۱۲ دی ۱۳۹۷، ۱۴:۲۶
کد خبر: 83156469
T T
۰ نفر

خروج آمریكا از سوریه با طعم شكست

۱۲ دی ۱۳۹۷، ۱۴:۲۶
کد خبر: 83156469
خروج آمریكا از سوریه با طعم شكست

تهران - ایرنا 'دونالد ترامپ' رییس جمهور آمریكا 28 آذرماه در پیامی توئیتری و سریع اعلام كرد كه نیروهای آمریكایی خاك سوریه را ترك می كنند، سخنانی كه از همان ابتدا با واكنش های مثبت و منفی همراه بود و بسیاری از رسانه ها خبر اعلام این خروج را شكست یانكی ها در سوریه ارزیابی كردند.

قبل از توئیت ترامپ، رسانه های آمریكایی در همان تاریخ خبر خروج نیروهای آمریكایی از سوریه را منتشر كرده بودند، خبری كه پس از چند ساعت از سوی مقامات این كشور نیز تایید شد.
رییس جمهور آمریكا در این توئیت ادعا كرده بود كه 'ما داعش را در سوریه شكست دادیم! و این تنها دلیل ماندن ما برای ماندن در آنجا بود.' ادعایی كه به اعتقاد كارشناسان مسایل منطقه فقط به جوك شبیه است، چرا كه آمریكا به كمك رژیم صهیونیستی و كشورهای انگلیس و عربستان گروه تروریستی داعش را برای براندازی حكومت سوریه و تامین امنیت رژیم صهیونیستی ایجاد كرد كه با فداكاری های جبهه مقاومت اسلامی، ارتش سوریه و نیروی هوایی روسیه، گروه تروریستی داعش سال گذشته تقریبا در همین زمان در سوریه و قبل از آن در عراق شكست خورد و آمریكا نه تنها هیچگونه نقشی در شكست داعش نداشته، بلكه برعكس، ایجاد، تقویت و تجهیز این گروهك تروریستی تكفیری توسط مقامات واشنگتن بوده است.
به دنبال توئیت ترامپ، وزارت دفاع آمریكا (پنتاگون) نیز اعلام كرد، تمام نظامیان آمریكایی ظرف 60 تا 100 روز آینده به طور كامل سوریه را ترك خواهند كرد.
رییس جمهوری آمریكا همچنین به وزارت دفاع این كشور دستور داده تا روند كاهش تعداد نیروهای نظامی آمریكا در افغانستان را نیز آغاز كند؛ به دنبال این دستور، از چند هفته دیگر بیش از هفت هزار نظامی آمریكایی از افغانستان خارج خواهند شد؛ این اقدام، اولین گام از برنامه مرحله‌بندی‌شده كاهش چشمگیر حضور نظامی آمریكا در افغانستان و در نهایت پایان دادن به حضور نظامی هفده ساله در این كشور است كه پیامدهای ناگواری برای مردم افغانستان داشته است.
ترامپ روز دوشنبه در توئیتی ادعا كرد كه تصمیم وی برای خارج كردن نیروهای آمریكایی از سوریه، در قالب عمل به وعده انتخاباتی اش برای خروج نیروها از این كشور انجام می شود.
حضور غیرقانونی نیروهای آمریكایی در سوریه در غالب ائتلاف در ظاهر ضد تروریستی در سوریه به سال 2015 باز می گردد كه در ابتدا به بهانه واهی مقابله با داعش (بمباران مواضع این گروهك)، یانكی ها تجاوز خود به خاك سوریه را آغاز كردند؛ در ادامه از سال 2016 آمریكا ابتدا 2 هزار نیروی نظامی خود را بدون مجوز دولت دمشق برای حمایت از كردهای سوری به استان الحسكه در شمال شرق سوریه كه تحت كنترل كردها می باشد، اعزام كرد و پس از آن اقدام به ایجاد 18 پایگاه در سه استان الحسكه، الرقه و دیرالزور نمود. واشنگتن همچنین در حدود دو سال پیش با ایجاد پایگاه نوزدهم خود در منطقه التنف در جنوب شرق سوریه (هم مرز با عراق و اردن)600 نظامی دیگر خود را جهت آموزش و تجهیز تروریست ها به این پایگاه اعزام كرد و با این كار عملا و بطور علنی در كنار تروریست ها علیه حكومت دمشق قرار گرفت.
با اعلام خروج نیروهای آمریكایی از سوریه، اعتراض سناتورها و نمایندگان كنگره آمریكا در كنار همپیمانان واشنگتن در منطقه نیز به این اقدام شدت یافت.
ترامپ به خاطر اعتراض های صورت گرفته از سوی مقامات آمریكایی و همچنین همپیمانان خارجی خود، دوشنبه شب مجبور شد خروج نیروهای آمریكایی از سوریه را مقداری به تاخیر بیندازد.
روزنامه نیویورك تایمز در این باره به نقل از مقام های آمریكایی نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا حدود چهار ماه به ارتش فرصت داده تا نیروهای خود را از سوریه خارج كند.
اعلام این خبر از سوی ترامپ، نشانه عقب نشینی وی از دستور اولیه اش برای خروج از سوریه است.
ترامپ دوشنبه شب در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت كه خروج از سوریه 'به آرامی' خواهد بود، اما وی در ادامه متوهمانه ادعا كرد كه 'اگر هر فرد دیگری جز دونالد ترامپ كاری را كه من درباره سوریه كردم، انجام می داد، تبدیل به یك قهرمان ملی می شد!؛ این در حالی است كه وقتی من رئیس جمهوری شدم سوریه مملو از هرج و مرج داعش بود؛ داعش عمدتا از بین رفته است؛ ما به آرامی نیروهایمان را به خانه بازمی گردانیم تا با خانواده هایشان باشند و در عین حال با بقایای داعش می جنگیم!.'
برنامه ریزان نظامی آمریكایی معتقدند كه برای خروج نیروهای این كشور از سوریه به 120 روز یعنی حدود چهار ماه زمان نیاز است تا طی این مدت تصمیم گیری شود كه چه تجهیزاتی به چه نقطه ای از منطقه منتقل شده یا به متحدان واگذار یا غیرفعال شود.
مقام های نظامی آمریكایی از اعلام زمان مشخص برای خروج از سوریه امتناع كرده اند كه بخشی از آن به دلایل امنیتی و بخشی نیز به دلیل قطعی نبودن بسیاری از جزئیات طرح خروج است؛ اما مقام های آمریكایی این را نیز در نظر می گیرند كه هر لحظه امكان دارد ترامپ نظرش را تغییر داده و خروج را سرعت ببخشد.
انتقادها به تصمیم ترامپ درباره خروج نیروهای آمریكایی از سوریه آنقدر شدید بوده كه 'جیمز متیس' وزیر دفاع و 'برت مك گورك' فرستاده آمریكا در منطقه در اعتراض به تصمیم ترامپ استعفا دادند. روز دوشنبه آخرین روز حضور متیس در وزارت دفاع و آخرین روز فعالیت مك گورك در وزارت خارجه آمریكا بود.
اعتراض ها به تصمیم ترامپ در خصوص خروج نیروهای آمریكایی از سوریه به حدی می باشد كه ژنرال 'دیوید پترائوس 'جانشینی متیس را رد كرده است.
به گزارش روز دوشنبه تارنمای خبری نشریه هیل، وی كه در دوران رئیس جمهوری 'باراك اوباما' به عنوان رئیس سازمان اطلاعات مركزی آمریكا (سیا) فعالیت كرده، گفته است: دیدگاه های من در زمینه امور خارجی، هم تراز با نقطه نظرات «دونالد ترامپ» نیست.
پترائوس گفت: تصور می كنم كه باید در زمینه مسائل سیاسی با ترامپ هم مسیر بود و مطمئن نیستم كه چنین چیزی، وجود خارجی داشته باشد.

** ورود نخستین گروه از نیروهای آمریكایی از سوریه به عراق
منابع آگاه دوشنبه شب به شبكه خبری المیادین گفتند كه نخستین گروه از نیروهای آمریكایی از خاك سوریه خارج و وارد عراق شدند.
منابع آگاه عراقی اعلام كردند كه این گروه از نیروهای آمریكایی به یك پایگاه عراقی در نزدیكی اقلیم كردستان رسیدند.
براساس این گزارش، این كاروان شامل 120 خودروی زرهی و كامیون با تجهیزات كامل است.
این منابع تاكید كردند كه نیروهای آمریكایی كه از سوریه خارج شدند هرگز در عراق باقی نخواهند ماند و گزارش های منتشر شده مبنی بر انتقال نیروهای آمریكایی از خاك سوریه به غرب استان الانبار عراق صحت ندارد.
پیش تر یك منبع در سازمان اطلاعات نظامی عراق اعلام كرده بود كه شمار زیادی از نیروهای آمریكایی خارج شده از سوریه وارد پایگاه 'عین‌الأسد' واقع در غرب استان 'الانبار' عراق شدند.
یحی رسول سخنگوی عملیات مشترك عراق نیز شب گذشته (سه شنبهشب ) اعلام كرد كه مقصد نیروهای آمریكایی خارج شده از سوریه كه به خاك عراق وارد شده اند، مشخصا اربیل مركز اقلیم كردستان عراق است.
رسول تاكید كرد: عقب نشینی نیروها و تجهیزات آمریكایی از سوریه به مقصد اربیل خواهد بود نه مناطق و اراضی تحت كنترل دولت عراق.
وی احتمال داد: این نیروها در آینده به آمریكا یا مقصد مشخص دیگری خواهند رفت.
نكته قابل تاملی كه در این میان وجود دارد خروج نیروهای آمریكایی از سوریه و ورود آنها به عراق است؛ هنوز از برنامه بعدی آمریكا در منطقه پس از انتقال نیروهای خود از سوریه خبری منتشر نشده، ولی بنابر شواهد موجود یانكی ها توان ورود به جنگی دیگر در زمان كنونی را ندارند و ترامپ با توجه به مشكلات داخلی و اقتصادی سعی دارد هزینه های نظامی ارتش آمریكا را كاهش داده و شمار زیادی از نیروهای خود را از منطقه غرب آسیا به ایالات متحده بازگرداند.
ظواهر امر نشان می دهد كه گاو شیرده آمریكا در منطقه نیز با توجه به فرو رفتن در باتلاق یمن و كاهش قیمت نفت و مشكلات اقتصادی دیگر توان پرداخت هزینه حضور نظامیان خود در سوریه را ندارد، از این رو واشنگتن مجبور است نیروهای خود را به احتمال قوی پس از خروج از سوریه به آمریكا بازگرداند.
البته قرار بود سال گذشته نیروهای آمریكایی از سوریه خارج شوند، ولی آل سعود با پرداخت چهار میلیارد دلار به آمریكا مانع این كار شد.
در هر صورت خروج نیروهای آمریكایی از سوریه پیروزی دمشق و كشورهای همپیمان آن و در عین حال شكست آمریكا و همپیمانان واشنگتن در منطقه به ویژه تروریست ها خواهد بود.
خاورم*1275*1586