به گزارش ایرنا، كنفرانس امنیتی مونیخ كه بزرگترین و مهمترین نشست برای رایزنی درباره بحرانهای سیاسی و نظامی جهان و چارهجویی برای آنها است، امسال در شرایطی آغاز بهكار كرد كه به نوشته روزنامههای آلمانی بیش از90سازمان غیردولتی پیشاپیش اعلام كرده بودند كه علیه آن دست به تظاهرات خواهند زد.
پنجاه و پنجمین دوره كنفرانس امنیتی مونیخ كه با شركت بیش از 600تن از تصمیم سازان بین المللی از عرصه های مختلف سیاسی، تجاری و جامعه مدنی از روز جمعه آغاز شده بود، روز یكشنبه سومین و آخرین روز خود را با بحث درباره بحران های كنونی و چالش های امنیتی آینده به پایان برد.
درنشست امسال كنفرانس امنیتی مونیخ پیرامون موضوعهای بیشماری رایزنی شد. مناسبات فرا آتلانتیكی، سهم كشورها در هزینههای ناتو، سرنوشت پیمان منع گسترش موشكهای مجهزبه كلاهكهای هستهای میان آمریكا و روسیه، تبدیل چین به قدرت جهانی، تشدید بحران در مناسبات روسیه و اروپا، ایران، افغانستان و برخی دیگر از موضوعات منطقه خاورمیانه مهمترین آنها بودند.
كنفرانس دفاعی و امنیتی مونیخ ازسال 1963میلادی تاكنون هرسال دراین شهرآلمان برگزار شده و هدف كنفرانس، گفت وگوی مسؤولان و رؤسای سیاسی، اقتصادی، علمی و نظامی سراسر جهان درباره حفظ صلح و برقراری امنیت است.
در دستوركاركنفرانس 2019كه درهتل بایریشرهوف مونیخ برگزار شد، بحثهایی مانند آینده اتحادیه اروپا، تجارت وامنیت بینالمللی كنترل تسلیحات ، تاثیرات كشمكش قدرت میان آمریكا،چین و روسیه هم دیده میشود.
شعار این كنفرانس «صلح از طریق مذاكره» عنوان شده بود اما اساسا مباحث مطرح شده به ویژه از سوی آمریكا و تنش های موجود در آن نشان داد، داشتن انتظار چنین كاركردی از این كنفرانس، انتظار بیهوده ای بود.
'ولفگانگ ایشینگر' رئیس كنفرانس امنیتی مونیخ در سخنرانی افتتاحیه كنفرانس گفت:كل نظم لیبرال جهانی درحال از هم گسستن است. ما در حال تجربه تغییراتی دورهای هستیم و درحال ورود به عصر سیاسی جدیدی هستیم كه درحال ظهور است.
بسیاری از شركت كنندگان در این كنفرانس كه از رهبران و تصمیم گیران كشورهای مختلف جهان بودند، درهمان ابتدا به سیاست خارجی دولت ترامپ تاختند.به طور مشخص سخنرانی های انجام گرفته در این كنفرانس نشان می داد كه اروپایی ها به ویژه آلمان اساسا دل پری از آمریكا دست كم در دوره «دونالد ترامپ» دارند و حاضر نیستند از مواضع خود در برابر واشنگتن كوتاه بیایند.
از مصاحبه ای كه «هایكو ماس» وزیر خارجه آلمان در آستانه برگزاری این كنفرانس كرد تا سخنان «اورسولا فون درلاین» وزیر دفاع و «آنگلا مركل» با موضوع سهم اعضای ناتو در تامین هزینه های این پیمان نظامی، تهدید نظامی روسیه و تهدید احتمالی ایران همگی از وجود اختلاف سلیقه عمیق بین دو سوی آتلانتیك حكایت داشت.
از منظر اروپایی ها، تغییر چشمگیر در سیاست خارجی آمریكا در دوران رهبری ترامپ باعث تغییراتی در روند تحولات جهان شده است. در نشست امسال یكی از موضوعات محوری خروج آمریكا از منطقه و مبارزه با داعش بود.
نقطه كلیدی كنفرانس این دوره را می توان تلاش آمریكا برای متقاعد كردن اروپایی ها در خروج از برجام دانست؛ تلاشی كه به اذعان كارشناسان بار دیگر بی نتیجه ماند.
تأكید اروپا بر حفظ برجام در حالی بود كه وزیر امور خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در حاشیه نشست مونیخ و در دیدار با یكدیگر بر لزوم حفظ برجام و تحقق منافع ایران در چارچوب این توافق تأكید كردند.
هرچند در مونیخ شكاف ایجاد شده بین آمریكا و اروپا در مورد مسائل مهم بین المللی بیشتر نمایان شد،اما می توان اثبات حقانیت ایران را دستاورد بزرگ این رویداد امنیتی دانست.
صحنه جنجالی كنفرانس مونیخ زمانی رخ داد كه 'مایك پنس' معاون رییس جمهوری آمریكا در سخنرانی خود تلاش كرد تا در میانه سخنرانی با سكوت، حاضرین را به تشویق دونالد ترامپ وادار كند كه با سكوت معنادار مقام های شركت كننده دركنفرانس روبه رو شد.
درك معنایی و ترجمان زبان بدن بسیاری از مقام های سیاسی و امنیتی در مونیخ نشانگرتضادهای شدید اهدافی، اعلانی و اعمالی نشان می دهد كه تقابل و رویارویی همه علیه دولت ترامپ انعكاس دهنده مناسبات و فضای بین المللی است.
اما شاید بتوان گفت كه نقطه اوج كنفرانس زمانی شكل گرفت كه'محمدجواد ظریف' وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود، سیاست های دولت آمریكا در خروج از برجام و فشار بر اروپا برای نقض تعهدات ذیل قطعنامه شورای امنیت را به شدت مورد انتقاد قرار داد.
سخنرانی ظریف را می توان در سه سطح و سه وجه مورد بررسی قرار داد؛حضور و مداخله بی ثبات كننده ومخرب آمریكا درمنطقه خاورمیانه، نقش ثبات گر ایران در منطقه و مشاركت جمعی برای ایجاد امنیت در یك سو، همچنین خروج آمریكا از برجام، دفاع از برنامه موشكی و كارنامه حقوق بشری ایران و انتقاد ازعمل نكردن به نعهدات برجامی توسط اروپا وجوه سه گانه سخنرانی ظریف را شكل می دهند.
وزیرخارجه ایران در این زمینه تاكید می كند: آیا این ایران است كه تهدید به نابودی به دیگران می كند و یا نتانیاهو رئیس همه چوپان های دروغگو است كه آشكارا تهدید به كشور من را نموده است، آن هم زمانی كه در كنار كارخانه ساخت بمب های هسته ای اش ایستاده است؟ اینجا هیچ تئاتری – از جمله آنچه نمایش پنس معاون رئیس جمهور آمریكا بازی كرده است – نمی تواند حقیقت را مشوه كند.
پنجاه وپنجمین كنفرانس امنیتی مونیخ در حالی دیروز(یكشنبه) به پایان رسید این دوره به اذعان كارشناسان و گزارش رسانه ها یكی از پراختلاف ترین و چالش برانگیزترین دوره ها در تاریخ برگزاری آن بوده است.
سیاست خارجی دولت ترامپ با افزایش تنش ها به معضلات و مشكلات جهانی، تنش ها و چالش های بیشتری را برای جهان به ارمغان آورده است؛ این تنش ها و شكاف ها، ازروابط فرا آتلانتیك، ناتو، برجام و مناسبات اروپایی گرفته تا جنگ تجاری با اروپا و چین و خروج از توافق های بین المللی، همه مقصری جز آمریكا و دولت ترامپ نداشته است. جهان باوجود آمریكا و ترامپ مكان خطرناكتری برای زندگی خواهد بود.
اروپام**2040**1590
تهران - ایرنا - پنجاه و پنجمین دوره كنفرانس امنیتی مونیخ درحالی دیروزیكشنبه درهتل بایریشرهوف این شهر به كار خود پایان داد كه فضای كلی این كنفرانس تحت تاثیر مخالفت آشكار همه با سیاست خارجی آمریكا و دولت ترامپ قرار داشت.