۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۸:۴۳
کد خبر: 83139451
T T
۰ نفر

ارتباط صنعت و دانشگاه، گره گشای مشكلات تولید

۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۸:۴۳
کد خبر: 83139451
ارتباط صنعت و دانشگاه، گره گشای مشكلات تولید

قزوین - ایرنا - با وجود اهمیت چشمگیر ارتباط صنعت و دانشگاه در گره گشایی از مشكلات بخش تولید، این رابطه همچنان اندر خم یك كوچه مانده و اگر هم حمایتی می شود در حد نمادین بوده و خروجی موثری ندارد.

'این یكی از ماموریت های مهم دانشگاه است كه با فعالیت های علمی و تحقیقاتی خود به نیازهای صنایع پاسخ دهد و اگر مساله ای در واحدهای تولیدی وجود دارد از ظرفیت های خود برای حل آن استفاده كند'
قوانین وزارت علوم در ایجاد فرصت مطالعاتی اساتید در بخش صنایع نیز از اهمیت ویژه ای در تقویت ارتباط بین دانشگاه صنعت برخوردار است.
موضوع ارتباط دانشگاه با صنعت تنها جزیی از فرایند بهره گیری از ظرفیت های دانشگاه ها را در بر می گیرد و فراتر از این، دانشگاه می تواند با تمام بخش های استان ارتباط برقرار كند.'
به گزارش ایرنا، اینها بخشی از صحبت های سید ابوالحسن نائینی رییس دانشگاه مادر استان قزوین، در خصوص مساله ارتباط صنعت با دانشگاه است، مساله ای كه با وجود تاكیدات و شعارهایی كه درباره آن مطرح می شود هنوز هم چندان محقق نشده و چرخ دنده های صنعت بدون اتكای كامل به تحقیقات علمی دانشگاه ها حركت می كند.
از سوی دیگر این روزها بسیاری از مسئولان معتقدند كه علت بالا بودن بیكاران در كشور این است كه دانش آموختگان ما به دلیل دوری دانشگاه و صنعت از هم ، مهارت و تجربه كاری لازم را ندارند.
صنعت‌ ما در انتظار افراد مدرك‌دار نیست‌ بلكه‌ نیازمند نیروهای‌ كاربردی‌ متخصص‌ و تحول‌گرا است، متخصصانی كه‌ بتوانند ایده بدهند و ایده را به یك محصول و خدمت نو و رقابتی تبدیل كنند.
رتبه اول صنایع شوینده كشور، حضور در جمع چهار استان برتر كشور در جذب سرمایه گذار، رتبه پنجم در تولید الیاف مصنوعی با سهم 8.21 درصد، قطب تولید كننده قطعات خودرو و موتورسبكلت در كشور، سومین استان تولید كننده محصولات مهم باغی زیتون و انگور، رتبه پنجم در تولید مقاطع فولادی و آهنی با سهم 6.29 درصد، 4.2 درصد سرمایه گذاری صنعتی كشور، رتبه سوم در تولید شیشه فلوت و رتبه اول در تولید شیشه دارویی، رتبه اول در تولید كاشی گرانیتی قزوین را به عنوان استانی با موقعیت ها و امتیازات ویژه در صنعت تبدیل كرده كه در صورت تقویت ارتباط با اصحاب علم می تواند حرف های بسیار بیشتری در این زمینه داشته باشد.

**زمینه دسترسی پذیری مدیران برای محققان و پژوهشگران باید فراهم شود
یك فعال حوزه صنعت در قزوین گفت: بر خلاف كشورهای پیشرفته چون ژاپن كه محققان آن به طور مستمر و از نزدیك و به راحتی با مدیران در ارتباط هستند، جوان نخبه و مخترع ایرانی برای بدیهی ترین امور مورد نیاز خود گاهی ماه ها باید برای ملاقات با یك مدیر باید پشت درب ادارات منتظر باقی بماند كه این اصلا در شان یك كشور انقلابی نیست.
سروش اطلس باف افزود: با وجود جلسات مشترك بین دانشگاه و صنعت متاسفانه این جلسات تنها در حد چند مصوبه و سخنرای باقی مانده و خروجی چندانی از آنها شاهد نیستیم.
وی با تاكید بر اینكه باید نگاه دانشگاه به صنعت نزدیك تر شود،گفت: شركت ما با نام یونیلیور یك طرح مهارت آموزی برای دانشجویان سال اول دانشگاه دارد تا آن را در پروسه ای چهار ساله به انجام برساند.
وی گفت: در سال جاری این برنامه با حضور 9 دانشجوی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در فصل تابستان آغاز شد اما متاسفانه این دانشجویان برای نیازهای اولیه رفاهی یعنی تامین خوابگاه دچار مشكل شدند.
اطلس باف با بیان اینكه پروژه مورد نظر با وجود تمام كمبودها با موفقیت انجام شد و از سال آینده تكرار می شود، گفت: دانشجویان شركت كننده در این برنامه بسیار درخشان عمل كردند و این نشان می دهد اعتماد به قشر جوان در صنعت می تواند كمك های بسیار بزرگی كند.

**برخی طرح های دانشگاهی بنیه علمی چندانی ندارند
یك فعال صنعتی در نیروگاه شهید رجایی نیز معتقد است با وجود اهمیت بالای ارتباط دانشگاه با صنعت، متاسفانه آموزش های دانشگاهی چندان موفق نبوده و بارها شاهد ورود دانش آموختگانی از دانشگاه ها بوده ایم كه ابتدایی ترین مفاهیم و ابزارهای رشته برق را نمی دانند.
محمد سمیعی با اشاره به فعالیت های نیروگاه شهید رجایی در همكاری با دانشگاه ها،افزود: این نیروگاه در سال های گذشته قراردادهایی با دانشگاه های مختلفی چون علم و صنعت، شریف، بین المللی امام خمینی (ره) ودانشگاه آزاد اسلامی در بخش های مختلف امضاء كرده و به نتایج خوبی هم رسیده است.
وی اضافه كرد: این نیروگاه همچنین اقدامات متعددی نیز در حوزه آموزش كارآموزان و حمایت از پایان نامه های دانشجویی داشته است.
سمیعی ادامه داد: علاوه بر ارتباط با دانشگاه، نیروگاه شهید رجایی در راستای ارتباط صنعت با صنعت نیز با صنایعی كه بستر ساخت یك قطعه در حوزه برق را داشته اند نیز اقدام كرده و برخی قطعات مورد نیاز خود را از آنها تامین كرده است.
وی افزود: پیشنهاد می شود كارگروه آموزش و فناوری كه یك كارگروه حاكمیتی است در این شرایط ناپایدار اقتصادی حداقل در استان قزوین با ارایه خدمات مشاوره ای به شركت های دچار بحران آنها را مجددا احیا و راه اندازی كند.

**در واگذاری پروژه ها سهم دانشگاه های قزوین نادیده گرفته می شود
عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) نیز با اشاره به آیین نامه جدید وزارت علوم مبنی بر اینكه هر عضو هیات علمی دانشگاه در بدو استخدام باید حداقل در 2 مقطع سه ماهه در صنایع حاضر شود،گفت: اساتید جوان ما خصوصا با توجه به آموزش های مقاله محور و تئوریك بضاعت چندانی در حوزه ورود به صنعت ندارند و ورود آنها نمی تواند خیلی راه گشا باشد.
مهدی سلطانپور با بیان اینكه با بازنگری در آیین نامه ها بیشترین آسیب را اساتید می بینند،افزود: در حال حاضر مهم ترین آفت در این خصوص الزام اساتید دانشگاه ها به حضور اداری در دانشگاه است در حالی كه اگر زمینه ای فراهم شود كه آنها 2 روز هم در صنعت حاضر باشند هم برای دانشگاه و هم صنعت كمك كننده خواهد بود.
این استاد دانشگاه به یك معضل دیگر نیز اشاره كرد و گفت: هم اكنون پروژه های بسیار سودآوری در كشور وجود دارند كه ناعادلانه و یا بر اساس لابی گری به بخش های خاصی واگذار می شوند و دانشگاه ها در سطح شهرستان ها و پژوهشگران شهرستانی دستشان به آنها نمی رسد.
وی اظهار داشت: در این راستا وزارت خانه ها می توانند با ایجاد ممیزی هر كدام از این پروژه ها را به بخشی كه توان و ظرفیت آن را دارد واگذار كنند.
سلطانپور افزود: از این طریق سهم دانشگاه های سایر استان ها نیز كه بضاعت علمی آنها هم كمتر از تهران نیست اینچنین مهجور نمی ماند.

**نمره های تشویقی به پایان نامه های صنعتی راهكار تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) با اشاره به برنامه های پیش روی این دفتر گفت: افزایش تعامل با صنعت از طریق برگزاری نشست های عمومی با صنعت، نشست هم افزایی دانشگاه با حوزه صنعت و آب و كشاورزی، حضور در شهرك های صنعتی و حضور صنعت در دانشگاه از جمله برنامه های ما به شمار می رود.
علی رجب پور، تشویق اعضای هیات علمی و دانشجویان را نیز از دیگر برنامه های این دفتر عنوان كرد و گفت: می توان با نمره تشویقی به پایان نامه های صنعتی، افزایش ظرفیت استاد با انجام پایان نامه های صنعتی، افزایش امتیاز قراردادهای صنعتی و در نظر گرفتن امتیاز پژوهشی و كمك هزینه برای ارایه پروپوزال و همچنین فرصت مطالعاتی فنی اساتید و دوره های پسادكتری اقدام به این كار كرد.
وی، مشاركت بخش خصوصی را نیز از دیگر راهكارهای افزایش تعاملات دانشگاه با صنعت عنوان كرد و گفت: با مشاركت این بخش در برقراری ارتباط با دانشگاهیان و صنایع، شناسایی نیازهای صنایع و توانمندی های اعضای هیات علمی، بازرایابی و برگزاری استارت آپ ها این می توان این مهم را دنبال كرد.
رجب پور افزود: مهارت افزایی و اشتغال پذیری دانشجویان نیز از دیگر برنامه های پیش رو است كه با ارتقای دوره های كارآموزی و كارورزی و تعامل با سازمان فنی و حرفه ای، دوره های مهارتی تكمیلی در2 رشته مهندسی، افزایش ظرفیت كارآموزی توسط صنایع و نظارت بر روند كارآموزی توسط صنایع، می توان آنها را محقق كرد.

**دانشگاه امام خمینی(ره) 17 تفاهم نامه فعال با صنایع قزوین دارد
مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در ادامه به برخی قراردادهای شاخص صنعتی از سال 90 تا 97 اشاره كرد و گفت: این دانشگاه هم اكنون 17 تفاهم نامه فعال با نیروگاه شهید رجایی، شركت نفیس نخ، شركت بیدستان، شركت یونیلیور، شركت آب منطقه ای، پژوهشگاه صنعت نفت، شركت تام لوكوموتیو آریا و شركت توزیع نیروی برق دارد.
رجب پور اظهار داشت: این دانشگاه همچنین 6 قرارداد با شركت شهرك های صنعتی، هفت قرارداد با آب منطقه ای، چهار قرارداد با پژوهشگاه نیرو، 2 قرارداد با صنایع دفاع و 2 قرارداد با سیمان آبیك دارد.
وی در ادامه خواستار حضور بیشتر و موثرتر صنایع در دانشگا ه ها، از جمله راه اندازی بخش كوچكی از خط تولید در دانشگاه، تعریف پروژه های مشترك در راستای رفع چالش ها، مشركت در آموزش از جمله سمینارها و كنفرانس ها در رشته های مرتبط، همكاری در فرصت مطالعاتی صنعتی اعضای هیات علمی و دوره های پسا دكتری صنعتی، افزایش ظرفیت و ارتقای دوره های كارآموزی شد.

**شركت شهرك های صنعتی هشت تفاهم نامه فعال با دانشگاه های قزوین دارد
معاون شركت شهرك های صنعتی نیز در خصوص ارتباط این مجموعه دولتی مرتبط با زیرساخت های صنعتی با دانشگاه ها گفت: این شركت از سال 91 هشت تفاهم نامه با دانشگاه های استان شامل بین المللی امام خمینی(ره)، دانشگاه های آزاد قزوین، تاكستان، بویین زهرا، فنی و مهندسی بویین زهرا و موسسه آموزش عالی غیاث الدین جمشید كاشانی در راستای تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه امضا كرده است.
رضا صفاری افزود: برگزاری بیش از 20 بازدید و تور علمی اساتید و دانشجویان ، حمایت مادی و معنوی از كنفرانس های ملی و بین المللی دانشگاه های استان و همكاری در برگزاری دوره های آموزشی از دیگر اقدامات این شركت در راستای ارتباط بخشی با دانشگاه بوده است.
وی اضافه كرد: شركت شهرك های صنعتی به منظور حمایت از طرح های علمی و دانشگاهی و همچنین صنایع كوچك فعالیت های حمایتی از صنایع كوچك، پشتیبانی از برگزاری دوره های آموزشی مورد نیاز كاركنان، برگزاری تورهای صنعتی، ایجاد مراكز خدمات فناوری و كسب و كار در شهرك صنعتی كاسپین، حمایت از پایان نامه های دانشجویی را بر عهده دارد.
وی گفت: حمایت از حضور واحدهای صنعتی در نمایشگاه های داخلی و خارجی و اعزام و پذیرش هیات های تجاری، پرداخت تسهیلات یارانه دار در قالب كمك های فنی و اعتباری، كمك به توسعه خوشه های صنعتی، صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع كوچك، فن بازار، انجام مطالعات تخصصی در حوزه صنعت( مطالعه بازار، عارضه یابی)، از دیگر مواردی است كه این شركت در راستای ارتقای همكاری های علمی و صنعتی انجام می دهد.
صفاری افزود: همچنین در راستای حمایت از پایان نامه های دانشجویی 6 قرار داد از پایان نامه های دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) و 6 قرارداد حمایت از پایان نامه های دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی قزوین امضا شده است.

**كارت دسترسی آسان برای صاحبان ایده و مخترعان تعریف شود
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی قزوین نیز گفت: به منظور تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت باید ساز و كارهایی برای تجاری سازی محصولات فراهم شود تا بتوانند برای استان و كشور سودآوری لازم را داشته باشند.
ابوالفضل یاری با بیان اینكه بسیاری از ایده های علمی به خاطر حمایت نشدن در همان مرحله اول باقی می مانند، افزود: سازمان مدیریت و برنامه ریزی آمادگی تعریف ساز و كارها برای حمایت از ایده ها را دارد و حتی با معرفی ایده های موفق و برتر در جلسات ستاد اقتصاد مقاومتی آمادگی امضای تفاهم نامه مشترك كاری نیز دارد.
وی همچنین از برنامه ریزی برای صدور كارت دسترسی آسان برای محققان و صاحبان ایده ها خبر داد تا بتوانند بدون دغدغه با مسئولان ارتباط برقرار كنند.
یاری، برگزاری تورهای علمی را نیز راهكاری برای توسعه ارتباط دانشگاه و صنعت عنوان كرد و گفت: همچنین برای حمایت از طرح های پژوهشی، این طرح ها نیز باید در راستای حل مشكلات و نیازها تهیه شوند.
7388*3013