۲ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۴۴
کد خبر: 83144591
T T
۰ نفر

موافقان و مخالفان خروج آمریكا از افغانستان

۲ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۴۴
کد خبر: 83144591
موافقان و مخالفان خروج آمریكا از افغانستان

تهران - ایرنا - در واكنش به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا برای خروج نیمی از نیروهای این كشور از خاك افغانستان ، برخی كشورها و گروهها از این تصمیم استقبال و شماری دیگر از آن ابراز نگرانی كردند كه انگیزه هر كدام قابل تامل است.

به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری آمریكا در دستوری تازه از مقام‌های نظامی این كشور خواست تا روند خروج دست‌ كم هفت هزار سرباز آمریكایی مستقر در افغانستان را طی ماه‌های آینده آغاز كنند.
رسانه‌های آمریكایی به نقل از دو مقام ارشد وزارت دفاع امریكا روز پنجشنبه 29 آذر ماه امسال ، عنوان كردند كه ترامپ در نظر دارد تا طی چند ماه آینده این تعداد سرباز آمریكایی را به خانه برگرداند.
امریكا در حال حاضر حدود 14 هزار سرباز در افغانستان دارد كه بیشتر آنها نقش مشاوره‌ای برای نیروهای امنیتی و دفاعی افغان دارند و بخشی نیز آموزش این نیروها را به عهده گرفته اند ؛ هر چند در اغلب عملیات های هوایی و برخی تحركات زمینی نیز برای سركوب گروه های تروریستی از جمله طالبان مشاركت دارند.

**حامیان خروج آمریكا از افغانستان
طالبان : بدون شك باید گفت كه گروه تروریستی طالبان از جمله اولین گروههایی بود كه از طرح خروج نیروهای نظامی امریكا از افغانستان استقبال كرد.
مقامات ارشد طالبان كه همواره خروج نیروهای خارجی را از افغانستان به عنوان مبنای شروع مذاكرات صلح اعلام كرده اند ؛ بر این باورند كه خروج آمریكا از افغانستان می‌تواند به روند صلح در این كشور كمك بسزایی كند و این اقدام آمریكا نشان دهنده تمایل آنها به راه حلی سیاسی برای بحران طولانی مدت افغانستان است.
یكی از فرماندهان ارشد این گروه كه در منطقه ‌ای از شمال غرب پاكستان حضور دارد به خبرگزاری فرانسه گفته كه شبه‌ نظامیان طالبان انتظار نداشتند این اقدام آمریكا به این زودی كلید بخورد اما فوق‌العاده خوشحال و منتظر «خبرهای خوب دیگر» هستند.
در هفته گذشته و در آستانه این تحولات، ملاقات و مذاكراتی میان نمایندگان گروه طالبان و دولت آمریكا در ابوظبی، مركز امارات متحده عربی برگزار شد.
یكی از پیش شرط ‌های طالبان برای گفت و گوهای مستقیم با هیات منتخب حكومت افغانستان در نشست ابوظبی، مشخص شدن جدول زمانی برای بیرون رفتن نیروهای خارجی از افغانستان بود.
بر اساس آخرین گزارش‌ها نیروهای طالبان در حال حاضر كنترل نزدیك به 61 درصد از پهنه خاكی افغانستان را در دست دارند.

پاكستان: اسلام آباد را به رغم آن كه از طرفی نسبت به خروج آمریكا از افغانستان و ایجاد بحران در آینده هشدار داده است می توان به عنوان موافق نامبرد زیرا از این تصمیم دونالد ترامپ به گرمی استقبال كرده است.
«شاه محمود قریش» وزیر امور خارجه پاكستان روز شنبه در شهر مولتان در گفت و گو با رسانه‌ها از تصمیم ترامپ رئیس جمهوری آمریكا مبنی بر خروج نیمی از نیروهایش از افغانستان استقبال كرد.
وی گفت كه تصمیم ترامپ در این خصوص، تصمیم مناسبی برای پیشبرد مذاكرات صلح پیش روی طالبان و آمریكا است و دولت پاكستان نیز از مذاكرات صلح كه چند روز پیش در ابوظبی برگزار شد ، استقبال می كند و به حمایت خود از روند صلح افغانستان ادامه می‌دهد.
«محمد فیصل» سخنگوی وزارت خارجه پاكستان نیز در همین ارتباط گفت : خروج نیروهای آمریكایی از افغانستان اقدامی مثبت خواهد بود.
وی تصریح كرد كه طالبان در تمام مراحل مذاكره ، روی این شرط پافشاری كرده و خواستار خروج نیروهای آمریكایی از افغانستان شده است.
فیصل گفت: پیشرفت در مذاكرات صلح افغانستان برای ما خوشایند است و امیدواریم هر چه سریع‌تر نظم و امنیت در این كشور برقرار شود.
به گفته ناظران سیاسی، در صورت خروج نیروهای آمریكا از افغانستان، وابستگی واشنگتن به پاكستان در رابطه با حوزه افغانستان به ‌شدت افزایش خواهد یافت.

**مخالفین خروج آمریكا از افغانستان
نیروهای امنیتی افغانستان : بر خلاف اظهارات دولت وحدت ملی بر بی‌تأثیر بودن خروج نیروهای آمریكایی در افغانستان، سران نیروهای امنیتی این كشور به ‌شدت نگران هستند كه در صورت خروج نیروهای خارجی از كشورشان ، ارتش افغانستان در مقابل حملات سنگین طالبان به ‌شدت آسیب ببیند.
در كنار نیروهای امنیتی، اعضای مجلس نمایندگان افغانستان نیز در نشست عمومی روز شنبه گفتند، با توجه به وضعیت كنونی افغانستان خروج هفت هزار نیروی آمریكایی از این كشور نگران كننده است.
«كمال ناصر اصولی» یكی از نمایندگان مجلس افغانستان در این مورد گفت ، ما از آمریكایی‌ها می‌خواهیم كه نیروهای امنیتی ما را تجهیز كنند و به آنها می‌گوییم تا زمانی كه طالبان ضمانت قوی برای امنیت ملت نداده‌اند، شما ملت افغانستان را به این شكل رها نكنید كه دوباره كشور به جنگ‌های داخلی گرفتار می شود.
«سلیمان خیل» كارشناس نظامی افغانستان بر این باور است تا زمانی كه نیروهای هوایی، زمینی ، امنیتی افغان به ‌طور كامل از سوی آمریكا تجهیز نگردند ، خروج هزاران سرباز آمریكایی از افغانستان بر وضعیت امنیتی این كشور تأثیر بد خواهد گذاشت.

هند: «نروپما راؤ» سفیر هندوستان در واشنگتن و رقیب سنتی پاكستان ؛نگرانی كشورش را از احتمال قدرت گیری افراط‌ گرایان در افغانستان بعد از خروج نیروهای بین‌المللی، ابراز داشته و خواستار هماهنگی بیشتر آمریكا در مورد افغانستان گردید.
خانم راؤ گفته كه ما درك می‌كنیم كه بعد از 10 سال جنگ طولانی، آرزوی آشكار و واقعی برای پایان جنگ وجود دارد؛ اما به ‌صورت عادلانه، ما باید مطمئن شویم كه قربانیان و تلاش‌های بزرگ صورت گرفته در یك دهه گذشته با این اقدام آمریكا از بین نخواهد رفت.
«یاشوانت سینه» ، نماینده مجلس از حزب مخالف مردم هند در محفل جداگانه‌ای در بنیاد بروكینگز در واشنگتن نیز، نگرانی خود در مورد خروج نیروهای غربی از افغانستان را عنوان كرد.
نماینده مجلس هند در این باره گفته است من بسیار نگران هستم كه پاكستان به خاطر دلایل راهبردی خود، ممكن است طالبان را تشویق كند كه دوباره افغانستان را در سلطه خود در آورد.
به گفته سفیر هند در آمریكا، افغانستان با كمبود ارتش مؤثر یا نیروی ضد طالبانی مواجه است كه در گذشته از حمایت هند، ایران و روسیه برخوردار بود و اگر طالبان تلاش كند كه سرتاسر افغانستان را بگیرد، فكر نمی‌كنم به ‌صورت آنی هیچ مقاومت محلی وجود داشته باشد.
به گفته نماینده مجلس هند، ناتو باید تا زمانی در افغانستان باقی بماند كه اطمینان حاصل شود نیروهای امنیتی افغانستان توانایی مقابله با گروه طالبان را دارند.
گفتنی است به ‌رغم درخواست دونالد ترامپ برای خروج نیروهای آمریكایی از افغانستان، «اسكات میلر» فرمانده آمریكایی نیروهای ناتو در افغانستان در جریان سفرش به استان ننگرهار در واكنش به تصمیم ترامپ گفت كه من تا كنون هیچ دستوری مبنی بر خروج نیروهای نظامی دریافت نكرده‌ام.
فرمانده ناتو در دیدار با استاندار و فرماندهان استان ننگرهار گفت، به شما قول می‌دهم كه حضور نیروهای نظامی در افغانستان امروز مانند دیروز خواهد بود و هیچ تغییری در آینده نخواهد داشت.
وی در ادامه افزود، اما اگر دستوری بگیرم، مهم است بدانید كه ما همچنان در كنار نیروهای امنیتی افغانستان ایستاده‌ایم.
مجموع هیچ یك از این گزاره های خبری موید تحقق دستور كامل خروج نیروهای آمریكا نیست همانطور كه در اواخر دوره «باراك اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریكا نیز از خروج سربازان این كشور از افغانستان سخنانی گفته شده بود.
آساق**9473**1104**1663**
۰ نفر