد و با این راهبرد ارزشمند می توان برای اجرای دیگر طرح های مهم عمرانی و اقتصادی در نظام جمهوری اسلامی تلاش كرد.

** وجود اراده ملی در انتقال آب خزر به سمنان
نماینده مردم شهرستان های سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی گفت: اراده ملی در انتقال آب خزر به استان سمنان وجود دارد و با اجرای قانون می توان برای توسعه منطقه گام برداشت.
احمد همتی ادامه داد: انتقال آب خزر به استان سمنان رافع بسیاری از مشكلات اجتماعی و اقتصادی در استان است و افزایش جمعیت یكی از دستاوردهای اجرای این طرح است.
وی خاطرنشان كرد: در چند سال گذشته اقدامات بسیار موثر در زمینه اصلاح الگوی مصرف و نصب سامانه های نوین آبیاری در اراضی كشاورزی اتخاذ شد اما با این وجود این اقدام به رفع حداكثری كم آبی در استان منجر نشده است.
همتی اضافه كرد: افت محسوس سطح آب های زیرزمینی در نقاط مختلف استان سمنان نگران كننده است و با همدلی و وفاق ملی برای جلوگیری از تشدید بحران فرسایش بادی و بیابانزایی در منطقه باید تلاش كرد.
این نماینده مجلس افزود: در سفر كاروان تدبیر وامید به استان سمنان، دكتر روحانی با موقعیت شناسی و شناخت دقیق از استان سمنان گفت كه از نظر دولت هیچ گونه محدودیتی در انتقال آب خزر به استان سمنان وجود ندارد.
همتی گفت: انتقال آب خزر به سمنان طرح ملی است و با اجرای این طرح تمامی همسایگان استان از توسعه اقتصادی سمنان بهره مند می شوند.
نماینده مردم شهرستان های سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان كرد: تمامی اقدامات برای اجرای این طرح مهم ملی انجام شده است و در آینده نزدیك با انعقاد تفاهم نامه سرمایه گذاری بخش خصوصی، این طرح مهم كشور آغاز می شود.

** انتقال آب از سایرحوضه ها به سمنان پیگیری می شود
استاندار سمنان گفت: استان سمنان با وجود برخورداری از ظرفیت های مختلف اقتصادی اما از كمبود آب رنج می برد.
علیرضا آشناگر ادامه داد: در سفر اخیر رئیس جمهوری به استان سمنان طرح های مهم انتقال آب از سایر حوزه ها به سمنان موافقت شد كه این برنامه های مهم پیگیری می شود.
وی خاطرنشان كرد: اكنون خشكسالی و فرسایش بادی عرصه های طبیعی استان سمنان را هدف قرا داده است و بیش از حد مجاز از سفره های زیرزمینی آب برداشت می شود.
استاندار سمنان اضافه كرد: تنها راه رفع كم آبی در استان انتقال آب از سایر استان ها به سمنان است و با همدلی و وفاق اجتماعی در آینده نزدیك این طرح ها اجرایی می شود.

** بحران كاهش منابع آبی در سمنان
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی سمنان گفت: بحران كاهش منابع آبی در بخش های مختلف استان سمنان نگران كننده است و مسئولان با اتخاذ برنامه ریزی های اصولی برای رفع این چالش اقدام كنند.
منصور كشاورزیان افزود: در سال های گذشته تمامی برنامه هایی كه برای رفع جبران كسری آب در استان سمنان اجرا شد، نتوانست معضل كم آبی در استان را برطرف كند.
وی تصریح كرد: در زمان حاضر به 17 روستای سمنان با تانكر آبرسانی می شود و در برخی از روستاهای دامغان در تابستان از آب سالم برخوردار نیستند.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان ادامه داد: برای توسعه اقتصادی و افزایش اشتغال در استان باید انتقال آب از سایر حوضه اجرا شود.
كشاورزیان اضافه كرد: افزایش مهاجرت در مناطق روستایی استان سمنان نگران كننده است و با رفع چالش كم آبی می توان برای برای توسعه و آبادانی روستاهای استان گام برداشت.

**سمنان تشنه است
نماینده ولی فقیه در استان سمنان گفت: سمنان تشنه است و مسئولان امر برای رفع خشكسالی در این استان تلاش كنند.
آیت الله سید محمد شاهچراغی ادامه داد: انتقال آب از خزر به استان سمنان سالهاست كه در دستور كار قرار گرفته است اما به دلایل مختلف این طرح مهم اجرا نشده است.
وی اظهارداشت: در سفر اخیر آقای روحانی به سمنان برای انتقال آب بین حوضه ای به استان ساز و كارهایی اتخاذ شد كه باید در كمترین زمان ممكن این طرح ها اجرایی شود.
امام جمعه سمنان افزود: برای افزایش اشتغال باید كمبود آب در بخش صنعت سمنان برطرف شود و با این راهبرد می توان برای توسعه، انتقال آب خزر به استان اجرایی شود.
وی تصریح كرد: روند تدریجی مهاجرت از استان سمنان نگران كننده است و مسئولان امر برای رفع این چالش اقدامات موثری ارائه دهند.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان افزود: مردم استان مردمان مظلوم و محرومی هستند كه باید دولت برای افزایش رفاه آحاد جامعه در این منطقه تلاش كند.

**كمبود آب صنعت سمنان را نابود می كند
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی استان سمنان گفت: اگر برای دراز مدت برای رفع كم آبی در استان اقدام نشود، صنعت سمنان در آینده نزدیك نابود می شود.
علی اصغر جمعه ای ادامه داد: بیش از 50 درصد از نواحی و شهرك های صنعتی سمنان با مشكل كمبود آب مواجه است كه با برنامه ریزی های اصولی و هدفمند و انتقال آب از سایر حوضه ها می توان برای رفع این چالش اقدام كرد.
وی خاطرنشان كرد: اگر انتقال آب از خزر و دیگر حوضه ها به سمنان اجرایی نشود، صنعت سمنان در آینده نزدیك ورشكست می شود.
جمعه ای تصریح كرد: برای افزایش اشتغال و توسعه كسب و كار در استان سمنان باید به تامین آب پایدار توجه كرد و فقدان آب پایدار در آینده به افزایش مهاجرت و تعطیلی بنگاه های اقتصادی می انجامد.
رئیس اتاق بازرگانی استان سمنان ادامه داد: انتقال آب خزر به سمنان هیچ مشكل زیست محیطی ندارد و براساس قانون و دستور رئیس جمهوری با حضور سرمایه گذار این طرح مهم اقتصادی در كمترین زمان ممكن اجرایی شود.
به گزارش ایرنا، سمنان با كمبود 143 میلیون مترمكعبی آب در سال مواجه است و به باوركارشناسان انتقال آب خزر تنها راه برون ‌رفت از بحران كم آبی در این استان بیش از 700 هزار نفری است.
استان سمنان در بخش های مختلف دارای ظرفیت‌های قابل توجهی است كه به خاطر كمبود آب، شكوفا نشده است و به همین دلیل 13 دشت از 26 دشت استان ممنوعه بوده و سهم آب های زیرزمینی از تامین آب در استان بین 70 تا 80 درصد است در شرایطی كه اگر این میزان 40 درصد باشد بحران محسوب می شود.
استان سمنان با 702 هزار و 360 نفر جمعیت و 9.7 میلیون هكتار وسعت، مجموعه ای از كویر ،جنگل و كوهستان است و گنجی از ذخایر قابل توجه معدنی، بناهای تاریخی و زمینه گردشگری، خاك حاصل خیز برای پرورش انواع محصولات كشاورزی كه به چهار فصل مشهور است كه اكنون كمبود آب مانع جدی برای توسعه بخش های مختلف اقتصادی است.
در استان سمنان حدود یك میلیارد و 250 میلیون مترمكعب آب در سال تولید می شود كه 87 درصد در بخش كشاورزی، حدود هشت درصد در بخش صنعت و خدمات و حدود پنج درصد در آب آشامیدنی مصرف می شود.
7339/6103
۰ نفر