۱ اسفند ۱۳۹۷، ۷:۴۷
کد خبر: 83215922
T T
۰ نفر

نساجي، ظرفيتي براي اشتغال؛

۱ اسفند ۱۳۹۷، ۷:۴۷
کد خبر: 83215922
نساجي، ظرفيتي براي اشتغال؛

يزد- ايرنا- صنعت نساجي در ايران با توجه به ظرفيت هاي موجود مي تواند زمينه بسيار خوبي براي كاهش آمار بيكاري و راهكاري مناسب براي جبران بخشي از كاهش درآمدهاي ارزي ناشي از تحريم هاي ظالمانه باشد.

به گزارش ايرنا، در حالي كه نساجي با حدود يك قرن سابقه در كشورمان ، پنج درصد سرمايه گذاري هاي بخش صنعت را در اختيار دارد، 13درصد اشتغال واحدهاي صنعتي نيز مربوط به اين حوزه است.
بر اساس آمار موجود، متوسط هزينه مورد نياز به منظور ايجاد اشتغال براي يك نفر در صنعت نساجي حدود 25 درصد از متوسط هزينه ايجاد اشتغال يك نفر در كل صنعت كشور است.
آمارهاي وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) حاكي است؛ امسال با وجود چالش هاي ناشي از جنگ رواني و تحريم هاي اقتصادي، صادرات محصول نساجي كشور در 9 ماهه سال 1397، 28 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشت و اين امر بيانگر ظرفيت هاي بالاي اين حوزه است.
به گفته مديركل صنايع نساجي و پوشاك وزارت صمت، هفت هزار و 900 واحد توليدي فعال نساجي در ايران وجود دارد كه اقدام لازم براي تأمين مواد اوليه و سرمايه در گردش اين واحدها برنامه ريزي شده است.
افسانه محرابي اظهار كرد: با حل مشكل تجارت و بازرگاني جهاني، صنعت نساجي در زمينه هاي واردات، صادرات و نصب ماشين آلات جديد گسترش پيدا كرد و مشكل مالي و بانكي آنها هم كمتر شد.

** نساجي بهترين راه براي عبور از تحريم
همچنين مدير دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري يزد گفت: در دوره قبلي تحريم و بر اساس آمار رسمي، 700 دستگاه ماشين بافندگي و در آمار غيررسمي، دو هزار دستگاه ماشين بافندگي بدون حمايت دولت وارد كشور شد.
سيد حسين دشتي با اشاره به اينكه صنعت نساجي، ظرفيت گسترش و مقاومت در شرايط تحريم را دارد، تدوين نقشه راه و مشخص شدن وظايف دستگاه ها را در توسعه نساجي با اهميت خواند.
وجود كارخانه هاي قديمي و با سابقه نساجي در يزد و نيز به دليل ظرفيت بالا در اشتغال خصوصاً مشاغل خانگي، كمك بسيار مطلوبي براي توسعه و عبور از تحريم هاي اقتصادي است.
يزد از گذشته، نه تنها به سبب معماري ويژه و بنا‌هاي باستاني كه بخشي از آن ثبت جهاني شد، بلكه به سبب وجود صنايع گوناگون از جمله صنعت بافندگي و نساجي معروف و شناخته شده است.
هر جاي ايران نامي از ترمه، روفرشي و دستمال به ميان آيد، نام يزد نيز با آن همراه خواهد بود و اين امر بيانگر اهميت آن در استان و جايگاه آن در ميان مردم است.
25 درصد سهم اشتغال يزد و فعاليت 23 هزار نفر در اين حوزه، مبيين جايگاه نساجي در ميان يزدي هاست و ورود آن به برخي خانه ها و محلات به عنوان شغل خانگي همچنان ادامه دارد.

** سهم 27 درصدي يزد از توليدات نساجي كشور
رئيس سازمان صمت يزد با اشاره به رتبه دوم استان با توليد 27 درصد محصول اين صنعت در كشور، به ايرنا گفت: هم اكنون 662 واحد نساجي استان پروانه بهره برداري دارد؛ اگر صنوف مرتبط را به آن اضافه كنيم اين تعداد به چهار هزار و 309 واحد مي رسد.
محمدرضا علمدار يزدي مي گويد: هم اكنون در سه هزار و 290 واحد توليدي و صنعتي فعال استان بيش از 100 هزار نفر مشغول كار هستند
وي با بيان اينكه فعاليت نساجي صنعتي از سال 1304 خورشيدي در ايران آغاز شد، اظهار كرد: از همان زمان فعاليت نساجي صنعتي نيز در يزد آغاز شد و امروز از پيشگامان آكادمي و صنعتي اين بخش محسوب مي شود.

** تمايل سريلانكا به خريد پارچه هاي خام در يزد
همچنين سفير سريلانكا در تهران در نشستي با فعالان حوزه اقتصادي استان يزد توسعه روابط اقتصادي كشورش با يزد را به نفع مردم اين استان و جمهوري اسلامي دانست.
«محمد شريف انيس» اضافه كرد: تلاش‌ها براي زمينه‌سازي مناسب براي سرمايه‌گذاري، انجام توافق‌هاي لازم و ارتباط با فعالان صنعتي و توليدي مد نظر است.
وي، بيشترين صادرات كشورش را پوشاك ذكر كرد و يادآور شد: اين كشور براي توسعه و فعاليت تجاري و بازرگاني به پارچه خام نياز دارد و يزد در اين زمينه از توانايي‌هاي خوبي برخوردار است.

** 10 درصد سرمايه گذاري يزد در حوزه نساجي
هم اكنون نساجي سهم هشت درصدي توليد ناخالص داخلي استان و سهم 42 و 27 درصدي در ميان صنايع فلزي و غيرفلزي را داراست.
مشاور مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي يزد در باره تأثير اشتغال صنايع نساجي استان به ايرنا اظهار كرد: از 9 هزار و 818 واحد نساجي كشور، حدود دو هزار واحد آن در استان قرار دارد.
الهه اسلامي افزود: در مجموع 10 درصد سرمايه گذاري يزد و 25 درصد سهم اشتغال استان مربوط به اين حوزه است.
وي مي گويد: هم اكنون حدود 23 هزار نفر در اين صنعت، مشغول به كار هستند و نساجي بيشترين سهم اشتغال نسبت به سرمايه گذاري را دارد.
مشاور مديركل تعاون يزد خاطرنشان كرد: استان، رتبه نخست توليد محصول سنتي و رتبه دوم توليد پارچه پنبه اي، الياف مصنوعي، ريسندگي نخ پنبه و پلي استر را داراست.
اسلامي تصريح كرد: نساجي از نظر عوامل فيزيكي، شيميايي و ارگونومي جزو مشاغل سخت و زيان آور به حساب مي آيد و اين امر در نبود انگيزه ورود دانش‌آموختگان اين رشته به بازار كار اثرگذار است.

** اشتغال بالا با سرمايه گذاري پايين در نساجي
همچنين رئيس انجمن نساجي استان از يزد با عنوان شهر نساجي ياد و اظهار كرد: پايين بودن قيمت تمام شده كالا، بازار خوب صادرات، وجود كارگر و انرژي ارزان، نياز اندك به ارز، نبود آلودگي زيست محيطي، كم آبخواه بودن (جز مرحله رنگريزي و تكميل)، ارزش افزوده بالا و مزيت نسبي به دليل مشتقات نفتي مواد اوليه از مزاياي اين صنعت است.
مجتبي دستمالچيان در گفت وگو با خبرنگار ايرنا يادآور شد: در صنايع نساجي، نسبت ميزان اشتغال به حجم سرمايه گذاري بالاست و به ازاي توليد هركيلو گرم پارچه پيراهني، 15 نفر مشغول كار هستند.
وي خاطرنشان كرد: صنايع پوشاك با توجه به نيروي انساني بالا، سرمايه پايين، ارزش افزوده آن حدود سه برابر است و يزد ظرفيت توسعه صنعت پوشاك را نيز داراست.
به اعتقاد رئيس انجمن نساجي يزد، دليل ركود اين صنعت ناشي از كاهش ارزش افزوده صنعت نساجي و گراني مواد اوليه در بازه زماني 1362 تا 1372 است.

** فعاليت دو هزار واحد نساجي در يزد/ پاسخگوي 70 درصد نياز كشور
به گفته دستمالچيان، هم اكنون يكهزار و 964 واحد كوچك و بزرگ نساجي در استان وجود دارد كه بدون هيچ اتكايي به دولت، فعاليت مي كنند و از مشتريان خوش حساب بانك ها هستند.
وي با بيان اينكه سرمايه گذاري در احياي واحدهاي نساجي تا استفاده كامل از ظرفيت كامل توليد اين واحدها بايد در اولويت باشد، ادامه داد: در صنعت كاشي، 70 درصد مازاد نياز داخلي توليد وجود دارد اما در صنعت نساجي اگر با تمام ظرفيت كار شود، تنها 70 درصد نياز بازار داخلي تأمين مي شود.

** يزد، قطب توليد شال و روسري كشور
اين صنعتگر يزدي با بيان اينكه يزد، قطب توليد شال و روسري ايران است و با توسعه چاپ ديجيتال مي تواند ارزش افزوده بالايي ايجاد كند، مي گويد: برندسازي، توسعه توليد گرانول پلي استر و پلي پروپيلين، تجهيز خطوط ريسندگي الياف كوتاه، خطوط ذوب ريسي نخ پلي استر، خط آهارزني و چله كشي و خط چاپ و تكميل مدرن در توسعه صنعت پوشاك بسيار مهم است.
دستمالچيان با بيان اينكه نساجي در شرايط تحريم به دليل كاهش ميزان قاچاق (به علت افزايش نرخ ارز و موانع نقل و انتقال مالي) قوي تر مي‌شود، درباره نقاط ضعف معتقد است: كامل نبودن چرخه توليد در نساجي و تبديل نشدن پارچه به كالاي نهايي از مهمترين اين نقاط ضعف است.
وي، نداشتن راهبرد، راهكار و ايجاد زمينه كپي كاري و تضعيف شركت هاي رقيب، نبود خلاقيت در فارغ التحصيلان رشته نساجي و ضعف دانش و سرمايه را از ديگر چالش ها عنوان كرد.
رئيس انجمن نساجي يزد از ايجاد دهكده نساجي با حضور نمايندگي تمام واحدهاي اين حوزه براي غلبه بر واسطه ها و تأسيس تعاوني تأمين نياز واحدهاي نساجي براي خريد گروهي مواد اوليه و حمايت از كارگاه هاي ضعيف تر خبر داد.

** نساجي صنعت آينده ساز براي يزد
عضو هيأت علمي دانشگاه يزد بر اين باور است: صنعت نساجي ،صنايع تكميلي و تبديلي در حوزه مواد غذايي مي تواند در كنار توسعه بخش خدمات از جمله صنايع آينده ساز استان باشد.
سعيد عطار افزود: احتمال اثر تحريم بر صنعت نساجي به دليل ممنوعيت نقل و انتقال مالي و عدم شفافيت در اقتصاد ايران وجود دارد.
وي با بيان اينكه نقشه راه صنعت نساجي بايد مسير مشخصي داشته باشد، مشخص شدن مشكل يا چالش اصلي كه كاتاليزوري براي حل ديگر مسائل باشد را كاركرد اصلي نقشه راه برشمرد.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: فرض كنيم مشكل اصلي صنايع نساجي، عدم استفاده از ظرفيت هاي موجود است و اگر بپرسيم كه دليل چيست، آنگاه مي توانيم به لايه زيرين اين مساله پي برد.
عطار خاطر نشان كرد: بر اساس آخرين نسخه سند آمايش استان، اغلب صادرات حوزه نساجي را واسطه ها انجام مي دهند كه اين روش، چالش بزرگي براي برندسازي و حفظ ارزش افزوده اين صنعت است.

** نبود گزارش از روند رشد مصرف پوشاك
عضو انجمن نساجي استان يزد نيز ناآگاهي به مسائل روز را معضل اصلي صنعت نساجي دانست و گفت: تقاضاي جهاني پوشاك در سال 2017 معادل 1.8 تريليون دلار و براي سال 2025 ميلادي 2.5تريليون دلار پيش بيني شده است.
عليرضا فرخ‌نيا با بيان اينكه آمريكا با 341 ميليارد دلار تقاضا، بزرگ ترين مصرف كننده پوشاك در جهان است، افزود: سهم پوشاك در تجارت جهاني 57 درصد است.
وي اضافه كرد: در ايران هيچ آماري از روند رشد مصرف پوشاك وجود ندارد؛ بنابر اين نمي توان سياست گذاري مناسبي در اين صنعت انجام داد. با اين حال حركت نساجي به سمت محصول نهايي به دليل اشتغال بالاي زنان، كم آب بر بودن و ارزش افزوده بالا، قابل توجيه است.
اين كارشناس امور اقتصادي در عين حال با تأكيد بر لزوم شناخت شرايط موجود و پيشرفت دنيا در صنعت پوشاك و تدوين برنامه راهبردي و تهيه نقشه راه، نبود انگيزه در دانش آموختگان دانشگاهي را از معايب نساجي عنوان كرد.
به هر حال به نظر مي رسد با توجه به اينكه يزد به لحاظ نساجي كاملترين تنوع در انواع رشته‌ها را در ايران دارد و از سوي ديگر ظرفيت بالاي نياز داخلي پوشاك در كشور در كنار مزاياي زياد آن همچون پايين بودن قيمت تمام شده كالا، بازار خوب صادرات، كارگر و انرژي ارزان، نياز اندك به ارز، نبود آلودگي هاي زيست محيطي، كم آبخواهي و ارزش افزوده بالا، اين صنعت مي تواند راهكار مناسبي براي دور زدن تحريم ها باشد.
يزد كه دومين استان توليد كننده انواع محصول نساجي است، مي تواند با طراحي هاي جديد و شناسايي بازارهاي متنوع، زمينه رشد صادرات و افزايش درآمدزايي اين صنعت را فراهم كند.
1968/ 2047