به گزارش ايرنا در مناطق غرب و شمال غرب كشور بارش هاي سالانه طي سه فصل پاييز، زمستان و بهار ارزاني مردم مي شود كه سهم پاييز از اهميت ويژه اي برخوردار است زيرا كشت هاي پاييزه به ويژه گندم و جو با بارش باران جوانه مي زند و در صورتي كه در اين فصل به رشد كافي برسد، مي تواند سرماي زمستاني را تحمل كرده و در فصل بهار با سرعت بيشتري رشد كند.
بخش زيادي از باران هاي پاييزي در خاك فرو رفته و باعث سيراب شدن سفره هاي زيرزميني مي شود و بخش ديگري نيز با جاري شدن روي زمين باعث پرآب شدن رودخانه هاي دايمي و جاري شدن آب در رودخانه هاي فصلي مي شود.
هفته ها و روزهاي پاياني پاييز وقتي كه با بارش برف همراه باشد، باعث تشكيل لايه هايي بين سطح زمين و سرما شده و از نفوذ سوز زمستان به داخل زمين و به ويژه كشت زارها جلوگيري مي كند و با بارش برف بر ضخامت اين لايه ها افزوده مي شود.
لايه هاي ضخيم برف در فصل زمستان روي هم انباشته مي شود و تا فصل بهاره و آب شدن تدريجي آن به عنوان ذخيره گاه طبيعي آب را نگه مي دارد.
طي پاييز امسال طبيعت روي خوشي به مردم نشان داد و بارش هاي اين فصل بيش از انتظار مردم بود؛ همين امر نويد سالي پر آب و پرمحصول را به كشاورزان اين منطقه مي دهد.
رييس اداره هواشناسي مهاباد گفت: پاييز امسال به طور ميانگين 167.7 ميلي متر بارندگي در آذربايجان غربي ثبت شد در حالي كه سال گذشته اين مقدار 71 ميلي متر و ميانگين بلند مدت بارش هاي پاييزه استان نيز 92.5 ميلي متر بود.
اردلان محمدپور افزود: بارش هاي امسال استان در مقايسه با سال قبل 1.36 برابر و در مقايسه با ميانگين بلند مدت 81 درصد افزايش يافت.
وي اضافه كرد: در بين شهرستان هاي استان نيز سردشت با بارش 421 ميلي متر پرباران ترين شهرستان بود و پيرانشهر نيز با 310 ميلي متر بارندگي در جايگاه دوم قرار داشت.
محمدپور اظهار داشت: بارش هاي امسال سردشت 198 درصد بيشتر از 141 ميلي متر بارش سال گذشته و 100 درصد بيشتر از 210 ميلي متر ميانگين بارش بلند مدت اين شهرستان است.
محمدپور افزود: در پاييز امسال پلدشت با 96 ميلي متر بارندگي، كم باران ترين نقطه استان بود كه بارش هاي آن در مقايسه با 60 ميلي متر سال گذشته، 58 درصد و در مقايسه با 57 ميلي متر ميانگين بارندگي بلند مدت 67 درصد افزايش داشت.
وي در خصوص بارش هاي مهاباد نيز گفت: در پاييز امسال 219 ميلي متر بارندگي در مهاباد ثبت شد كه 135 درصد بيشتر از بارش هاي سال گذشته و 1.22 برابر بيشتر از بارش هاي اين شهرستان در ميانگين بلند مدت است.
بارش باران پاييزه باعث احيا شدن دوباره رودخانه ها در آذربايجان غربي شد و هم اكنون جريان آب در بسياري از رودهاي فصلي و دايمي استان وجود دارد.
يكي از بركت هاي اين نزولات آسماني در آذربايجان غربي جان گرفتن دوباره درياچه اروميه است كه تراز اين درياچه را در وضعيت 26 سانتي متر بيشتر از سال گذشته قرار داده است.
رييس دفتر استاني ستاد احياي درياچه اروميه در آذربايجان غربي گفت: هم اكنون وسعت درياچه اروميه به 2 هزار و 47 كيلومترمربع رسيده كه در مقايسه با زمان مشابه سال گذشته 313 كيلومترمربع افزايش يافته است.
فرهاد سرخوش افزود: تراز درياچه اروميه امروز به 1270 متر و 54 سانتي متر رسيد كه نسبت به زمان مشابه سال گذشته 26 سانتي متر و نسبت به كمترين سطح ثبت شده براي آن 52 سانتي متر افزايش يافته است.
احياي دوباره رودخانه ها موجب شده كه آبگيري سدهاي آذربايجان غربي نيز سرعت بگيرد و در اين فصل بخشي از حجم سدهاي استان از آب پر شود؛ يكي از سدهاي استان كه متاثر از بارش هاي پاييزي بوده، سد مخزني مهاباد در جنوب آذربايجان غربي است.
به گفته رييس اداره امور آب مهاباد بارش هاي باران پاييزي حجم آب سد اين شهرستان را به بيش از 81 ميليون مترمكعب رسانده كه اين مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل 18 ميليون مترمكعب بيشتر شده است.
رضا جهيني افزود: هم اكنون از 2 شاخه حمزه آباد و قاضي آباد، آب با حجم 12.32 متر مكعب در ثانيه به مخزن سد وارد مي شود.
وي ادامه داد: هم اكنون تراز سد مهاباد به يكهزار و 344 متر و 74 سانتي متر از سطح درياهاي آزاد رسيده كه اين مقدار نيز سه متر بيشتر از تراز سد در مدت مشابه سال قبل است.
آذربايجان غربي در يك منطقه سرد و كوهستاني واقع شده و ميانگين بارش هاي سالانه 450 ميلي متر و در حدود 2 برابر ميانگين بارندگي كشور است.
3020/6185/3072
مهاباد - ايرنا - همواره 30 درصد از بارش هاي سالانه آذربايجان غربي در فصل پاييز اتفاق مي افتد اما امسال نزولات آسماني استان با بيش از 167 ميلي متر فراتر از متوسط بارندگي هاي پاييزي به مردم اين استان هديه شد تا اين فصل سال با روسفيدي استان را ترك كند.