دكتر «حسين سرمديان» روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: آنفلوآنزاي فصلي داراي سويه هاي مختلفي با دامنه علايم متفاوت است كه ويروس آن با توجه به تغيير در ماهيت ممكن است علايم مختلفي را به همراه داشته باشد و اگر نزديك به ويروس هاي شايع شده سال هاي قبل نباشد، شدت بيشتري دارد.
وي توضيح داد: آنفلوآنزاي فصلي به طور معمول از طريق ترشحات و تماس دست، چشم و بيني بيشتر پخش مي شود و شيوع آن در محيط هاي سربسته همچون، مدارس، مهدهاي كودك بيشتر است و مي طلبد كه فرد بيمار از حضور در اماكن پرتردد و شلوغ خودداري كند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك گفت: آنفلوآنزا از خانواده بيماري هاي واگير ويروسي با سه تيپ مجزاي A ،B و C است كه در گذر زمان دستخوش تغيير ساختار مي شود و پاسخگويي آن به درمان با داروهاي مشخص تغيير مي يابد.
دكتر سرمديان خاطرنشان كرد: هر سال اين ويروس با تغييرات جزئي و كلي در اقصي نقاط جهان شايع مي شود و بعد از هشت تا 15 سال تغيير كلي در اين ويروس رخ دهد اما در انواع جديد شباهت ها و علايم باليني حفظ شده و تغييراتي كه در ماهيت ويروس ايجاد مي شود به دوره درماني تعريف شده و رايج مقاومت نشان مي دهد.
وي يادآور شد: آنفلوآنزاي رايج در لايه هاي جمعيتي در زمستان امسال داراي دامنه اي از تظاهرات باليني شامل تب و لرز ناگهاني، سردرد، آبريزش بيني مختصر، درد مفاصل، بي حالي و ضعف، تهوع و شكم درد، اسهال و سرفه است كه در كودكان علايم گوارشي آن شديدتر از بزرگسالان است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك خاطرنشان كرد: دوره درمان آنفلوآنزاي فصلي بسته به مقاومت بدن و سيستم ايمني متفاوت است و به طور معمول حدود يك هفته به طول مي انجامد و در دوره نقاهت نيز ضعف و بي حالي ادامه دارد.
دكتر سرمديان بيان كرد: گونه هاي مختلف آنفلوآنزا براي برخي از گروه هاي جمعيتي همچون افراد سالمند بالاي 65 سال، زنان باردار، كودكان، افراد بيمار مزمن ريوي و تنفسي، مبتلايان به نارسايي كليوي، ديابت و سرطان ها خطر بيشتري دارد و افرادي كه داروهاي كورتني با بيش از 10 ميلي گرم استفاده مي كنند و يا مبتلا به بيماري هايي كه ضعف در سيستم ايمني ايجاد مي كند (نظير ايدز) نيز بايد در صورت ابتلا به آنفلوآنزا مراقبت ويژه شوند.
وي توضيح داد: مهمترين نكته در درمان آنفلوآنزا اين است كه در سه تا پنج روز نخست اين بيماري به هيچ وجه آنتي بيوتيك نبايد استفاده شود و تنها داروهاي ضد ويروس زير نظر پزشك اثربخش است و خود درماني با آنتي بيوتيك ها بدن را در برابر درمان مقاوم كرده باعث طولاني تر شدن و شدت يافتن بيماري مي شود.
اين پزشك متخصص عفوني گفت: گروه هاي در معرض خطر در صورتي كه يكي از اعضاي خانواده آنان دچار بيماري است ولي خودشان هنوز بيمار نشده اند، مي تواند با نظر پزشك از داروهاي ضد ويروس با دُز كم استفاده كنند.
دكتر سرمديان عنوان كرد: يكي از راه هاي موثر پيشگيري و مهار ويروس آنفلوانزا واكسيناسيون است چرا كه اين روش تا شش ماه ايمني بدن را در برابر اين ويروس به ويژه براي گروه هاي در معرض خطر بالا مي برد.
وي توضيح داد: بيماران قلبي و ريوي، سالخوردگان، بيماران سرطاني و زنان باردار با تزريق مناسب واكسن كه بهترين موقع آن نيمه شهرويور ماه است، مي توانند سطح مصونيت خود را بهبود دهند، چرا كه واكسن دو تا چهار هفته وقت نياز دارد تا در برابر انفلوآنزا ايمني ايجاد كند و اگر تزريق آن قبل از فصل سرما باشد اثر بهتري براي فرد دارد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك توصيه كرد: زدن واكسن به اين معنا نيست كه فرد اصلا به آنفلوآنزا مبتلا نمي شود بلكه ممكن است با تغيير جزئي در ساختار ويروس واكسن تزريقي توان كامل مصونيت را نداشته باشد اما از شدت آن مي كاهد چون پيش از ابتلا سطحي از ايمني در بدن ايجاد شده است.
وي يادآور شد: آنفلوانزا هم اينك دهكده اي جهاني شده و واكسن هاي موجود با شاخص هاي ويروس اروپا است درحاليكه وجود ويروس در هر كشور با تغييرات و جهش هاي خاص خود مختصات منحصر به فرد دارد.
سرمديان عنوان كرد: روبوسي و دست دادن يكي ديگر از راه هاي انتقال سريع ويروس آنفلوآنزا است و بهتر است در روابط بين فردي فاصله يك متري رعايت شود.
آنفلوآنزا بيماري واگيرداري است كه توسط نوعي ويروس آر. ان. اي از خانواده اورتوميكسويريده (Orthomyxoviridae) ايجاد مي شود.
اين نوع ويروسها در پرندگان و پستانداران بيماري ايجاد ميكنند و باعث عفونت حاد دستگاه تنفسي ميشود كه با سردرد ناگهاني، درد ماهيچه، تب و ضعف و بي حالي شديد همراه است.
6013/3075
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك:
رعايت بهداشت فردي گام نخست پيشگيري از شيوع آنفلوآنزا است
۲۶ دی ۱۳۹۷، ۸:۲۳
کد خبر:
83172549
اراك - ايرنا - معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك و متخصص بيماري هاي عفوني در استان مركزي گفت: رعايت بهداشت فردي و توصيه هاي خود مراقبتي بهترين شيوه در پيشگيري از شيوع آنفلوآنزاي فصلي در لايه هاي جمعيتي استان است.