در روزهاي سرد سال، بازار مسكن درشهر زنجان همچنان سرد و بي روح بوده و بي ثبات است و فروشنده با وجود تمايل به فروش هنوز دنبال فرصتي براي بهره بردن از اين آشفته بازار است و تلاش مي كند مسكن و ملك خود را حتي در آخرين لحظه به بالاترين نرخ به فروش بگذارد.
اين در حالي است كه خريداران از اين شكل معامله سردرگم هستند و از مشاوران املاك براي فراهم شدن اين بازار انتقاد مي كنند.
خانه به دوشها نيز در اين برهه از سال، چندان حال و روز خوشي ندارند و با توجه به اوضاع نامساعد اقتصادي ترجيح مي دهند تا سال جديد با افزايش قيمت توسط صاحبخانه ها روزگار سپري كنند.
اين روزها بازار مسكن در زنجان حال و روز خوشي ندارد، به طوري كه صاحبخانه شدن يك معادله پيچيده است و متقاضياني كه براي خريد، پول نقد دارند بايد مدتها در صف انتظار باشند. اوضاع به قدري دشوار است كه برخي از خريداران با چند بنگاه موضوع را در ميان مي گذارند تا گره كور خانه دارشدنشان باز شود، غافل از اينكه اين گره آنقدر محكم تاب خورده كه معادله معيشت خانوارها و خريد مسكن را بي نتيجه گذاشته است.
در اين بين برخي از خريداران به سمت شبكه هاي اجتماعي و سايتهاي مجازي پناه برده اند تا شايد از اين راه مشكل خانه دار شدن آنان رفع شود كه اين چالش خريد همچنان با ادعاي اعلام قيمت تمام شده در اين فضاها نيز راه به جايي نبرده است.
بدعهدي پاي معامله فروشندگان زماني كه پاي معامله مي آيند به عهد خود در قيمت اعلام شده عمل نمي كنند و اين واكنش خريداران را در پي داشته است.
احمد محمدي از شهروندان زنجاني با انتقاد از جو حاكم در بازار مسكن زنجان مي گويد: مشاوران املاك در تعامل بين مشتري و خريدار نقش مهمي دارند اما فقط به فكر منفعت شخصي هستند و كاري از پيش نمي برند.
به گفته وي با وجود اعلام قيمت نهايي فروش ملك از سوي فروشنده، شاهد وفاي به عهد از سوي آنان نيستيم و وقتي پاي معامله مي آيند، قيمت را درصدي بالا مي برند و اين موجب اختلاف بين دو طرف مي شود.
اين شهروند زنجاني، فضاي حاكم در بازار مسكن را بسيار هيجاني و بي ثبات عنوان مي كند و مي افزايد: اين اوضاع متأثر از بازار بورس و ارز است و اعتقاد دارم براي خروج از اين بحران بايد مديريت واحد در كار باشد.
تأثير شبكه هاي اجتماعي در ركود مسكن
يكي ديگر از شهروندان زنجاني كه وام مسكن يكم دريافت كرده است، از پيگيريها براي خريد مسكن در چند ماه گذشـته خبر مي دهد و تصريح مي كند: به نظرم يكي از عوامل دخيل در بي ثباتي بازار، سايتها و شبكه هاي اجتماعي است كه روزبه روز بر افزايش قيمت مسكن دامن مي زنند. چالشي كه بنده مدتي با آن دست به گريبان هستم.
حسين رضايي در تكميل صحبتهاي خود بيان مي كند: مدتي براي خريد مسكن از طريق فضاي مجازي اقدام كردم و شاهد تغيير روزمره قيمت ها شدم و زماني كه گزينه خوبي براي خريد انتخاب كردم، پاي معامله بدعهدي كردند و در نهايت كار به جايي نرسيد.
به گفته اين خريدار مسـكن، اتحاديه مشـاوران املاك شهر و حتي مسئولان ذيربط بايد براي برون رفت از شرايط بازار مسكن تدابير لازم را بينديشند و به اعتقادم نبايد در اين برهه زماني دست روي دست گذاشت.
همين بي ثباتي در بازار مسكن موجب شده كه در برخي نقاط شهر شاهد افزايش هيجاني قيمتها باشيم. ايــن افزايش قيمتها در خانه هاي شمال و شرق شهر اوج گرفته و دلالان و خريداران روزبه روز با رصد قيمت ارز و سكه همچنان بر طبل صعود قيمت مي كوبند.
براي نمونه قيمت ملك 110متري كه در شهرك كارمندان چند ماه قبل 450 ميليون تومان بود، اكنون به مرز 650 ميليون تومان رسيده و يا حتي در منطقه وحيديه نيز روند افزايش قيمت آپارتماني از متراژ 3 ميليون تومان به مرز 5 ميليون تومان فراتر رفته است.
اين در حالي است كه افزايش قيمت در پونك و برخي از فازهاي گلشهر زنجان، روند افزايشي چندان محسوسي نداشته است؛ اما با اين وجود بازار مسكن در اين شهركها سوت و كور است.
بازار مسكن در زنجان راكد است
براي پيگيري بيشتر اين چالش شهري، به سراغ رئيس اتحاديه مشاوران املاك شهر زنجان رفتيم تا درباره آينده بازار و حال و روز اين روزها توضيحات وي را بشنويم.
ابوالفضل طاهري با اعلام اينكه بازار مسكن در زنجان راكد است، درباره دلايل آن چنين توضيح مي دهد: به دليل كاهش قدرت خريد مردم و اوضاع اقتصادي شاهد افزايش قيمت مسكن بوده ايم.
وي با بيان اينكه در آشفته بازار كنوني فروشنده و خريدار سردرگم هستند، مطرح مي كند: با وجود اينكه قيمت ارز در چند ماه اخير روند كاهشي محسوسي داشته؛ اما قيمت مصالح ساختماني همچنان در اوج ثابت باقي مانده و اين در افزايش قيمت مسكن بي تأثير نبوده است.
رئيس اتحاديه مشاوران املاك شهر زنجان، قيمت مسكن را متناسب با بازار مصالح ساختماني و ارز مي داند و يادآور مي شود: اين فضا در چند سال اخير نيز به وفور مشاهده شد و تأثير خود را در بازار مسكن بر جاي گذاشت.
طاهري، انجام معاملات مسكن بااحتياط را از سوي فروشندگان متذكر مي شود و در پاسخ به سؤالي درباره نبود همكاري و تعامل مشاوران املاك بين خريدار و فروشنده براي به نتيجه رسيدن معامله عنوان مي كند: بنگاه داران طبق قانون تجارت نقش واسطه داشته و بر طرفين دلالت دارند تا در معامله توافق شود.
وي در تكميل صحبتهايش در اين باره ادامه مي دهد: متأسفانه در بيشتر مواقع فروشندگان كنار نمي آيند و اين در حالي است كه مشاور املاك براي به سرمنزل مقصود رسيدن معامله تلاش كرده است.
رئيس اتحاديه مشاوران امالك شهر زنجان درباره آينده مسكن با شرايط كنوني و بروز اختلاف در انجام معاملات با وجود افزايش قيمت يادآور مي شود: براي خروج از شرايط بحراني كنوني، افزايش قيمت ديگر مطلوب نيست، اكنون 3 ماه است كه افزايش قيمت مسكن در زنجان محسوس نبوده، اما هنوز ركود حاكم است.
طاهري در پاسخ به اين سؤال درباره رونق ساخت وساز و تأثير آن در بازار مسكن كنوني تأكيد مي كند: در واقع ساخت وساز شكلي از توليد بوده و به نظرم در بهبود اوضاع تأثير دارد و اين منوط به ثبات بازار ارز و كاهش آن است.
وي در پاسخ به سؤال ديگري درباره نقش بانك مسكن براي خروج از بحران كنوني خاطرنشان مي كند: اين بانك در مديريت و كنترل بازار مسكن با ارائه تسهيلات ارزان قيمت و بهبود بروكراسي اداري نقش اثرگذاري دارد.
* اسدالله قربان زاده، دو هفته نامه عصر ملت، شماره 35.
3088/6085
اين روزها صاحبخانه شدن پيچيده تر از گذشته شده و در روزهاي سرد، بازار مسكن نيز به خواب زمستاني رفته و قيمت بالا توان خريد را از مردم زنجان گرفته است.