به گزارش عصر دوشنبه تارنمای وزارت نیرو، اكنون برداشت از چاه های غیرمجاز حدود هفت میلیارد و 800 میلیون مترمكعب برآورد می شود.
از ابتدای دهه 80 تاكنون شمار دشتهای ممنوعه حدود 2 برابر شده است.
بر اساس ارزیابی صورت گرفته، بیشترین دشتهای ممنوعه و ممنوعه بحرانی در استان های فارس با 90 و كرمان با 37 دشت قرار دارد.
خراسان رضوی با 33، اصفهان با 26 و خراسان جنوبی با 25 دشت رده های بعدی را از آن خود كرده است.
طبق برنامه ششم توسعه باید كاهش 11میلیارد مترمكعبی بهره برداری از آبهای زیرزمینی صورت بگیرد تا به تعادل در این بخش دست پیدا كنیم.
با جلوگیری از برداشت چهار میلیارد و 600 میلیون مترمكعب آب از چاههای غیرمجاز می توان حدود 40 درصد این برنامه را محقق و نقش مهمی را در تعادل بخشی به آبخوانهای كشور ایفا كرد.
** امسال 23 دشت به جمع دشتهای ممنوعه كشور افزوده شد
از ابتدای سال تاكنون 23 دشت به جمع دشتهای ممنوعه كشور افزوده شده و هرگونه توسعه بهرهبرداری از منابع آبهای زیرزمینی در این مناطق ممنوع است.
ادامه فشار به منابع زیرزمینی موجب شده است كسری تجمعی آبخوان های زیرزمینی كشور به 130 میلیارد مترمكعب برسد كه حدود 106 میلیارد مترمكعب از این كسری در 20 سال اخیر اتفاق افتاده است.
هر سال نیز حدود 6 میلیارد مترمكعب به كسری مخازن زیرزمینی كشور اضافه می شود.
استانهای خراسان رضوی با یك میلیارد و 85 میلیون مترمكعب، كرمان با 813 میلیون مترمكعب و فارس با 551 میلیون مترمكعب بیشترین میزان كسری مخزن آبخوانهای زیرزمینی را دارد.
قزوین با 333 میلیون مترمكعب و اصفهان با 320 میلیون مترمكعب در رده های بعدی قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، وزیر نیرو امروز (دوشنبه) اعلام كرد در شرایطی كه فقط 12 درصد مساحت ایران زیر كشت می رود، بیش از 90 درصد آب در بخش كشاورزی به طور ناخالص مصرف می شود كه بازدهی كمتر از 40 درصد متوسط جهانی تولید محصول خشك به ازای هر مترمكعب آب مصرفی را دارد.
به گفته وی، «ایران پنجمین كشور جهان از نظر سطح زیر كشت محصولات آبی است اما در شاخص تولید این محصولات، در رتبه سی ام قرار دارد؛ این به معنای عمل نكردن سازوكارهای اقتصاد آب در بخش كشاورزی است.»
اقتصام*6984*1961*
تهران- ایرنا- تداوم خشكسالیها، افت بارندگیها و تخلیه روزافزون منابع آب زیرزمینی موجب شده كه بر پایه اعلام وزارت نیرو، از میان 609 دشت كشور، 404 منطقه در شرایط بحرانی قرار گیرد.