۸ اسفند ۱۳۹۷، ۱۸:۴۹
کد خبر: 83225371
T T
۰ نفر

ملخ هاي صحرايي مهاجر به سواحل بندرعباس رسيدند

۸ اسفند ۱۳۹۷، ۱۸:۴۹
کد خبر: 83225371
ملخ هاي صحرايي مهاجر به سواحل بندرعباس رسيدند

بندرعباس - ايرنا- مديرحفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان باجدي توصيف كردن هجوم دسته هاي ملخ مهاجر صحرايي گفت: روز گذشته صدها لاشه از اين نوع ملخ در سواحل بندرعباس پيدا شد.

حميد دولتي عصر امروز چهارشنبه در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار ايرنا پيدا شدن لاشه ملخ هاي دريايي در سواحل بندرعباس را نشان از نشست و برخاست هاي زياد و افزايش خطر ريزش دسته هاي بيشتري از اين آفت در روزهاي آينده دانست.
وي با اشاره به اخطارسازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد (فائو) در زمينه گسترده ترشدن محل فرود دسته هاي ملخ مهاجردر هرمزگان افزود: رديابي اين آفت بايد به صورت جدي در دستور كار تمام ارگانها و نهادها ازجمله منابع طبيعي و آبخيزداري قرار بگيرد.
به گفته دبيرستاد ستاد رديابي و مبارزه با ملخ هاي صحرايي هرمزگان هم اكنون علاوه براستقرار دو اكيپ ردياب فائو، چهار تيم نيزعمليات مبارزه با اين آفت را با استفاده از سم هاي شيميايي موثر درشهرستانهاي بندرلنگه، سيريك، ميناب و بندرعباس انجام مي دهند.
دولتي خاطرنشان ساخت: با حمايت موثر رئيس سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان به ازاي هريك از مراكز خدمات جهاد كشاورزي در سطح اين استان يك اكيپ رديابي مجهز به سيستم هاي پيشرفته مستقر شده است.
وي يادآورشد: با توجه به تلاش بي وقفه پرسنل سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان در زمينه رديابي و مبارزه، تاكنون هيچ خسارتي به زمين هاي كشاورزي و باغهاي اين استان گزارش نشده است.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان ابراز داشت: هم زمان با ورود دسته هاي ملخ صحرايي به شرق، غرب و حتي مركز اين استان ازجمله بندرعباس ( دهستان شميل) عمليات مبارزه و پاكسازي در زمين هاي آلوده درحال انجام است.
وي با بيان اينكه تيم هاي پايش و رديابي در حال بررسي مناطق مختلف اين استان هستند گفت: در صورت لزوم تيم هاي عملياتي بيشتري جهت مبارزه با ملخ هاي مهاجر و جلوگيري از بروز هرگونه خسارتي اعزام مي شوند.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان تصريح كرد: عمليات سمپاشي مناطق آلوده استان به ملخ هاي صحرايي تا زمان نابودي كامل دسته هاي آنها بدون وقفه ادامه دارد.
وجود اولين دسته ملخ هاي مهاجر صحرايي دريايي در هرمزگان چهارم بهمن ماه امسال در بندرنخيلو از توابع بندرلنگه درغرب اين استان گزارش شد.
اين ملخ ها كه بومي كشورعربستان هستند به علت نبود بارش و غذاي كافي به مناطق مختلف از جمله يمن، عمان و ايران (از طريق آبهاي خليج فارس) مهاجرت كرده اند كه سازمان فائو هشدار مهاجرت آنها را از قبل به تعدادي از كشورها داده بود.
دومين گزارش از ورود اين آفت به هرمزگان دوم اسفندماه از بخش سندرك ميناب واقع در شرق اين استان( درفاصله 450كيلومتري از كانون اول در بندرلنگه) دريافت شد كه نشان مي دهد ملخ هاي صحرايي با عبور از كشور عمان، درياي عمان و سواحل مكران وارد خاك ما شده اند.
ملخ صحرايي دريايي مي تواند حدود 200 تا 300 كيلومتر بدون نشستن پرواز كند و اگر سريع با دسته هاي مهاجر آن (هردسته شامل 250 تا 300 ميليون ملخ) مبارزه نشود تخم ريزي كرده و هرروز بر تعداد شان اضافه مي شود.
مديرحفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان اضافه كرد: با وجود عمليات رديابي و مبارزه با ملخ هاي صحرايي و استفاده از دو فروند هواپيماي سم پاش؛ متاسفانه هر روز شاهد افزايش دسته ها و هجوم آنها به مراتع و جنگل هاي منتهي به مزارع كشاورزي و باغها هستيم .
**حمله ملخ هاي مهاجر به مراتع شميل در بندرعباس:
دولتي گفت: متاسفانه امروزچهارشنبه ريزش دسته هاي ملخ مهاجر صحرايي جديد با فاصله 2 تا 3 كيلومتري از باغها و مزارع كشاورزي دهستان شميل واقع در 40 كيلومتري شرق بندرعباس گزارش شده است.
وي تاكيد كرد: با توجه به هشدار سازمان فائو در زمينه ورود پنج تا 10 برابري ملخ هاي مهاجر صحرايي و تخم گذاري آنها در شهرهاي ساحلي هرمزگان و نزديك شدن به زمان خروج پوره ها از تخم، اوايل سال آينده خورشيدي(سه هفته ديگر) شاهد هجوم پر تعداد اين آفت به مزارع و باغهاي اين استان خواهيم بود.
اين منبع خواستار همكاري بي وقفه و همه جانبه دستگاههاي اداري ازجمله محيط زيست، اداره كل منابع طبيعي، راه و شهرسازي و همچنين نيروهاي مسلح و حتي بهره برداران براي مبارزه و جلوگيري از حمله اين آفت خطرناك و نابود كننده به مزارع و باغهاي اين استان شد.
** دامنه خطر حمله ملخ هاي مهاجر صحرايي
از آنجايي كه جمعيت هر دسته ملخ صحرايي مهاجربين 250 تا 350 ميليون عدد اعلام شده و اينكه هر يك از آنها 85 تا 90 تخم مي گذارد، مي توان تخمين زد در صورت مبارزه نكردن تنها جمعيت يكي از دسته ها با گذراندن دوره سه هفتگي تكاملي (ازپورگي تا بلوغ) به چند ميليارد عدد افزايش مي يابد.
ملخ هاي صحرايي در مسير عبور خود با تغذيه از سبزينه هاي مختلف ازجمله جنگل ها، باغهاي ميوه، علوفه، غلات، صيفي و مراتع آنها را از بين مي برند و با توجه به قدرت تخريبي كه دارند باعث قحطي نيز مي شوند.
** رئيس سازمان حفظ نباتات ايران:
رئيس سازمان تحفظ نباتات ايران گفته است: به دليل بارندگي در جنوب و جنوب شرق كشور كه كانون ملخ صحرايي است با افزايش تهاجم ملخ‌ها مواجه خواهيم بود كه براي مبارزه و كنترل با آنها نياز به كمك و پشتيباني دستگاههاي دولتي داريم.
محمد علي باغستاني اعتبار ساليانه سازمان بحران استان‌ها براي مبارزه با ملخ هاي صحرايي را بين 40 تا 50ميليارد ريال ذكر كرد و گفت: با توجه به شرايط ويژه‌اي كه امسال به وجودآمده نياز به اعتبارات بيشتري است.
به گفته وي سال زراعي گذشته در سطح 108 هزارهكتاراز اراضي كشور با انواع ملخ مبارزه شد و با كنترل ملخ آسيايي از وارد آمدن هرگونه خسارتي به بخش كشاورزي كشور جلوگيري شد.
'وسعت زمين هاي كشاورزي هرمزگان 259هزار هكتار با توليد سالانه دو ميليون و 300هزارتن محصول زراعي و باغي اعلام شده كه بيشترين آن به ميزان يك ميليون و 650هزار تن شامل سبزي و صيفي خارج از فصل است'.
آخرين گزارش ازحمله ملخ هاي مهاجر صحرايي دريايي (درغرب هرمزگان) به بندرلنگه به سال 1368هجري خورشيدي برمي گردد درحاليكه سال 92 نيز درشرق اين استان در سطح سه هزار هكتار با آفت خطرناك ملخ صحرايي مبارزه شد.
طبق اعلام مديريت حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان از سال 92هجري خورشيدي تا چهارم بهمن ماه امسال ريزش ملخ صحرايي مهاجر در اين استان گزارش نشده است.
6048/ 6149