حسین زادگان با وزیر اطلاعات برای گردشگری صفی آباد رایزنی كرد

ساری - ایرنا - استاندار جدید و بومی استان مازندران مشكل چهل ساله استفاده از فضای گردشگری كاخ تاریخی صفی آباد بهشهر را در دیدار با وزیر اطلاعات پیگیر و در حال برطرف كردن آن است.

به گزارش روز دوشنبه روابط عمومی استانداری مازندران، احمد حسین زادگان در دیدار با حجت الاسلام سید محمود علوی وزیر اطلاعات در خصوص تمهید زمینه های لازم برای استفاده عموم مردم از فضای گردشگری كاخ تاریخی صفی آباد بهشهر گفت وگو كرد. ‎
استاندار مازندران بر ضرورت تقویت امید و نشاط اجتماعی در جامعه تاكید كرد و گفت: با همكاری های بین بخشی و بهره گیری از ظرفیت ها و مزیت های مختلف استان می توان زمینه ارتقای نشاط و امید اجتماعی را در جامعه فراهم كرد.
حسین زادگان تاكید كرد: در راستای توسعه همه جانبه استان و تمهید فضاهای لازم برای افزایش امید در جامعه همه تلاش و ظرفیت های موجود را بكار خواهیم گرفت و كاخ تاریخی صفی آباد بهشهر یكی از فرصت های كم بدیل گردشگری برای تحقق این مهم است.
بنابر این گزارش، وزیر اطلاعات در این دیدار بر مساعدت در این راستا تاكید كرد و اظهار داشت: هفته آینده با اعزام نمایندگان ویژه وزارت اطلاعات، راهكارهای عملی جهت استفاده عموم از فضای گردشگری كاخ تاریخی صفی آباد بهشهر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
كاخ صفی‌آباد، یادگار شاه‌عباس در شهرستان بهشهر در استان مازندران است كه در سال 1010 هجری قمری بنا شده چشم‌انداز زیبایی دارد و به‌عنوان یكی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی بهشهر شناخته می‌شود.
دلیل نام‌گذاری این كاخ به صفی‌آباد، علاقه شاه‌عباس به فرزندش بود. كاخ صفی‌آباد در زمان شاه صفی نوه شاه‌عباس توسعه پیدا كرد و یكی از بناهای مورد علاقه شاه‌عباس بود.
این كاخ زیبا در میان باغی به‌صورت مربع دارای ابعاد 25 در 25 قرار دارد و شامل دو طبقه می‌شود. ورودی كاخ در جبهه شمالی قرار دارد و برای ورود به كاخ باید از 5 پله بالا بروید. طبقه اول اتاق‌های متعددی دارد كه دسترسی به آن‌ها از طریق راهرو و هشتی امكان‌پذیر است. طبقه دوم هم شبیه به طبقه اول اتاق‌های زیادی دارد و بر اساس برخی روایات نقاشی‌های دیواری زیبایی در این كاخ وجود داشته است كه به مرور زمان از بین رفته‌اند.
كاخ صفی‌آباد در حمله افغان‌ها آسیب شدیدی دید، ولی در دوره افشاریه به دست نادرشاه افشار تعمیر و بازسازی شد. فاصله میان كاخ صفی‌آباد تا باغ بهشهر، تونل زیرزمینی حفر شده است كه در گذشته در شرایط ضروری از این تونل برای رفت و آمد استفاده می‌شده است. فاصله كاخ صفی‌آباد تا دریا چیزی حدود 16 كیلومتر است و از این تونل زیرزمینی برای جلوگیری از حمله دشمنان از راه دریای خزر هم استفاده می‌شده است.
چشمه پلنگ خیل چشمه‌ای در نزدیكی كاخ صفی‌آباد است كه در عصر صفوی، از آن با عنوان چشمه‌ای پر آب یاد شده كه در آبادانی منطقه نقش بسزایی داشته است. آب این چشمه با استفاده از تنبوشه یا همان لوله‌های سفالی به داخل كاخ هدایت شده بود و در طول تابستان فضای داخل كاخ را به خوبی خنك می‌كرد.
كاخ صفی‌آباد در ارتفاع 650 متری از دریا است و به‌راحتی می‌توان بندر تركمن و بندر گز را از این چشم‌انداز نگاه كرد. این كاخ ، 70 سال پیش دچار آتش‌سوزی شد و در این آتش‌سوزی بخش عمده‌ای از آثار داخل كاخ از بین رفته و بسیاری از آثار هم در طول زمان به غارت رفته است.
رضاشاه در سال 1315 دستور تعمیر و بازسازی كاخ صفی‌آباد را صادر كرد. این مجموعه كه شامل كاخ و باغ بزرگی است، پس از انقلاب اسلامی ایران در اختیار وزارت اطلاعات قرار گرفت و تا سال 84 تصمیمی برای آزادسازی حریم این باغ گرفته نشده بود. در این سال‌ها رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دستور آزادسازی مجموعه صفی‌آباد را صادر كرد و این محوطه در طی سال‌های بعد بازسازی و ترمیم شد.
این ساختمان قبل از انقلاب در اختیار مستشاران آمریكایی بود و بعد از انقلاب اسلامی فقط چند روزی برای آگاهی دادن به مردم در مورد كارهای آمریكاییان درب آن را باز كردند و مجددا تا به امروز به دلیل اینكه ساختمان در اختیار یك نهاد نظامی است، از بازدید عموم جلوگیری می‌شود. به همین دلیل تاكنون عكس یا اطلاعات جامعی‌ از این شاهكار عصر صفوی در دست نیست.
6990/1899