به گزارش گروه نشريات خبري، پس از مطرح شدن طرح حذف چهار صفر از پول ملي، رئيس كل بانك مركزي برخي از جزئيات آن را منتشر كرد. بر اساس اين لايحه كه لازمه اجراي آن، تاييد در دولت و سپس تصويب در مجلس است، قرار است بر اساس عرف چند ده ساله بين مردم، هر 10 هزار ريال معادل يك تومان لحاظ شود.
پس از اعلام پيشنهاد رييس كل بانك مركزي، كارشناسان و اقتصاددانان متعددي به موضوع حذف 4 صفر از پول ملي واكنش نشان دادند و در موافقت و مخالفت اين طرح سخن گفتند.
بررسي امروز(18 ديماه) روزنامه ها، خبرگزاري ها و تارنماهاي داخلي حاكي از آن است كه تعدادي از اين رسانه ها حذف چهار صفر از پول ملي را در فاكتورهاي كلان اقتصادي كشور بي تاثير دانسته اند.
در اين راستا رسانه هاي اصلاح طلب علاوه بر انتشار نقدهايي به اين موضوع، دامنه هاي مثبت اين طرح را نيز در نظر گرفته و كاهش هزينه هاي حسابداري و تسهيل مبادلات مالي را از مزاياي اجراي اين طرح برشمردند.
رسانه هاي اصولگرا نيز آن را رويدادي با جهت گيري رواني دانسته و بر لزوم اصلاحات ساختاري و رعايت انضباط پولي قبل از اجراي اين طرح تاكيد كردند.
رسانه هاي اصلاح طلب
---------------------------
**بي تاثيري حذف 4 صفر در فاكتورهاي كلان اقتصادي
روزنامه اعتماد در يادداشتي با عنوان «پيدا و پنهان حذف صفر» مي نويسد: حذف صفر، هيچ تاثيري بر متغيرهاي كلان اقتصادي همچون تورم ندارد و ابزاري براي كنترل قيمتها يا كاهش تورم نيست. بنابراين نبايد انتظار تاثير خاصي از اجراي اين طرح داشت. تنها اثر حذف صفرها ميتواند كاهش هزينههاي حسابداري و تسهيل انجام مبادلات مالي و ثبت آنها به خصوص در سطح كلان است. البته حذف صفر ميتواند اثر رواني نيز داشته باشد كه لازمه آن، پايان تورم بالا و تك رقمي شدن آن است.
به گزارش خبرگزاري ايسنا، طرح جديد حذف چهار صفر از پول ملي در حالي توسط رئيس كل بانك مركزي مطرح شد كه معاون اسبق وزارت اقتصاد معتقد است اين طرح در شرايط فعلي به بهبود اوضاع اقتصادي نميتواند كمك كند و فقط مردم را سرگرم خواهد كرد!... در مجموع شرايط مناسب اقتصادي براي حذف صفر از پول ملي فراهم نيست؛ موضوعي كه كارشناسان و مديران بانكي هم به آن اذعان دارند.
مجيدرضا حريري، نايب رييس اتاق مشترك بازرگاني ايران و چين نيز در گفت و گو با ايسنا، به بررسي ابعادي از طرح جديد بانك مركزي پرداخت و اظهار كرد: از حدود 10 سال قبل، بحث كاهش صفر از پول ملي مطرح بوده و چند بانك مركزي در دولتهاي مختلف در رابطه با آن اظهارنظرهايي داشتند. اين در حالي است كه اقتصاد ما در طول اين 10 سال با اتفاقها و تغييراتي جدي روبرو بوده است. در شرايط فعلي كه اقتصاد ايران با مشكلاتي مواجه بوده و تصوير دقيقي از آينده خود ندارد، ميتوان به اجراي چنين طرح كلاني فكر كرد. اقتصاد ما امروز نامتعادل است و بايد بيش از هر چيز تلاش كنيم كه تعادل به اين عرصه بازگردد.
محمدرضا تابش در گفت و گو با ايسنا، با اشاره به ارائه لايحه حذف چهار صفر از پول ملي از سوي بانك مركزي به دولت، اظهار كرد: گراني، معلول تورم است و مهمترين نهادي كه با اعمال سياستهاي پولي و مالي ميتواند تورم را كنترل كند بانك مركزي است. لذا شايسته است بانك مركزي به جاي تلاش براي حذف صفرها از پول ملي كه بيشتر جنبه تسهيل عمليات حسابداري را دارد تلاش خود را براي اعمال اصلاحات پولي و بانكي كه در فرجه زماني چند ساله نتيجه بخش است معطوف دارد.
'عليرضا شكيبايي' رييس بخش اقتصاد دانشگاه شهيد باهنر كرمان در گفت و گو با خبرنگار ايسنا، با ابراز اين عقيده كه حذف صفرهاي پول ملي روي واقعيتهاي اقتصادي مردم هيچ تاثيري ندارد، تصريح كرد: حذف صفرهاي پول ملي هم از لحاظ رواني و هم از بعد محاسباتي بيارزش بودن پول ملي را كمتر نشان خواهد داد، اما بايد تاكيد كرد كه با اين اقدام ارزش پول ملي افزايش پيدا نميكند.
به گزارش ايسنا، غدير مهدوي استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي در كانال خود در فضاي مجازي نوشت: چنانچه اقتصاد در شرايط رشد با ثبات توليد قرار نگرفته باشد، حذف صفر هيچ كمكي نمي كند و حتي ميتواند تورم را تشديد كند زيرا در حالت انتظارات تورمي، مردم افزايش قيمت از ده تومان به پانزده تومان، يعني پنجاه درصد افزايش را راحتتر از افزايش قيمت از صد تومان به صد و پنجاه تومان، يعني همان پنجاه درصد افزايش، ميپذيرند.
مديرعامل اسبق بانك صادرات احمد حاتمي يزد در گفت و گو با تارنماي نامه نيوز در واكنش به تصميم بانك مركزي براي حذف 4 صفر از پول ملي گفت: اين اقدام مشكلي را از بحران هاي موجود مالي كشور كشور حل نمي كند. يعني مشكلي را از حجم نقدينگي، نرخ سود بانكي، بحران بانكي، وصول مطالبات معوق و برنامه هاي ارزي كشور حل نمي كند.
عباس هشي، كارشناس اقتصادي، در گفت وگو با روزنامه «شرق» درخصوص آثار حذف صفر از پول در معيشت مردم توضيح داد: بحث حذف چهار صفر پول ملي از يك سو تغيير شكل پول است و از سوي ديگر تغييري كه در بازار ايجاد ميكند. گرچه دولتها همواره از حذف صفر بهعنوان راهكاري براي مهار تورم دفاع ميكنند، اما منتقدان معتقدند تأثيري در تغيير تورم ندارد. اثر آن ميتواند به صورت رواني بر معيشت مردم باشد، اما اين در زماني اتفاق ميافتد كه اقتصاد در شرايط تعادلي باشد.
روزنامه فرصت امروز در تحليلي نوشت: حذف چهار صفر از پول ملي بيشتر به يك سرگرمي شباهت دارد تا يك فوريت. اين اقدام هيچ تأثيري در فاكتورهاي اصلي اقتصاد ندارد. برداشتن چهار صفر هيچ تغييري در وضعيت اشتغال، تورم، سرمايه گذاري و نقدينگي ايجاد نمي كند درحالي كه اين موضوعات، مسائل نرخ سود بانكي مسئله اصلاح نظام بانكي اصلي است كه بانك مركزي بايد به آن بپردازد و قانون بانكداري كه لايحه اصلاح آن سال هاست در دولت معطل مانده و وضعيت نقدينگي گويا در اولويت بانك مركزي قرار ندارد و البته اقداماتي مثل حذف چند صفر دردي از اين مسائل اصلي درمان نمي كند.
روزنامه آفتاب يزد كه لايحه حذف چهار صفر از پول ملي در شبكههاي اجتماعي را بازتاب داده است در بخشي از گزارش خود به نقل از فريد مدرسي روزنامه نگار نوشت: به لحاظ فرهنگِ اجتماعي برداشتن چهار صفر پول، در دوران بي ثباتيِ اقتصادي، اثر رواني منفي بر جامعه ميگذارد و اين تلقي را بوجود ميآورد كه كاملاً پول ايراني بيارزش است. ثبات و اميد را به اقتصاد بازگردانيد؛ سپس سه يا چهار صفر را حذف كنيد.
**حذف صفر از پول ملي، اقدام مثبت بانك مركزي
بايزيد مردوخي كارشناس اقتصادي در گفتوگو با روزنامه ايران با بيان اينكه خوشحالم كه با همت بانك مركزي اين پيشنهاد به دولت رفته است اظهار اميدواري كرد كه اين طرح زودتر در دولت تصويب شود.وي با بيان اينكه ما از هزار تا ميليارد را ميفهميم اما ميليون ميليون ميليارد را نميفهميم، گفت: به همين خاطر خواندن اعداد بزرگ سخته و قابل فهم نيستند بهعنوان مثال مشكل بزرگي اعداد و ارقام در سيستم مالي كشور موجب شده خواندن لايحه بودجه براي من كارشناس هم سخت باشد.بنابراين ناگزير به اجراي حذف صفرها از پول ملي هستيم.حذف صفرها از پول ملي كاري تكنيكي براي حسابداري دولت و سيستم بانكي است.
در اين رابطه يحيي آل اسحاق - از اعضاي اتاق بازرگاني تهران - در گفتوگو با ايسنا، معتقد است در صورتيكه بانك مركزي بتواند تمام جوانب مورد نياز در اجراي طرح حذف صفر از پول ملي را لحاظ كند، ميتوان انتظار داشت كه اين طرح نتايجي مثبت از خود بر جاي بگذارد.
در همين خصوص كميل طيبي پژوهشگر پژوهشكده پولي و بانكي در گفت و گو با فرارو عنوان كرد: بعضا براي اينكه دولتها بتوانند حجم زياد نقدينگي در كشور را كنترل كنند و مانع از كاهش ارزش پول ملي شوند، تصميم ميگيرند صفرهاي پول ملي خود را بردارد. البته اين صرفا يكي از راهكارهاي مقابله با تورم و نقدينگي و كاهش ارزش پول ملي است. اينگونه ميتوانند مجددا يك ارزش قابل توجهي به پول ملي خود بدهند.
محمد اشرف دوابه استاد اقتصاد دانشگاه صباحالدين زعيم استانبول معتقد است حذف چهار صفر از پول ملي پاسخي به كاهش ارزش پول است و من با روش بانك مركزي ايران موافقم، چراكه اين اقدام موجب كاهش تورم ميشود. او در گفت وگو با ايلنا در مورد تصميم بانك مركزي ايران براي حذف چهار صفر از پول ملي افزود: من با روش بانك مركزي ايران موافقم، اين اقدام موجب كاهش تورم ميشود و حذف چهار صفر از پول ملي به معناي پاسخي براي كاهش ارزش پول خود است و مهم است كه تعادل پول، توليد و اصلاح ساختار اقتصاد برقرار باشد.
تارنماي انتخاب به نقل از ميثم رادپور تحليلگر اقتصادي در يادداشتي نوشت: اقدام دولت در بازه زماني كنوني اقدام غيرعاقلانه و غيرمنطقي نيست، به خاطر اين كه به لحاظ اسمي قدرت خريد را تقويت ميكند و به احتمال زياد احساس بهتري به مردم خواهد داد ضمن اين كه ما اولين كشوري نيستيم كه حذف صفر از پول ملي را در دستور كار خود قرار دادهايم. كشورهاي زيادي در دنيا وقتي با تضعيف پول ملي در چند دهه روبهرو شدهاند به اين اقدام روي آوردهاند، ضمن اين كه برداشت صفر از پول ملي كار پرهزينهاي نيست و حتي ميتواند در آينده به صرفهجويي در توليد اسكناس منجر شود.
**عملياتي شدن حذف صفر پس از اصلاحات بانكي
روزنامه دنياي اقتصاد با اشاره به اعلام جزئيات رفرم پولي از سوي بانك مركزي نوشت: به نظر در سخنان رئيس كل بانك مركزي، يك تناقض به چشم ميخورد. همتي در بند پنجم ويژگي لايحه پيشنهادي، حذف صفر را در بسياري از كشورها، بهعنوان سرآغازي براي اصلاحات جدي معرفي كرد. در حالي كه در بند سوم همين يادداشت، اين اقدام را در كنار ديگر سياستها ديد و عملياتي شدن آن را متاخر بر اصلاحات بانكي اعلام كرد. اگر حذف صفر پس از اصلاحات بانكي عملياتي ميشود، چگونه ميتواند سرآغازي بر اصلاحات جدي اقتصادي باشد؟
**تجربه ساير كشورها در اجرايي شدن طرح حذف صفرهاي پول
حميدرضا اشراف زاده استاد اقتصاد در گفتگو با فرارو اظهار كرد: نكته مهميكه بايد به آن توجه كنيم اين است كه برداشتن صفرهاي پول ملي شرايط و ملزومات خاص خود را دارد. اگر نگاهي به تجربههاي مشابه در كشورهايي مثل آلمان يا تركيه بيندازيد، ميبينيد كه وضعيت آنها با ايران امروز بسيار متفاوت بود. يعني درست است كه ما الان با يك حجم نقدينگي بسياري مواجه هستيم و ارزش پولي ملي ما هم كاهش پيدا كرده، اما هنوز به آن درجهاي نرسيديم كه بخواهيم صفرهاي پول ملي خود را حذف كنيم؛ بنابراين حتي اگر فرض را بر اين اساس بگذاريم كه برداشتن صفرها هيچ تبعاتي براي اقتصاد ايران ندارد، اما هيچ سودي هم نخواهد داشت.
در صفحه نخست روزنامه آرمان درباره حذف صفر در كشورهاي ديگر مي خوانيم: حذف صفر از پول ملي تنها از سوي مسئولان ايران مطرح نشده است، بلكه نگاهي به تجربه ساير كشورهاي دنيا نيز نشان ميدهد كه آنها نيز تجربه مشابه در اين زمينه داشتهاند؛ براي مثال كشورهايي چون آلمان، آرژانتين، تركيه، روماني، زيمبابوه و... نيز به حذف صفر از پول ملي خود دست زدهاند. براساس اطلاعات منتشر شده، تورم شديد ناشي از فشار اقتصادي جنگ جهاني دوم، سياستگذاران آلماني را بر آن داشت كه حذف صفر از مارك را دنبال كنند. در آرژانتين نيز حذف چهار صفر از پول ملي در سال 1983 محقق شد. تركيه در سال 2005، ليره جديد را جايگزين ليره قديم كرد و دولت روماني در همين سال با حذف چهار صفر، پول جديد اين كشور به نام «ليو» را معرفي كرد. اخيرا دولت زيمبابوه هم 10 صفر از پول ملي خود حذف كرده است.
رسانه هاي اصولگرا
-----------------------
** بي تاثيري طرح حذف صفر بر متغيرهاي كلان اقتصادي
روزنامه جوان در گزارشي آورد: واقعيت آن است كه كاهش تعداد چهار صفر از پول ملي در واقع بيشتر از آنكه رويدادي بنيادي براي كنترل شرايط ركود تورمي باشد، رويدادي با جهت گيري رواني بوده و در متغيرهاي كلان اقتصادي عملاً هيچ اتفاقي روي نميدهد؛ چراكه تورم در واقع با توجه به تعاريف قديم افزايش حجم پول و با تعاريف جديد، افزايش سطح عمومي قيمتهاست.
به گزارش خبرگزاري تسنيم، محمدرضا سبزعليپور اقتصاددان نسبت به تصميم جديد پولي دولت در يادداشتي نوشت: تا زمانيكه افسار تورم سركش، از دست تيم اقتصادي دولت خارج است كم كردن چند صفر از اسكناس هاي رايج كشور نه تنها مشكلات اقتصادي ايران و نابساماني هاي بازار و معيشت مردم را مرتفع نمي كند، بلكه به نوعي گول زدن خويش و عوض كردن صورت مسئله است.
به گزارش تارنماي مشرق، محمدرضا پورابراهيمي، رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي، با اشاره به ارائه لايحه حذف 4 صفر از پول ملي از سوي بانك مركزي به دولت، گفت: قطعاً حذف 4 صفر از پول ملي هيچ تغييري در شرايط اقتصادي كشور مانند شرايط تورمي، ركودي و قدرت خريد مردم ندارد.
هدايت الله خادمي، نماينده و عضو كميسيون انرژي مجلس در خصوص حذف صفرهاي پول ملي براي مقابله با كاهش ارزش پايه پولي در گفت وگو با رسالت گفت: ارزش پايه پول ملي ما بهشدت كاهش پيداكرده و اين واقعيتي است كه اتفاق افتاده است، اگر بخواهيم نسبت به چندين سال قبل مقايسه كنيم ميشود گفت كه ارزش پول ما بيش از 400 برابر كاهش داشته است. براي رشد اقتصادي بايد چرخه توليد رونق گيرد، با برداشتن اين صفرها ميخواهيم به 30 سال گذشته بازگرديم و ازنظر رواني مقداري ارزش پولمان را بالا ببريم، اما درآمدها به همان نسبت كاهش پيدا ميكند و اتفاق خاصي براي اقتصاد نخواهد افتاد.
**لزوم اصلاحات ساختاري قبل از اجراي اين طرح
روزنامه كيهان نوشت: انجام چنين كاري مستلزم يكسري اصلاحات ساختاري و رعايت انضباط پولي ميباشد تا در زمان اجراي اين طرح اثرات مثبت آن معلوم شود، نه اينكه در شرايطي كه ثبات اقتصادي وجود ندارد دست به چنين كار پر مخاطرهاي بزنيم.
خبرگزاري فارس مدعي گفت و گو با يك مقام آگاه در بانك مركزي كه البته نامش را عنوان نكرده است، شده و به نقل از وي مي نويسد: حذف صفرها از پول ملي در مدت كوتاهي قابل اجرا نيست.براي آمادهسازي مقدمات اجراي اين طرح 2 سال زمان نياز است و فرايند اجراي آن كوتاه مدت نيست. شرايط و بستر اجراي سياست حذف صفرها فراهم نشده است.
احمد عزيزي، كارشناس ارشد حوزه پولي و بانكي نيز در گفت و گو با مهر گفت: حذف صفر از پول ملي، آخرين مرحله اصلاحات پولي يك كشور است؛ اما بانك مركزي كشورمان، اجراي آن را به عنوان اولين مرحله از اين اصلاحات، در دستور كار قرار داده است.
روزنامه خراسان در مطلبي انتقادي به اين ايده نوشت: هرچه فكر مي كنيم متوجه نميشويم چرا قرار است حذف اين 4 صفر تاثيري در بهبود شرايط اقتصادي داشته باشد؟ مثلا چه فرقي ميكند مرغ كيلويي 140 هزار ريال باشد يا 14 هزار تومان يا با اين حساب جديد 14 تومن، وقتي حقوقها در حد 2 ميليون تومان يا 2 هزار تومان جديد است؟
*گروه نشريات خبري
پژوهشم**9344**1181**
تهران- ايرنا- رسانه هاي داخلي ابعاد مختلف طرح جديد حذف چهار صفر از پول ملي را بررسي كرده و نقاط قوت و ضعف آن را مورد توجه قرار دادند.