۲۳ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۵۸
کد خبر: 83168650
T T
۰ نفر
هند در صدد دستیابی به موقعیت راهبردی در آسیای میانه

تهران - ایرنا - هند در سمرقند ازبكستان نشستی را با حضور وزرای خارجه كشورهای آسیای میانه و همچنین افغانستان با هدف دستیابی به یك موقعیت راهبردی ارتباطی و تسهیل مبادلات تجاری با منطقه برگزار كرده است.

به گزارش ایرنا، نشست دو روزه مشترك وزرای خارجه هند و كشورهای آسیای مركزی و با مشاركت افغانستان در شهر سمرقند ازبكستان در حالی از روز شنبه برگزار شده است كه هند درصدد دستیابی به یك موقعیت راهبردی در آسیای مركزی است.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه هند، با توجه به اختصاص یافتن كنفرانس آسیای مركزی و هند در مورد گسترش مسیرهای ارتباطی در منطقه، وزیر خارجه افغانستان نیز به‌عنوان مهمان ویژه در این نشست حضور یافته است.
وزرای خارجه دیگر كشورها از جمله قرقیزستان، تاجیكستان ، تركمنستان و معاون وزیر خارجه قزاقستان نیز در این كنفرانس حضور دارند.
دهلی نو اعلام كرده است كه با توجه به اشتراكات بسیار این كشور در حوزه‌های تاریخ، ارتباطات و فرهنگ، با كشورهای آسیای مركزی ، به دنبال ابتكاری مهم برای تقویت همكاری‌های خود در عرصه‌های وسیع، از جمله توسعه راه برای افزایش قابل ملاحظه‌ مشاركت اقتصادی و تجارت با آسیای مركزی است.
با پیوستن افغانستان به این كنفرانس، كشورهای مشاركت كننده در مورد ایجاد گزینه‌های قابلیت اتصال مناسب بین هند و افغانستان و آسیای مركزی به‌منظور تسهیل تجارت و فعالیت اقتصادی در منطقه به بحث و گفت و گو پرداختند.
نارندرا مؤدی نخست وزیر هند پیش از این در سال 2015 باهدف تقویت تعامل هند با كشورهای غنی از هیدروكربن آسیای مركزی به پنج كشور این منطقه سفر كرد. سوشما سواراج وزیر خارجه هند نیز در ماه آگوست سال گذشته به كشورهای آسیای مركزی سفری منطقه‌ای داشت.
به گزارش خبرگزاری آسیا پلاس، وزیران امور خارجه كشورهای آسیای مركزی و هند در این نشست دو روزه مسائل مربوط به همكاری‌های منطقه‌ای به‌ویژه در بخش‌های امنیت، انرژی و حمل و نقل را مورد بررسی قرار خواهند داد.
بر اساس این گزارش، افزایش همكاری‌های هند و كشورهای آسیایی مركزی با افغانستان درزمینهٔ طرح انتقال گاز طبیعی تركمنستان از مسیر افغانستان به پاكستان و هند (خط لوله تاپی) از محورهای مورد بحث در این نشست است.
نشست وزیران امور خارجه كشورهای آسیای مركزی و هند در سال 2012 با ابتكار دهلی نو آغاز شد. پنجمین دور این نشست نیز سال گذشته در شهر سمرقند ازبكستان برگزار شده بود.
منطقه آسیای مركزی از موقعیت راهبردی ویژه ای در سیاست خارجه هند برخوردار است و تحركات جدید دهلی نو برای نزدیك شدن به همسایگان آسیای مركزی بیانگر بخشی از حوزه سیاست خارجی این كشور است. به گفته سوشما سواراج، وزیر خارجه هند روابط فرهنگی و تاریخی هند با كشورهای آسیای مركزی دارای پیشینه دیرینه ای است و دو طرف از ارزش و فرهنگ های مشترك برخوردار هستند.
اگرچه هند به دلیل نداشتن روابط خوب با پاكستان و ناامنی در افغانستان دارای دسترسی مستقیم به منطقه آسیای مركزی نیست اما در سفر چند ماه پیش رئیس جمهوری ازبكستان به هند، میرضیایف هند را برای كمك به توسعه راه آهن راهبردی در افغانستان دعوت كرد. خط راه آهن 650 كیلومتری افغانستان در آینده شهرهای مزارشریف و هرات را به كابل متصل خواهند كرد.
با عملیاتی شدن این پروژه، كریدور حمل و نقل اقتصادی هند-ایران-افغانستان-آسیای مركزی-روسیه-اروپای شمالی بسیار سودآورتر از كریدور اقتصادی چین-پاكستان خواهد بود.
خط ریلی هرات-كابل از طریق كریدور هوایی به هند متصل خواهد شد و اجازه می دهد تا جریان تجارت میوه های خشك و محصولات كشاورزی میان هند و كشورهای آسیای مركزی در زمان بسیار كوتاه تر جابه جا شوند.
بعد از توسعه بندر شهید بهشتی چابهار ایران و اتوبان زرنج دلارام افغانستان، ازبكستان پیش از این نیز بودجه 500 میلیون دلاری برای پروژه اتصالی به كشور هند سرمایه گذاری كرده است.
ازبكستان همچنین علاقه بسیاری برای حضور در توافق تجاری سه جانبه میان ایران-هند و افغانستان برای ساخت مسیر ریلی چابهار به زاهدان در مرز میان ایران و افغانستان دارد. اضافه براین، مقامات این كشور مذاكراتی با ایران، بانك سرمایه گذاری آسیا و چین كه در پروژه مسیر ریلی جاده ابریشم به ازبكستان فعال هستند، را آغاز كرده است.
ازبكستان از حضور هند در منطقه آسیای مركزی حمایت می كند و انتظار می رود تا پروژه های دوجانبه ای را در كشور افغانستان با هند به اشتراك بگذارد. از طرف دیگر، هند می تواند نقش كلیدی در اتصال كشورهای آسیای مركزی به اقیانوس هند داشته باشد.
به گفته تحلیلگران، اهداف هند در حوزه آسیای مركزی به اهداف رفاهی و رقابت صرف با دو رقیب چین و پاكستان محدود نمی شود. هند همچنین اهدافی همكاری جویانه و مشترك امنیتی با دولت های آسیای مركزی و چین در این منطقه دارد.
آساق**9473**1663**