۲۲ اسفند ۱۳۹۷، ۱۷:۱۹
کد خبر: 83242575
T T
۰ نفر
سفر روحانی به بغداد، فصل جدیدی از روابط ایران و عراق

تهران- ایرنا- كارشناسان مسائل خاورمیانه با توجه به استقبال درخور توجه مقامات عراقی از حسن روحانی رییس جمهوری ایران و توافقات صورت گرفته در جریان سفرش به بغداد، معتقدند كه مرحله جدیدی از روابط مستحكم بین دو كشور در حال شكل گیری است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رئیس جمهوری روز دوشنبه گذشته در یك سفر رسمی سه روز وارد بغداد شد و طی دو روز اقامت در پایتخت عراق با مقامات ارشد این كشور، شخصیت ها و نخبگان این كشور دیدار و گفت وگو كرد.
همچنین مقامات دو كشور طی مذاكرات فشرده در حوزه های مختلف پنج سند و یادداشت تفاهم همكاری امضا كردند.
ایران و عراق سه شنبه با صدور یك بیانیه مشترك ضمن ترسیم چارچوب همكاری های آینده از توافق نهایی از جمله بر سر رایگان شدن روادید برای شهروندان دو كشور و نیز لایروبی اروندرود (شط العرب) خبر دادند.
رییس جمهوری كشورمان روز سه شنبه گذشته در جمع نخبگان عراق در بغداد، اظهار داشت: در مذاكرات در خصوص همه مباحث مهمی كه مورد نظر دو دولت در حوزه دوجانبه، منطقه ای و بین المللی بود ، گفت و گو و به توافقات خوبی دست یافتیم.
روحانی با بیان اینكه تردید نداریم اقتصاد، فرهنگ، روند سیاسی ما و اهداف منطقه ای ما مكمل یكدیگر خواهد بود، گفت: در این سفرتصمیم گرفتیم كه روابط اقتصادی ، فرهنگی ، علمی و سیاسی دو ملت روز به روز افزایش یابد.
با توجه به اهمیت سفر رئیس جمهور كشورمان به عراق، پژوهشگر ایرنا با محمد صالح صدقیان، رئیس مركز عربی مطالعات ایران و كارشناس مسائل خاورمیانه به گفت و گو پرداخت.

**فصل جدیدی از روابط بغداد- تهران در سفر روحانی به عراق
صدقیانی در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: یكی از عوامل مهم در بحث روابط دو كشور مسائل مربوط به حوزه اقتصاد است كه می تواند مناسبات سیاسی – امنیتی را تحت الشعاع خود قرار دهد و بی شك سفر دكتر روحانی كه جهت تحكیم روابط دو جانبه در حال انجام است می تواند فصل جدیدی از روابط اقتصادی و سیاسی دو كشور ایران و عراق را رقم بزند.
وی اظهار داشت: با توجه به اوضاع و شرایط خاورمیانه كنونی مرحله جدیدی از روابط دو جانبه بین دو ملت در حال شكل گیری است و این سفر دستاوردهای مهمی برای كشورمان بدنبال دارد در این سفر نیز در مورد بدهی عراق به ایران مذاكره شد و قرار است مقدار از بدهی های خود را طرف عراقی در آینده نزدیك پرداخت نماید و این نشانه خوبی از همكاری دو كشور در زمینه اقتصادی می باشد.
این كارشناس منطقه بیان داشت: در این سفر جمهوری اسلامی ایران مصمم به توسعه روابط تجاری و اقتصادی با عراق و افزایش حجم مبادلات از 12 میلیارد دلار به 20 میلیارد دلار است و تسهیل روابط بانكی و اجرای توافقات در این راستا می‌تواند یك فرصت تاریخی بزرگ برای دو دولت، دو ملت و فعالان اقتصادی بوجود آورد.

**رایگان شدن ویزای دو كشور در جریان سفر روحانی به عراق
به گفته صدقیانی، رایگان شدن ویزای عراق و ایران كه در جریان سفر رئیس جمهوری كشورمان به عراق انجام گرفت یكی از دستاوردهای مهم این سفر محسوب می شود.
وی افزود: این موضوع یك پیام مهم برای كشورهای حوزه خلیج فارس و آمریكا دارد و نشان می دهد كه با توجه به مخالفت های دولت آمریكا و كشورهای عربی همانند عربستان، عراق خواهان رابطه دوستانه و مستحكم با ایران است و اوج روابط مستحكم ایران و عراق در این سفر رقم خورد.

** استقبال باشكوه از روحانی در بغداد اوج روابط دوستانه
صدقیانی، كارشناس مسائل خاورمیانه در این مورد می گوید: بعد از سقوط دولت صدام حسین این باشكوه ترین استقبال از یك رئیس جمهور است كه در كشور عراق صورت گرفت. استقبال به صورت رسمی هم توسط رئیس جمهوری و هم نخست وزیر برگزار شد و این نشان دهنده اوج و تعمیق روابط ایران و عراق محسوب می شود. كشور ما باید نهایت استفاده از فرصت پیش آمده در این سفر را از روابط اقتصادی و سیاسی بكند.
این كارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه یادآور شد: ایران نقش مهمی در تحولات داخلی عراق در مورد مبارزه با داعش داشت و با كمك مستشاری به نیروهای حشدالشعبی در راه تقویت و همبستگی عراق گام های مهمی برداشت و رئیس جمهور كشورمان نیز در دیدار با فالح الفیاض رئیس حشدالشعبی از ایشان به خاطر مجاهدات ها و فداكاری در مسیر مبارزه با تروریسم تشكركرد.
وی یادآور شد: یكی از موضوعات مهم و امنیتی ایران در عراق، مساله داعش بود. ایران بخشی از نظامیان خود را جهت همكاری و حضور مستشاری به این كشور فرستاد و این یك وظیفه انسانی و اسلامی بود كه در شرایط بحرانی پیش آمده در كنار كشور دوست و مسلمان عراق باشد.
این كارشناس منطقه بیان داشت: هر چند حضور مستشاری ایران با انتقاد برخی كشورها نیز روبرو شده بود. به نظر می رسد تداوم همكاری نظامی و حضور مستشاران نظامی ایران در عراق جزو رئوس برنامه سفر روحانی به عراق باشد.

**بازسازی عراق محور مذاكرات
رئیس مركز عربی مطالعات ایران و كارشناس مسائل خاورمیانه اضافه كرد: ایران در نظر دارد در بازسازی عراق در دوران پسا داعش نقش فعالی داشته باشد اما حضور ایران در هر سطح در عراق خوشایند آمریكا نبوده و نیست و سفر روحانی فرصت مناسبی برای شركت های مهندسی و ساختمانی ایران برای حضور در عراق است.
وی افزود: مقامات عراقی نیز بارها از تمایل خود برای حضور دولت ها و بخش خصوصی كشورهای همسایه بخصوص ایران در روند بازسازی عراق خبر داده اند.
این كارشناس منطقه در پایان بیان داشت: حضور فعال ایران در عراق می‌تواند برگ برنده برای تهران در مقابل آمریكا تلقی شود زیرا واشنگتن از دولت عراق می خواهد كه روابط سیاسی و اقتصادی خود را با ایران كاهش دهد اما بغداد هرگز به خواسته دولت امریكا عمل نكرده است و این سفر دستاوردهای مهمی برای كشورمان در همه زمینه ها اعم از سیاسی و اقتصادی محسوب می شود.
پژوهش **ر-ت**1552
۰ نفر