به گزارش ايرنا، مرتضي آبدار روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران با بيان اينكه بازار تبريز از بزرگ ترين بازارهاي سرپوشيده جهان و از شاهكارهاي معماري ايراني است، افزود: بازاريان در مرمت و بهسازي اين بازار با اداره كل ميراث فرهنگي استان و پايگاه ميراث جهاني بازار تبريز همكاري خوبي انجام مي دهند.
وي اظهار داشت: بازاريان تبريز در طول 10 سال گذشته قبل و بعد از ثبت جهاني اين اثر با همكاري كامل اداره كل ميراث فرهنگي استان در زمينه هاي گوناگون به مرمت اين بازار بزرگ پرداخته اند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي يادآوري كرد: ميراث فرهنگي استان و پايگاه ميراث جهاني بازار تبريز در 10 سال گذشته بيش از 150 ميليارد ريال براي مرمت، بازسازي و احياي قسمت هاي مختلف اين بازار هزينه كرده است.
آبدار، ادامه داد: بازاريان در مرمت تمامي تيمچه ها، راسته ها، دالان ها، سراها و ساير بخش هاي اين بازار مشاركت داشته اند به طوري كه 70 درصد عمليات بازسازي را بازاريان با نظارت كارشناسان ميراث فرهنگي استان انجام داده اند.
وي با اشاره به حادثه آتش سوزي سال 88 در سراي (ايكي قاپيلي لار) در آستانه ثبت جهاني بازار، گفت: با همت بازاريان و ميراث فرهنگي 120 مغازه اين سرا كه بر اثر آتش سوزي تخريب شده بود در يك سال مورد بازسازي و مرمت قرار گرفت و در سال 89 بازار تبريز پس از بررسي هاي كارشناسان سازمان يونسكو به ثبت جهاني رسيد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي گفت: با توجه به ضرورت رعايت ضوابط ميراث فرهنگي در اين بازار تاريخي، كارشناسان و متخصصان ميراث فرهنگي استان، پايگاه ميراث جهاني بازار و بازاريان تبريز تلاش مي كنند با فراهم سازي ظرفيت هاي لازم در تمام نقاط بازار طرح هاي مرمتي و حفاظتي اجرا كنند.
آبدار با بيان اينكه مرمت بخش عمده اي از تيمچه ها و سراها با مشاركت ميراث فرهنگي و كسبه بازار به اتمام رسيده است، افزود: در سال هاي اخير مرمت و بازسازي تيمچه ها، سراها، مساجد و بازارها مورد مرمت و بازسازي قرار گرفته است.
وي جداره سازي بازار كيشميش چيلر، مسگران، دوه چي، ميرزا جليل، ميرابوالحسن، سرخاب و ميرزا شفيع را از ساير اقدام هاي مشاركتي اين اداره كل اعلام كرد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي با اشاره به شوراي ساماندهي بازار تبريز در استانداري گفت: اين شورا كه به منظور رسيدگي و فعاليت همه جانبه تمامي دستگاه ها در راستاي پيشبرد اهداف بازار تشكيل شده است با مشاركت جمعي نهادها و دستگاه ها اقدام هاي لازم را انجام مي دهد.
آبدار ادامه داد: زيرساخت هاي حفاظتي و بازسازي بازار تبريز تكميل، 70 درصد از بخش هاي مختلف بازار با مشاركت ميراث فرهنگي، آب و فاضلاب استان و شهرداري تبريز به شبكه فاضلاب شهري متصل شده و ساير مناطق نيز در حال تكميل است و كف سازي معابر عبوري مناطق مختلف بازار انجام شده است.
وي با تاكيد بر اينكه هدف اصلي ميراث فرهنگي و پايگاه جهاني بازار در كاهش طرح هاي ناهمگون با ضوابط ميراث جهاني است، گفت: با نظارت نيروهاي يگان حفاظت تلاش مي شود از اجراي طرح هاي ناهمگون با بافت تاريخي بازار تبريز با ارائه تذكر كتبي جلوگيري شود و در صورت رعايت نشدن از طريق مراجع قضايي اقدام شود.
آبدار با بيان اينكه مرمت و بازسازي بازار بزرگ تبريز همچنان در حال پيگيري است، افزود: با توجه به وسعت اين بازار اعمال طرح هاي مرمتي همچنان ادامه دارد و كارشناسان ميراث فرهنگي استان همواره تلاش مي كنند از بروز كوچك ترين آسيب به بافت تاريخي بازار تبريز جلوگيري كنند.
بازار تاريخي تبريز با وجود گذشت صدها سال اهميت تجاري خود را از دست نداده است به طوري كه هم اكنون 80 درصد شريان اقتصادي منطقه در آن جريان دارد.
اين بازار هماكنون به طول يك كيلومتر بزرگترين مجموعه به هم پيوسته و مسقف دنياست كه در سال 1389 در فهرست آثار جهاني يونسكو به ثبت رسيده است.
طاقها و گنبدهاي بلند، سازههاي آجري به هم پيوسته، آرايش مغازهها، كثرت تيمچهها، وجود انواع مشاغل و تعداد زيادي مدرسه و مسجد كه در كنار سراهاي بازرگاني قرار گرفته اين بازار را نمونهاي عالي از محيط تجارت و زندگي شرقي ساخته است.
سبك معماري، كثرتسراها و تيمچهها و وجود تعدادي مدرسه و مسجد نيز به اين مجموعه اهميت خاصي داده است.
8023/518
تبريز - ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي گفت: در 10 سال گذشته بازاريان تبريز در مرمت بيش از 90 درصد بافت آسيب ديده اين بازار تاريخي نقش مستقيم ايفا كرده اند.