به گزارش ایرنا، گروه طالبان كه همواره خروج نیروهای خارجی را از خاك افغانستان به عنوان شرط مبنایی برای شروع هر مذاكره صلحی اعلام كرده بود، بر اساس پیام های دریافتی از « زلمی خلیل زاد» نماینده ویژه امور خارجه آمریكا در امر صلح افغانستان كه اواخر شهریور ماه امسال به این سمت منصوب شد در ابوظبی گفت و گوهایی با هم انجام دادند ولی آن همه امید ایجاد شده به یكباره مسكوت ماند.
طی یك سال گذشته یكی از عمده دلایلی كه طالبان را برای حضور در روند مذاكرات صلح در افغانستان ترغیب می كرد خروج نیروهای آمریكا از افغانستان بود و با توجه به این قول و وعده آمریكا آنها پشت میز مذاكرات صلح نشستند.
با توجه به آغاز دور جدی مذاكرات صلح افغانستان توسط طالبان و آمریكا و گذشت یك ماهی از نقل قول دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا مبنی بر تصمیم این كشور برای خروج نیمی از 14 هزار سرباز آمریكا مستقر در افغانستان ، حتی یك سرباز غربی هم از افغانستان خارج نشده است.
بعد از بدعهدیهای آمریكا در عدم خروج نیروهای نظامی خود از افغانستان، طالبان سرخورده از وعدههای عملی نشده آمریكا اعلام كرد كه دیگر حاضر نیست با خلیل زاد نماینده ویژه امریكا دیداری داشته باشد.
به دلیل ایجاد اختلافات میان طرفین ، مذاكره صلح كه در چند هفته اخیر از جمله در نشست ابوظبی ، قطر و پاكستان و جده شتاب گرفته بود با دیوار عدم اعتماد برخورده است و در هفته جاری زلمی خلیل زاد بعد از سفر به كابل و دیدار با مقامات ارشد این كشور به پاكستان سفر كرد تا دور بعدی مذاكرات صلح با طالبان را در این كشور ادامه دهد اما طالبان به علت بدعهدیهای آمریكا حاضر ادامه مذاكره نیست.
به گزارش نشریه تریبیون، با این كه خلیل زاد نماینده وزارت امور خارجه آمریكا در امور صلح افغانستان مدت زمان مأموریت خود را در پاكستان چند روز تمدید كرد اما تا امروز هم موفق به دیدار با نمایندگان طالبان نشده است.
مقامات پاكستانی تلاش زیادی كردند كه طالبان را وادار به مذاكره با نماینده آمریكا كنند اما موفق نشدند.
حتی دستگیری «حافظ محب الله» وزیر اوقاف طالبان در زمان حكومت این گروه در افغانستان كه در پیشاور مركز ایالت خیبرپختونخواه بازداشت شد تأثیری در این زمینه نداشت.
به گفته كارشناسان سیاسی، پاكستان نتوانسته نظر طالبان را برای دیدار با زلمی خلیل زاد جلب كند و ادامه مذاكره به بن بست رسیده است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان افغانستان در پیام توییتری خود خبر اعلام آمادگی این گروه برای برگزاری دور بعدی مذاكرات صلح در اسلامآباد را رد كرد.
مجاهد تأكید كرد: طالبان به هیچ وجه با دولت افغانستان مذاكره نخواهد كرد و تعیین تاریخ خروج نیروهای آمریكایی شرط ادامه مذاكرات صلح است.
آمریكا در روند صلح افغانستان قرار بود كه درباره پایان جنگ و خروج نیروهای خارجی با طالبان مذاكره كند اما ظاهراً واشنگتن تنها درباره ادامه حضور نظامی خود در افغانستان با این گروه رایزنی كرده است.
حامد كرزی رئیس جمهوری سابق افغانستان در نشست «رایسینا» در هند تصریح كرد كه دیپلماتهای آمریكایی برای كسب توافق طالبان با موجودیت پایگاهای نظامی در افغانستان با این گروه رایزنی میكند.
این در حالی است كه طالبان بارها در بیانیههای مختلفی تأكید كردند كه حضور نظامیان خارجی تنها عامل جنگ در این كشور است و این گروه زمانی از جنگ دست میكشد كه نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند.
اما این گروه خاطر نشان كرد كه برای پایان حضور نظامیان خارجی در افغانستان و رسیدن به یك مصالحه سیاسی حاضر است تا در قدم اول با آمریكا و پس از آن با دولت افغانستان مذاكره كند.
بنابراین یكی از دلایلی كه احتمالاً روند مذاكرات صلح افغانستان را با بنبست روبرو شده است ؛ اصرار آمریكا به ادامه حضور نظامی در افغانستان است.
كرزی نیز با اشاره به این مسئله گفته بود كه آمریكا به افغانستان نیامده است كه این كشور را ترك كند.
طالبان اخیراً در بیانیه اعلام كرد كه آمریكا پیش از این در نشست ابوظبی توافق كرده بود تا در دور بعدی مذاكرات صلح درباره خروج نظامیان خارجی از افغانستان با این گروه مذاكره كند.
اما آمریكا در حال حاضر با خودداری از مذاكره درباره خروج نظامیان خارجی، شرایط و خواستههای جدیدی را مطرح كرده است.
طالبان همچنین با اشاره به اصرار برخی از كشورها به لزوم آغاز مذاكرات بینالافغانی تأكید كرد كه اعمال فشارهای مستقیم و غیرمستقیم از طریق برخی از كشورها توسط آمریكا به روند مذاكرات صلح آسیب میزند.
این گروه هشدار داده است كه در صورت ادامه این وضعیت طالبان روند مذاكرات صلح با آمریكا را متوقف خواهد كرد.
بر اساس بیانیه طالبان از دلایل اساسی كه روند مذاكرات صلح با این گروه را با بن بست روبرو كرده است خودداری آمریكا از مذاكره درباره خروج نظامیان خارجی از افغانستان و پرداختن به حواشی تازه است.
باید دید پیروزی ظاهری كه دونالد ترامپ می خواهد قبل از خروج قطعی خود از افغانستان داشته باشد، می تواند توسط مذاكره كننده ای مانند خلیل زاد كه خود افغان تبار و از اقوام پشتون است و خاستگاه مشترك با اغلب غالب اعضای گروه طالبان دارد به دست می آید.
آساق**9473**1104**
تهران - ایرنا - روند مذاكرات آمریكا با طالبان كه امید فراوانی را میان مردم افغانستان مبنی بر بازگشت امنیت ایجاد كرده بود بنا به ادعای طالبان بخاطر بدعهدی آمریكا در كلیدی ترین شرط مذاكره یعنی خروج سربازانش از خاك افغانستان به بن بست خورد و طالبان از توقف گفت و گوها سخن گفتند.