۲۶ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۳۰
کد خبر: 83209887
T T
۰ نفر

56 درصد دانش آموختگان جویای كار هستند

۲۶ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۳۰
کد خبر: 83209887
56 درصد دانش آموختگان جویای كار هستند

تهران – ایرنا – بر اساس طرح رصد اشتغال دانش آموختگان، از بین جمعیت 12 و نیم میلیون نفری دانش آموختگان یا در حال تحصیل، 56 درصد دانش آموختگان جویای كار هستند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، عدم تناسب بین رشته های دانشگاهی با خواسته ها و نیازهای جامعه از یك سو، همچنین عدم ایجاد مهارت های خاص در دانشجویان جهت پاسخگویی به تغییرات و نیازهای بازار كار از دلایل عمده افزایش نرخ بیكاری دانش آموختگان دانشگاهی است.
آمارهای موجود در خصوص اشتغال دانش آموختگان و تعداد دانشجویان كشور، بیانگر پایین بودن نرخ اشتغال آنان است.
برای نخستین بار، معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با همكاری وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی اقدام به پایش وضعیت اشتغال دانش آموختگان در سال 96 كردند كه برخی آمارها احصاء شد.
به منظور پیمایش اشتغال دانش آموختگان، دو روش مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش اول دانشگاه ها بر اساس فرم های ارسالی در معاونت پژوهش و فناوری نسبت به برقراری ارتباط با دانش آموختگان سال 93-92 اقدام كردند.
در روش دوم، بر اساس كد ملی دانشجویان و بررسی اطلاعات ثبت شده در وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی وضعیت اشتغال دانش آموختگان مورد بررسی قرار گرفت.

** شركت 87 دانشگاه در طرح رصد دانش آموختگان
اطلاعات آماری طرح رصد اشتغال دانش آموختگان از 87 دانشگاه دریافت شد.

**تعداد دانشجویان به اذعان مركز آمار ایران
بر اساس اطلاعات مركز آمار ایران، تعداد 3 میلیون و 794 هزار و 420 دانشجو در دانشگاه های كشور مشغول به تحصیل هستند كه از این تعداد، یك میلیون و 723 هزار و 269 نفر زن و 2 میلیون و 71 هزار و 151 دانشجو مرد هستند.

**56درصد دانش آموختگان جویای كارند
وضعیت فعالیت جمعیت دانش آموخته یا در حال تحصیل در سال 96 نشان می دهد از حدود 12 و نیم میلیون نفر جمعیت دانش آموخته یا در حال تحصیل دوره های عالی، حدود 7.1 میلیون نفر معادل 56.9 درصد فعال اقتصادی(جویای كار) هستند كه از این تعداد 5.7 میلیون نفر معادل 80.6 درصد شاغل و 1.4 میلیون نفر معادل 19.4 درصد بیكار هستند.
همچنین 5.4 میلیون نفر معادل 43.1 درصد غیرفعال اقتصادی محسوب می شوند به این معنا كه به دنبال شغل نیستند.

**كاهش نرخ بیكاری در سال 96
در سال 96، در مقایسه با سال 95، بیش از 424 هزار نفر به جمعیت فعال اقتصادی این گروه اضافه، حدود 385 هزار نفر به جامعه شاغلان و بیش از 39 هزار نفر به جامعه بیكاران افزوده شده است.
همچنین نرخ بیكاری در سال 96 نسبت به سال قبل به میزان 6.0 درصد كاهش داشته است.

**بیشترین جذب دانش آموختگان
بیشترین جذب دانش آموختگان در بخش خدمات شامل سازمان ها، دستگاه ها، ادارات دولتی، خصوصی و آموزش و پرورش همچنین دانشگاه ها است.
ظرفیت بخش خدمات محدود است و بخشی از دانش آموختگان جذب می شوند و بخش عمده ای از آنان، به دلیل عدم آموزش های مهارتی و عدم نیازهای خدماتی، بیكار می ماندند.

**پرشغل ترین رشته ها
بر اساس دیگر آمار ارائه شده از سوی معاونت پژوهشی وزارت علوم، رشته های مكانیك، كامپیوتر، عمران، برق و زبان انگلیسی جزء رشته های با میانگین درصد اشتغال بین 50 تا 60 درصد و رشته های علوم پایه مانند فیزیك، ریاضی، ادبیات فارسی بین 10 تا 40 درصد اشتغال دارند.

**دانشگاه های دارای بیشترین اشتغال
میانگین درصد اشتغال دانشگاه ها در مقطع تحصیلی كارشناسی نشان می دهد كه 87 درصد دانش آموختگان دانشگاه صنعتی سهند تبریز شغل دارند و كمترین آمار با 50 درصد به دانشگاه هرمزگان می رسد.
میانگین درصد اشتغال دانشگاه ها در مقطع تحصیلی كارشناسی ارشد دانشگاه ها حاكی از آن است كه دانش آموختگان دانشگاه صنعتی سهند تبریز با 93 درصد، بیشترین آمار اشتغال را دارند و كمترین آمار به دانشگاه زابل با 47 درصد می رسد.
میانگین درصد اشتغال دانشگاه ها در مقطع دكتری نشان می دهد دانش آموختگان مقطع دكتری دانشگاه ولی عصر رفسنجان، صنعتی سهند تبریز، میبد و شهید بهشتی 100 درصد شاغل هستند و كمترین آمار به دانشگاه صنعتی شاهرود با 64 درصد می رسد.

**تاكید وزارت علوم بر رصد اشتغال دانش آموختگان
محمدسعید سیف، مدیركل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا درباره رصد اشتغال دانش آموختگان توسط دانشگاه ها، تاكید كرد: این رصد برای نخستین بار توسط دانشگاه ها صورت گرفته است. هدف مهم وزارت علوم در این طرح، ورود دانشگاه ها به رصد اشتغال دانش آموختگان شان است و تا وقتی دانشگاه ها به طور مستقیم با دانش آموختگان ارتباط برقرار نكرده و مشكلات شان را نشنوند و ندانند، این رصدها تاثیری ندارد.
وی افزود: در نخستین مرحله رصد اشتغال دانش آموختگان كه امسال برای سال 96 صورت گرفت، 87 دانشگاه از طریق ارتباط با دانش آموختگان در این طرح شركت كردند.
به گفته مدیركل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، این طرح به عنوان یك وظیفه برای دانشگاه ها تعریف شده است و موظف هستند هر سال اشتغال دانش آموختگان خود را رصد كنند تا در پذیرش دانشجو، تكمیل برنامه ریزی ها و تهیه برنامه ریزی های درسی، اقدامات مناسب تری انجام دهند.
**9492** 1200