دولت افغانستان بعد از آنكه دريافت مذاكرات صلح به مديريت آمريكا و اعراب در ابوظبي دستاوردي براي ايجاد آشتي ميان دولت افغاستان و طالبان ندارد و از ديدار با نماينده طالبان در نشست جده نيز نا اميد شد، فعاليت هايي را براي تحقق صلح تا قبل از برگزاري انتخابات رياست جمهوري اين كشور در پيش گرفت.
از جمله حمدالله محب، مشاور امنيت ملي رئيس جمهوري اين كشور را پس از سفر رسمي كه به جمهوري خلق چين انجام داده بود، شب گذشته عازم عربستان سعودي كرد تا مشورت هايي را از رياض در اين خصوص دريافت كند.
وي قبل از سفر به رياض، ديروز در ابوظبي با مشاور امنيت ملي امارات متحده عربي و در دبي با زلمي خليل زاد نماينده ويژه وزارت خارجه ايالات متحده امريكا در امور صلح افغانستان به طور جداگانه ديدار كرد.
به گزارش، خبرگزاري شفقناي افغانستان، مشاور امنيت ملي اين كشور در ديدار با مشاور امنيت ملي امارات متحده عربي روي موضوعات صلح به رهبري و مالكيت افغانها و همچنان مبارزه مشترك عليه تروريسم بحث هاي مفصل انجام داد.
براساس اين گزارش، محب كه به تازگي بعد از استعفاي حنيف اتمر طرفدار انگليس و پاكستان، جانشين او شد قرار است در جريان اين سفر به عربستان سعودي با مقامات ارشد اين كشور در مورد گفت وگوهاي صلح حكومت افغانستان و همكاري هاي مشترك بحث و تبادل نظر نمايد.
مشاور امنيت ملي افغانستان پنجشنبه گذشته 13 دي ماه نيز در سفري به هند تلاش كرد با دولت دهلي نو نيز درباره روند صلح افغانستان مذاكره كند، كشوري كه آمريكا و اعراب تاكنون هيچ توجهي به آن نكردند.
پايگاه خبر انگليسي 'خامه پرس' افغانستان نيز امروز به نقل از يك بيانيه شوراي امنيت ملي اين كشور ضمن تاييد اين خبر تاكيد كرد كه كابل قصد دارد سكان مذاكرات صلح افغانستان را خود در دست گيرد تا به نتايج مطلوب اش نزديك شود.
بعد از آنكه طالبان در نشست ابوظبي با تركيب نماينگان آمريكا، امارات متحده عربي، عربستان سعودي و پاكستان بدون حضور نمايندگان ايران، روسيه، چين و يا هند از ديدار با نماينده دولت سرباز زد و حتي قول داد در جده نيز به اين مهم تن نخواهد داد، دولت اين كشور دريافت كه بايد مسير ديگري را بپيمايد.
هفته گذشته، مشاور امنيت ملي اين كشور (محب) ديداري را با علي شمخاني، مشاور امنيت ملي ايران در كابل انجام داد و در اين ديدار جمهوري اسلامي ايران را يكي از اصلي ترين پايه هاي برقراري امنيت در منطقه توصيف كرد.
او به خوبي مي داند كه ايران مي خواهد نقشي مثبت و سازنده در روند صلح افغانستان ايفا كند. اين همان نقشي است كه ديگر هم پيمانان ايران از جمله روسيه، چين و هند نيز مي خواهند ايفا كنند.
به عنوان مثال، در نشستي كه در ماه نوامبر (آخر آبان ماه) در مسكو با مخالفت واشنگتن و عدم حضور نمايندگان رسمي دولت افغانستان، برگزار شد، براي نخستين بار نمايندگان رسمي طالبان و هيأت شوراي عالي صلح افغانستان، زير يك سقف و دور يك ميز حضور پيدا كردند.
ايران هم در آن كنفرانس حضوري فعال داشت و با دو طرف جنگ، گفت وگوهاي مؤثري انجام داده بود.
اين در حالي است كه در سوي ديگر بازي جنگ و صلح افغانستان، آمريكا و اعراب و پاكستان قرار دارند كه تاكنون يا نخواسته و يا نتوانسته اند براي گفت وگوهاي مستقيم نمايندگان دولت افغانستان و گروه طالبان، زمينه سازي كنند؛ اما خود در اقداماتي كه ناقض حاكميت ملي افغانستان است، با طالبان وارد مذاكره شده اند و حتي در اين مذاكرات، درباره مسايلي گفت وگو كرده و تصميم گرفته اند كه منحصرا حق مردم و دولت مشروع افغانستان است.
حمد الله محب به خوبي مي داند كه ايران مي خواهد با ارتباط و تماس با طالبان، روند صلح افغانستان را در مسيري قرار دهد كه دولت مي خواهد و آن، گفت وگوي رو در روي نمايندگان كابل با گروه طالبان است؛ كاري كه نه تاكنون آمريكا انجام داده، نه عرب ها و نه پاكستان؛ زيرا اين اقدام، به نفع آنها نيست و مانع از معامله شان با طالبان بر سرنوشت سياسي افغانستان و مردم آن مي شود.
ايران اما انتظار دارد كه هرچه سريع تر در افغانستان، صلح برقرار شود تا امنيت ملي آن كشور، استحكام پيدا كند، امنيت مرزها تقويت شود، مواد مخدر مهار گردد و يك دولت مسلط بر سراسر افغانستان در كابل شكل گيرد كه مسؤولانه و مقتدرانه با تروريزم مبارزه كند و با قدرت هاي همسايه و منطقه، در شرايطي برابر و از از موضعي مستقل و قابل احترام، وارد تعامل و ارتباط استراتژيك در تمامي حوزه ها شود.
گزارش از علي نصيري
آساق**1378**1663**
تهران - ايرنا - دولت افغانستان بعد از آنكه از سپردن مذاكرات صلح در اين كشور به دولت آمريكا و اعراب نااميد شد، طي روزهاي اخير اقداماتي را مستقلا براي پيگيري اين فرآيند آغاز كرده است .