۳۰ دی ۱۳۹۷، ۸:۳۱
کد خبر: 83176918
T T
۰ نفر
اولین درمان دائم دیابت یك گام نزدیك تر به هدف

تهران – ایرنا – محققان موفق به تولید سلول های بتای ترشح كننده انسولین از سلول های بنیادی پرتوان القایی شده اند. این سلول ها بهینه هستند و می توانند به میزان نیاز انسولین ترشح كنند.

به گزارش روز یكشنبه گروه اخبار علمی ایرنا، كنترل دیابت با استفاده از رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و شات های منظم انسولین به راحتی صورت می گیرد. گرچه همین روش های به ظاهر ساده می تواند بیمار را با مشكلات مختلفی مواجه كند.
اكثر بیماران مبتلا به دیابت تمایلی به رژیم غذایی ندارند و گاهی به طور منظم از انسولین استفاده نمی كنند. از طرفی منابع انسولین در سراسر جهان رو به كاهش است و مطالعات جدید دانشگاه استنفورد نشان می دهد تا سال 2030 میلادی، ‌نیمی از 79 میلیون بیمار مبتلا به دیابت با كمبود انسولین مواجه می شوند و به این دارو دسترسی نخواهند داشت.
محققان احتمال می دهند بزرگترین كمبود انسولین در آفریقا خواهد بود و تعداد بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در آن منطقه تا سال 2030 میلادی،‌ از 700 هزار نفر به بیش از پنج میلیون نفر می رسد.
تحریك سلول های بتا برای ترشح انسولین یكی از روش های هوشمندانه برای درمان دیابت است. سلول های بتای مسئول ترشح انسولین در پانكراس هستند.
در حال حاضر محققان موفق به استخراج سلول های بنیادی پرتوان القایی از سلول های پوست شده اند. این سلول ها قابلیت تبدیل به انواع سلول ها را دارند. در تازه ترین تحول، محققان دانشگاه واشنگتن این سلول ها را به سلول های بتای ترشح كننده انسولین تبدیل كرده اند. البته این فناوری چندی پیش توسط محققان دیگری نیز انجام شد، ولی سلول های بتای تولید شده به این روش اولا در پاسخ به گلوكز، انسولین تولید می كنند، ثانیا انسولین تولید شده به این روش بسیار بیش از حد نیاز یا بسیار كمتر از حد نیاز است.
در مطالعه جدید، محققان سلول های موثرتری تولید كرده اند كه میزان مناسبی انسولین تولید می كنند. این سلول ها با انتقال به بدن موش های مبتلا به دیابت، عملكرد دقیق و مناسبی داشته اند؛ ولی محققان بر این باورند كه تضمینی برای عملكرد صحیح این سلول ها در بدن انسان وجود ندارد.
یكی از معایب این روش، سركوب سیستم ایمنی برای پذیرش این سلول ها در بدن است كه می تواند برای انسان خطرناك باشد. محققان در تلاش برای بهینه سازی این روش هستند.
این روش در صورت موفقیت می تواند بیمار را از مصرف دارو بی نیاز كند.
دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بوجود می ‏آید. انسولین هورمونی است كه توسط سلول های بتا در لوزالمعده تولید می شود و نقش آن استفاده از قند به عنوان عظیم ترین منبع انرژی بدن است. قند خون بالا به مرور زمان بر تمام ارگان های بدن تاثیر می گذارد و منجر به بیماری های قلبی، سكته مغزی، نارسایی كلیه، نابینایی، ناتوانی جنسی و عفونت های منتهی به نقص عضو می شود.
دیابت هزینه سنگینی را به خانواده ها تحمیل می كند، در بسیاری از كشورها، هزینه تزریق انسولین و نظارت روزانه قند خون، نیمی از درآمد خانواده را صرف می كند، از طرفی نیروی كار مفید خانواده را متوقف می كند.
سازمان جهانی بهداشت و فدراسیون بین المللی دیابت به مناسبت روز جهانی دیابت در سال 2018 آمار قابل تاملی منتشر كرد:
- بیش از 425 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند؛ اكثر این آمار به دیابت نوع 2 اختصاص دارد كه به راحتی با فعالیت بدنی منظم و رژیم غذایی سالم قابل كنترل است.
-از هر دو بیمار مبتلا به دیابت، یك مورد هنوز تشخیص داده نشده است كه به راحتی با تشخیص اولیه و رعایت موارد ساده مربوط به سبك زندگی قابل كنترل است.
-از هر چهار خانواده، كمتر از یك مورد به برنامه های آموزشی كاربردی در زمینه دیابت دسترسی دارند. در حالی كه آموزش های اولیه نقش مهمی در كنترل بیماری، بهبود نتایج و كاهش هزینه ها دارد.
نتایج این مطالعه در نشریه Stem Cell Reports منتشر شده است.
علمی (6)** 9259*2017
۰ نفر