۲۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۲:۵۲
کد خبر: 83211052
T T
۰ نفر
كاهش سهميه آرد، صف را به نانوايي هاي مازندران برگرداند

ساري- ايرنا- كاهش سهيمه آرد و به دنبال آن تعطيلي برخي نانوايي ها از جمله نانوايي هاي آزادپز در مازندران سبب شد تا طي دو هفته اخير به تدريج بر صف نانوايي ها در مناطق مختلف استان افزوده و سبب گله شهروندان شود.

به گزارش خبرنگار ايرنا، مازني ها كه از چند سال پيش به دنبال آزاد سازي نرخ آرد و افتتاح پرشمار نانوايي آزادپز از صف هاي طولاني براي خريد نان پس از حدود چند دهه خلاص شده بودند، بار ديگر اين روزها نوستالژي صف هاي طولاني برايشان زنده شده است.
تعدادي از متصديان واحدهاي نانوايي آزادپز در شهرهاي مختلف مازندران كاهش سهميه آرد را دليل اصلي كم شدن زمان پخت و تشكيل صف هاي طولاني در جلوي نانوايي ها اعلام كردند.
اگر چه اين افراد مي گويند كه سهميه آردشان به دليل زياد شدن تعداد نانوايي هاي آزادپز كم شده است، ولي واقعيت اين است كه تمامي اين واحدها داراي مجوز قانوني با سهميه مصوبند و متناسب با نياز مصرفي شهروندان راه اندازي شده اند.
** نصف و نيمه شدن سهميه آرد
رئيس اتحاديه خبازان مازندران از ' نصف و نيمه شدن ' سهميه آرد نانوايي هاي آزادپز به عنوان علت اصلي تشكيل صف هاي طولاني جلوي نانوايي ها نام برد و گفت كه حتي بعضي از نانوايي ها به خاطر كم شدن سهميه تعطيل شده اند.
اصغر محمودي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: كاهش سهميه آرد واحدهاي آزادپز بر اساس دستورالعمل شركت غله در حالي به نصف تا يك سوم كاهش يافت كه ميزان مصرف استان به دليل مسافرپذيري بالاست.
وي با اعلام اين كه نانوايي هاي آزادپز حدود يك سوم نان مورد نياز استان را تامين مي كنند، گفت: مسئولان بايد از اقدام مشابه در استان گلستان براي كم كردن سهميه آرد نانوايي ها درس مي گرفتند و اجازه نمي دادند اين اتفاق بيفتد.
محمودي توضيح داد: در برخي از استان ها از جمله گلستان كه مانند مازندران زير نظر شركت غله منطقه 2 قرار دارد، قبلا سهميه آرد را كاهش دادند و با اعتراض خبازان و پيگيري مسئولان استاني به حالت اوليه برگشت.
به گفته اين مسوول، هر نانوايي آزادپز تا حدود سه ماه پيش 15 تا 20 كيسه سهم پخت داشت كه از آن زمان به بعد اين ميزان كاهش يافته و اكنون به يك سوم رسيده است.
** تاييد كاهش سهيمه نانوايي ها
مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه 2 كشور هم با تاييد تعطيلي برخي واحدهاي آزاد پز و تشكيل شدن صف هاي طولاني درجلوي نانوايي ها ، علت آن را كاهش سهميه نانوايي ها درطرح ساماندهي بيان كرد.
سيد محمد جعفري به خبرنگار ايرنا گفت: در مازندران افزون بر پنج هزار و 300 نانوايي فعال است كه يكهزار و 700 واحد آزادپرند.
وي اضافه كرد: با اجراي طرح ساماندهي نانوايي آزادپز در سطح كشور، سهميه اين واحدها نسبت به گذشته كاهش يافت و برخي از اين واحدها براي تامين آرد با مشكل مواجه شدند.
اين مسئول گفت: استانداري مازندران در حال رايزني براي افزايش سهميه آرد نانوايي هاي آزاد پز به دليل مسافرپذير بودن استان است.
مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه 2 كشور پيش بيني كرد اين مشكل تا زمان افزايش سهميه آرد براي نانوايي هاي آزاد پز ادامه يابد.
بر اساس آمارهاي رسمي در مازندران به ازاي هر 750 نفر جمعيت يك نانوايي وجود دارد كه به معناي دو برابر بودن تعداد نانوايي ها در اين استان نسبت به ميانگين كشوري است. در كشور به ازاي هر يكهزار و 350 نفر يك نانوايي وجود دارد.
علت زياد بودن تعداد نانوايي ها در مازندران گردشگر پذير بودن اين استان در طول ايام سال است . بر اساس آمارهاي رسمي مازندران سالانه ميزبان دستكم 50 ميليون نفر شب مسافر و گردشگر است.
ظاهرا طرح ساماندهي سهميه آرد نانوايي هاي آزاد پز به صورت يكسان در كشور در حالي به اجرا گذاشته شده است كه گردشگرپذير بودن مازندران محاسبه نشده است. به عبارتي زياد بودن تعداد نانوايي نسبت به جمعيت مازندران باعث شد تا سهميه آرد آنها به يك سوم قبل كاهش يابد در حالي كه ميانگين كشوري كاهش سهميه تا حدود 50 درصد بوده است.
مسئولان دست اندكار در مازندران مي گويند كه با اجراي طرح ساماندهي سهميه بندي، ميانگين ميزان سهميه آرد هر نانوايي در سطح كشور بين 8 تا 10 كيسه است ولي در مازندران به 4 تا 5 كيسه در روز رسيده است.
كارشناسان اقتصادي هشدار مي دهند كه كاهش سهميه آرد نانوايي ها به يك سوم سبب مي شود تا در آينده نزديك تعداد زيادي از اين واحدها از صرف اقتصادي خارج شده و تعطيل شوند. به اعتقاد اين كارشنان چنانچه وضعيت به مرحله تعطيلي نانوايي برسد، حل مشكل پيچيده تر خواهد شد.
اين كارشناسان پيشنهاد مي دهند تا علاوه بر نظارت قوي تر بر نانوايي ها براي افزايش كيفيت پخت نان، تعديل سهميه نيز بر اساس نياز جمعيت ثابت و سيار هر منطقه تعيين شود تا مشكلات بعدي بروز نكند.
كارشناسان معتقدند در صورتي كه تعطيلي نانوايي ها به خاطر نداشتن صرفه اقتصادي اجتناب ناپذير شود، در نبود مجتمع هاي صنعتي توليد نان و يا جايگزين هاي ديگر، فضاي رقابتي كه طي چند سال گذشته بين نانوايي ها براي افزايش كيفيت نان شكل گرفته بود از بين رفته و كابوس پخت نان هاي بي كيفيت بار ديگر بازخواهد گشت.
6982/1654