۱۸ دی ۱۳۹۷، ۹:۱۰
کد خبر: 83162764
T T
۰ نفر

سرنوشت مبهم نتایج انتخابات مجلس افغانستان

۱۸ دی ۱۳۹۷، ۹:۱۰
کد خبر: 83162764
سرنوشت مبهم نتایج انتخابات مجلس افغانستان

كابل - ایرنا -انتخابات مجلس افغانستان كه طی روزهای 28 و 29 مهر ماه امسال تحت تدابیر شدید امنیتی در 33 استان از مجموع 34 استان این كشور برگزار شد، باید طبق جدول زمان بندی نتایج نهایی آن تاكنون اعلام می شد ، هنوز نتیجه ابتدایی هم روشن نیست و سرنوشت آرا مبهم مانده است.

به گزارش ایرنا، كمیسیون مستقل انتخابات افغانستان كه این فرآیند را اجرایی كرد به گفته خودش با عدم مدیریت سالم در سراسر كشور مواجه شد و ادعاهای تقلب گسترده توسط نامزدان و كارمندان كمیسیون هم مطرح شد.
كمیسیون پس از پایان رای گیری در سراسر افغانستان متعهد شد كه آراء سالم و پاك را از آراء مخدوش جدا خواهد كرد و آن عده از نامزدها را كه آرای واقعی مردم را با خود دارند راهی مجلس خواهد كرد.
قرار بود در 15 آبان ماه گذشته نتیجه ابتدایی و در آخر آذر ماه و اول دی نتیجه نهایی انتخابات مجلس اعلام شود اما كمیسیون انتخابات تاكنون موفق نشده است كه نتیجه ابتدایی انتخابات كل كشور را اعلام كند و تاكنون نتیجه ابتدایی شماری از استان هم اعلام نشده است و از آن تعداد نتایجی هم كه از استان ها اعلام شده با انتقادها و تظاهرات های گسترده مواجه شده است.
احزاب سیاسی و مجلس كنونی افغانستان پیش از این بارها اعلام كرده است كه نتیجه آراء بدون تایید دستگاه بیومتریك را نمی پذیرند و كمیسیون باید تنها آراء را اعتبار دهد كه بیومتریك داشته باشد.
اما كمیسیون انتخابات آراء دیگر را نیز كه بر اساس الگوی آنها اخذ شده باشد را هم اعتبار داده است كه این كار با انتقادهای تندی از طرف نامزدان بازنده، احزاب و شماری از اعضای مجلس نمایندگان مواجه شده است .
تاكنون در واكنش به نتایج ابتدایی انتخابات استان های ، بلخ ، هرات، خوست، ننگرهار، بغلان و برخی دیگر استان ها تظاهرات هایی صورت گرفته و در واكنش به نتایج ابتدایی انتقاد شده و همه خواستار بازشماری آرای محل خود شده اند.
روز 15 دی ماه جاری ناظران 47 حزب سیاسی در كابل گردهم آمدند و نسبت به بروز تخطی‌ها و تقلب در روند برگزاری و شمارش آرای انتخابات مجلس در استان كابل اعتراض كرده و اشكالات را گسترده خواندند و خواهان ابطال آرای انتخابات پارلمانی این استان شدند.
«سیف الرحمن حبیبی» ناظر حزب اسلامی در نشست خبری مشترك ناظرین احزاب در كابل، بروز تقلب‌ها در روزهای انتخابات و روند بازشماری آرا در كابل را گسترده خواند و گفت كه تقلب ‌های گسترده و غیر قابل چشم پوشی در حوزه انتخاباتی كابل صورت گرفته و نیاز است به منظور رعایت اصل عدالت و شفافیت در انتخابات، این روند در كابل دوباره برگزار شود.
وی، نبود فرم ‌های نتایج در بسیاری از مراكز رای گیری و ثبت نتایج ابتدایی آرا روی كارتن ها، نبود فهرست رای دهندگان دستكم در دو حوزه سیزدهم و هفدهم كابل و عملكرد موظفین كمیسیون انتخابات به نفع نامزدهای مشخص در حوزه كابل را نمونه ‌های بارز تخلفات برشمرد.
«بس گل سادات» ناظر حزب توسعه افغانستان از حوزه انتخاباتی كابل در این نشست گفت كه از میان سه هزار و 200 فرم نتایج، اكنون بیش از 700 فرم كاملا مفقود است و در روند بازشماری آراء، ارقام خیالی به جای فرم ‌های مفقود شده در كمیسیون ثبت شده است.
وی اضافه كرد كه صدها صندوق رای گیری كه دارای علامت ‌های یكسان است و به نفع نامزدی مشخص پر شده اند در روند بازشماری از سوی ناظرین احزاب شناسایی شده اما كمیسیون انتخابات این آرای مخدوش را شمارش كرده است.
اما كمیسیون انتخابات گفته است كه پس از پایان یك دور باز شماری آرای برخی مراكز رای گیری در كابل، می ‌خواهد آرای 500 محل رای گیری را برای بار دوم بازشماری كند.
پیش از این كمیسیون شكایات انتخاباتی ، تقلب‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس را در حوزه كابل ، غیر قابل اصلاح و چشم پوشی دانسته بود و آرای این حوزه را باطل اعلام كرد.
این تصمیم كمیسیون شكایات با مخالفت كمیسیون انتخابات روبرو شد و سرانجام با پا درمیانی دولت هر دو كمیسیون با بازشماری آرا و بررسی شكایات در حوزه كابل به توافق رسیدند.
«سید حفیظ الله هاشمي» سخنگوي كمیسیون مستقل انتخابات، اظهارات ناظران احزاب سیاسي در باره این كه مسئولان كمیسیون مستقل انتخابات در تقلب دست دارند یا راي خرید فروش مي كنند را اتهام و دور ازحقیقت خواند و گفت كه كمیسیون تلاش مي كند كه آراي ناپاك را از آراي پاك جدا كند تا در این روند شفافیت كامل وجود داشته باشد.
وي از احزاب سیاسي خواست كه اگر مدركی یا شواهدی دارند آن را از مسیر قانوني پیش ببرند؛ در غیر آن نباید این روند ملی را بدنام بسازند.
نهاد مدنی «انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان» موسوم به «فیفا» در واكنش به در خواست ناظرین احزاب سیاسی مبنی بر ابطال آرای انتخابات مجلس در كابل می ‌گوید كه ابطال راه حل نیست.
فیفا گفته ناظرین احزاب سیاسی از وضعیت موجود متاثر و در عدم راه حل خواهان ابطال كل آرا شده‌اند، وقتی كه كمیسیون شكایات كل آرای كابل را باطل كرد نیز احزاب مخالفت كردند و اكنون تاكید بر ابطال آراء دارند كه این كار راه حل نیست.
«یوسف رشید» به عنوان رئیس اجرایی فیفا گفته است كه اگر كل آرای حوزه كابل باطل شود، مطابق حكم قانون انتخابات، كمیسیون در یك هفته نمی‌ تواند انتخابات مجدد را برگزار نماید.
وی تأكید كرد كه ابطال آرای انتخابات مجلس در كابل، نتایج بدی در پی خواهد داشت و بحران بزرگ دیگری را به دنبال دارد كه ظرفیت مدیریت آن در كمیسیون انتخابات دیده نمی ‌شود.
با گذشت دو ماه از زمان برگزاری انتخابات مجلس افغانستان، كمیسیون موفق نشده است شمع اعلام نتیجه را روشن نگه دارد و این كاستی باعث تاریك شدن اذهان و نگرانی نامزدان انتخابات مجلس، احزاب سیاسی شده است.
از طرف دیگر كمیسیون انتخابات زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را نیز از 31 فروردین ماه سال 1398 به 29 تیر ماه سال بعد موكول كرده است كه این موضوع هم خود تشدید نگرانی احزاب سیاسی را در پی داشته و به همین علت آنها خواستار تغییر مقامات كمیسیون برای انتخابات ریاست جمهوری هستند چیزی كه در عمل اجرایش ممكن به نظر نمی رسد.
آساق*291*1104**