۹ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۲۴
کد خبر: 83152640
T T
۰ نفر

دشمنان دیروز دمشق و دوستان امروز

۹ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۲۴
کد خبر: 83152640
دشمنان دیروز دمشق و دوستان امروز

تهران - ایرنا - پیروزی ارتش سوریه و نیروهای هم پیمان آن بر تروریست های تكفیری در این كشور در دو سال گذشته نه تنها موجب اقتدار حكومت دمشق، بلكه باعث تغییرات سیاسی در منطقه نیز شده است؛ تغییراتی كه انتظار می رود منطقه را دچار تحول كند، به ویژه آنكه این تحولات با اعلام خروج نیروهای متجاوز آمریكایی از سوریه روند روبه رشدی به خود خواهد گرفت.

'عمر البشیر' رییس جمهور سودان هفته گذشته سفری به دمشق داشت و طی این سفر وی با 'بشار اسد' رییس جمهور سوریه دیدار و گفت وگو كرد؛ دیداری كه گفته می شود در اثر آن یخ تشكیل شده میان ارتباط كشورهای عربی با سوریه در حال ذوب شدن است.
خارطوم طی سال های اخیر پیرو بی چون و چرای سیاست های ریاض بوده و سودان حتی دو سال پیش به خاطر آل سعود اقدام به قطع رابطه با ایران كرد؛ خارطوم آنقدر به خاطر دلارهای نفتی عربستان سعودیزه شده كه به دستور آل سعود هزاران نظامی خود را برای جنگ با مردم یمن راهی این كشور كرد، اقدامی كه حتی از سوی كشورهایی چون مصر و پاكستان كه رابطه خوبی با عربستان داشته و دارای ارتش قوی نیز هستند، مورد توجه قرار نگرفت.
بحران سوریه كه در 24 اسفندماه سال 1389 با حمایت های همه جانبه جبهه غربی - عربی - صهیونیستی به جنگ بین المللی تبدیل شد، پای كشورهای عربی همچون عربستان، امارات و قطر را به آن باز كرد و این كشورها عملا تامین كننده مالی و سیاسی جنگ سوریه شدند كه آتش آن پس از حدود هشت سال به رغم پیروزی های كسب شده از سوی ارتش سوریه و نیروهای همپیمان هنوز خاموش نشده است.
با یاری خدا و حماسه سازی های نیروهای مقاومت اسلامی، ارتش سوریه و نیروهای روسی، جنگ تحمیلی به سوریه هم اكنون به آخرین ایستگاه خود نزدیك شده و كار به جایی رسیده كه برخی كشورهای عربی حامی تروریسم به دنبال تغییر تفكر خود در خصوص مساله سوریه و برقراری رابطه مجدد با دمشق هستند؛ در این بین دولت ابوظبی كه در سال اول بحران سوریه یكی از كشورهای حامی گروه های تروریستی بود و رابطه خود را با دمشق قطع كرده بود، اقدام به بازسازی سفارتخانه خود در دمشق كرده و هیات های اقتصادی خود را برای بازسازی سوریه راهی این كشور كرده است.
پایگاه خبری 'عربی 21' در این باره به نقل از منابع آگاه خود نوشت: یك هیأت اماراتی از اداره شركت املاك 'داماك' این كشور و با دعوت رسمی شركت‌های سوری متخصص در بازسازی، هفته گذشته به دمشق سفر كرد و دو طرف طی دیدارهایی راه های همكاری در زمینه توسعه املاك در مرحله آتی و برپایی طرح‌های جدید در سوریه را در هتل 'فور سیزن' دمشق بررسی كردند.
بنابر این گزارش ، این هیأت اقتصادی اماراتی با هدف برپایی طرح ‌های سرمایه‌گذاری جدید در بخش ساختمان ‌سازی با شركت‌های سوری در دمشق دیدار كرده‌ است.
شركت 'داماك' از شركت‌های مطرح در زمینه ساختمان‌ سازی در جهان عرب است كه در حال حاضر بیش از 20 پروژه را در خاورمیانه به پیش می‌برد.
'عبدالستار بوشناق' پژوهشگر سیاست بین الملل درباره علت این سفر به عربی21 گفت: این سفر همزمان با اعلام 'دونالد ترامپ' برای خروج نیروهای آمریكایی از سوریه صورت گرفته و مشخص است كه در این سفر دستورالعمل‌های نظامی و اقتصادی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
این پژوهشگر مسایل سیاست بین الملل ادامه داد: سفر هیات اماراتی به دمشق تنها بخشی از تحرك كشورهای عربی به سمت نظام سوریه است.
وی همچنین با اشاره به سفر 'عمر البشیر' رئیس جمهوری سودان به دمشق، گفت: این سفر، نخستین سفر یك مقام عالی رتبه عربی به سوریه از زمان بحران این كشور در سال 2011 میلادی (1389) بود.
بوشناق همچنین به دست دادن وزیر امور خارجه بحرین با 'ولید معلم' همتای سوری خود در نیویورك و سفر دوره ای 'علی مملوك' رئیس دفتر امنیت ملی سوریه به قاهره نیز اشاره كرد.
شبكه روسیا الیوم نیز چند روز پیش طی گزارشی پیش‌ بینی كرد كه از سرگیری روابط تجاری دوجانبه امارات و سوریه، اوایل سال آینده میلادی آغاز و بدین ترتیب بازگشت روابط دوجانبه بزودی از سر گرفته شود.
طبق این گزارش، از هفته‌ها پیش گفت ‌وگو میان دو طرف انجام شده و گروهی از دیپلمات‌های سوری در امارات حضور پیدا كرده‌اند كه این موضوع موجب شد، ابوظبی گروهی را برای ساماندهی سفارتخانه این كشور عازم پایتخت سوریه كند.
همزمان با گفت ‌وگوی مقامات اماراتی و سوری برای از سرگیری روابط دیپلماتیك، ابوظبی اقدام به بازسازی سفارت خود در دمشق كرده است.
تصاویر منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی حاكی از آن است كه امارات در حال بازسازی سفارت خود در دمشق است.
همچنین اظهارات مقام های سوری از تلاش امارات برای بازگشایی سفارت این كشور در دمشق حكایت دارد؛ 'فیصل المقداد' معاون وزیر امور خارجه سوریه اخیرا در این مورد گفته است: 'تصمیم به بازگشایی سفارت امارات به مقامات ابوظبی بستگی دارد، چرا كه امارات كشوری مستقل است و حق اعلام و انتشار این خبر را دارد.'
بنابر اخبار منتشر شده، بازگشایی سفارتخانه‌های كشورهای عربی در دمشق كه پس از آغاز بحران سوریه در سال 1389 بسته شده بودند، تنها محدود به امارات نیست و دیگر كشورهای عربی نیز عملاً گام‌هایی را برای بازگشت روابط دیپلماتیك با سوریه برداشته‌ اند.
تنها كشور عربی كه طی سال های اخیر روابط خود را با دمشق قطع نكرده و با اقدامات تروریست ها و حامیان غربی - عربی - صهیونیستی آنها در سوریه مخالفت كرد، مصر بود؛ اخبار منتشر از سوی رسانه ها حكایت از آن دارد كه عبدالفتاح السیسی رییس جمهور مصر در روزهای آینده سفری به دمشق خواهد داشت.
دولت مصر پس از دوران محمد مرسی رییس جمهور مخلوع این كشور و با روی كار آمدن عبدالفتاح السیسی از جمله كشورهای عربی منطقه بود كه برخلاف عربستان سعودی، امارات و قطر مواضع همسو با دولت سوریه در مبارزه با تروریسم داشته است.
'حسام زكی' معاون دبیركل اتحادیه عرب نیز دوشنبه گذشته طی سخنانی در خصوص بازگشت سوریه به این اتحادیه گفته بود، در حال حاضر هیچ نشانه‌ای دال بر تغییرات درباره سوریه و وضعیت تعلیق عضویت آن در اتحادیه عرب وجود ندارد؛ اما در عین حال ما جلوی هر گونه تغییرات در دوره آینده را نمی‌گیریم.(عضویت سوریه در اتحادیه عرب به درخواست رژیم آل سعود در سال 2011 تعلیق شد)
پیش از این 'سعد بن عمر' مدیر مركز پژوهش‌ های 'القرن' عربستان سعودی گفته بود كه همه طرف‌ها از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال می‌كنند.
پارلمان عربی نیز اخیرا شورای اتحادیه عرب و بقیه موسسات عربی را به اقدام و هماهنگی برای بازگرداندن سوریه به فضای عربی فراخواند و بر ضرورت سهیم شدن در تحقق راه‌حل‌های سیاسی به منظور حفظ تمامیت ارضی سوریه و تأمین امنیت آن به دور از هرگونه منازعه و درگیری تأكید كرد.
نكات اشاره شده در سطور بالا نشان می دهد كه كشورهای عربی كه به خاطر دلارهای سعودی با سوریه قطع رابطه كرده بودند با تمام شدن این دلارها به نتیجه رسیده اند كه دیگر این قطع ارتباط هیچ منفعتی برای آنها ندارد؛ با توجه به مشكلات مالی عربستان و این كه آل سعود دیگر نمی تواند به كشورهای عربی رشوه های مالی بدهد و همچنین رسوایی قتل جمال خاشقچی در كنسولگری عربستان در استانبول و نیز روشن شدن چهره جنایت بار سران سعودی در كشتار بی گناهان یمنی موجب دوری سران كشورهای عربی از سیاست های آل سعود شده و این كشورها هرچند دیر، اما به دنبال اتخاذ سیاست های مستقل و برقراری رابطه با سوریه می باشند.
خاورم*1275*1436*