۲۶ اسفند ۱۳۹۷، ۱۹:۴۹
کد خبر: 83246942
T T
۰ نفر

ژاپنی‌ها در اندیشه سفر به ماه

۲۶ اسفند ۱۳۹۷، ۱۹:۴۹
کد خبر: 83246942
ژاپنی‌ها در اندیشه سفر به ماه

تهران- ایرنا- آژانس فضایی ژاپن این روزها درگیر برنامه جدیدی برای پرتاب كاوشگری به سوی ماه است؛ پروژه‌ای كه بخشی از برنامه جاه‌طلبانه و بزرگتری برای فرستادن فضانورد به ماه شمرده می‌شود، در عین حال موفقیت این برنامه بلندپروازانه اما و اگرهای زیادی دارد.

به گزارش شامگاه یكشنبه خبرنگار علمی ایرنا، چند روز پیش آژانس هوافضای ژاپن با همكاری شركت تویوتا از طرح مفهومی خودروی ماه‌نورد بزرگی پرده برداشت كه امید دارد روزی آن را به سوی ماه پرتاب كند. خودروی شش چرخی بزرگتر از یك مینی‌بوس با كابین تحت فشار و هدایت خودكار كه از باتری‌های خورشیدی برای رسیدن به ماه خواهد كرد. خودرویی كه اگر همه چیز به خوبی پیش برود قرار است تا پیش از سال 2029 ساخته شده و تا پیش از رسیدن نخستین فضانوردان ژاپنی به سوی ماه پرتاب شود.

** در اندیشه كشف ماه
آژانس هوافضای ژاپن این روزها درگیر برنامه جاه‌طلبانه‌ای برای سفر به ماه است. پروژه‌ای كه با نام «برنامه اكتشافی ماه» خوانده می‌شود و اولین فاز آن در سال 2007 با پرتاب ماهواره SELENE (یا آنطور كه معمول‌تر است كاگویا) شروع شد. هرچند كه پیشتر نیز ژاپنی‌ها در سال 2003 كاوشگر Hiten را به سوی ماه فرستاده بودند. در قدم بعدی هدف آژانس فضایی ژاپن فرستادن كاوشگری به سطح ماه بود. با این حال مراحل بعدی برنامه با تاخیر فراوان مواجه شد و با وجود انتشار طرح‌های متعدد، بودجه و اراده كافی برای پرتاب هیچكدام از این كاوشگرها وجود نداشت و در نتیجه هیچیك به جایی نرسید. تازه‌ترین طرح این آژانس فضایی برای پرتاب كاوشگری به ماه طرح SLIM یا ماه‌نشین هوشمند برای تحقیق در مورد ماه است. كاوشگری كه توسط صنایع سنگین میتسوبیشی ساخته شده و قرار است تا سوار بر یك موشك H-IIA تا سال 2021 از مركز فضایی تانیگاشیما به سوی ماه پرتاب شود.

** سفر سرنشین‌دار
به این ترتیب در گام بعدی ژاپنی‌ها به فرستادن نخستین فضانوردان خود به ماه می‌اندیشند. دست كم این چیزی بود كه سال پیش پس از مشخص شدن اولین جزئیات برنامه جدید ناسا برای بازگشت به ماه و همچنین ساخت ایستگاه فضایی جدیدی در مدار آن اعلام شد. بر این اساس ایده آژانس هوافضای ژاپن این است كه ابتدا در برنامه فضایی ناسا برای بازگشت به ماه همكاری كند و اگر همه چیز به خوبی پیش برود تا سال 2030 بتواند اولین فضانوردان خود را به ایستگاه فضایی به مقصد كره ماه، روانه كند. طرح مفهومی شركت تویوتا هم درصورت ساخت، قرار است پیش از انجام این سفر روانه ماه شود و منتظر بماند تا اولین فضانوردان ژاپنی به ماه برسند.

** وضعیت كنونی
«آژانس كاوش‌های هوافضای ژاپن» یا اختصارا «ژاكسا»/ (JAXA) در سال 2003 با ادغام سازمان‌های فضایی این كشور تاسیس شد و امروزه مسئول تحقیق، توسعه فناوری و پرتاب ماهواره به مدار زمین است. ژاپن در دهه هفتاد میلادی به چهارمین كشوری بدل شد كه توانایی پرتاب ماهواره به فضا را دارد و امروزه برای پرتاب‌های فضایی خود به پرتاب‌گرهای خانواده H-II متكی است. این كشور اكنون یكی از فعال‌ترین شركای بسیاری از برنامه‌های فضایی، از پرتاب كاوشگرهای بین‌سیاره‌ای گرفته تا تحقیقات فضایی در ایستگاه فضایی بین‌المللی شمرده می‌شود. حتی «كیبو» بزرگترین ماژول ایستگاه فضایی بین‌المللی نیز ساخت ژاپن است. آژانس هوافضای ژاپن این روزها جدا از تمركز روی پروژه‌های مشترك به رساندن خود به ماه و مریخ فكر می‌كند.
گزارش: محمد حسین جهان پناه
علمی**9224** 1055
۰ نفر