۲۰ بهمن ۱۳۹۷، ۷:۵۴
کد خبر: 83202866
T T
۰ نفر
روابط مغرب – سعودی چالش جدید در سیاست خارجی ریاض

تهران – ایرنا – بحران جدید در روابط مغرب و عربستان، نمونه ای دیگر از ناكامی و شكست سیاست خارجی عربستان سعودی به شمار می رود.

به گزارش ایرنا، سیاست های ناپخته همراه با جاه طلبی های ناآگاهانه خاندان سعودی بار دیگر منجر به آزردگی یكی دیگر از هم پیمان های این رژیم شد.
عربستان در ادامه سیاست های ناپخته منطقه ای و بین المللی خود كار را به جایی رساندكه مغرب كه تاكنون هم پیمان راهبردی این كشور به شمارمی رفت سفیر خود را از ریاض فراخواند.
سفیر مغرب در عربستان، روز جمعه در نخستین اظهارات خود پس از بازگشت از ریاض، گفت: به خاطر تغییرات اخیر در سطح روابط دو كشور به رباط فراخوانده شدم.
مصطفی المنصوری افزود: این تحولات پس از پخش گزارشی از شبكه العربیه عربستان علیه تمامیت ارضی مغرب شدت گرفت.
وی بیان كرد: شبكه العربیه نزدیك به خاندان حاكم عربستان، این گزارش را در واكنش به شركت 'ناصر بوریطه' وزیر خارجه و همكاری های بین المللی مغرب در یكی از برنامه های شبكه الجزیره قطر منتشر كرد.
المنصوری اضافه كرد: از سه روز پیش برای مشورت درباره این تحولات به رباط فراخوانده شده است.
این اختلاف ها تاجایی پیش رفته است كه مغرب مشاركت خود را در ائتلاف متجاوزان به یمن به حالت تعلیق درآورده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه به نقل از منابع آگاه خبر داد كه مغرب، مشاركت در ائتلاف نظامی تحت هدایت عربستان سعودی علیه مردم یمن را متوقف كرده است.
این رسانه آمریكایی نوشت: این موضوع نتیجه تشدید اختلاف ها میان دو كشور پس از برخی اظهارنظرهای مقام های مغرب و واكنش متقابل دولت سعودی بوده است.
«ناصر بوریطه» وزیر خارجه مغرب چند هفته پیش در گفت وگو با شبكه خبری الجزیره، گفته بود كه «تغییراتی» در وضع مشاركت این كشور در ائتلاف تحت هدایت ریاض به وجود آمده است.
وی تصریح كرده بود كه رباط «ملاحظاتی جدی» در خصوص سفر اخیر «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی به كشورهای عربی داشته است.
مغرب بر خلاف دیگر كشورهای عربی، از میزبانی بن سلمان خودداری كرده بود؛ اقدامی كه به عقیده كارشناسان، تحت تأثیر نقش او در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی بوده است.
پس از این مصاحبه، تلویزیون دولتی «العربیه» در عربستان سعودی، مستندی در حمایت از ادعای حمله مغرب به «صحرای غربی» منتشر كرد؛ منطقه‌ای كه بر سر مالكیت آن اختلاف‌هایی وجود دارد.
به گفته منابع آسوشیتدپرس، مغرب از آن زمان سفیر خود را از عربستان سعودی فراخوانده و وی هم‌اكنون در رباط مستقر است.
مغرب از ابتدای آغاز تجاوز نظامی عربستان سعودی و متحدانش به یمن، در این ائتلاف نظامی حضور داشته است؛ گرچه دولت این كشور اطلاعات زیادی از میزان مشاركتش فاش نكرده است.
اما این اختلاف ها و سردی روابط این دو كشور دلایل دیگری نیز دارد كه كم كم آن را به نقطه جوش رسانده است و كشوری كه تفریحگاه دائمی شاه سعودی بوده اكنون به دشمن شماره یك عربستان تبدیل شده است.

***كمك به قطر
مغرب از نخستین كشورهایی بود كه همزمان با تحریم قطر از سوی كشورهای عربی به كمك آن شتافت و در كنار ایران و تركیه از بار محاصره این كشور كاست.
این اقدام مغرب با توجه به سطح عالی روابط دو كشور و میزان سرمایه گذاری ها به ذهن هیچ كس خطور نمی كرد كه مغرب در دوران تحریم و محاصره در كنار قطر بایستد.
ولی مغرب بر استقلال و بی طرفی خود در اختلاف میان كشورهای عربی تاكید كرد و حتی پادشاه این كشور در سفر به كشورهای عربی خلیج فارس از دوحه بابت حمایت از رباط برای كسب میزبانی جام جهانی تشكر كرد.

***میزبانی جام جهانی 2026
در جریان رای گیری برای میزبانی جام جهانی 2026 عربستان به سود آمریكا، كانادا و مكزیك رای داد و اخباری نیز درباره تشویق دیگر كشورها توسط عربستان به رای ندادن به مغرب منتشر شد.
در این رای گیری مغرب با 65 رای در مقابل 134 رای، میزبانی جام جهانی را از دست داد و كینه مغربی ها از عربستان افزایش یافت.
این اقدام عربستان علاوه بر واكنش شدید ملت مغرب باعث موضعگیری پادشاه این كشور نیز شد و تماس وی با امیر قطر و تشكر از این كشور نشانه ای از ناخرسندی او از عربستان بود.

***تمسخر عربستان در بازی های 2018 روسیه
شهروندان مغربی بار دیگر با شكست پنج بر صفر عربستان مقابل روسیه در این دوره از بازی ها بهانه ای برای تمسخر عربستان و سرزنش این كشور یافتند و حساب خود را با این كشور به خاطر مخالفت با میزبانی جام جهانی توسط مغرب تسویه كردند.
تا اینجا اشتباهات سران عربستان باعث شده است یكی از هم پیمان های راهبردی این كشور آزرده خاطر ، سفیر خود را از ریاض فراخواند و همكاری خود را با ائتلاف متجاوزان به یمن متوقف كند.
كارشناسان معتقدند كه با توجه به اینكه عربستان نخستین شریك تجاری مغرب در میان كشورهای عربی است و با توجه به منافع دو كشور و روابط گسترده، بعید است كه دو كشور ریسك كرده و روابط دوجانبه را بیش ازاین بحرانی تر كنند.
اما دلیل و سطح این اختلاف ها و طول مدت آن هرچه باشد، نشانه ای دیگر از ناكامی و شكست سیاست های ناپخته عربستان در ارتباط با دیگر كشورهاست.
این سیاست ها در دورانی كه به دلیل كهولت سن و بیماری ملك سلمان زمام امور این كشور به دست ولیعهد بی تجربه این كشور افتاده است بیش از پیش دیده می شود.
تراكم شكست های خاندان آل سعود و فشارهای بین المللی خود عامل دیگری برای بروز رفتارهای ناپخته و بدون اندیشه آن ها در صحنه بین المللی است.
برخی كارشناسان براین باورند كه آل سعود همچنان در توهم رهبری جهان عرب به سر می برد و افول نفوذ و تسلط خود حتی بر كوچكترین كشورهای هم پیمان را نیز باور ندارند.
باتوجه به بلندپروازی ها و ناپختگی های ولیعهد جوان عربستان بایدمنتظر بحران های دیگری در روابط این كشور با دیگر كشورها و حتی هم پیمان های نزدیك آن بود.
شبك**6116**1708