به گزارش ایرنا، مردم افغانستان تنها مشكل جنگ و ناامنی ندارند بلكه تداوم جنگ باعث شده است كه تمام نیرو وتوان مالی و فكری دولت برای مقابله با مخالفان مسلح صرف شود و هزینه های بخش های توسعه ای، بهداشتی و زیست محیطی بسیار اندك باشد كه هیچ مشكلی هم حل نمی شود.
همین وضعیت باعث گردیده كه هیچ توجهی به مواد سوخت برای گرمای منازل، خودروهای آلاینده، كارخانه ها، آجرپزی ها نشود و آنها از انواع مواد آلاینده استفاده كنند و به همین دلایل یك نهاد خارجی بتازگی كابل را آلوده ترین شهر جهان خوانده است.
یك اداره هواشناسی آمریكایی به نام «Air Visual» بتازگی اعلام كرده است كه كابل در رده بندی روزانه از نظر میزان آلودگی هوا در میان شهرهای مهم جهان، در مقام نخست قرار گرفته است.
براساس جدول رده بندی كه در سایت این نهاد كه وب سایت «تقویم» افغانستان یا «Time.af» آن را منتشر كرده است، كابل پایتخت این كشور رابا داشتن 353 درجه آلودگی هوا در رده نخست شهرهای آلوده جهان جا داده است.
در فهرست این سایت پس از كابل، لاهور یكی از شهرهای مهم صنعتی پاكستان، «اولان باتور» مغولستان، «دانكا» بنگلادش، «كلكته» و «دهلی نو» پایتخت هند، به ترتیب در ردههای دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم این جدول قرار دارد.
عوامل آلودگی هوای كابل بر اساس این بررسی افزایش نفوس، موجودیت كارخانه ها و برخی موارد دیگر یاد شده است.
پس از نشر این گزارش «اداره ملی حفاظت محیط زیست» افغانستان می گوید از چند روز گذشته به این طرف كار تطبیق برنامه ویژه زمستانی را برای جلوگیری و كاهش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ كشور بویژه شهر كابل آغاز كرده است.
«نیك محمد» رئیس بخش تحقیقات و نظارت محیط زیستی این اداره گفته است كه با تطبیق این طرح، تلاش می شود وضعیت هوای كابل بهبود یافته و از آلودگی بیشتر آن در زمستان جلوگیری شود.
وی گفت طرح آنها 11 هدف دارد كه از جمله اطلاع رسانی به مردم، گاز مایع بجای زغال سنگ و چوب، تقویت بخش برق، نظارت بر كارخانه هایی كه مواد آلاینده استفاده می كنند، جلوگیری از وسایط نقلیه ای كه منبع آلودگی است.
نیك محمد برای عملی شدن طرح خواهان همكاری مردم شده و از آن ها خواسته است تا در حفاظت از محیط زیست همكاری كنند.
«صفی الله مسلم» رئیس كمیسیون محیط زیست مجلس افغانستان از نهادهای محیط زیست و شهرداری كابل انتقاد كرده و می گوید كه این نهادها مسئولیت بزرگی برعهده دارند اما كاری در این رابطه نتوانسته اند انجام دهند.
وی افزود كه مسئولان این نهادها چندین بار به خاطر آلودگی هوا و مشكلات محیط زیستی به كمیسیون فرا خوانده شده اند اما برنامه های موثری را برای حل این معضل نداشته اند.
«شاه زمان میوندی»، رئیس اداره محیط زیست افغانستان نیز چند ماه پیش در كنفرانس مطبوعاتی در كابل گفته بود وضعیت كنونی محیط زیست نگران كننده است بویژه هوا، آب و خاك شهركابل نسبت به هرشهر دیگر آلوده شده است كه به همین علت همه روزه بهداشت مردم تحت تاثیر مشكلات محیط زیستي بوده و مردم به بیماري هاي گوناگون گرفتار مي شوند.
وی افزایش نفوس، استفاده از مواد سوختی بی كیفیت، افزایش خودروها و ماشین آلات دودزا را از عوامل بوجود آورنده ذرات معلق در هوا دانسته و گفت كه این ذرات سبب امراض گوناگون شده است.
«بشیراحمد حمید»، یكی از مقامات وزارت بهداشت افغانستان هم گفته است كه بر اساس یافته های این وزارت 26 درصد از مرگ و میر در این كشور ناشی از آلودگی هوا است.
به گفته وی، لازم است كه برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا و آب های آشامیدنی تدابیر جدی اتخاذ و به مردم در مورد خطرات آن اطلاع رسانی شود.
وزارت بهداشت افغانستان اضافه كرده است كه بر اثر آلودگی هوا بیماری سرطان در بین شهروندان افزایش یافته است. آلودگی هوا سالانه 20 هزار افغان را مبتلا به انواع بیماری سرطان می كند كه 16 هزار تن از این بیماران جان شان را از دست می دهند.
براساس یافته های این وزرات همه ساله 3 هزارو 500 زن در افغانستان به سرطان سینه گرفتار می شوند كه 50 درصد آنان زندگی خود را به همین دلیل از دست می دهند و یكی از عوامل سرطان سینه نزد زنان، آلودگی هوا است.
«نورالحق یوسفزی»، رئیس بیمارستانی به نام «صحت طفل» بخشی كه بیماری های كودكان در آن معالجه می شود هم گفته بود كه با آغاز فصل سرما، روزانه یك هزار كودك بیمار به این بیمارستان مراجعه می كنند كه عامل اصلی آن آلودگی هوا است و سبب بیماریهای تنفسی در آنها می شود.
مردم افغانستان به دلیل نداشتن سوخت معیاری در زمستان از زغال سنگ و چوب استفاده می كنند كه این كار در فصل زمستان بویژه از طرف صبح و شام تنفس را با مشكل جدی دچار می كند.
دولت افغانستان هم به علت اولویت هایی كه به دلیل ادامه جنگ و ناامنی دارد، تاكنون هیچ توجهی به سوخت های نو از جمله گاز و برق نكرده است و مردم هم بواسطه وجود فقر و ضعف مالی نه تنها از چوب و زغال بلكه از پلاستیك نیز برای ایجاد گرمای منازل خود استفاده می كنند.
آلودگی هوا در كابل پایتخت در روزها و شبهای زمستان به حدی طاقت فرسا شده است كه مردم در صفحات اجتماعی و فضای مجازی آن را خطرناك تر از داعش و طالبان می پندارند.
با وضعیتی كه در حال حاضر دولت و مردم افغانستان با آن مواجه هستند مشكل به نظر می رسد كه به این زودی ها بتوانند به وضع بهداشت، كاهش آلودگی هوا و دیگر مشكلات اجتماعی رسیدگی كنند.
آساق*291**1337
كابل - ایرنا - افغانستان تنها با چالش جنگ وناامنی مواجه نیست ده ها عامل در این كشور جان و زندگی مردم را تهدید می كنند كه یكی از آنها هوای آلوده شهرها از جمله كابل است كه در فصل زمستان بیشتر با مصرف زغال سنگ و چوب چندین برابر می شود.