تارنمای شبكه اقتصادی بلومبرگ به نقل از دیپلمات ها خبر داد كه بیانیه آغاز به كار سازوكار ویژه اتحادیه اروپا (اس پی وی - SPV -) برای تداوم روابط مالی و تجاری با ایران پس از طرح و تصویب در جلسه امروز(دوشنبه) اعضا اعلام می شود.
بر اساس این گزارش، صبح امروز نمایندگان كشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروكسل پیرامون این بیانیه تبادل نظر خواهند كرد و در صورت توافق 28 كشور، اندكی بعد انتشار خواهد یافت.این سازوكار قرار است تا از شركت های اروپایی طرف تجارت با ایران در برابر تحریم های آمریكایی ناشی از معاملات دلاری محافظت كرده و پرداخت های شركت هایی را كه در چهارچوب معافیت های نفتی آمریكا و یا كالاهای مجاز مانند مواد غذایی و دارو قصد ادامه مراوده با ایران دارند، دریافت كند.
همچنین علی اكبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه در گفت و گو با ایرنا درباره سازوكار ویژه مالی برای ایران كه قرار است از سوی كشورهای اروپایی راه اندازی شود، گفت: امیدواریم قبل از آنكه خیلی دیر شود، بویژه اروپایی ها به آنچه ماه ها قبل قول داده اند، عمل كنند.
به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی خبرگزاری ها، تارنماها و روزنامه های داخلی حاكی از آن است كه رسانه های نزدیك به طیف اصلاح طلب اجرایی شدن سامانه نهادهای واسط مالی (SPV) را، نشان دهنده شكست آمریكا و اقتدار ایران در برقراری تعامل با دنیا دانسته و بر لزوم حفظ مراودات با اروپا تاكید كرده اند.
در مقابل رسانه های منتسب به جریان اصولگرایی معتقدند سازوكار اتحادیه اروپا بیشتر به «برجام 2» شباهت دارد و میتواند به چماق اروپاییها برای اِعمال فشار علیه ایران به بهانههای موشكی و منطقهای تبدیل شود.
رسانه های اصلاح طلب
.............................
**راهاندازی SPV نشاندهنده ضعف آمریكا است
سید حسین نقوی حسینی عضو كمیسیون ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به قول اروپاییها برای راهاندازی سامانه نهادهای واسط مالی (SPV)، اظهار كرد: درباره SPV باید به سه نكته توجه كرد. این كه اروپاییها تاكنون خلف وعده كردهاند، قرار بود اول ژانویه SPV باز شود كه تاكنون این اتفاق رخ نداده است. لذا این آخرین شانس اروپاییها است. اگر این بار هم خلف وعده كنند در ذهن مردم ایران، اروپا در كنار آمریكا به عنوان بد عهد قرار میگیرد. اگر SPV برقرار شود امتیاز مهمی برای ایران خواهد بود و نشان میدهد اروپا از مدار آمریكا خارج شده است.
مسعود گودرزی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به قول اروپاییها برای راهاندازی سامانه نهادهای واسط مالی (SPV)، اظهار كرد: اروپاییها قول دادهاند كه SPV را در آیندهای نزدیك راهاندازی كنند. این یعنی اروپاییها در مسیر همكاری قرار دارند. البته باید دید كه چقدر آنها به وعدهشان عمل میكنند چون نتیجه این اقدام ضعف آمریكا در برجام خواهد بود. راهاندازی SPV نشان دهنده شكست آمریكا و اقتدار ایران در برقراری تعامل با دنیا است.
كارشناس مسائل بینالملل سید علی خرم در گفتوگو با ایسنا با تاكید بر این كه مسلماً آمریكا از اقدام اروپا در اجرایی كردن ساز وكار ویژه مالی با ایران (SPV) عصبانی است گفت: ایران باید پشتكار داشته باشد و هر اندازه كه با اروپا بیشتر كار كند، علاوه بر اس پی وی میتواند امتیازهای دیگری نصیب ایران شود. لذا تلاش خود را به كار میبرد برای اینكه راهكارهای مقابله با آن را پیدا كند. ممكن است سراغ كشتیرانی ایران برود و آن را تحریم كند تا اینكه اصولاً نفتی فروخته نشود كه پول فروش آن در این حساب قرار گیرد.
**گام های ضروری اروپا برای اطمینان بخشی به ایران
روزنامه «دنیای اقتصاد» در تحلیلی نوشت: بهنظر میرسد كه در آستانه برگزاری نشست ضدایرانی ورشو به میزبانی آمریكا و لهستان احساس فزایندهای در تهران درحال شكلگیری است كه اروپا نمیتواند منافع اساسی ایران در برجام را تامین كند و بروكسل در نهایت به تلاشهای واشنگتن برای اعمال فشار حداكثری علیه تهران خواهد پیوست. از این رو اتحادیهاروپا بهتر است برای حفظ اتحاد خود و اطمینان بخشیدن به ایران اقداماتی انجام دهد كه میتوان به لزوم عدم حضور وزرای خارجه اروپایی در این نشست، اتخاذ رویكرد هماهنگ میان دیپلماتهای اروپایی در ورشو و حمایت از برجام و مكانیزم ویژه مالی (SPV ) اشاره كرد.
**چرخش اروپا
تارنمای فرارو در یادداشتی درباره اقدامات اتحادیه اروپا برای جبران خسارتهای اقتصادی خروج آمریكا از توافق هستهای نوشت: كم كاری اروپا در تامین منافع اقتصادی ایران از برجام در اطمینان آنها از عدم خروج ایران از این توافق ریشه دارد. با گذشت چند ماه از بازگشت تحریمهای آمریكا، انگیزه و عزم اروپاییها برای مقابله با تحریمها ظاهرا كمتر شده است.
اتحادیه اروپا از هراس فروپاشی برجام، چند دقیقه پس از اعلام خروج یكجانبه آمریكا از توافق هستهای در ماه می، قویا از این توافق حمایت كرد. اروپاییها برای نجات برجام، چندین بار بر تضمین منافع اقتصادی ایران از این توافق تاكید كردند. اما در ماههای بعدی این تایید كمرنگ شد و نهایتا به تهدید تبدیل شد. آنها در حال حاضر، به خاطر برنامه موشكی، اعمال تحریم علیه ایران را بررسی میكنند. دیپلماتهای اروپایی به رویترز گفتهاند كه این تحریمها ممكن است شامل توقیف دارایی و ممنوعیت سفر اعضای سپاه پاسداران و افراد درگیر در برنامه موشكی شود.
**لزوم تلاش های داخلی برای حفظ مراودات با اروپا
SPV' آخرین تلاش اروپا' عنوان یادداشی در روزنامه اعتماد است كه در بخشی از آن می خوانیم: با وجود آنكه مقامات اتحادیه اروپایی خصوصا خانم موگرینی تلاش بسیار كردند كه راهحلی برای مبادلات مالی اروپا با ایران بیابند، اتهامات دیپلماتیك همزمان با برخی شعارهای تحریكآمیز از تریبونهای گوناگون در ایران مشكلات پیچیدهتری فراهم كرد به طوری كه در عمل هیچ كشوری حاضر نشد، اداره صندوق مذكور یا SPV را بر عهده بگیرد. بهایی كه ایران در مقابل صادرات خود از خریداران اروپایی دریافت میكند(كه عملا یعنی بهای نفت صادراتی ایران به اروپاست) در این صندوق جمع میشود. انگار كه خریدار با این صندوق معامله كرده باشد. به عبارت دیگر شاید به جای آنكه همواره در تلاشی محكوم به شكست بكوشیم جهان را با امیال خود تطبیق دهیم شاید بهتر باشد به تطبیق دادن خود با جهان بیندیشیم.
**(SPV) تابع نظر آمریكا است
رحمان قهرمانپور تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به اختلافات برجامی اروپا و امریكا گفت: اتحادیه اروپا برای باقی ماندن ایران در برجام راهاندازی سازوكار ویژه مالی (SPV) را پیشنهاد داده و ایران هم متقابلا پایبند به توافق هستهای مانده است. با این وجود، اروپا درخصوص مسائل دیگری از جمله مسئله موشكی، با ایران اختلاف نظر دارد. اروپاییها میگویند درخصوص توان موشكی ایران دغدغه دارند اما برخلاف امریكا میگویند راهكار حل این مسئله خروج از برجام و انجام مذاكره مجدد برای دستیابی به توافق جامعتر نیست بلكه راهكار آن، انجام یك گفتوگوی جدید جداگانه برای رسیدن به توافق مجزا درخصوص مسئله موشكی است. اگر قرار باشد اروپا میان ایران و آمریكا، مخیر به انتخاب باشد، قطعا ایالات متحده را انتخاب میكند، هیچ كشوری نباید فكر كند كه میتواند شكافی طولانیمدت میان امریكا و اروپا ایجاد كند.
رسانه های اصولگرا
..........................
**هشدار كاخ سفید به اروپا درباره SPV
به گزارش فارس، در حالی كه گمانهزنیها درباره احتمال آغاز به كار ساز و كار ویژه مالی اتحادیه اروپا با ایران موسوم به SPV ادامه دارد، خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در گزارش امروز دوشنبه خود از هشدار واشنگتن به اروپاییها درباره این ساز و كار خبر داده است. كاخ سفید در حال هشدار دادن به اروپاییها است و به آنها گفته كه اگر آنها برای دور زدن تحریمهای آمریكا علیه ایران تلاش كنند، مشمول تنبیهها و مجازاتهای شدید (آمریكا) قرار خواهند گرفت.
**SPV ؛ راهگشا یا مشكل آفرین؟
مشرق نیوز در گزارشی اختصاصی با تیتر «ابزار ویژه مالی: تنفس مصنوعی یا اُتانازی برجام» نوشت: سازوكار اتحادیه اروپا برای دور زدن تحریمهای آمریكا بیشتر به «برجام 2» شباهت دارد و میتواند به چماق اروپاییها برای اِعمال فشار علیه ایران به بهانههای موشكی و منطقهای تبدیل شود. آیا در صورت راهاندازی این سازوكار و به فرض موفقیتآمیز بودن آن، اتحادیه اروپا چماقی قدرتمند برای وادار كردن ایران به تن دادن به خواستههایش در اختیار نخواهد داشت؟ آیا كشورهایی مانند فرانسه و آلمان كه مسئولیت مستقیم زیرساخت ابزار ویژه مالی را دارند، به بهانههای موشكی-منطقهای اقدام به ایجاد اختلال در این سازوكار نخواهند كرد؟ آیا اتحادیه اروپا كه فریب عملیات پرچم دروغین یك سازمان تروریستی را خورده و بر همین اساس، ایران را تحریم میكند، از ابزار ویژه مالی برای تحریم تهران در آینده استفاده نمیكند؟
به گزارش تارنمای مشرق، سید یاسر جبرائیلی فعال رسانه چند پرسش و پاسخ مهم درباره SPV در كانال تلگرامی خود نوشت: آیا با راه اندازی SPV كشورهای اروپایی قادر خواهند بود اقلام تحت تحریم آمریكا را به ایران بفروشند؟آیا پس از راهاندازی SPV شركتهای اروپایی خارج شده از ایران به دلیل تحریم، بازخواهند گشت؟ خیر.پس با SPV قرار است دقیقاً چه اتفاقی بیفتد؟ تنها اتفاق جدیدی كه با SPV خواهد افتاد، انتقال پول نفت ما از آسیا به اروپا برای خریدهایی است كه تاكنون با داراییهای ما در اروپا انجام میشد.
روزنامه فرهیختگان با انتشار مطلبی در صفحه نخست خود با تیتر «این انتظارات اگر محقق نشوند، SPV مفت نمیارزد!» می نویسد: بهنظر میرسد SPV درصورت فعالیت، واجد چند ویژگی نگرانكننده هم باشد؛ نخست اینكه صرفا به فروش غذا و دارو اختصاص مییابد، دوم اینكه اگر شامل دیگر اقلام هم بشود، كالاهای تحت تحریم ایالات متحده كه بعضا هیچ ربطی هم به صنایع نظامی یا هستهای ایران ندارد را در بر نگیرد، سوم اینكه با عذرهایی مانند «شركتهای خصوصی از همكاری عاجزند» همراه شده و مثمرثمر نباشد و چند مورد دیگر. از این رو ممكن است كه انتظارات ایران از این كانال مالی با آنچه كه ممكن است در واقعیت محقق شود، متفاوت باشد و علنا SPV برای ایران سودی نداشته باشد و نقش حداكثری آن به نشان دادن یك ژست فعال برای جلوگیری از خروج ایران از برجام محدود شود.
**اروپا علیه ایران
روزنامه جوان در یادداشتی از تلاش های ضدبرجامی اروپایی ها می نویسد: در شرایطی كه باید پیرامون تعلل خود در ارائه راهكارهای انتفاع اقتصادی ایران از برجام، در مقام «پاسخگو» و «بدهكار» ظاهر شوند، هر روز اتهام جدیدی را علیه كشورمان مطرح میكنند؛ یك روز به دروغ از نقض حقوق بشر در ایران میگویند و روز دیگر ایران را متهم به اقدام تروریستی در خاك اروپا میكنند؛ حالا نیز با هدف مخدوش كردن امنیت مردم ایران، بحث تحدید اقتدار موشكی كشورمان را پیش كشیدهاند و در این راه، حربه تحریم را عَلم كردهاند.
خبرگزاری تسنیم در گزارشی نوشت: رسانههای غربی از قصد اتحادیه اروپا برای صدور بیانیهای علیه برنامه موشكی ایران و سیاستهای منطقهای تهران خبر میدهند.اروپاییها در شرایطی بهدنبال تصویب این قطعنامه هستند كه 9 ماه از خروج آمریكا از برجام گذشته است. اروپاییها پس از خروج دولت ترامپ از برجام وعده دادند كه در اسرع وقت و تا پیش از موعد 13 آبانماه سازوكار ویژه مالی را بهطور كامل بهراه بیندازند، با این حال این وعده قرار است با تأخیری 3ماهه بهتازگی آغاز به كار كند.
**وابستگی اروپا به آمریكا
حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با «الف» درخصوص سازوكار ویژه مالی اروپا با ایران اظهار كرد: موضوع جمهوریاسلامی ایران در برجام و همچنین SPV نقطه ضعف اروپاییها در قبال آمریكا را نشان داد.اروپاییها با اقدامات خود نشان دادند كه به آمریكا وابسته هستند و خودشان نیز به این موضوع اذعان كردند، آمریكا نیز در حوزه امنیتی، هستهای و اقتصادی چتر هژمونیك بر سر اروپا باز كرده و نشانگر این است كه اروپا منتظر اقدام و نظر آمریكا نیز در این خصوص بوده است و ما نباید با راهاندازی این موضوع منتظر گشایش اقتصادی یا تحول شگرف باشیم چراكه نباید نفوذ آمریكا در این خصوص را نادیده گرفت.
*گروه نشریات خبری
پژوهشم**9344**1732
تهران-ایرنا- بررسی امروز رسانه های داخلی نشان می دهد كه برخی اجرایی شدن(SPV) را، نشان دهنده شكست آمریكا و اقتدار ایران در برقراری تعامل با دنیا دانسته و برخی از دیگر آن را وسیله ی اِعمال فشار علیه ایران عنوان كرده اند.