به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ تاریخ بشر همواره شاهد شخصیت های بزرگی بوده است كه عطر گفتار و كردارشان، این گیتی پهناور را عطرآگین و همگان را در برابر عظمت گفتار و رفتار خویش حیرت زده كرده اند. حضرت فاطمه(س) از جمله برگزیدگان پروردگار بی همتا به شمار می رود كه نامش سده هاست كه همچون نگینی درخشان بر تارك جهان اسلام می درخشد.
بزرگ بانویی كه در 20 جمادی الثانی سال پنجم بعثت دیده به جهان گشود و بعدها بانوی بزرگ دوعالم لقب گرفت. اهمیت مقام والای حضرت فاطمه(س) سبب شد تا سالروز تولد ایشان به منظور ارج نهادن به تلاش های بانوان این دیار كهن به عنوان روز «زن و مادر» نامگذاری شود.
از لقب های یگانه دختر پیامبر(ص) می توان به «زهرا، صدیقه، طاهره، بتول، راضیه و مرضیه» اشاره كرد و «ام الحسین، ام الحسن، ام الائمه و ام ابیها» از جمله كنیه های آن حضرت به شمار می رود.
گزارشهای تاریخی نشان از آن دارد كه پس از آشكار شدن دعوت پیامبراكرم(ص)، حضرت زهرا(س) در برخی موارد شاهد خشونتهای مشركان علیه پدر بزرگوار خویش بود. علاوه بر این، سه سال از دوران كودكی ایشان، در شعب ابی طالب و تحت فشارهای اقتصادی و اجتماعی مشركان علیه بنیهاشم و مسلمانان گذشت. حضرت فاطمه(س) در كودكی، مادر خود حضرت خدیجه(س) و عموحضرت ابوطالب را از دست داد و همچنین تصمیم قریش مبنی بر قتل پیامبر(ص) و خروج شبانه ایشان از مكه و هجرت به مدینه را مشاهده كرد.
حضرت فاطمه (س) از نظر اجتماعی و سیاسی شخصیتی بسیار تاثیرگذار و كنش مند بود. هجرت به مدینه، مداوای پیامبر(ص) در جریان جنگ احد، رساندن آذوقه برای حضرت محمد(ص) در جنگ خندق و همراهی ایشان در فتح مكه از جمله فعالیتهای وی پیش از رحلت آخرین فرستاده حق محسوب می شود اما بیشتر فعالیتهای سیاسی فاطمه(س) مربوط به دوران كوتاه زندگی این بانوی والامقام پس از رحلت حضرت محمد(ص)است.
این بانوی برگزیده همچنین همسری نمونه برای علی ابن ابیطالب(ع) و مادری مهربان برای فرزندان خویش محسوب می شد و آنان را به گونه ای پرورش دادند كه هر كدام با ایفای نقش بی بدیل خود، درس عزت، سربلندی، جهاد، مبارزه، ایثار، گذشت و ... را از خود به جهانیان آموختند و تاریخ بشر جاودانه شدند.
حدود 135 آیه در 49 سوره به نوعی درباره حضرت زهرا(س) است. البته این تعداد غیر از آیاتی محسوب می شود كه در منابع شیعه بیان شده و همچنین 2 سوره دهر و كوثر به طور كامل در شأن زهرای مرضیه(س) نازل شده است.
سوره كوثر در بردارنده بشارتی عظیم برای پیامبر(ص) در مقابل نسبتهای زشت و توهین مشركان به شمار می رود. در واقع این سوره پاسخی قطعی و محكم در مقابل جسارت وقیحانه دشمنان محمد مصطفی(ص) و خیال واهی آنان بود كه تمام محاسبات و پیشبینیهای ظاهربینانه آنها را باطل كرد.
محدثه یكی از لقب های حضرت زهرا(س) به معنای تحدیث محسوب می شود كه یعنی از عالم غیب مطالبی به قلب ایشان الهام می شده است. همانطور كه علامه حسن زاده آملی در تفسیر سوره قدر می گوید لیله القدر همان قلب حضرت فاطمه(س) و سوره های قرآن كریم به قلب ایشان نازل شده است. این موارد تفسیرهای بلند عرفانی به شمار می روند كه حكیمان، عالمان و فلاسفه اسلامی درباره بانوی آب و آینه می گویند.
مطالعه خطبه های حضرت فاطمه(س) می تواند مقام علمی و دانش بالای ایشان را نسبت به مسایل روزگار خویش به خوبی نشان دهد. در بسیاری از آثار علمی و فقهی آمده كه حضرت زهرا(س) دارای صحیفه فاطمیه بوده است كه این بانوی برگزیده مطالب گوناگون را در آن جمع آوری می كرد. زهرای مرضیه(س) همیشه در مسیر كسب دانش و معرفت گام بر می داشت و با اندیشه و تفكر در مسایل زمان و با بازگویی آن مطالب، مردم را هدایت و ارشاد می كرد.
مدت كوتاهی پس از وفات حضرت محمد(ص)، حضرت زهرا(س) پس از تحمل سختی های فراوان به شهادت رسید و حضرت علی(ع) بنابر سفارش ایشان پیكر مطهر این بانوی بزرگوار را به صورت پنهانی به خاك سپرد. باید دانست در تاریخ شهادت حضرت فاطمه(س) چند روایت وجود دارد كه سوم جمادی الثانی 11 هجری روایتی صحیح تر از تاریخ 13 جمادی الاولی است.
توجه به ویژگی های كاربردی شخصیت حضرت زهرا(س) برای تمامی افراد جامعه به ویژه زنان می تواند مفید و كارگشا باشد. ایشان مادر امامان معصومی(ع) بودند كه اینك با گذشت سده ها از زعامتشان به عنوان الگو و اسوه انسان در مسیر دستیابی به سعادت حقیقی ارج نهاده می شوند. شخصیت زهرای مرضیه(س) تنها معطوف به زن و مادربودن نیست و برای اینكه الگوگیری از ایشان باید راه های پیروی را به خوبی جست وجو كرد زیرا این بانوی بزرگوار الگویی بی همتا برای همه بشریت به شمار می رود. افراد در جامعه امروزی برای اینكه بتوانند به سیره ایشان نزدیك شوند، باید نگاهی اعتقادی و معرفتی داشته باشند.
پژوهشم9280**2002**9131
به مناسبت سالروز تولد حضرت زهرا(س)؛
حضرت فاطمه(س)؛ طلایه دار دفاع از حریم ولایت
۷ اسفند ۱۳۹۷، ۹:۱۵
کد خبر:
83222843
تهران- ایرنا- كوثر پیامبر اكرم(ص) به راستی لقبی شایسته برای بزرگ بانویی است كه در خصلت های ممتاز بشری بی بدیل بود و چون كیمیایی نایاب در عالم هستی گذری كوتاه كرد و توانست با نگاه و اندیشه والای خویش طلایه دار دفاع از حریم ولایت در برابر دشمنان اسلام حقیقی شود.