۹ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۱۵
کد خبر: 83187875
T T
۰ نفر

رستني هاي سودآور، تشنه سرمايه گذاري

۹ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۱۵
کد خبر: 83187875
رستني هاي سودآور، تشنه سرمايه گذاري

اصفهان- ايرنا- توسعه كشت گياهان دارويي اين طلاي سبز با توجه به چالش كم آبي در كشور نيازمند برنامه ريزي و سرمايه گذاري است كه تاكنون از اين ظرفيت كم نظير استفاده مطلوبي نشده است.

به گزارش ايرنا، ايران به دليل برخورداري از اقليمي كم نظير، از ديرباز تاكنون رويشگاه رستني هاي شفابخش و خوش رايحه بوده است كه نهادهاي مربوط براي شكوفايي اين ظرفيت برنامه مدوني نداشته است.
بررسي هاي علمي نشان مي دهد كه نزديك به هشت هزار گونه گياهي در كشور شناسايي شده است كه از اين تعداد بيش از 2 هزار و 400 گونه داراي خواص دارويي، عطري، ادويه اي، آرايشي و بهداشتي است.
ايران به عنوان يكي از 10 خاستگاه مهم گونه گياهي در جهان مطرح است و 167 گونه از خانواده گياهان آوندي شامل يكهزار و 215 جنس، حدود هشت هزار گونه، زيرگونه، واريته و يا دورگه در كشور وجود دارد كه در مقايسه با ساير كشورها از نظر تعداد گونه هاي گياهي در رتبه هشتم، از لحاظ گونه هاي انحصاري در رتبه پانزدهم و از نظر تنوع گونه ها در خاورميانه بي نظير است.
آمار مصرف گياهان دارويي در دنيا نشان مي دهد كه 80 درصد از 6ميليارد نفر جمعيت دنيا از داروهاي گياهي استفاده مي كنند.
بيش از 500 نوع داروي سنتي (گياه دارويي) تاكنون در كشور به ثبت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي رسيده است.
نزديك به سه درصد مردم ايران براساس آمار وزارت بهداشت، از داروهاي گياهي و 97درصد از داروهاي شيميايي استفاده مي‌كنند. برايند آمارها حاكي از آن است نزديك به 150 نوع داروي گياهي و 4 هزار و 200 نوع داروي شيميايي در بازار ايران موجود است.
به گفته مسوولان، 400 ميليون دلار گياهان دارويي از كشور به خارج صادر مي شود كه 80 درصد آن زعفران است، از اين رو به عقيده كارشناسان اقتصادي افزايش كشت و توليد گياهان دارويي كمك خوبي براي توسعه صادرات غيرنفتي است، بر اساس اعلام مسئولان، صادرات اينگونه محصولات تنها در سال 94 حدود 100 ميليون دلار ارز آوري داشته است.
به اعتقاد صاحبنظران امر، گياهان دارويي به دليل آستانه تحمل بالا در برابر تنش هاي محيطي و نياز كم به منابع آبي، براي كشت در شرايط سخت اقليمي مناسب هستند.
بنا به اظهار كارشناسان، كاهش منابع آبي در سال هاي اخير كشاورزي را به سمت استفاده از گياهان كم آب بر و داراي ارزش افزوده سوق داده است.
بر اساس پيش بيني كارشناسان، هدايت ثروت به سمت بازار روبه رشد گياهان دارويي مي تواند تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي را به دنبال داشته باشد.
به عقيده آنان توسعه سرمايه‌گذاري در صنعت نوپاي گياهان دارويي در تحقق اشتغال و افزايش صادرات غير نفتي تاثير بسزايي خواهد داشت.
راه اندازي تعاوني هاي توليد گياهان دارويي و واحدهاي فرآوري و بسته بندي و تغيير الگوي كشت در راستاي بهينه سازي مصرف آب كشاورزي نيز ازسوي كارشناسان به عنوان نتايج پنهان سرمايه گذاري در اين بخش قلمداد شده است.
به گفته مسوولان، سطح زير كشت فعلي گياهان دارويي و اسانس دار با احتساب محصولاتي مانند زعفران، زرشك و عناب حدود 180هزار هكتار است كه اين مقدار براساس سند ملي گياهان دارويي و طب سنتي مصوب سال 1392، تا پايان برنامه ششم بايد به 360 هزار و تا سال 1404 بايد به 500 هزار هكتار برسد.
كسب سه درصد سهم توليد علم در حوزه گياهان دارويي و فرآورده هاي گياهي در عرصه جهاني، كسب يك درصد سهم ثبت اختراع جهاني و كاهش برداشت رسمي و غيررسمي از عرصه هاي طبيعي از ديگر تكاليف اين سند است كه دستگاه ها و وزارتخانه هاي مربوطه بايد آن را محقق كنند.

**كشت 190 هزار هكتار گياه دارويي در كشور
مجري طرح گياهان دارويي وزارت جهاد كشاورزي در گفت و گو با ايرنا، اظهارداشت: 190 هزار هكتار گياهان دارويي در كشور كشت مي شود كه انتظار مي رود تا پايان امسال به 220 هزار هكتار افزايش يابد.
حسين زينلي افزود: يك و نيم ميليارد دلار ارزش اقتصادي گياهان دارويي كشور است كه 450 ميليون دلار از محل صادرات و مابقي از استفاده در كارخانجات دارويي و غذايي حاصل مي شود.
وي تصريح كرد: با توجه به خشكسالي و ساير مسايل پيش رو، ارزش اقتصادي گياهان دارويي افزايش يافته و تسهيلات مطلوبي در اين خصوص تصويب شده است.
وي با بيان اينكه سال گذشته هفت هزار ميليارد ريال رديف اعتباري در اين بخش به استان ها اختصاص يافت ، تصريح كرد: بانك كشاورزي و پست بانك مرجع پرداخت اين وام ها هستند كه به دليل مشكلات عدم پرداخت وثيقه يا ضمانت هاي بانكي، برهي متقاضيان موفق به استفاده از اين امكان نشده اند.
زينلي اضافه كرد: امسال تسهيلات مناسبي براي كارخانجات فرآوري، اسانس گيري و داروسازي تدوين خواهد شد.

**ارزش 300 ميليون دلاري صادرات گياهان دارويي
مجري طرح ملي گياهان دارويي وزارت جهاد كشاورزي در ادامه از راه اندازي سامانه جامع گياهان دارويي به منظور توسعه توليد و صادرات اين گياهان خبر داد و افزود: هشت ماهه امسال ( منتهي به آبان) ارزش صادرات گياهان دارويي به 300 ميليون دلار رسيد.
زينلي با بيان اينكه در صورت تخصيص اعتبارات، صادر كننده نخست در خاورميانه خواهيم شد، افزود: ايران در اين بخش توانمندي خوبي براي افزايش توليد دارد و براي اجرايي شدن اين قابليت،نيازمند تهيه برنامه راهبردي و عملياتي است و تدوين و نظارت بر حسن اجراي اين برنامه، نياز به اعتبارات دارد، اما تاكنون تخصيص نيافته است.
وي اضافه كرد: اختصاص اعتبارات و بودجه مناسب براي گياهان دارويي اين امكان را فراهم مي سازد در مدت 2 سال آينده بتوان به صادر كننده نخست خاورميانه تبديل شويم .
وي ادامه داد: بر اساس بررسي هاي به عمل آمده و بر مبناي توليدات كشاورزي مناطق مختلف كشور، قطب بندي شده و هر استان به طور مشخص محصول اختصاصي منطقه خود از جمله گل محمدي فقط در كاشان، فارس و كرمان را توليد كند.
زينلي اضافه كرد: براساس اين برنامه در هر استاني يك زنجيره ارزش (توليد، فرآوري، تحقيقات دانشگاهي) ايجاد مي شود و در واقع هر استان تمام زنجيره ارزش آن گياه دارويي خاص را تامين خواهد كرد.
به گفته مجري طرح ملي گياهان دارويي، برآوردها نشان مي دهد 85 درصد گياهان دارويي كه در كشور مصرف مي شود، قابليت كشت، توليد و توسعه را در داخل دارد و بر اين مبنا برنامه ريزي شده كه سال آينده 75 درصد از اين ميزان را از طريق توليد داخلي كشور تامين شود.

** ممنوعيت واردات گياهان دارويي از سال آينده
اين مقام مسئول در وزارت جهاد كشاورزي در ادامه، گياهان دارويي را مصداق بارز پدافند غير عامل در كشور دانست و گفت: براساس برنامه تقويت توليد داخلي، از سال آينده در زمينه واردات گياهان دارويي (مواد اوليه يا فرآوري شده) سخت گيري جدي خواهد شد، مگر اينكه توليد آن محصول گياه دارويي در داخل كشور وجود نداشته باشد و اين موضوع به كارخانه هاي دارويي و واحدهاي صنعتي بزرگ فرآوري محصولات كشاورزي و گياهان دارويي، اعلام شده تا برنامه «كشاورزي مبتني بر قرارداد» را عملياتي سازند.
وي اضافه كرد: سياست وزارت جهاد كشاورزي در حوزه توليد گياهان دارويي، در مرحله نخست تامين نياز داخلي و سپس چشم انداز صادراتي آنهاست كه از اين رو فرايند توليد و فرآوري بايد اصلاح شود.
زينلي بيان كرد: محصولاتي كه نياز آبي بالايي دارد، در داخل كشور توليد نمي شود، يا گياهاني كه در اثر حوادث غير مترقبه يا مخاطرات جوي دچار مشكل شوند، عملياتي نخواهد شد.

** قيمت گياهان دارويي در حد متعادل بين المللي
مجري طرح ملي گياهان دارويي وزارت جهاد كشاورزي در ادامه با بيان اينكه قيمت داخلي گياهان دارويي بايد در حد متعادل بين المللي و يا كمتر از قيمت آن باشد، افزود: چنانچه كاهش توليد يا هرگونه مباحثي ديگر باعث افزايش قيمت داخلي شود، موجب فشار بر مصرف كننده و يا سرمايه گذار واحدهاي صنعتي و در نهايت موجب افزايش قيمت شود، اجازه واردات داده خواهد شد.
مجري طرح ملي گياهان دارويي تعداد گونه هايي كه به كشور وارد مي شود (مثل هل، دارچين و زنجبيل) را حدود 30 گونه اعلام كرد و گفت: از هشت هزار گونه گياهي شناخته شده، يكهزار و 728 گونه گياهي بومي ايران كه از اين تعداد 40 تا 50 گياه دارويي پر مصرف در داخل كشور وجود دارد و 220 گونه گياهي در عطاري ها و طب سنتي استفاده مي شود.
به گفته وي 190 گونه نيز در داخل كشور و مراتع طبيعي به صورت وحشي توليد مي شود كه توليد برخي از اين نوع گياهان كه فاقد مزيت نسبي است، به شكل گلخانه اي موافقت مي شود.

** حمايت ويژه از كشت گياهان دارويي بومي ايران
زينلي در ادامه برندسازي و برنامه ريزي براي سودآوري و ارز آوري بيشتر گياهان دارويي بومي ايران را بخش ديگري از اين برنامه دانست و افزود: بازار خارجي براي فروش محصول آماده شده و از كشت برخي محصولات مثل ثعلب، قارچ ترافل، كتيرا و آويشن شيرازي در مراتع و مزرعه حمايت مي كنيم.
به گفته اين مقام مسئول ،يك ميليون نشا آويشن شيرازي در سال زراعي جاري براي نخستين بار در كشور تهيه و توزيع شده و با توجه به اينكه برخي گونه ها مانند آويشن شيرازي در مراتع تهديد مي شود، بدين ترتيب بتوان گياهان خود رو و وحشي را هم به زراعي تبديل كرد.
زينلي، تقويت بخش كشاورزي از طريق ترويج كاشت محصولات با نياز آبي پايين و ميزان توليد بالا و مزيت نسبي بالا را بخش ديگري از اين برنامه عنوان كرد و گفت: زيره سياه گياه بومي ايران است و دنيا نيز پذيرش آن را دارد و از طرفي نياز آبي كم و توليد بالايي دارد و در عرض سه ماه در هر هكتار درآمدي حدود 200 ميليون تومان دارد.
به گفته مجري طرح ياد شده، از گياهان دارويي بومي كشور، علاوه بر زعفران يا آويشن شيرازي و زيره سياه، مي توان به موسير، گل گاوزبان، زيره سبز و حنا اشاره كرد كه طي برنامه اي براي توسعه سطح زير كشت تلاش مي شود و زير ساخت آن نيز آماده شده است.
مجري طرح ملي گياهان دارويي ضمن ياداوري سير صعودي صادرات گياهان دارويي در سال هاي گذشته، افزود: صادرات زعفران در هشت ماهه 97 ( پايان آبان) به 252 ميليون دلار رسيد، همچنين صادرات گشنيز، گل محمدي و انواع صمغ سبب شد، تا اين برنامه با جديت بيشتري پيگيري شود.
زينلي با اشاره به ساماندهي حوزه توليد و فروش گياهان دارويي گفت: سامانه توليد، توسعه و صادرات و واردات گياهان دارويي بزودي راه اندازي و رونمايي خواهد شد تا بتوان فرايند توليد و توزيع از مزرعه تا سفره را رصد كرد.
مجري طرح ملي گياهان دارويي يكي از مهمترين برنامه هاي وزارت جهاد كشاورزي در اين بخش را تشكيل كميته تجارت دانست و گفت: اين كميته با محوريت بخش خصوصي و با حضور بازرگان ها تشكيل مي شود و در جلسات آن، اهداف و رسالت اصلي دفتر گياهان دارويي براي آنها تشريح مي شود.

**بازار فروش؛ گام نخست رونق گياهان دارويي
مجري طرح گياهان دارويي وزارت جهاد كشاورزي ادامه داد: توانايي افزايش سطح زير كشت گياهان دارويي در كشور وجود دارد اما لازم است امكان بهره برداري مناسب آن را نيز فراهم آوريم چرا كه بايد بدانيم گياهي را كه توليد كرديم، مي توانيم در بازار داخل بفروشيم يا آن را صادر كنيم.
زينلي افزود: ابتدا بايد بازارهاي داخلي و خارجي گياهان دارويي را توسعه داده و بعد مسير افزايش كشت را ادامه دهيم.

** ضرورت توجه به مصارف گياهان دارويي
معاون پژوهشي موسسه تحقيقات جنگل ها و مراتع در گفت و گو با ايرنا به سطح زير كشت پانصد هكتاري گياهان دارويي در چشم انداز 1404 اشاره و بيان كرد: يكي از مهمترين راهكارها براي دستيابي به اين هدف مهم ، بازنگري اساسي در سياست ها، حمايت ها و برنامه هاي موجود است.
فاطمه سفيدكن افزود: اگر توليدكننده نتواند محصول خود را با قيمت مناسب به فروش برساند يا بازار بعدي اين محصولات مشخص نباشد، گياه يا روي دست كشاورز مي ماند يا بايد آن را با قيمت پايين بفروش برساند كه در هر 2 حالت به احتمال فراوان، سال بعد اقدام به كاشت گياهان دارويي نمي كند.
وي تقويت و تكميل زنجيره كاشت، داشت، برداشت و فرآوري گياهان دارويي را راهكار مناسب براي برون رفت از اين وضعيت اعلام كرد و گفت: هرچند اين كار خيلي سخت و زمان بر است اما بايد اين موضوع در جامعه نهادينه شود.
معاون پژوهشي موسسه تحقيقات جنگل ها و مراتع افزود: دست اندركاران بايد با برطرف كردن كاستي ها و چالش ها ، تمام اين زنجيره را به درستي به هم وصل كنند.
وي بيان داشت: ساماندهي گياهان دارويي با يك وزارتخانه يا يك دستگاه اجرايي امكان پذير نمي باشد و بايد دستگاه هاي مختلف در اين زمينه فعال تر وارد عرصه شوند.
وي با بيان اينكه كاشت گياه بايد براساس نياز بازارهاي داخلي و بين المللي انجام گيرد، افزود: افزايش سطح كشت بدون در نظر گرفتن تمام مصارف اين گياه مي تواند مشكلات متعددي براي توليد كنندگان به وجود آورد.

**حمايت از توليدكنندگان گياهان دارويي
عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي به ايرنا گفت: بر اساس مصوبه مجلس شوراي اسلامي 1.5 ميليارد دلار از محل صندوق توسعه ملي براي ايجاد اشتغال به روستاها اختصاص يافته كه روستاييان مي توانند از اين فرصت براي توسعه و ترويج كشت گياهان دارويي استفاده كنند.
رمضانعلي سبحاني فر، افزود: 110 هزار ميليارد ريال تسهيلات با كارمزد شش درصد براي حمايت از صنايع تبديلي و جلوگيري از خام فروشي محصولات كشاورزي تخصيص يافته است.
به گفته وي دولت با توجه به ظرفيت و عرصه هاي مناسب كشت گياهان دارويي برنامه اي در دست اجرا دارد كه بر اساس آن كشور را به 9 قطب گياهان دارويي تقسيم خواهد شد.
وي افزود: در اين برنامه ظرفيت هاي محلي هر يك از پهنه هاي جغرافيايي كشور كه در زمينه توليد و كشت گياهان دارويي فعاليت دارند شناسايي شده و دولت با انجام اقداماتي از جمله خريد تضميني محصولات كمك ويژه اي به فعالان اين عرصه خواهد كرد.
عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي به ضرورت پيوند فناوري با صنعت كشت گياهان دارويي اشاره و بيان كرد: در كنار كشت و توسعه صنايع اين محصولات، بايد به توسعه رشته هاي دانشگاهي در اين زمينه نيز اهتمام بيشتري ورزيد تا بتوان در مسير اقتصاد هدفمند و رو به رشد گام برداشت.

**تعداد اندك واحدهاي فرآوري و بسته بندي گياه دارويي
رييس مركز جنگل هاي خارج از شمال سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري در گفت وگو با ايرنا، اظهارداشت: اكنون بيش از 300 واحد فرآوري و بسته بندي گياه دارويي در كشور وجود دارد كه اين رقم به دليل وسعت مراتع كشور و همچنين رويش هزار گونه گياهي قابل توجه نيست.
فريبرز غيبي گفت: براي افزايش اشتغال و توسعه اقتصادي در اين بخش بايد بيش از 700 واحد فرآوري و بسته بندي در نقاط مختلف كشور ايجاد شود و توجه به برند سازي محصولات ايراني گام مهم براي صادرات گياهان دارويي است.
وي خاطرنشان كرد: خام فروشي گونه هاي گياهي با خواص درماني يكي از چالش هاي اساسي در كشت و رويش اين گياهان است و از فعالان اقتصادي و بخش خصوصي مي خواهيم با در نظر گفتن توجيه اقتصادي، براي سرمايه گذاري در اين بخش ورود كنند.
غيبي ادامه داد: كشت گياهان دارويي از سال 96 تاكنون در بيش از 100 هزار هكتار از عرصه هاي طبيعي كشور انجام شد و تا پايان سالجاري توسعه كشت در بيش از 30 هزار هكتار ديگر برنامه ريزي شده است.
رييس مركز جنگل هاي خارج از شمال سازمان جنگلها، مراتع و آبخيز داري گفت: بايد جوامع محلي را به اقتصادي بودن كشت گياهان دارويي در عرصه هاي طبيعي كشور آگاه كرد و با اين راهبرد مي توان گامي مهم و موثر براي مهاجرت از مناطق روستايي برداشت.

**بهبود فرآوري گياهان دارويي با ابلاغ سند جامع راهبردي
به گفته مديركل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها و آبخيزداري با ابلاغ سند راهبردي گياهان دارويي بايد بهره برداري صحيح و اصولي از محصولات بر اساس قراردادهاي تيپ بهره برداري انجام شود.
ترحم بهزاد در گفت و گو با ايرنا افزود: امسال با پيگيري هاي انجام شده با توجه به جايگاه مهم گياهان دارويي براي رسيدن به انسجام و به دور از موازي كاري ها، تمامي امور مربوط به گياهان دارويي از دفتر مراتع پيگيري خواهد شد.
وي با اشاره به بند «ژ» قانون برنامه ششم توسعه اضافه كرد: اين برنامه سازمان جنگل ها را مكلف به احياي رويشگاه هاي مرتعي و توسعه فراوري گياهان دارويي به ميزان 9 ميليون و 600 هزار هكتار كرده است.
بهزاد ادامه داد: علاوه بر اين بايد به ميزان حداقل 100 هزار هكتار توسعه سطح زير كشت گياهان دارويي داشته باشيم به نحوي كه تا پايان اين برنامه به 250 هزار هكتار برسيم.
وي با بيان اينكه توسعه و ساماندهي 40 گونه گياهي در راس توجه ما قرار دارد يادآور شد: بر اساس قراردادهاي جديدي كه براي توسعه گياهان دارويي در كشور داريم به 80 گونه ارتقا خواهد يافت.
به گفته مسوولان بهره برداري پايدار از گياهان دارويي از جمله مهمترين زمينه هاي فعاليت تعاوني ها در بخش منابع طبيعي است، اكنون هزار و 361 تعاوني مرتبط در كشور فعال است كه هر كدام در سطح هاي مختلف كار توسعه و بهره برداري از گياهان دارويي را انجام مي دهند.

** ضرورت اقتصادي كردن كاشت، داشت و برداشت گياهان دارويي
يك مدرس گياه شناسي در اين خصوص به ايرنا گفت: كاشت، داشت و برداشت گياهان دارويي نيازمند اقتصادي شدن است چرا كه در شرايط فعلي، مسائل اقتصادي و اجتماعي، اجازه نمي دهد كه كشاورزان به دنبال افزايش كاشت گياهان دارويي باشند.
ولي اله مظفريان افزود: محصولات استراتژيك كشاورزي از جمله برنج به صورت تضميني خريداري مي شود كه اين موضوع در مورد گياهان دارويي، صدق نمي كند و اگر كشاورز اين محصول را توليد كند و نتواند به قيمت مناسب بفروشد، به احتمال زياد، سال بعد اقدام به اين كار نخواهد كرد.
وي بيان كرد : كشت گياهان دارويي بدون در نظر گرفتن نياز بازار داخلي و خارجي و به صورت غير علمي انجام مي شود و اين موضوع بر مشكلات حوزه گياهان دارويي مي افزايد.

**اصفهان، گنجينه غني و متنوع از گياهان دارويي
استان اصفهان 10 ميليون و 700 هزار هكتار مساحت دارد كه 6 ميليون و 300 هزار هكتار از آن را مراتع تشكيل مي دهد.
دو هزار گونه ‌گياهي در رويشگاه‌هاي استان اصفهان مي‌رويد كه 400 گونه آن ارزش دارويي و صنعتي دارد. يك ميليون و 900 هزار هكتار از مراتع استان ظرفيت توليد كتيرا از گَون زارها را دارد. ارزش كتيراي برداشت شده از گَون زارهاي اين استان در سال جاري به 200 ميليارد ريال رسيد، از 2 هزار گونه گياه دارويي در كشور 400 گونه در اصفهان مي رويد.
استان اصفهان داراي 3 ميليون و 600 هزار هكتار مرتع و با 160 گونه گياه دارويي متنوع ترين گياهان دارويي در كشور را دارد. حدود 2 هزار و 700 تن گياه دارويي از مراتع اين استان برداشت مي شود و اصفهان به لحاظ تنوع اقليمي، بيشترين توليد گياهان دارويي را در كشور دارد.
انواع كتيرا ، برگ كرفس كوهي ، آنغوزه موسير ، آويشن ، زيره سياه ، تره كوهي و سماق از عمده ترين 45 گونه گياه دارويي مراتع استان اصفهان است كه همه ساله از اوايل ارديبهشت تا اواخر مهر در شهرستانهاي فريدن ، فريدونشهر ، خوانسار ، سميرم ، خور و بيابانك و اصفهان برداشت مي شود.
از مهم‌ترين گياهان دارويي كشت شده در استان مي‌ توان به موسير، آلوئه‌ ورا، نعناع فلفلي، بابونه، كاسني، گل گاوزبان، بادرنجبويه، زيره سبز و سياه، اسطخودوس، كرفس و ساير محصولات اشاره داشت، مهمترين گياهان دارويي استان اصفهان گل محمدي و زعفران است.
در سال 1396 مركز رشد فناوري گياهان دارويي دانشگاه آزاد اسلامي واحد اصفهان (خوراسگان) در پنجمين نمايشگاه نوآوري و فناوري 'ربع رشيدي' تبريز، موفق به كسب عنوان 'فناور برتر' گروه تخصصي گياهان دارويي و طب سنتي شد.
اين مركز داراي 9 هسته فناور و 6 شركت دانش‌ بنيان است كه در زمينه گياهان دارويي و محصولات گياهي همچون دمنوش، پماد، توليد غذاهاي رژيمي، توليد شيرينجات فراسودمند و توليد كيت‌ هاي استخراج از گياهان دارويي فعاليت مي كند.

** بايد به سمت كشت محصولات كم آب بر حركت كنيم
دانشيار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشكده كشاورزي دانشگاه صنعتي اصفهان، در گفت و گو با ايرنا اظهارداشت: معتقدم در كشوري همچون ايران كه بارندگي يك چهارم دنيا و تبخير آب حدود سه برابر متوسط جهاني است برنامه ريزي هاي توليدي كه مبتني بر مصرف آب است بايد با عنايت به اين مساله باشد.
پرويز احسان زاده افزود: اگر اصرار به كار كشاورزي و توليد گياهان با توجه به شرايط فلات مركزي داريم بايد به سمت گياهاني كه مصرف حداقلي آب و ارزش افزوده بالايي دارند پيش برويم.
وي ادامه داد: در بحث توليدات گياهي كشور ما مانند بسياري از ديگر كشورهاي خاورميانه مبتني بر خرده پايي بوده كه اين موضوع مشكلاتي را به وجود آورده است.
احسان زاده با بيان اينكه دانشگاه نقش خود را در اين زمينه ايفا كرد، گفت: متاسفانه سازماندهي و برنامه ريزي مناسب و دراز مدت در اين راستا نداشتيم و شايد به همين دليل با مشكلاتي روبه رو شده ايم از اين رو ضمن در نظر گرفتن برنامه بايد توليدات پهنه بندي شود به صورتي كه سواحل شمالي برنج و منطقه مركزي به كشت گياهان دارويي اختصاص داده شود.

**صادرات گياهان دارويي اصفهان، افزون بر 2 هزار تن
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري اصفهان در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه هشت هزار گونه انواع گياه و 300 گونه گياهي دارويي، صنعتي و خوراكي در استان وجود دارد، افزود: افزون بر 300 هزار نفر در 800 هزار هكتار از طرح هاي عملياتي مرتبط با اين بخش به طور مستقيم در زمينه گياهان دارويي حاصل از مراتع، مانند كتيرا، آنغوزه، كرفس كوهي، موسير و باريجه اشتغال دارند.
عبدالرضا مهاجري افزود: هرساله حدود 2 هزار و 500 تن انواع گياهان دارويي به ارزش 160 ميليارد ريال از اين استان به خارج كشور صادر مي شود.
مهاجري ادامه داد: اصفهان بدليل برخورداري از مناطق كوهستاني، بياباني، مراتع و آب و هواي گوناگون گونه هاي گياهي زيادي را در خود جاي داده است و از اين حيث در مقايسه با ساير استان ها در جايگاه ممتازي قرار دارد.

آگاهي بخشي، زيربناي جذب سرمايه گذار گياهان دارويي
كارشناس اقتصادي در گفت و گو با ايرنا، تسهيل صدور مجوزهاي لازم كشت و بسته بندي گياهان دارويي را در جذب و ترغيب سرمايه گذار موثر دانست و تهيه اطلس اختصاصي گياهان دارويي در هر منطقه، شناسايي و معرفي زمينه هاي قابل سرمايه گذاري، برگزاري هدفمند كارگروه ‌ها و كميته ‌هاي تخصصي با دعوت از افراد متمكن بومي و غير بومي، شناسايي و جذب جوان علاقه مند به اين بخش، اعطاي تسهيلات ارزان قيمت و استمرار حمايت هاي مالي و آموزشي از كارآفرينان فعال را از راهكارهاي جذب سرمايه گذار براي ورود به بخش گياهان دارويي عنوان كرد.
يوسف وحدتي با بيان اينكه فرصت هاي زودبازده و سودآور اين بخش بايد به طور كامل، به روز و شفاف در اختيار علاقه مندان و سرمايه گذاران قرار بگيرد، افزود: بي توجهي افراد كارآفرين و ثروتمند به فرصت هاي نهفته در بخش گياهان دارويي به دليل آن است كه اطلاعات آنان از نوع محصول، ميزان بازدهي، هزينه هاي كشت و برداشت، بازاريابي و فروش كافي نيست و يا سرشار از ابهام است.
اين كارشناس اقتصادي برگزاري دوره اي نمايشگاه ها و جشنواره هاي گياهان دارويي در سطح منطقه اي، استاني، ملي و فرا ملي را ضروري دانست و افزود: تبادل اطلاعات، بازاريابي، تبليغ و آشنايي با فرصت هاي سرمايه گذاري، كارآفريني و برند سازي از مهم ترين دستاوردهاي اين جشنواره ها خواهد بود.
وي به نقش رسانه ها در انعكاس فرصت هاي سرمايه گذاري اشاره كرد و افزود: به نظر مي رسد پيشرفت در اين بخش بيش از آنكه نيازمند توجه سرمايه گذاران باشد در گرو تغيير رويكرد كشاورزان به سوي تغيير الگوي كشت و حركت به سمت كشاورزي كم آب همراه با سودآوري بهتر است كه رسانه ها در تحقق اين مهم نقش كليدي دارند.
اين كارشناس خاطرنشان كرد: رسيدن به چشم انداز مورد انتظار در بخش كشت گياهان دارويي زمينه را براي توسعه ساير بخش هاي مرتبط مانند صنايع تبديلي، فرآوري و بسته بندي اين محصولات مهيا خواهد كرد.
به عقيده صاحبنظران، وجود تنوع كم نظيراز گياهان دارويي در رويشگاه هاي بكر كشور، فرصت اقتصادي ارزشمندي فراهم كرده است كه بهره مندي از نتايج آن نيازمند مشاركت فعال سرمايه گذاران است.
بيش از 500 نوع داروي سنتي (گياه دارويي) تا اكنون در كشور به ثبت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي رسيده است.
6026/9861