۴ اسفند ۱۳۹۷، ۱۱:۱۷
کد خبر: 83219126
T T
۰ نفر

اما و اگرهاي جمع آوري سگ هاي ولگرد در زنجان

۴ اسفند ۱۳۹۷، ۱۱:۱۷
کد خبر: 83219126
اما و اگرهاي جمع آوري سگ هاي ولگرد در زنجان

زنجان - ايرنا - متوليان شهرداري شهر زنجان مي گويند كه جمع آوري سگهاي ولگرد طبق شيوه نامه اعلام شده انجام مي گيرد و حاميان حيوانات بجاي اخلال، با اين نهاد غير دولتي همكاري داشته باشند.

به گزارش ايرنا، دستورالعمل كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد با تبادل نطر نمايندگان سازمان هاي عضو ستاد مركزي كنترل جمعيت حيوانات ناقل بيماري به انسان و دفتر هماهنگي خدمات شهري سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور بهمن 78 به تصويب رسيد.
اهداف تهيه اين دستورالعمل عبارتند از كنترل بيماري هاي قابل انتقال بين حيوان و انسان از طريق شناسايي كانون تجمع سگ هاي ولگرد و كنترل جمعيت آنها با انتخاب روش مناسب و ارتقاي سطح آگاهي هاي عمومي در ارتباط با رعايت اصول بهداشتي در مواجهه با حيوانات مزاحم (با اولويت سگ هاي ولگرد) اعلام شده است.
مهمترين معضلات و مشكلات ناشي از افزايش جمعيت سگ هاي ولگرد، شيوع بيماري هاي قابل انتقال بين حيوان و انسان، افزايش آن در جمعيت دامي و انسان، انتقال بسياري از بيماري ها از سگ به انسان است.
بر اين اساس و از جمله مهمترين آنها مي توان به بيماري هايي نظير هاري، كيست هيداتيك، سالك،كالا آزار ، لاروهاي مهاجر احشايي بروسلوزو لپتوسپيروز اشاره كرد كه برضرورت اجراي دستورالعمل كنترل جمعيت سگهاي ولگرد بيش ازگذشته تاكيد شده ست.
مريم 32 ساله از شهروندان زنجاني با تاكيد بر اينكه تردد سگ ها در برخي مناطق شهر زنجان بويژه در شهرك هاي اقماري چهره ناخوشايندي را ايجاد كرده است، گفت: رفت و آمد، انواع سگ ها در شهر موجب ترس و وحشت عابران پياده مي شود.
وي اظهار داشت: اين مساله به ويژه در فصول سرد سال بيش از گذشته نمود دارد و ارگان متولي امر (شهرداري) نسبت به جمع اوري آنها اقدام مي كند.
معاون خدمات شهري شهرداري زنجان نيز در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت كه سگهاي ولگرد به عنوان يكي از عوامل اصلي حمله به انسان مطرح هستند كه در موارد عديده اي تماس انسان با سگ (بدون انتقال بيماري) منجر به مرگ حتي در اطفال منجر مي شود.
غلامحسين احمدي افزود: اين مساله موجب سلب آسايش عمومي در شهرها و روستاها شده است و به عنوان يكي از مهمترين عوامل آلوده كننده پارك ها و تفرجگاه ها مطرح هستند.
احمدي افزود: سگها داراي قابليت توليد مثل بسيار بالا بوده و به همين علت جمعيت سگ هاي ولگرد در صورت اجرا نشدن برنامه هاي كنترل و مبارزه، بطور سريع افزايش يافته و به نوبه خود مخاطرات فراواني را براي شهروندان به دنبال دارد.
وي اضافه كرد: طبق دستورالعمل، مركز كنترل جمعيت حيوانات مزاحم داراي محل نگهداري بوده كه اين مهم بر عهده شهرداري ها است كه طبق فرآيند اقدامات لازم را انجام مي دهند.
اين مسئول ادامه داد: تردد سگهاي ولگرد در شهر زنجان معضلي مهم بشمار مي رفت و نارضايتي هايي را در بين شهروندان ايجاد كرده بود كه از چند سال گذشته اكيپي از طريق بخش خصوصي متولي جمع آوري اين سگ ها شد.
احمدي افزود: بر اين اساس با تغيير رويه، اكيپ شهرداري نسبت به جمع آوري سگ هاي ولگرد مبادرت مي كند و با گشت زني در مناطق مختلف كار جمع آوري و انتقال سگهاي ولگرد با بيهوش كردن آنها انجام مي شود.

** گروههاي حمايت از حيوانات اخلال ايجاد مي كنند
معاون خدمات شهري شهرداري زنجان ادامه داد: شهرداري با توجه به بخشنامه و دستور العمل اعلام شده نسبت به جمع اوري و غربالگري سگ هاي ولگرد اقدام مي كند و اين در حالي است كه گروههاي حمايت از حيوانات در اجراي بهينه اين كار اخلال ايجاد مي كنند.
وي اضافه كرد: همين مساله اجراي اين كار و شتاب بخشي در امر جمع آوري و زنده گيري سگ هاي ولگرد در شهر زنجان را با چالش مواجه كرده اين در حالي است اين كار از جمله مطالبه عمومي شهروندان است.
احمدي افزود: اجراي اين كار وقت و هزينه زيادي را در بر مي گيرد و اخلال در اين كار مشكلات و ادامه فعاليت را با كندي مواجه مي كند.
وي اظهار داشت: آمارها نشان مي دهد با فعاليت اكيپ مربوطه در شهرداري زنجان جمع اوري سگ هاي ولگرد نسبت به سال هاي قبل 40 درصد كاهش يافته است.

** نگهداري سگهاي ولگرد هزينه دارد
مديرعامل سازمان پسماند شهرداري زنجان نيز در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت كه طبق ساختار جديد ابلاغ شده از ابتداي امسال كار جمع اوري و كنترل سگ هاي ولگرد به اين سازمان واگذار شده است.
هاشم نجفي افزود: بر اين اساس و براي انجام اين كار نسبت به تهيه وسليه نقليه مورد نظر، اسلحه بيهوشي، آموزش نيروها و تعيين پناهگاه اقدام شده و روزانه با گشت زني در نقاط مختلف شهر نسبت به جمع اوري و زنده گيري سگهاي ولگرد مبادرت مي شود.
وي اضافه كرد: براين مبنا سگ هاي ولگرد توسط نيروهاي شهرداري با اسلحه بيهوشي زنده گيري و براي غربالگري به پناهگاه فرستاده و سپس واكسناسيون و انگل زدايي مي شوند.
اين مسئول بيان كرد: در صورتي كه سگها از نژاد خوب باشند نگهداري شده و در صورت وجود متقاضي طبق تشريفات و فرآيند و اخذ تعهد به آنها واگذار مي شود.
نجفي افزود: اگر سگهاي ولگرد از نوع سگ گله باشند، عقيم سازي مي شوند و اگر پس از بررسي سگي بيمار و يا هار تشخيص داده شود، به اصطلاح مرگ با ترحم انجام مي گيرد بدين صورت كه با تزريق آمپول بيهوش شده و پس از پنج تا 10 دقيقه مي ميرند.
وي تاكيد كرد: متاسفانه گروهي تحت عنوان حاميان حيوانات در شهر زنجان مخالف اجراي اين كار بوده و عنوان مي كنند كه سگها بايد بصورت آزادانه تردد داشته باشند در حالي كه مشاهده آنها در مناطق مختلف شهر براي شهروندان به ويژه دانش اموزان ترس و وحشت ايجاد مي كند.
مديرعامل سازمان پسماند شهرداري زنجان ادامه داد: در صورت عدم كنترل سگ هاي ولگرد جمعيت آنها افزايش مي يابد و همين مساله به معضلي مهم تبديل شده و مشكلات عديده اي را براي شهروندان ايجاد مي كند.
وي اظهار داشت: اين سازمان آماده همكاري با گروههاي حاميان حيوانات در شهر زنجان است و حتي اين امادگي را دارد در صورت نياز وجود محل نگهداري سگهاي ولگرد را به آنان واگذار كند.
به گفته نجفي براي هر قلاده سگ بايت نگهداري، غربالگري، انجام واكسيناسيون، نيروهيا اسناني ، ماشين آلات و حتي خو پناهگاه 500 هزار تومان هزينه دادر كه با احتساب مجموع سگ ها رقم بالايي را شامل مي شود.
نجفي خاطر نشان كرد: شهروندان زنجاني در صورت مشاهده سگهاي ولگرد مي تواند موارد را به سامانه 137 شهرداري اطلاع رساني كنند تا در اسرع وقت نسبت به جمع اوري آنها مبادرت كنند.
به گفته نجفي از ابتداي امسال تا كنون 450 قلاده سگ ولگرد در شهر زنجان جمع اوري شده كه بطور ميانگين 45 تا 50 قلاده در ماه را شامل مي شود.

** محيط زيست بر روند جمع آوري سگهاي ولگرد نظارت مي كند
فرمانده يگان حفاظت اداره كل محيط زيست استان زنجان نيز در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت: طي سال هاي گذشته طرح جمع آوري با عنوان 'اتلاف سگهاي ولگرد' طبق فرآيندهايي و با هدف كنترل آنها در شهرها و روستاها اجرا مي شد.
سعيد حقيقي افزود: اهداف تهيه اين دستورالعمل عبارت از كنترل بيماري هاي قابل انتقال بين حيوان و انسان از طريق شناسايي كانون تجمع سگهاي ولگرد و كنترل جمعيت آنها با انتخاب روش مناسب و ارتقاي سطح آگاهي‌هاي عمومي درخصوص رعايت اصول بهداشتي در مواجهه با حيوانات مزاحم (با الويت سگ‌هاي ولگرد) است.
وي اظهار داشت: در زمان حاضر اين رويه هم دستور العمل جمع آوري سگهاي ولگرد تغيير يافته كه متولي انجام اين كار نيز برعهده شهرداري واگذار شده تا نسبت به سازو كارهاي محوله اقدامات مورد نظر را انجام دهد.
فرمانده يگان حفاظت اداره كل محيط زيست استان زنجان ادامه داد: اداره كل محيط زيست نيز به عنوان يكي دستگاه هاي نظارتي در ارتباط با طرح جمع اوري سگهاي ولگرد حضور دارد.
وي اضافه كرد: طبق متن بند 20 ماده 55 قانون شهرداري براي جلوگيري از ايجاد و تاسيس كليه اماكن كه بنحوي موجب بروز مزاحمت براي ساكنين يا مخالف اصول بهداشت در شهرهاست، شهرداري مكلف است از تاسيس كارخانه ها، كارگاهها ، گاراژهاي عمومي و تعمير گاه ها و مراكزي كه مواد محترقه ميسازند و اصطبل چارپايان و مراكز دامداري و بطور كلي تمام مشاغل و كسب هائي كه ايجاد مزاحمت و سروصدا كنند يا توليد دود يا عفونت و يا تجمع حشرات و جانوران نمايد جلوگيري كند.
حقيقي افزود: همچنين در تخريب كوره هاي آجر و گچ و آهك پزي و خزينه گرمابه هاي عمومي كه مخالف بهداشت است اقدام كرده و با نظارت و مراقبت در وضع دودكش هاي اماكن و كارخانه ها و وسائط نقليه كه كاركردن آنها دود ايجاد مي كند از آلوده شدن هواي شهر جلوگيري نمايد و هر گاه تاسيسات مذكور فوق قبل ازتصويب اين قانون بوجود آمده باشد آنها را تعطيل كند و اگر لازم شود آنها را به خارج از شهر انتقال دهد.
وي اضافه كرد: در صورت وجود شاكي افراد بايد به شهرداريها مراجعه كند و متاسفانه به دليل اگاهي ها افراد به محيط زيست و يا بهداشت مراجعه مي كنند در صورتي كه شهرداري پاسخگوي اين موارد هستند.
فرمانده يگان حفاظت اداره كل محيط زيست استان زنجان ادامه داد: به اين مهم توجه داشت كه جمع آوري سگ هاي ولگرد در روستاها بر عهده دهياري ها، و در صورت نبود دهياري ها اين كار را بخشداري ها انجام مي دهند.
اين مسئول ادامه داد: جمع اوري سگ هاي ولگرد، محل نگهداري وبكارگيري نيروهاي انساني مورد نياز به هزينه بالايي نياز دارد و از طرفي نبود اعتبارات شهرداري ها امكان اجراي اين كار را با دشواري مواجه مي كند.
وي يادآوري كرد: شهرداري زنجان بر اجراي اين طرح تاكيد كرد اما در عمل اينگونه نيست و بسيار ضعيف عمل شده و اين نهاد غير دولتي مي تواند با نصب بنرهايي نسبت به آگاه سازي مردم مبادرت كنند كه چنين چيزي در سطح شهر مشاهده نمي شود و اين در حالي است سگهاي ولگرد در شهر جولان مي دهند.
اين در حالي است كه پيش از اين نيز سيده سارا فرقاني كه موسس پناهگاه است به خبرنگار ايرنا گفته بود كه نگهداري سگ هاي ولگرد در اين مركز خاص، آسيب ها و تهديدها را نسبت به شهروندان و حتي خود اين جانوران به حداقل ها نزديك تر كرده است.
وي اظهار داشته بود كه اين مكان محلي امن براي زيست سگ ها بشما مي آيد و در واقع پنجمين پناهگاه سگ هاي ولگرد در سطح كشور است و تلاش مي شود با پناهگاه هاي موجود در چهار استان مشهد، تهران، تبريز و اصفهان، برابري كند.
فرقاني اضافه كرده كه ماهانه هزينه زيادي براي نگهداري سگ هاي ولگرد اعم از تامين تغذيه، درمان، دارو، واكسن، دستمزد كارگران و دامپزشك، جراحي و عقيم سازي در اين پناهگاه صرف مي شود و با توجه به بالا بودن هزينه نياز است مسئولان دستگاه هاي مختلف و عموم مردم در اين خصوص ما را ياري دهند كه در اين صورت سگ هاي ولگرد بيشتري نيز مورد پذيرش قرار خواهد گرفت.
وي خاطر نشان كرد كه 550 سگ ولگرد موجود در اين مكان، در انتظار حمايت و مهر هستند و انتظار مي رود دستگاه ها، دانشگاه ها، شركت ها و كارخانجات و عموم مردم، از هرگونه كمك و ياري دريغ نكنند.
به گفته فرقاني كشتار، راه حل مناسبي براي جمع آوري سگ هاي ولگرد از سطح شهرها و روستاها نيست بلكه بهترين كار براي كاهش جمعيت سگ ها، روش عقيم سازي است.
وي با اشاره به اينكه عقيم سازي هر قلاده سگ نياز به چهار ميليون راله و جراحي ها نيز بين هشت تا 20 ميليون رالا هزينه نياز دارد اظهار داشت: از ابتداي سال 96 تاكنون، قريب 470 قلاده سگ ولگرد موجود در اين پناهگاه عقيم سازي شده است كه در صورت تامين اعتبار لازم، اين كار همچنان ادامه خواهد يافت.
فرقاني گفته بود كه هرچند كمبود اعتبار، پذيرش سگ هاي ولگرد جديد را با مشكل مواجه كرده است اما با اين وجود روزانه يك تا 2 قلاده به جمع سگ هاي نگهداري شده در اين پناهگاه اضافه مي شود.
وي با بيان اينكه پذيرش سگ هاي در معرض تهديد، آسيب ديده، معلول و بيمار در اولويت مي باشد، تامين غذاي اين حيوانات را سخت و مشكل بوده و بر اين اساس انتظار مي رود شوراي شهر زنجان و اداره بهداشت، كشتارگاه هاي دام و طيور را مجاب كنند تا ضايعات گوشتي در اختيار اين پناهگاه قرار گيرند.
9646/8068