۲۸ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۳۹
کد خبر: 83212049
T T
۰ نفر
نشانه هاي شكست ديپلماسي آمريكايي ؛ از سوچي تا ورشو

تهران - ايرنا- همزمان با برگزاري نشست ضد ايراني در ورشو لهستان كه نتيجه مشخصي در بر نداشت مقامات ايراني در نشستي سه جانبه سوچي روسيه به نتايج مهمي درخصوص سوريه دست يافتند.

به گزارش ايرنا، در حالي كه آمريكا با برگزاري نشستي در ورشو لهستان قصد داشت با كشورهاي اروپايي بر سر تحريم ها عليه ايران به توافق برسد، حسن روحاني رئيس ‌جمهوري ايران در كنار همتايان روس و ترك خود در سوچي روسيه نشستي در مورد آينده سوريه داشتند. هدف از نشست سوچي، بررسي آخرين تحولات سوريه، خروج نيروهاي آمريكايي و تشكيل كميته قانون اساسي توصيف شده بود. ولاديمير پوتين در اين نشست از تركيه و ايران خواست كه با برداشتن گام‌هايي مشخص، سرچشمه تروريست‌ها را خشك و نابود كنند.‏
دكتر روحاني در ديدار سوچي خواهان افزايش تلاش ها براي پاكسازي استان ادلب سوريه شد. در حال حاضر كنترل استان ادلب، بخش‌هايي در شمال كشور و همچنين مناطق شرقي رود فرات در دست حكومت سوريه نيست. ‏اين استان در حال حاضر توسط گروه هيات تحرير الشام اداره مي‌شود كه همان شبه‌ نظاميان جبهه النصره هستند. جبهه النصره شاخه‌اي از گروه القاعده به شمار مي‌ رود.
بخش‌ هايي از شمال غرب سوريه نيز در تصرف تركيه است و شرق رود فرات نيز توسط نيروهاي دموكراتيك سوريه كه مورد حمايت آمريكاست، كنترل مي‌شود.
رجب طيب اردوغان، ولاديمير پوتين و حسن روحاني روساي جمهوري تركيه، روسيه و ايران در پايان نشست خود در سوچي با انتشار بيانيه‌ مشتركي اعلام كردند: هر گونه تلاشي براي ايجاد موقعيت جديد در صحنه ميداني سوريه به بهانه مبارزه با تروريسم را مردود شمرده و بر ضرورت مقابله با مقاصد تجزيه طلبانه جهت تضعيف حاكميت و تماميت ارضي اين كشور و تهديد امنيت ملي همسايگان آن تاكيد مي كنيم.
اين چهارمين دوره از نشست هايي بود كه رهبران ايران، روسيه و تركيه براي مديريت و حل و فصل بحران سوريه برگزار كردند اين سه كشور تا كنون موفقيت هاي قابل توجهي بدست آورده اند در دو سال گذشته اين گفتگوها كه از آستانه آغاز شد توانسته مناطق بدون تنشي در سوريه ايجاد كند و اين مناطق را تقريبا به تمام سوريه گسترش دهد. از اين جهت مي توان گفت كه اين يك موفقيت قابل توجه براي هر سه كشور است.
در اين نشست اردوغان به ايران پيشنهاد ساخت مكانسيم مبادله مالي را براي انتقال مالي در شرايط تحريم ها را داد. اگرچه جزئيات اين پيشنهاد مشخص نيست اما نشست سوچي نه تنها براي آينده سوريه بلكه براي آينده مبادلات اقتصادي ايران و تركيه نيز دستاورد داشت تا اين دو كشور بتوانند با وجود فشارها و موانعي كه آمريكا براي تحريم بيشتر ايران ايجاد مي كند معادلات تجاري و بازرگاني و همكاري اقتصادي في مابين خودشان را تداوم ببخشند و ادامه دهند.
اما در نشست ورشو اوضاع به گونه اي ديگر بود، بيشتر كشورهاي اتحاديه اروپا از حضور در سطح عالي اين كنفرانس سر باز زدند و مقاماتي در سطح پايين را به اين نشست فرستادند كه چنين اقدامي ازسوي برخي، به معناي ادامه اختلافات ميان اين اتحاديه و ايالات متحده آمريكا قلمداد شده است. از مجموع 80 كشور دعوت شده تنها 28 كشور در سطح مطلوب اجلاس يعني وزراي خارجه شركت كردند.
موضع گيري هاي متناقض وزير امور خارجه لهستان ميزبان اين نشست، نشان دهنده عدم هماهنگي اين كشور با آمريكا بود. در حالي كه در كنفرانس مطبوعاتي پاياني اين نشست، وزراي خارجه آمريكا و لهستان كه ميزبان نشست بودند بارها از ايران به عنوان يك تهديد امنيتي نام بردند. اما ياسك چاپوتوويتز وزير امور خارجه لهستان در پاسخ به سوالات خبرنگاران، بر هم نظري با كشورهاي اروپايي در خصوص پايبندي كشورش به توافق هسته‌اي با ‌ايران تأكيد كرد. با اين حال، او در همراهي با مايك پنس معاون دونالد ترامپ كه سازوكار مالي اروپا را اقدامي براي نقض تحريم‌ها دانسته بود، گفت اين سازوكار نمادين است.
اين نشست بيشتر نمايشي تبليغاتي عليه ايران بود و با وجود آنكه در نشست لهستان بارها نام ايران برده شد اما در بيانيه پاياني اين نشست اسمي از ايران برده نشد و نشان مي داد كه كشورهاي اروپايي مخالف واكنش هاي تند مقامات آمريكايي عليه ايران هستند.
اين اجلاس هياهوي ايالات متحده براي هيچ بود و در نهايت نيز نتوانست چيزي فراتر از يك تلاش تبليغاتي گذرا باشد از همان ابتدا نيز با نوعي عقب ‌نشيني تاكتيكي از سوي دعوت‌ كننده اصلي يعني آمريكا نام اين نشست تغيير كرد و براي جلوگيري از خالي ماندن صندلي هاي كنفرانس به نشست صلح و امنيت در خاورميانه تغيير عنوان داد.
در واقع اين طور به نظر مي‌آيد كه پس از اعمال نافرجام تحريم‌هاي يك جانبه توسط آمريكايي‌ها در پي خروج آنها از برجام، تلاش براي ايجاد يك ائتلاف ضد ايراني توسط دونالد ترامپ با شكست مواجه شد. مقايسه دو نشست ورشو و سوچي نشان مي دهد درست در زماني كه آمريكا در ايجاد ائتلاف با اروپا شكست خورد ايران در نشست سازنده اي در سوچي توانست مقاصد ديپلماتيك خود را به خوبي دنبال كند.
سيام / ن ا
۰ نفر