تولیدكنندگان و صادركنندگان مرغ و تخم مرغ در این نشست با حضور اعضای اتاق بازرگانی مشهد در محل كانون كارآفرینان خراسان رضوی، خواستار اصلاح قیمت تخم مرغ در طرح تنظیم بازار و همچنین رفع ممنوعیت صادرات مرغ و تخم مرغ شدند.
مدیرعامل اتحادیه مرغ تخمگذار خراسان رضوی در این نشست گفت: به صنعت دام و طیور به عنوان بخش مهمی از كشاورزی توجه لازم صورت نمی گیرد. محصولات كشاورزی ایران به ویژه در بخش دام و طیور كیفیت بالایی برخوردار است اما این بخش ضعف مدیریتی زیادی دارد.
سیدحسن موسوی افزود: خراسان رضوی یكی از بزرگترین تولیدكنندگان و صادركنندگان مرغ و تخم مرغ در ایران است و هیچ مشكلی در تامین نیاز مردم ندارد. با این وجود در پی افزایش قیمتها و اختصاص نیافتن ارز دولتی به برخی نهاده های پرورش طیور قیمت تمام شده تولید تخم مرغ به شدت بالا رفته بطوری كه هم اینك قیمت هر كیلوگرم تخم مرغ برای تولیدكننده به 72 هزار ریال رسیده است.
وی ادامه داد: این در شرایطی است كه سازمان تعزیرات حكومتی هنوز نرخ 53 هزار و 500 ریال دو سال پیش را ملاك ارزیابی قیمت تخم مرغ برای تولیدكننده قرار داده است. بر این اساس مرغدار برای فروش هر كیلوگرم تخم مرغ بین 15 هزار تا 17 هزار ریال ضرر می كند.
مدیرعامل اتحادیه مرغ تخمگذار خراسان رضوی گفت: افزایش هزینه های تولید برای مرغداران باعث شده چرخه تولید جوجه ریزی تا تولید مرغ و تخم مرغ از شرایط عادی خارج شود به نحوی كه اكنون دو میلیون قطعه مرغ تخمگذار باید راهی كشتارگاه شوند. در این شرایط دولت نیز صادرات مرغ و تخم مرغ را ممنوع كرده و همین باعث ضرر مرغداران شده است.
وی افزود: از سوی دیگر در حالی كه هیچ نیازی به واردات تخم مرغ نیست دولت طی دو ماه گذشته مجوز واردات 20 هزار تن تخم مرغ كم كیفیت از تركیه صادر شده است. یكی از رسالتهای مهم 'شركت پشتیبانی امور دام' حمایت از صنعت دام و طیور است اما از زمانی كه مسئولیت تنظیم بازار برعهده وزارت صنعت، معدن و تجارت گذاشته شد این شركت عملا رسالت خود را از دست داد. وزارت جهاد كشاورزی نیز در تنظیم بازار نقش خود را ایفا نمی كند.
وی ادامه داد: بخش كشاورزی اتاق بازرگانی نیز فقط چانه زنی برای دو یا سه محصول را انجام می دهد و عملا در خصوص دام و طیور هیچ نقشی ایفا نمی كند. همه اینها در حالی است كه 23 درصد اشتغال خراسان رضوی مربوط به بخش كشاورزی می باشد و همچنین 50 درصد اشتغال استان به بخش صنایع تبدیلی مربوط است لذا توقف صادرات و تولید در این حوزه بخشی از اشتغال خراسان رضوی را از بین می برد.
* سرمایه های بلوكه
یك صادركننده مرغ و تخم مرغ نیز در این نشست گفت: سال 1394 میزان 100 هزار تن تخم مرغ از ایران صادر كرد و دولت در همان زمان اعلام كرد كه اگر روزی ناگزیر به واردات تخم مرغ شدیم هیچگاه مانع از صادرات تخم مرغ نخواهیم شد. اما هم اینك در پی ممنوعیت صادرات این اقلام سرمایه صادركنندگان در انبارها بلوكه شده است.
سیدمهدی سعید موسوی افزود: هم اینك هر كیلوگرم تخم مرغ در بازار 150 هزار ریال به فروش می رسد و عرضه تخم مرغ دچار مشكل شده است. اگر به مشكلات این بخش توجهی نشود چند ماه دیگر تخم مرغ نیز به سرنوشت مرغ دچار شده و بسیاری از مرغداران را مجبور به تعطیلی واحدهای خود می كند.
* نرخهای غیرواقعی
یك صادركننده دیگر مرغ و تخم مرغ نیز در این نشست گفت: سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نرخ هر كیلوگرم تخم مرغ را 78 هزار ریال اعلام می كند در حالی كه از مرغداران به نرخ هر كیلو 56 هزار تا 60 هزار ریال خریداری می شود.
سید هادی مظلومان افزود: نرخهایی كه از سوی سازمان صنعت برای خرید تخم مرغ از مرغداران اعلام می شود غیرواقعی است و بر اساس همین نرخهای غیرواقعی كار تنظیم بازار را انجام می دهد.
وی ادامه داد: در شرایطی كه نهاده های مصرفی طیور(انواع دان مرغ) را باید به سه برابر قیمت نسبت به پارسال خریداری كنیم، چرا تخم مرغ را از ما كمتر از قیمت پارسال خریداری می كنند.
* كاهش تولید و بیكاری كارگران
یك تولیدكننده مرغ و تخم مرغ نیز در این نشست گفت: دو سال است كه واحدهای تولیدی مرغ و تخم مرغ در خراسان رضوی عاری از آنفلوآنزای پرندگان هستند و هزینه زیادی برای تجهیز مرغداریها و نگهداری و پرورش مرغ انجام داده اند.
سیدعلی سادات افزود: در این شرایط كه قیمت تخم مرغ پایین نگه داشته و صادرات ممنوع شده است تولیدكنندگان قادر به تامین هزینه های خود نیستند و مجبور می شوند واحدها را تعطیل یا میزان تولید را كاهش دهند كه این مهم به بیكاری كارگران می انجامد.
* نهاده های دو نرخی
محمد نوری فرد یكی دیگر تولیدكنندگان مرغ و تخم مرغ در خراسان رضوی هم گفت: برای نهاده ها دو نرخ در بازار وجود دارد، یك نرخ مربوط به نهاده ای است كه با ارز دولتی 4200 تومان وارد كشور می شود اما سه ماه طول می كشد به دست تولیدكننده برسد. نرخ دوم نیز مربوط به بازار آزاد است كه عده ای نهاده را 60 درصد گرانتر از نرخ رسمی آن در بازار عرضه می كنند و تولیدكننده به دلیل اینكه نهاده با نرخ دولتی با تاخیر سه ماهه به دستش می رسد ناگزیر است نهاده گرانتر را خریداری كند.
* ممنوعیت صادرات خلاف قانون است
عضو اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و كشاورزی مشهد و رئیس اتحادیه صادركنندگان و واردكنندگان خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: هرگونه ممنوعیت صادرات محصولات داخلی خلاف قانون و سیاستهای برنامه پنجم توسعه است.
محمدحسین روشنك افزود: بعد از صنعت نفت، صنعت مرغ و تخم مرغ بیشترین سرمایه گذاری را در كل كشور انجام داده اما از تولیدكننده مرغ و تخم مرغ هیچ حمایتی نمی شود، در حالی كه مشكلات این صنف مشكلات مردم است.
وی ادامه داد: در این شرایط دولت باید اجازه دهد مرغ و تخم مرغ صادر شود و بخشی از یارانه ای كه در قالب نهاده های طیور به تولیدكننده می دهد در زمان صادرات محصول از صادركننده پس بگیرد.
رئیس اتحادیه صادركنندگان و واردكنندگان خراسان رضوی گفت: دولت در زمانی كه قیمتها افزایش می یابد برای راضی كردن مردم در قالب طرح تنظیم بازار تولیدكنندگان را وادار به كاهش قیمت می نماید و در صورتی كه از این حیث به نتیجه لازم نرسید اقدام به واردات آن كالا می كند كه این یك ایراد است.
وی افزود: وزارت جهاد كشاورزی در زمینه دام و طیور نتوانسته به وظیفه خود به خوبی عمل كند. این وزارتخانه برای همه بخشهای تولیدی ارز دولتی دریافت می كند اما در مدیریت بازار، صادرات و واردات ناموفق بوده است.
روشنك ادامه داد: ریشه بخشی از مشكلات تمركز اختیارات در تهران است. در شرایطی كه همه تصمیمات در حوزه اقتصاد در تهران گرفته می شود چرا باید مسئولان استانی پاسخگوی تبعات این تصمیمات در استانها باشند.
نشست تولیدكنندگان و صادركنندگان مرغ و تخم مرغ خراسان رضوی بدون حضور مسئولان و كارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت و جهاد كشاورزی برگزار شد.
خراسان رضوی دارای 270 واحد مرغ تخم گذار با ظرفیت 9 میلیون قطعه در هر دوره است. مصرف تخم مرغ در این استان 65 هزار تن در سال است و پیش از این تا 30 هزار تن مازاد تولید آن به كشورهای دیگر صادر می شد.
7489/1858
مشهد- ایرنا- جمعی از تولیدكنندگان و صادركنندگان مرغ و تخم مرغ خراسان رضوی روز سه شنبه طی نشستی در مشهد نسبت به ممنوعیت صادرات تخم مرغ، فقدان توازن بین قیمت تولید و نرخ فروش تخم مرغ در بازار و واردات آن ابراز ناخرسندی كردند.