۱۶ دی ۱۳۹۷، ۱۳:۱۲
کد خبر: 83160448
T T
۰ نفر
بندرهای هرمزگان پسماندهای نفتی كشتی ها را جمع آوری می كنند

بندرعباس- ایرنا- مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان گفت: در راستای اجرای كنوانسیون پیشگیری از آلودگی های دریایی ناشی از كشتی ها (كنوانسیون مارپول) مراكز دریافت پسماند بندرهای این استان آماده جمع آوری مواد زائد نفتی است.

الله مراد عفیفی پور روز یكشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا اظهار داشت: درهمین زمینه مركزهای دریافت پسماند نفتی در بنادر شهید رجایی، شهید باهنر، بندرلنگه، شهید حقانی و كشتی سازی خلیج فارس مستقر شده است.
وی در خصوص اقدام های پیشگیرانه و مقابله با آلودگی نفتی در هرمزگان بیان داشت: در راستای اجرای این كنوانسیون و به منظور حفاظت از محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان، پسماند كشتی ها توسط تسهیلات دریافت موجود در بنادر دریافت و بازیافت می شود.
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان اظهار داشت: این اداره كل به عنوان مرجع ملی اجرای كنوانسیون مارپول در 9 ماهه سال 97، اقدامات پیشگیرانه ای را انجام داده كه از جمله آن می توان به دریافت مواد زائد نفتی كشتی ها شامل آب خن موتورخانه به میزان 630 متر مكعب، همچنین لجن نفتی (اسلج) و روغن سوخته به میزان یكهزار و 662 متر مكعب اشاره كرد.
خَن اتاقكی است در ته بدنه یك كشتی یا قایق كه در آن آب جمع می ‌شود تا بعد بتوان آن را به بالا پمپ كرد، در بسیاری از كشتی ‌ها، آب و روغن در خن‌ها آمیخته می‌ شود و به هنگام تمیز كردن خن، تخلیه این آمیزه در دریاها باعث آلودگی می ‌شود.
امروزه به كار بردن دستگاه جداساز آب و روغن در موتورخانه كشتی ‌ها در سطح بین ‌المللی الزامی شده تا آب خن پیش از ریختن به دریا تمیز شود. از آب خن برای آتش ‌نشانی نیز استفاده می‌ شود.

**راه اندازی مركز پردازش مواد زائد نفتی در دستور كار بندرشهید رجایی
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان در ادامه ابراز داشت: براساس قرارداد منعقد شده با بخش خصوصی مقرر شده، مركز پردازش مواد نفتی در بندر شهید رجایی و جمع آوری در تمام بنادر تجاری و نفتی و لنگرگاه ها حوزه استحفاظی استان هرمزگان با سرمایه گذاری حدود 400 میلیارد ریال احداث و راه اندازی شود.
عفیفی پور با تشریح اقدام های مقابله با آلودگی نفتی در این استان كه پایتخت دریایی ایران محسوب می شود، تصریح كرد: مركز اصلی نگهداری تجهیزات مقابله با آلودگی در بندر شهید رجایی است كه با دارا بودن تجهیزات مقابله با آلودگی شامل بوم مهارهای نفتی، پمپ های اسكیمر جمع آوری مواد نفتی از سطح دریا، بوم های جاذب مواد نفتی، ورقه های جاذب مخازن نگهداری مواد نفتی و مواد شیمیایی پراكنده ساز یكی از بزرگترین و پیشرفته ترین مركزهای نگهداری تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی در سطح كشور است.
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان بیان داشت: به منظور حفظ آمادگی در سانحه های منجر به آلودگی نفتی، 3 فروند از یدك كش های مستقر در بندر شهید رجایی به سیستم پخش مواد شیمیایی پراكنده ساز آلودگی نفتی مجهز شده اند.
عفیفی پور اضافه كرد: همچنین از سال گذشته یك شناور بارج مجهز به تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی ساخته و در بندر شهید رجایی مستقر شده است.

**راه اندازی مركز همكاری های منطقه ای «مركیو» در قشم
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان گفت: در سال های اخیر، مركزهای فرعی مقابله با آلودگی نفتی در بندر شهید باهنر، بندرلنگه و بندرگاه كیش راه اندازی شده كه به محض دریافت گزارش های آلودگی نفتی در محل حاضر شده و عملیات ارزیابی اولیه و پاكسازی را انجام می دهند.
این مقام مسوول ادامه داد: علاوه بر این، یك مركز همكاری های منطقه ای به اسم 'مركیو' هم در جزیره قشم در حال راه اندازی است.
عفیفی پور عنوان كرد: برای اطلاع دقیق تر از وجود آلودگی نفتی در محدوده تنگه هرمز و حوزه استحفاظی استان هرمزگان از پایگاه های سامانه های ماهواره ای سازمان منطقه ای حمایت از محیط زیست دریایی مستقر در كویت و بحرین در قالب قرارداد منطقه ای راپمی و میمیك استفاده می شود.
به گفته وی، اداره كل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان همچنین با عقد قرارداد از هواپیما و بالگردهای منطقه یكم نیروی دریایی ارتش، جهت پایش و شركت در عملیات پاكسازی آلودگی نفتی استفاده می كند.

**شركت های دریایی مكلف به تهیه طرح های آلودگی های نفتی هستند
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان ادامه داد: تمام شركت های فعال دریایی به ویژه مركزهای سوخت رسان دریایی و شركت های نفتی مستقر در منطقه ملزم به تهیه طرح های مقابله با آلودگی نفتی و تهیه تجهیزات مقابله با آلودگی در سطح محلی هستند تا بتوانند آلودگی های احتمالی را پاكسازی كنند.
عفیفی پور بیان داشت: در سال های اخیر چندین مورد آلودگی نفتی در منطقه به وقوع پیوسته كه ضمن ارجاع پرونده به ارگان های ذیربط و مراجع قضایی، اقدام های لازم جهت پاكسازی توسط تیم مقابله با آلودگی نفتی بندر شهید رجایی به عمل آمده است.
وی درهمین رابطه گفت: آلودگی نفتی ناشی از نشت چاه های سكوی ایلام 2 در منطقه دریایی سیری و آلودگی نفتی هنگام سوخت رسانی به كشتی سرن در لنگرگاه بندرعباس از جمله آلودگی های نفتی هستند كه توسط تیم مقابله با آلودگی بندرشهید رجایی پاكسازی شده است.
وی در پایان اظهار داشت: برای ارتقای دانش پرسنل درگیر درعملیات مقابله با آلودگی و سایر ارگان های مرتبط، تاكنون چندین دوره آموزشی و مانورعملیاتی در بنادر تابعه استان از جمله در بندر لنگه و جزیره كیش با حضور شركت هلندی( FORU )برگزار شده است.
بندر شهید رجایی واقع در جنوب ایران اكنون بزرگترین بندر كانتینری ایران و از بنادر مهم منطقه است كه از آن به عنوان دروازه طلایی اقتصاد ایران یاد می شود.
این بندر با ظرفیت سالانه 100 میلیون تن كالا، بزرگترین و مهم ترین بندر جمهوری اسلامی ایران است كه به تنهایی 58 درصد عملیات كالاهای غیرنفتی، 43 درصد عملیات جابه جایی فرآورده های نفتی و 85 درصد از عملیات كانتینری بنادر كشور را بر عهده دارد.
در مجموع استان هرمزگان با بهره مندی از 2 هزار و 237 كیلومتر نوار ساحلی و 14 جزیره، دارای 71 بندر بزرگ و كوچك در كرانه خلیج فارس و دریایی عمان است.
9887 /6048