در هياهوي اكران و در آستانه برگزاري همزماني فيلم هاي سي هفتمين جشنواره فيلم فجر در گيلان و حسرت توليد آثار فاخر در حوزه كودك و نوجوان ، فضاي رسانه اي گيلان با تصويري از موجودي فضايي به نام كاتي داغ مي شود كه گويا خبر خوشي در ژانر سينمايي كودك و نوجوان استان و شايد در امتدادش براي سينماي كشور باشد.
'كاتي و ستاره' فيلم سينمايي است كه به كارگرداني رضا مجلسي با بازيگران گيلاني و در اقليم گيلان فيلم برداري شده و امروز با برگزيدگي در چندين جشنواره خارجي براي اكران در سينماهاي گيلان آماده شده است.
'سينما ؛ صنعتي براي صدور فرهنگ در جهان' برآيند عقيده تعدادي از مسئولان ،كارشناسان و مخاطبان سينمايي است كه معتقدند سينما بايستي مخاطب خويش را بازيابد و در اين راستا كارگردان فيلم سينمايي آماده اكران كاتي و ستاره در گفت و گو با خبرنگار ايرنا مي گويد: چون بطور مستقيم با فرآيند كار توليد فيلم براي كودك و نوجوان در ارتباط بودم معتقدم فعاليت در اين حوزه مشكلات و مزاياي خود را دارد اما متاسفانه فرآيند اكران ، هزار توي پيچيده اي است.
رضا مجلسي كه فيلمش با ساختار زنده - انيميشن ساخته شده ادامه مي دهد: فعالان سينمايي كمتر سراغ تهيه فيلم در ژانر كودك و نوجوان مي روند به اين سبب كه سينماداران بر اين نظرند كه اين ژانر مخاطب ندارد و تنها فيلم هاي پر ستاره را بر مي گزينند .
وي با تاكيد بر اين موضوع كه توليد آثار فاخر براي كودك و نوجوان نياز به حمايت دارد مي گويد: فيلم هاي فاخر مي بايست با حمايت ارگان هاي متولي اكران در شأن بيابند تا اين گستره بتواند ملي و فراملي شود.
كاتي و ستاره قصه سفر و ماجراي موجودي تخيلي به نام كاتي است كه از سياره خود به زمين سفر مي كند تا همزاد گمشده اش كوتي را بيابد؛ كوتي پيش از اين براي يافتن زيباترين چيز به زمين آمده و به سياره خود برنگشته است؛ كاتي وقتي به زمين مي آيد با دختركي به نام ستاره جستجويش را آغاز مي كند ...
سفر كاتي در بطن خود سفري مفهومي است براي يافتن پاسخ يك سوال كه زيبايي چيست و كجاست؟ فيلم درعين حال كه فضايي فانتزي و ماجرايي براي مخاطب كودك دارد ، مي تواند براي مخاطب بزرگسال هم جذاب باشد و آنها هم سوال و دريافت خود را از فيلم داشته باشند.
فيلم كاتي و ستاره كه در جشنواره سينماي كودك و نوجوان منتخب بخش مسابقه سينماي ايران بوده و امسال همزمان با اكران سينمايي آن در گيلان منتخب جشنواره فيلم داكاي بنگلادش است و هفته بعد از اكران بعنوان فيلم منتخب جشنواره فيلم كودك كلكته در هند اكران مي شود؛ به تهيه كنندگي بيتا منصوري و بازيگري شهره قمر، آوا يونس نژاد، اصغركهن قنبريان، حديث نيكرو، دريا مجلسي، مريم شعباني، محمد نوري، محمد هندي، فرزاد ميرزازاد بطور كامل در استان گيلان و با همت سينماگران گيلاني ساخته شده است.
نيوزيلند در مجاورت استراليا از كارگردان فيلم ارباب حلقه ها خواست تا فيلمش را در اين سرزمين بسازد و همين موضوع موجب شد تا گردشگران بسياري هر سال از سراسر جهان براي ديدن سرزميني كه ارباب حلقه ها در آن فيلمبرداري شد، راهي شوند و به همين ترتيب ميليونر زاغه نشين در هند و جيمز باند در پوكت تايلند؛ لذا بر همين اساس با حمايت نهادهاي مرتبط با كودك و نوجوان و متوليان فرهنگي مي توان اكران چنين فيلم هايي را در استان ها داغ كرد تا پس از استان بر پرده اكران كشور نشسته و با افزايش گستره اكران در حوزه گردشگري 'فيلم توريسم' نيز گام برداشت.
يكي از مخاطبان وفادار سينما در گيلان معتقد است: سينما يعني يك فرهنگ جمعي و اكران فيلم هاي متعدد و متناسب با شأن مخاطب همچنين وضعيت سينما مي تواند نشانگر فرهنگ يك جامعه باشد اما اگرچه قدري وضعيت اكران نسبت به گذشته بهتر شده اما متاسفانه سينما و تئاتر گيلان در ژانر كودك و نوجوان بسيار ضعيف است.
مريم دهدار با بيان اينكه سينمايي كه افق ندارد نمي تواند افقي به تماشاگرش پيشنهاد كند، مي گويد: مي بايست جريان توليد فرهنگي به مخاطب وصل شود و مردم با ميزان استقبال خود تعيين كننده توليد شوند؛ مردم گيلان بنا به پيشينه فرهنگي خويش از كودكي فرزندان خود را به فرهنگ و هنر مي آرايند اما متاسفانه ژانر كودك و نوجوان در اين عرصه ضعيف است و مي بايست تقويت شود.
وي مي گويد: بجز چندين اثر محدود كه به اسم سينماي كودك به گيشه آمده كه در واقع نوستالژي بزرگترها را زنده مي كرد، كمتر توليد فاخري در اين حوزه به چشم مي خورد.
و به قول علي حاتمي - سعدي سينماي ايران - در فيلم كمال الملك؛ صد چو من دارند يكي را از يكي عزيزتر مي دارند شما با اين يكي چه كرديد ...
نگار نادري كارگردان تئاتر و يكي از فعالان حوزه تئاتر كودك مي گويد : فعاليت در حوزه هاي متعدد براي گروه كودك و نوجوان مي بايست بسيار ريزبينانه ، كارشناسانه و فاخر باشد.
وي كه رياست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي لاهيجان را نيز عهده دار است مي گويد: توليدات در حوزه كودك و نوجوان نسبت به گذشته افزايش يافته اما متاسفانه حمايت از سوي نهادهايي چون آموزش و پرورش و رسانه ها كمتر صورت مي گيرد.
وي مي گويد: آموزش و پرورش اصلي ترين ارگان حامي ژانر كودك و نوجوان است كه متاسفانه اين حمايت بسيار اندك است و البته سينماداران نيز فعاليت اقتصادي دارند و از توليداتي حمايت مي كنند كه در جامعه با استقبال بيشتري رو به رو باشد.
نادري با اظهار اميدواري از تقويت حمايت و سرمايه گذاري در حوزه كودك و نوجوان گفت: فعاليت در حوزه ادبيات ، سينما و تئاتر كودك و نوجوان از بنيادي ترين فعاليت هاي حوزه فرهنگ و هنر است و اميدواريم اين موضوع در استان و كشور تقويت شود.
مي گويند واژه سينما از واژه اي يوناني بمعناي جنبش گرفته شده اما امروز حال و هواي سينماها در ژانر كودك و نوجوان نشاني از پويايي ندارند در حاليكه در برآيند كلام كارشناسان و فعالان اين حوزه؛ چنين برمي آيد كه مي توان با سرمايه گذاري و فعاليت در اين حوزه، جامعه بهتر، مناسبات عادلانه و سلوك بهتري ترسيم كرد.
گزارش از مرضيه ضامن
1881 / 2007
رشت - ايرنا - واژه سينما از واژه اي يوناني بمعناي جنبش و پويايي گرفته شده اما بر خلاف اين تعريف ژانر كودك و نوجوان همچنان چشم بر پرده اكران در دريغ آثار فاخر است.