۱۰ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۵۰
کد خبر: 83153487
T T
۰ نفر
روسيه در 2018؛ تنش با غرب ونزديكي به شرق و همسايگان

مسكو - ايرنا - پهناورترين كشور جهان طي سال 2018 ميلادي با رويدادهاي مختلف داخلي و خارجي روبرو بود از جمله اين كشور در بعد بين المللي با تحريم ها و تنش هاي بي سابقه از سوي غرب مواجه شد، روابط خود با شرقي ها را بهبود بخشيد و بيش از هميشه اعتماد كشورهاي منطقه را بدست آورد.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ايرنا از مسكو، روس ها طي يك سال گذشته همكاري هاي راهبردي خود با ايران و تركيه در خصوص مساله سوريه را ادامه دادند و از تمايل خود براي بهبود روابط با آمريكا گفتند و هند و چين را شريك هاي راهبردي خود خواندند.
مقامات كرملين در خصوص مسئله خاشقچي نيز موضع سكوت اختيار كردند و ترجيح دادند متحدان غربي عربستان در اين خصوص اظهارنظر كنند و پس از تنهايي عربستان در غرب، پوتين دست بن سلمان را در گروه بيست به نشانه دوست روزهاي سخت فشرد.
روسيه سال گذشته ميلادي ميزبان بزرگترين رويداد ورزشي جهان (جام جهاني فوتبال 2018 ) نيز بود و فرصت مناسبي يافت تا با پروژه روس هراسي غرب از طريق ديپلماسي عمومي مقابله كند و تصويري واقعي تر از خود به جهانيان ارايه دهد.
در ادامه نگاهي گذرا به مهمترين تحولات روسيه در عرصه بين المللي داريم.

** رونمايي از تازه ترين تسليحات تهاجمي در جهان
ولاديمير پوتين رييس جمهوري روسيه اوايل اسفند ماه در پيام سالانه خود در جمع سران و نمايندگان مجلس فدرال از تازه ترين تسليحات تهاجمي در جهان پرده برداري كرد و گفت كه از زمين، هوا و دريا شليك مي شوند و پس از عبور از هرگونه سامانه پدافند موشكي در جهان، هدف را با خاك يكسان مي كنند.
وي مدعي شد: موشك هاي قاره پيماي روسي از هر گونه سامانه پدافند موشكي عبور مي كند و سامانه آمريكايي نيز در برابر آن ناتوان هستند.
موشك قاره پيماي سرمت با برد 11 هزار كيلومتر با تونايي دور زدن سامانه هاي موشكي و توانايي دور زدن زمين از طريق قطب شمال، موشك آوانگارد با برد نامحدود و توانايي فرار از دست سامانه هاي دفاع موشكي، زيردريايي و اژدر پوزئيدون با توانايي فرار از سامانه هاي دفاعي تا زمان برخورد به هدف(شهرهاي ساحلي) و موشك بالدار كنجال مخصوص شليك از طريق هواپيماها با قابليت دور زدن موانع تا زمان برخورد به هدف از جمله تسليحاتي بودند كه به گفته پوتين، روسيه را در حالت برتري نظامي در جهان قرار داده است.

** پوتين با ركورد شكني رئيس جمهور روسيه شد
هفتمين دوره انتخابات رياست جمهوري روسيه اواخر اسفند ماه برگزار شد و ولاديمير پوتين از ميان هشت نامزد رياست جمهوري، موفق شد بار ديگر بر صندلي قدرت در كرملين تكيه بزند.
ولاديمير پوتين با كسب آراي 56.43 ميليون نفر از مردم روسيه ركورد كسب آرا در انتخابات رياست جمهوري روسيه را شكست.
رئيس جمهوري منتخب روسيه با پايان سال 2018، تا پنج سال ديگر در قدرت مي ماند.

** مقابله با روس هراسي از طريق جام جهاني
جام جهاني فوتبال 2018 روسيه در حالي با قهرماني تيم ملي فرانسه پايان يافت كه روس ها با ميزباني خود توانستند تصويري متفاوت از آنچه كه در بيرون از اين كشور توسط رسانه هاي غربي از آن به نمايش گذاشته مي شود، به جهانيان ارايه دهند.
پرونده بزرگترين رويداد ورزشي فوتبالي جهان كه از 24 خرداد ماه در 11شهر و 12 ورزشگاه روسيه آغاز شده بود، 24 تيرماه در حضور روساي جمهوري روسيه، فرانسه و كرواسي و با اهدا جام جهاني فوتبال به قهرمان اين رقابت ها بسته شد.

** تشديد فشار بر روسيه از سوي غرب
روسيه امسال نيز با چالش دخالت در انتخابات رياست جمهوري سال 2016 آمريكا و ديگر انتخابات ها در جهان مواجه شد.
در داخل آمريكا بارها و به بهانه هاي مختلف از جمله مساله اوكراين يا دخالت در انتخابات سال 2016 يا انتخابات اخير كنگره، روس ها در معرض اتهام قرار گرفتند هر چند كه مقامات كرملين همواره اعلام مي كنند در انتخابات ديگر كشورها نقشي ندارند.

** به اوج رسيدن اختلافات ميان مسكو و لندن
چند روز پيش از برگزاري انتخابات رياست جمهوري در روسيه، سرگئي اسكريپال جاسوس روس و دخترش در شهر سالزبوري لندن با آنچه گاز عامل اعصاب گفته شد مسموم شدند.
انگليس بلافاصله آن را اقدامي از سوي روسيه دانست و 23 ديپلمات روس را از اين كشور اخراج كرد و روسيه نيز دست به اقدام متقابل زد.
درگيري هاي سياسي انگليس و روسيه همچنان ادامه دارد و بالاگرفتن اختلافات ميان دو كشور باعث شده است كه انگليس بيش از پيش به اوكراين برادر ديروز و مخالف سرسخت امروز روسيه نزديك شود و پس از بروز تنش ميان دو طرف، از اوكراين حمايت كند.

** اخراج 150 ديپلمات روس از حدود 30 كشور جهان
مدت كوتاهي پس از اينكه انگليس روسيه را متهم به حمله تروريستي در خاك خود كرد، نزديك به 30 كشور غربي عمدتا عضو ناتو تصميم گرفتند در راستاي همراهي با انگليس، حدود 150 ديپلمات روس را از كشورشان اخراج كنند.
آمريكا در اين ميان پيشتاز بود و حتي چند تن از كاركنان روسيه در سازمان ملل متحد را نيز از اين كشور اخراج كرد ضمن اينكه كنسولگري روسيه در سياتل را هم به حالت تحقير آميزي بست.
روسيه نيز در واكنش به اين اقدامات، مقابله به مثل كرد و يكي از كنسولگري هاي آمريكا در اين كشور را بست.

** مواجهه با ليست تحريمي كرملين
امسال نه تنها نسيم سرد در روابط مسكو و واشنگتن مي وزيد بلكه اوضاع به حدي پر تنش شد كه كارشناسان براي توصيف وضعيت از بازگشت جنگ سرد سخن گفتند.
روسيه امسال بيش از هر زماني با تحريم هاي اقتصادي گاه و بي گاه آمريكا مواجه شد.
وزارت خزانه داري آمريكا اواسط سال 2018 در قالب گزارش تحريمي روسيه با عنوان ليست كرملين، فهرستي از 210 روس را منتشر كرد كه در ميان آنها اسامي برخي مقام هاي ارشد دولت پوتين، تجار و ثروتمندان اين كشور ديده مي شد.
نام سرگئي لاوروف و دميتري مدودف نيز به همراه رئيسان شركت هاي روس نفت و سبربانك در اين فهرست ديده مي شد.

** برگزاري نخستين نشست سران روسيه و آمريكا
رهبران روسيه و آمريكا سرانجام پس از دو سال از به قدرت رسيدن ترامپ در آمريكا، در هلسينكي فنلاند با يكديگر ديدار كردند.
اين ديدار در شرايطي برگزار شد كه كرملين تحريم هاي آمريكا عليه خود را بي فايده مي خواند و اعلام مي كرد كه اين اقدامات بر اقتصاد روسيه تاثير چنداني نداشته است.
ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه بارها بر لزوم برگزاري نشست سران براي كاستن از تنش ها تاكيد كرده است.
به گفته اكثر كارشناسان ديدار سران روسيه و آمريكا براي ولاديمير پوتين يك موفقيت بود چرا كه ترامپ در بسياري از دقايق كنفرانس از پوتين به عنوان رقيبي قدرتمند ياد كرد و اظهاراتي بيان داشت كه تا چند هفته پس ازاين ديدار مجبور به اصلاح يا تغيير آنها شده بود.

** گسترش روابط با آلمان و فرانسه و تلاش براي حفظ برجام
با وجود تنش هاي بسيار ميان روسيه و غرب در يك سال گذشته، ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه تابستان امسال راهي آلمان شد تا با آنگلا مركل صدراعظم آلمان كه پيشتر براي ديدار با او راهي سوچي شده بود گفت وگو كند.
رهبران دو كشور درباره طرح خط لوله گاز جريان شمالي 2 گفت وگو و تبادل نظر كردند.
سران روسيه و آلمان بر ماهيت تجاري طرح خط لوله گاز جريان شمالي 2 و برتري رقابتي اين طرح تاكيد و از سياسي كردن اين موضوع انتقاد و در ادامه بر گسترش روابط خود تاكيد كردند.
ولاديمير پوتين و امانوئل مكرون روساي جمهوري روسيه و فرانسه نيز در يك سال گذشته بارها با يكديگر ديدار و گفت وگو كرده اند و در موضوع سوريه به همراه آلمان و تركيه همكاري هاي نزديكي با يكديگر دارند.
مهمترين موضوعي كه روسيه، آلمان، فرانسه و حتي انگليس را در يك سال گذشته به يكديگر نزديك كرد چرا كه حداقل در خصوص آن اتفاق نظر دارند، مساله حفظ توافق هسته اي با ايران موسوم به برجام است.
سران اين كشور ها در سال 2018 هر از چند گاهي به گفت وگو با يكديگر در اين رابطه و اهتمام خود بر حفظ توافق هسته اي با ايران اشاره كردند.
اوكراين موضوع ديگري است كه روسيه، آلمان و فرانسه در خصوص آن با يكديگر تبادل نظر مي كنند هر چند كه غربي ها مواضع روسيه در خصوص اوكراين را رد مي كنند و خواهان اجراي توافقات در اين خصوص از سوي روسيه هستند و همانند آمريكا مسكو را متهم به نظامي گري در شرق اروپا مي كنند.

** تشديد تنش با اوكراين در درياي آزوف
بيش از يك ماه قبل از پايان سال 2018، بار ديگر تنش ها ميان روسيه و اوكراين به اوج خورد رسيد.
روس ها اعلام كردند كه شناورهاي اوكرايني بدون توجه به هشدار نيروهاي مرزباني به آب هاي سرزميني اين كشور وارد شده و پس از تبادل آتش هر سه شناور توقيف و ملوانان آنها بازداشت شدند.
در آن سوي آب ها و از كي يف نيز خبر رسيد كه دو كشتي كوچك زرهي 'برديانسك' و 'نيكاپول' و يك يدك كش 'ياني كاپو' طبق برنامه از قبل هماهنگ شده از بندر 'اودسا' به بندر 'ماريپول' در درياي 'ازوف' در حركت بودند كه در محاصره نيروهاي روسي قرار گرفتند.
چند روز مانده به پايان سال 2018، اوكراين كه براي مقابله با حمله احتمالي روسيه در حالت حكومت نظامي قرار گرفته بود، به شرايط عادي بازگشت.
مي توان تنها دستاورد تنش هاي اخير ميان اوكراين و روسيه براي مقامات كي يف را لغو ديدار دو جانبه پوتين و ترامپ در نشست گروه جي بيست در آرژانتين دانست چرا كه روس ها براي برگزاري آن تلاش بسياري كرده بودند.
كشورهاي غربي مطرح جهان روسيه را متهم به زورگويي به اوكراين مي كنند ضمن اينكه انگليس اعلام كرده به زودي يك ناو راهي درياي سياه خواهد كرد تا به روسيه نشان دهد كي يف تنها نيست.

** سريال سرنگوني هواپيماهاي روسي درسال 2018
اوايل سال ميلادي 2018، سريال سقوط يا سرنگوني هواپيماهاي مسافربري يا نظامي روسيه با سقوط يك فروند هواپيماي آنتونف -148 و جان سپردن 65 مسافر و شش خدمه آغاز شد و اشتباه خلبان دليل اين حادثه اعلام شد.
ان.ت.و روسيه يك هفته بعد علت اين حادثه را مخابره شدن اطلاعات نادرست در خصوص سرعت هواپيما به داخل كابين، به علت فراموشي خلبان براي روشن كردن گرم كن دستگاه سرعت سنج هواپيما، عنوان كرد.
كمتر از يك ماه بعد، يك فروند هواپيماي روسي آنتونوف 26 با 32 سرنشين و خدمه آن كشته شدند.
اين هواپيما هنگامي كه 500 متر با زمين فاصله داشت و براي نشستن روي باند آماده مي شد، از مسير منحرف و پس از برخورد به زمين، منفجر شد.
«خلبانان به هنگام فرود اين هواپيما در فرودگاه حميميم در سوريه، با مشكل هدايت هواپيما روبرو شدند؛ دليل از دست رفتن كنترل هواپيما اين بود كه قطعه اي در يكي از بال هاي اين هواپيما، از حالت عادي خارج شده بود و در نتيجه هواپيما تعادل خود را از دست داد.»
خلبان ها به همين دليل نتوانستند هواپيما رابه حالت عادي برگردانند و در حالت شيرجه مورب در فاصله 500 متري باند فرودگاه، سقوط كرد.
در ساعات اوليه اين اتفاق، برخي از منابع از دست داشتن گروهك تروريستي جيش الاسلام در سقوط آنتونوف 26 خبر دادند، ادعايي كه بعدا تكذيب شد.
اوايل بهمن ماه سال 96 جنگنده سوخو - 25 نيروي هوافضاي روسيه در آسمان سوريه و توسط تروريست ها هدف سلاح دوش پرتاب قرار گرفت و سرنگون شد.
«رومان فيليپوف» خلبان اين جنگنده پيش از سرنگوني هواپيما موفق به خروج از آن شد اما بر روي زمين و در جنگ با تروريست ها با منفجر كردن نارنجك وقتي تروريست ها دورش حلقه زده بودند به قهرمان ملي روس ها تبديل شد.
چندي بعد نوبت به جنگنده روسي ديگري رسيد، ارديبهشت ماه سال 97 اعلام شد كه يك جنگنده سوخو 30 روسيه سقوط كرده است و هر دو خلبان آن جان خود را از دست دادند.
دليل اين سقوط، وارد شدن پرنده به موتور هواپيما عنوان شد.
اواخر شهريورماه و مهرماه سال 97 را مي توان جزو بدترين ماه هاي هوانوردي روسيه دانست. اواخر شهريور جنگنده در حال انجام پرواز آموزشي در نيژني نووگورد در جنوب غربي روسيه سقوط كرد، خلبانان پيش از سرنگوني هواپيما از آن خارج شدند.
دو هفته بعد از آن، يك فروند جنگنده ميگ29 روسيه در پرواز آزمايشي نزديك مسكو سقوط كرد؛ هر دو خلبان پيش از سرنگوني هواپيما موفق به خروج شدند.
اواخر مهرماه نيز يك فروند جنگنده آموزشي از نوع ايل-39 در ناحيه كراسنودار در جنوب غربي روسيه كه به ناحيه فدرال جنوبي مشهور است، سقوط كرد تا در طول كمتر از 40 روز سه سانحه هوايي در روسيه تنها در بخش جنگنده ها رخ داده باشد.
سريال سرنگوني يا سقوط هواپيماهاي روسي اواخر شهريور و مهرماه تمامي نداشت، طوري كه در لابلاي خبرهاي سرنگوني جنگنده هاي روسي به دليل مشكل فني، از سوريه خبر رسيد كه يك فروند هواپيماي تجسسي ايل-20 روسيه با 15 نظامي در آسمان سوريه (در درياي مديترانه) سرنگون شده است.
مدتي بعد وزارت دفاع روسيه اعلام كرد كه جنگنده هاي اسائيلي براي حمله به سوريه از فضاي هواپيماي ايل-20 استفاده كردند و سامانه پدافند موشكي سوريه نيز به اشتباه آن را هدف قرار داد.

** فراز و فرود روابط با اسرائيل
اوايل سال 2018 ميلادي، بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي، قدم هايي براي بهبود روابط با روسيه برداشت.
نتانياهو با حضور دراين مراسم به اولين نخست وزير رژيم صهيونيستي تبديل شد كه درچنين مراسمي شركت كرده است و پس از آن نيز مذاكراتي با مقامات روسيه انجام داد.
پس از آن، حملات هوايي رژيم صهيونيستي به برخي مناطق تحت كنترل دولت قانوني سوريه متحد روسيه افزايش يافت و دو ماه بعد از آن نيز با كمك روسيه فاصله اي ميان دو طرف (اسرائيل و سوريه ) در جولان اشغالي پيش بيني شد.
روسيه مدتي بعد اعلام كرد كه با تلاش پليس نظامي روسيه، مناطق اطراف ارتفاعات جولان در مرز سوريه و اسرائيل از سلاح هاي سنگين گروه هاي تروريستي پاكسازي شده است.
پس از توافق نتانياهو با پوتين، همه چيز براي رژيم صهيونيستي خوب پيش مي رفت كه ماجراي سرنگوني هواپيماي تجسسي روسيه در اواخر شهريورماه 96 روي داد حادثه اي كه پيشتر گفته شد منجر به كشته شدن 15 نظامي روس در آسمان سوريه در درياي مديترانه شد.
ولاديمير پوتين پس از اين رويداد، به خبرنگاران روس گفت كه اگر چه ما اين حادثه را مشابه سرنگوني جنگنده روس توسط تركيه در سه سال پيش نمي دانيم و آن را نوعي حادثه قلمداد مي كنيم اما قطعا پاسخي به اين اقدام خواهيم داد كه براي جهان نيز به خوبي قابل مشاهده باشد.
مقامات رژيم صهيونيستي از مدت ها قبل توانسته بودند با رايزني هاي فراوان روس ها را قانع كنند كه از ارسال سامانه هاي پدافند هوايي معروف خود با نام اس 300 به سوريه براي پوشش دادن تمام آسمان سوريه خودداري كنند.
پس از سرنگوني هواپيماي روسي، جنگ افزارهاي الكترومغناطيسي از جمله سامانه پدافند دفاعي اس300 به سوريه ارسال شد و مقامات و كارشناسان روس اين اقدام روسيه را پاسخي به سرنگوني هواپيماي ايل-20 خود عنوان كردند.
واكنشي كه چند روز پيش از پايان سال 2018 تاثير خود را نشان داد چرا كه سامانه هاي پدافندي جديد سوريه توانستند 14 موشك از 16 موشك شليك شده از سوي جنگنده هاي اسرائيلي را نابود كنند.
در آخرين روزهاي سال 2018 نيز، اختلافات ميان روسيه و رژيم صهيونيستي بيشتر نمود پيدا كرد چرا كه گري كورن سفير اسراييل در مسكو در يادداشت اعتراضي به وزارت خارجه روسيه، دعوت از «اسماعيل هنيه» رئيس دفتر سياسي حماس براي سفر به مسكو را اقدامي نادرست خواند.
طرف صهيونيستي يادداشت مشابهي حاوي اعتراض به اين دعوت را به سفير روسيه در سرزمين هاي اشغالي داد.
طرف روس در واكنش به اعتراض اسراييل اعلام كرد كه مقام هاي اسراييل نيز با حماس مذاكره مي كنند.
يك روز پس از رسانه اي شدن دعوت روسيه از اسماعيل هنيه، رژيم صهيونيستي در اقدامي تلافي‌جويانه، به قطعنامه‌اي ضد روسي در مجمع عمومي سازمان ملل متحد راي موافق داد.
اين قطعنامه با «ابراز نگراني عميق» در خصوص آنچه كه «نظامي‌ سازي كريمه» خوانده شد خواستار عقب‌ نشيني مسكو از اين منطقه واقع در ساحل درياي سياه شد.
قطعنامه مجمع عمومي سازمان ملل با 66 راي مثبت، 19 راي منفي و 72 راي ممتنع، به تصويب رسيد.

** گسترش روابط با همسايگان و كشورهاي منطقه
اگر چه روسيه امسال به شدت از سوي غرب تحت فشار قرار گرفت اما توانست با كشورهاي همسايه در جنوب، شرق و كشورهاي خاورميانه روابط خود را بيش از پيش گسترش دهد.
روسيه با چهار كشور ديگر حاشيه درياي خزر از جمله ايران به توافق رسيد و كنوانسيون رژيم درياي خزر را امضا كرد تا آمريكا يا هر كشور خارجي ديگري نتواند در اين محدوده آبي مستقر شود، دستاوردي مهم براي روس ها كه همواره نگران نزديكي ناتو يا آمريكا به مرزهاي خود هستند.
مسكو همكاري براي حل و فصل بحران روسيه در قالب تروئيكاي آستانه(ايران، روسيه و تركيه) و اردن(آمريكا، روسيه و اردن) را هم در كنار گروه كوچك (تركيه، روسيه، فرانسه و آلمان) پيش برد.
مقامات كرملين در قالب تروئيكاي آستانه با همتايان تركيه اي و ايراني خود به نتايج قابل قبولي رسيدند و توانستند بر سر تشكيل كميته قانون اساسي سوريه به توافق برسند.
تروئيكاي آستانه موفقترين نمونه همكاري بين المللي براي حل و فصل بحران سوريه به حساب مي آيد.
در همين قالب، روسيه وتركيه نيز در خصوص ادلب آخرين استان سوريه كه در تصرف مخالفان اسد و تروريست ها است به توافق رسيدند تا به تدريج و با كمترين تلفات براي غير نظامي ها، اين منطقه در همسايگي تركيه از وجود تروريست ها پاك شود تا همانگونه كه تركيه مي گويد سه ميليون سوري به دليل ترس از حمله تمام كننده روسيه يا ارتش سوريه، يك شبه از ادلب به سمت مرزهاي تركيه هجوم نبرند.
روس ها در طرف ديگر با اردن همكاري تنگاتنگي دارند تا روند بازگشت آوارگان سوري به كشورشان سرعت بگيرد.
اين كشور به تازگي با سران فرانسه، آلمان و تركيه در استانبول ديدار كرد تا چهار طرف در قالب نشست گروه كوچك در خصوص كمك به بهبود اوضاع در سوريه، كمك هاي بشردوستانه به مردم اين كشور، تلاش براي بازگشت آوارگان و اواضاع در ادلب همكاري ها و هماهنگي هاي لازم را انجام دهند.
روسيه علاوه بر اين ها امسال ميزبان وليعهد عربستان سعودي بود، ولاديمير پوتين در چارچوب نشست گروه 20 در آرژانتين در شرايطي دستان بن سلمان را فشرد كه وي تحت شديدترين فشارهاي بين المللي به دليل دست داشتن در قتل جمال خاشقچي در كنسولگري تركيه دراستانبول قرار داشت.
در آخرين روزهاي سال 2018 نيز ميخائيل بوگدانف نماينده ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه در خاورميانه ضمن هشدار به آمريكا درخصوص مداخله در فرآيند تعيين جانشين براي پادشاه عربستان، از محمد بن سلمان وليعهد سعودي كه به دليل قتل جمال خاشقچي روزنامه نگار منتقد آل سعود تحت فشار است، حمايت كرد.
روابط روسيه و ايران نيز امسال بيش از پيش توسعه يافت به شكلي كه چهاردهمين نشست كميسيون همكاري هاي اقتصادي ميان تهران و مسكو اواخر سال 96 در روسيه برگزار شد و در كنار آن همكاري هاي پارلمان هاي دو كشور در قالب كميسيون پارلماني كليد خورد.
بسياري ازمقامات دولتي، قضايي، پارلماني، نظامي و امنيتي دو كشور نيز در يك سال گذشته بارها با يكديگر در ايران يا روسيه ديدار كردند.
روسيه امسال در نشست شوراي امنيت، قطعنامه پيشنهادي انگليس عليه نقش ايران در يمن را وتو كرد و همواره از حاميان حفظ توافق هسته اي با ايران و تغيير رويكرد آمريكا در قبال ايران است.
به گفته مهدي سنايي سفير جمهوري اسلامي ايران در فدراسيون روسيه، هم اكنون سندي در هيچ حوزه اي نيست كه امضا نشده باشد و نياز به اقدامات رهبران سياسي باشد.
روس ها در يك سال اخير اختلافات با تركيه را هم پشت سر گذاشتند و روابط خود با آنكارا را در حوزه هاي مختلف از جمله فعاليت نظامي و هماهنگي در خصوص اقدامات نظامي در سوريه همگام ساختند.
كرملين تلاش كرد بيش از هر زماني به ونزوئلا و كوبا نزديك شود و در همين رابطه ميزبان سران اين كشورها در كنار سران چين و ژاپن بود و كمك هاي خيرخواهانه به ونزوئلا ارايه داد و به كوبا قول داد كه همكاري ها با اين كشور را افزايش دهد.
پوتين سفري هم به هند داشت تا روابط استراتژيك خود با اين كشور قدرتمند در آسيا را در كنار گسترش روزافزون روابط با چين گسترش دهد.
نتيجه اين سفر فروش سامانه پدافند اس 400 بود كه پيشتر در اختيار چين قرار گرفته بود.
سران روسيه در شش ماه دوم سال 2018 بارها از تمايل خود براي سفر رهبر كره شمالي به اين كشور و حل اختلافات خود با ژاپن خبر داد كه از جنگ دوم جهاني تا امروز باقي مانده است دو هدفي كه در اين سال به آنها دست نيافتند.

** خروج آمريكا از پيمان موشكي
مقام هاي مختلف روسيه در ماه هاي پاياني سال 2018 بارها نگراني خود را از آغاز دور جديدي از رقابت تسليحاتي در جهان با توجه به از بين رفتن پيمان موشكي با آمريكا و بروز جنگ هسته اي در دنيا ابراز كردند.
پوتين در اين باره گفته است كه خطر جنگ هسته اي در جهان جدي است و دنيا شاهد از بين رفتن پيماني است كه سنگ بناي متوقف كردن مسابقه تسليحاتي در جهان بوده است.
وي گفت: سامانه بازداشتن مسابقه تسليحاتي در حال از هم پاشيده شدن است چرا كه آمريكا از پيمان منع موشكي خارج مي شود.
رئيس جمهوري روسيه گفت: روسيه در واكنش به اين مساله ناچار شده است اقدامات مربوطه را انجام دهد و امروز گفته مي‌شود روسيه به برتري در اين زمينه رسيده اما اين اقدام در جهت حفظ برابري بوده است.
وي با مطرح كردن اين پرسش كه با خروج آمريكا از پيمان منع موشك‌هاي هسته‌اي ميان برد و كوتاه برد و استقرار موشك‌هاي اين كشور در اروپا چه بايد كرد؟، اظهار داشت: بايد به فكر امنيت خود باشيم.
پوتين ادامه داد: در غرب از امكان استفاده از بمب‌هاي هسته‌اي كوچك صحبت مي‌شود كه در ظاهر به كار گرفتن آن ممكن است، اما اين امر مي‌تواند به فاجعه هسته‌اي منجر شود.
اخبار رسانه هاي مختلف روسيه در ماه هاي پاياني سال 2018 گواه اين واقعيت بود كه پيمان منع موشك هاي هسته اي ميان برد و كوتاه برد كه هشتم ماه دسامبر سال 1987 بين 'ميخائيل گورباچف' آخرين رهبر اتحاد جماهير شوروي و 'رونالد ريگان' رئيس جمهوري وقت آمريكا امضا شد تا توسعه و كاربرد تمام موشك هاي هسته اي و غير هسته اي كوتاه و ميان برد به استثناي موشك هاي دريايي ممنوع شد، به پايان راه خود رسيده است و جهان وارد شرايط جديدي شده كه به اعتقاد خيلي ها قدم گذاشتن در مسير جنگ هسته اي است.

** سالي پر حادثه در صنعت فضايي
روسيه امسال را هم با فراز و فرودهايي در صنعت فضايي خود پشت سر گذاشت هر چند كه با توجه به ناكامي بزرگ در اواخر سال 2017 براي ماهواره بر سايوز كه منجر به سقوط 17 ماهواره در اقيانوس شد، سال ميلادي گذشته به مراتب براي روس ها بهتر از دو سال پيش به پايان رسيد.
اوايل سال 2018، روس كاسموس اعلام كرد كه 11 ماهواره را با ماهواره بر سايوز از پايگاه فضايي تازه تاسيس «واستوچني» در شرق اين كشور با موفقيت به فضا پرتاب كرد.
يك ماه پس از موفقيت در اين پروژه، روسيه چهار ماهواره اروپايي از گويان در اراضي ماوراي بحار فرانسه به فضا فرستاد.
گفتني است، گويان فرانسه يكي از ناحيه‌هاي آن‌سوي آب (ماوراءبحار) فرانسه در شمال آمريكاي جنوبي در همسايگي كشورهاي سورينام، گويان، برزيل و در جنوب درياي كارائيب است.
اوايل فروردين ماه سال 97 نيز مركز هدايت پروازهاي فضايي روسيه اعلام كرد: فضاپيماي سايوز سه فضانورد را از پايگاه فضايي بايكانور روسيه در قزاقستان راهي ايستگاه فضايي كرد.
سه ماه پس از اين ماجرا و بازگشت فضانوردان اعزامي به زمين، روس كاسموس خبر داد كه سه خدمه جديد ايستگاه فضايي بين المللي با فضاپيماي «سايوز.ام.اس-09» با موفقيت به ايستگاه فضايي منتقل شدند.
مهرماه سال 97، اين فضانوردان نيز با موفقيت به زمين بازگشتند و نوبت به اعزام گروه ديگري به ايستگاه بين المللي فضايي شد اما اين بار فضاپيماي سايوز دقايقي پس از پرتاب از پايگاه فضايي بايكانور روسيه در قزاقستان با نقص فني مواجه شد و به زمين بازگشت تا روسيه اعلام كند پرواز فضاپيماهاي سرنشين دار را متوقف خواهد كرد.
اين موضوع موجي از نگراني به دليل تعطيلي احتمالي ايستگاه بين المللي فضايي را در پي داشت.
در ميان اين نگراني ها، آذرماه 97 بود كه فضاپيماي سايوز با سه فضانورد براي حضور در پايگاه بين المللي فضايي، از پايگاه بايكانور در قزاقستان به فضا پرتاب شد و با موفقيت فضانوردان را به مقصد رساند تا تيم قبلي كه حدود 200 روز در فضا بودند بتوانند به زمين بازگردند.
روسيه در سال جاري بارها ماهواره هاي نظامي، جهت ياب و هواشناسي به فضا فرستاده است كه اكثر آنها با موفقيت در مدار زمين قرار گرفتند.
در مجموع مي توان گفت روس ها سال ميلادي جاري را در شرايطي به پايان بردند كه با وجود بهبود روابط با كشورهاي خاورميانه، شرق و برخي از تروئيكاي غربي همچنان تحت شديدترين فشارهاي غرب براي همراهي با آنان به جاي اتخاذ سياست هاي مستقل قرار دارد شايد از اين رو بوده است كه ولاديمير پوتين در نشست خبري سالانه خود در جمع يك هزار و 700 خبرنگار اعلام كرد كه تنها هدف برخي از دوستان و شركاي غربي ما متوقف كردن روند توسعه و پيشرفت روسيه است.
گزارش از: رحمت الله خدادادي
اروپام ** 1346**1485